Geschiedenis

De Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) is met ingang van januari 2007 ontstaan uit een fusie van de faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. 

In Maastricht bestaat er een fundamenteel andere verhouding tussen de medische en gezondheidswetenschappen dan in reeds bestaande Nederlandse faculteiten der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen; namelijk een verhouding op basis van evenwichtige aandacht voor gezondheid en ziekte en complementariteit. Dit zijn de fundamenten voor een in Nederland en Europa unieke Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML).

 

Geneeskunde

De voormalige Faculteit der Geneeskunde (FdG) was de eerste faculteit van de Universiteit Maastricht. Hoewel de universiteit pas officieel is opgericht op 9 januari 1976, begonnen de eerste Geneeskunde studenten hun studie al in september 1974. Wereldwijd was de Maastrichtse Faculteit der Geneeskunde de tweede organisatie die het Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) heeft toegepast. De andere Maastrichtse faculteiten hebben sindsdien vergelijkbare onderwijssystemen en onderzoekorganisaties aangenomen.

Gezondheidswetenschappen

Zowel nationaal als internationaal was de voormalige Faculteit der Gezondheidswetenschappen (FdGW) uniek vanwege haar combinatie van verschillende wetenschappelijke disciplines. Het format FdGW bood de studenten de gelegenheid om inzichten uit multidisciplinair onderzoek over ziekte en gezondheid maatschappelijk te integreren. Met de specifieke wijze van onderzoek en (undergraduate and postgraduate) onderwijs heeft de faculteit bijgedragen aan de verbeterde kwaliteit van de gezondheidszorg.