Nieuwste blog artikelen

 • law_blog_bert_van_de_braak kiesstelsel

  Persoonsgebonden kiesstelsel: meer na- dan voordelen

  15 mei 2020
  Coen Brummer en Daniël Boomsma bepleitten in hun bijdrage voor het MI een kiesstelsel waarin de band tussen kiezer en gekozenen sterker wordt. Op zich is versterking van die band een lovenswaardig streven. Vraag is echter of alle consequenties wel goed in ogenschouw zijn genomen.
 • law_blog_aw_over_ecb_en_duits_hof

  Duits tegenover Europees Hof: clash der giganten of gevecht voor de bühne?

  15 mei 2020
  De uitspraak van 5 mei van het Duitse constitutionele Hof (Bundesverfassungsgericht: BVerfG) over de ontoelaatbaarheid van een opkoopprogramma (Public Sector Purchase Programme - PSPP) van de Europese Centrale Bank (ECB) zet de pennen in beweging.
 • corvers-grenskannemaastricht-2020.jpg

  Waarom krijgen Nederlandse ondernemers net over de grens geen corona-uitkering?

  14 mei 2020
  door: 
  Unfried in Corona, FASOS, SBE, Law
  Tijdens de coronacrisis worden nationale maatregelen in de drie landen aan de Limburgse grenzen niet even goed afgestemd. Daardoor bestaat op dit moment in de grensregio de situatie dat bepaalde grensondernemers tussen wal en schip vallen, zoals in de NRC op 2 april jl. (“ Noodsteun voor ondernemers? Niet voor deze ‘grensgevallen ”) en recentelijk op 24 april jl. in de Limburger en WijLimburg (“ Het lijkt erop alsof de grensondernemer stinkt naar rotte vis ”): een Belgische inwoner met een jarenoude viszaak in Nederland, die nu misgrijpt bij de...
 • law_blog_ecb_bunderverfassungsgericht

  Het Duitse constitutionele hof bijt door

  8 mei 2020
  Het Duitse Constitutionele Hof (Bundesverfassungsgericht; BVG) heeft gisteren voor het eerst een Europese handeling ultra vires (buiten de bevoegdheid) verklaard. De uitspraak is hier te vinden (en hier in het Engels). De uitspraak gaat over het Public Sector Purchases Program (PSPP) van de Europese Centrale Bank (ECB) uit 2015. Het oordeel van het BVG komt nadat in 2018 het Europese Hof van Justitie (HvJ) hetzelfde programma juist legaal had bevonden.
Abonneren op Blog