FAQ Disability Support
Ben je een (aankomende) student aan de Universiteit Maastricht (UM) en heb je een lichamelijke-, psychische-, en/of zintuiglijke beperking, een chronische ziekte of een andere aandoening, zoals dyslexie, ADHD, autisme of de ziekte van Crohn? Dan kun je ondersteuning of voorzieningen aanvragen via Disability Support. Wellicht heb je hier vragen over: hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen met betrekking tot studeren met een functiebeperking of chronische ziekte (al dan niet zichtbaar).
Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met Disability Support.
Hoe kan ik voorzieningen aanvragen?
- Je kunt aangeven welke voorzieningen je nodig hebt en je medische- of dyslexieverklaring incl. psychodiagnostisch rapport opsturen (scan van het origineel in kleur) naar Disability Support.
- Disability Support controleert of jouw aanvraag compleet is en stelt een Advies Toewijzing Voorzieningen (ATV) op. De voorzieningen moeten noodzakelijk en geschikt zijn en de documenten moeten in orde zijn.
- Het ATV (advies) wordt naar de examencommissie, studieadviseur en de student gestuurd. Dit advies is niet bindend.
- De examencommissie neemt het uiteindelijke besluit en deelt dit schriftelijk mee aan de student en Disability Support. In het besluit staat geen diagnose. Lees het besluit goed door voor nadere instructies.
De faculteit is ervoor verantwoordelijk dat de goedgekeurde voorzieningen worden uitgevoerd.
Je kunt contact opnemen met Disability Support via e-mail, telefoon of op locatie.
Welke voorzieningen zijn er mogelijk?
Welke voorzieningen er mogelijk zijn hangt af van jouw specifieke situatie. De voorzieningen moeten doelmatig d.w.z. geschikt en noodzakelijk zijn. De meest voorkomende voorzieningen zijn:
- Extra examentijd voor schriftelijke (digitale) examen van 30 minuten of 25 procent tot een maximum van 30 minuten
- Kleinere examenruimte
Hoe kan ik contact opnemen met Disability Support?
Je kunt contact met ons opnemen via:
E-mail: disability@maastrichtuniversity.nl
Telefoon: +31 (0)43 38 85 272 (op werkdagen tussen 11:00 en 13:00 uur)
Kantoor: Inloopspreekuur zonder afspraak op locatie Studenten Service Centrum (SSC), Bonnefantenstraat 2, kamer B0.01 (op werkdagen tussen 11:00 en 13:00 uur)
Meeting inplannen: Je kunt contact opnemen met Disability Support om een (online) meeting in te plannen.
Waar moet de medische- of dyslexieverklaring aan voldoen?
De medische verklaring moet de naam van de student, datum, diagnose, handtekening van de arts of therapeut (BIG geregistreerd voor Nederlandse artsen) bevatten. Daarnaast moet de verklaring nog geldig zijn. Deze mag niet van een alternatieve therapeut zijn.
De dyslexieverklaring moet volledig zijn inclusief een psychodiagnostisch onderzoeksrapport.
De verklaring dient in het Nederlands of Engels te zijn opgesteld. Een niet-Nederlandse medische verklaring wordt alleen geaccepteerd indien er een officiële, door een beëdigde vertaler afgegeven, Engelse vertaling is bijgevoegd. Duitstalige verklaringen worden indien volledig begrepen ook geaccepteerd.
In sommige situaties hoef je niet je gehele onderzoeksrapport te laten vertalen. Neem bij twijfel contact op met Disability Support.
Hoe kom ik aan een medische verklaring?
Je kunt aan je huisarts, specialist of psycholoog vragen of hij/zij een ondertekende brief opstelt waarin de diagnose staat vermeld. Jij stuurt deze brief vervolgens zelf door naar Disability Support. Je hebt tevens recht op een afschrift van je eigen medische dossier. Je hoeft dan alleen de relevante passages door te sturen, maar let er wel op dat jouw naam duidelijk staat vermeld. Eventueel kun je ook naar een andere onafhankelijke huisarts gaan om een medische verklaring op te vragen.
Hoe vind ik een huisarts?
Zie voor meer informatie huisartsenpost (HAP) Maastricht en Zorgkaart Nederland.
Registreer je bij een huisarts of huisartsenpraktijk in je buurt zo snel je kan. Niet alle huisartsen nemen voortdurend nieuwe patiënten aan. Om te registreren maak je een afspraak bij de huisarts/praktijk en bezorg je hen jouw gegevens. Wanneer je nog geen huisarts in Maastricht of omgeving hebt, check dan deze website voor een overzicht van de dichtstbijzijnde huisarts/huisartsenpraktijk met contactgegevens of gebruik de map functie op mymaastricht.nl. Als je de afspraak gemaakt hebt, vergeet dan niet om je identiteitskaart en zorgverzekeringsgegevens mee te nemen.
Hoe kom ik aan medicijnen/geneesmiddelen?
Artsen, tandartsen en verloskundigen kunnen een recept voor geneesmiddelen uitschrijven.
Wie mogen geneesmiddelen voorschrijven?
Je kunt ook een internationaal recept opvragen bij je huidige arts.
Ik vermoed dat ik een functiebeperking heb. Wat kan ik doen?
Bespreek je klachten met een huisarts. Deze kan je zo nodig doorverwijzen voor nader onderzoek. Indien je een doorverwijzing hebt van je huisarts voor verdere diagnostisering kan je mogelijk gebruik maken van tijdelijke voorzieningen. Neem hiervoor contact op met Disability Support.
Hoe werkt de Nederlandse gezondheidszorg?
De huisarts is je eerste aanspreekpunt bij gezondheidsklachten.
Wordt mijn informatie vertrouwelijk behandeld?
Jouw informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Alleen medewerkers van Disability Support kunnen jouw (medische) gegevens zien. De diagnose wordt wel kenbaar gemaakt aan de examencommissie en de studieadviseur. De examencoördinatoren zien enkel welke voorzieningen je nodig hebt, zodat ze deze kunnen regelen.
Komt er een aantekening op mijn diploma dat ik een functiebeperking heb?
Nee, er komt geen aantekening op je diploma te staan.