UM Cares - Medewerkers

Informatie voor medewerkers met zorgtaken

Zwangerschap

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Hieronder kun je informatie vinden over werken en zwangerschap, en hoe je zwangerschaps- en bevallingsverlof kunt regelen. Bespreek je wensen met je leidinggevende en de HR-adviseur.

Ouderschap

UM ondersteunt aanstaande en nieuwe ouders om het ouderschap met de verantwoordelijkheden van het werk te combineren. Hieronder kun je nuttige informatie vinden. Vraag je HR-adviseur om ondersteuning.

Als je partner een kind krijgt, heb je recht op partnerverlof. In totaal kun je 6 weken partnerverlof opnemen. Bij de UM ontvang je 100% salaris tijdens dit verlof.

Als je een kind adopteert of een pleegkind aanneemt, heb je recht op verlof

Als je ouder of verzorger bent van een kind onder de 8 jaar heb je recht op ouderschapsverlof.

Als je door wilt gaan met borstvoeding geven als je weer begint met werken, mag je tot 25% van je werkdag aan voeden/kolfen besteden tot de baby 9 maanden oud is. Je kunt hiervoor gebruik van de de kolf/lactatieruimtes die beschikbaar zijn en verspreid liggen op het universiteitsterrein. Er zijn ook verschillende UM gebouwen met babyverschoontafels.s.

Voor een soepele terugkeer naar het werk na je bevallingsverlof is het belangrijk om de kinderopvang geregeld te hebben. Er zijn verschillende mogelijkheden dus je kunt kiezen wat het beste bij jou en je situatie past. Wees op je hoede dat er wachtlijsten kunnen zijn. Via de Belastingdienst kun je uitzoeken of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.

Wetenschappelijke medewerkers in een tenure track kunnen vanwege bijzondere omstandigheden (zoals zwangerschap) uitstel aanvragen. Zie hier voor de afspraken over Tenure Track.

Verlof

Het komt soms voor dat je vanwege zorgtaken afwezig bent tijdens werkuren. In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor zorgverlof of buitengewoon verlof. Bespreek het met je HR-adviseur!

Flexibel werken

UM biedt verschillende mogelijkheden om de werk-privé balance te verbeteren:

Mantelzorgers

Als je vragen hebt over het combineren van je mantelzorgtaken met je werk, bespreek deze dan met je leidinggevende of je HR-adviseur, zij denken graag met jou mee over oplossingen. Je kunt ook contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg Zuid, zij bieden ondersteuning aan mantelzorgers.

Klik op de links voor meer informatie over mantelzorg en tips & tricks voor mantelzorgers.