Over de UM

De Universiteit Maastricht (UM) is de meest internationale universiteit van Nederland en is met haar ruim 16.000 studenten en 4.000 medewerkers nog steeds groeiende. De universiteit onderscheidt zich door haar innovatieve onderwijsmodel, internationale karakter en multidisciplinaire benadering van onderzoek en onderwijs.

Dankzij de hoge kwaliteit van het onderzoek en onderwijs, maar ook een sterke maatschappelijke oriëntatie, heeft de universiteit in haar korte bestaan een solide reputatie opgebouwd. Ze wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend.

Bèta-onderzoek en –onderwijs

Sinds een aantal jaren investeert de Universiteit Maastricht, samen met bijvoorbeeld de Provincie Limburg, in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de bètarichting. Kenmerkend is dat de snijvlakken van disciplines worden opgezocht. Bèta is hier een interfacultair aandachtsgebied, waarbij het uitgangspunt steevast is: hoe kunnen we de synergie maximaliseren? Waar liggen de beste kansen om het verschil te maken in de toekomst?

Verankerd in de Eu(regio)

About UM - Verankerd in de EU(regio)

Hoewel internationaal georiënteerd, hecht de Universiteit Maastricht grote waarde aan een sterke verbondenheid met de (Eu)regio. De universiteit heeft een groot aantal samenwerkingsverbanden met overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de regio. Samen met deze partners, wil de UM een leidende rol spelen in de duurzame economische ontwikkeling van Limburg.

Resultaat van deze ambitie is de Kennis-As Limburg. Een ambitieus strategisch programma dat de komende jaren de bestaande en nieuwe campussen in Maastricht, Geleen, Venlo en Parkstad moet verbinden tot één internationaal kenniscentrum op het gebied van onder meer biomaterialen en innovatieve gezondheidszorg. De campussen fungeren als de vliegwielen die kenniswerkers aantrekken, de bevolking vitaal houden en de groeimotor van de Limburgse economie voorzien van brandstof. 

WUN

About UM - WUN

De Universiteit Maastricht is in 2013 als eerste en enige Nederlandse universiteit toegetreden tot het Worldwide Universities Network (WUN). WUN bestaat uit achttien onderzoeksuniversiteiten verspreid over elf landen op zes continenten, waaronder gerenommeerde universiteiten als de universiteiten van Alberta, Kaapstad, Sydney en de Chinese University of Hongkong (China). Instellingen kunnen zich alleen op uitnodiging bij het netwerk aansluiten. Het netwerk biedt een platform voor samenwerking op het gebied van internationale onderzoeksprojecten en onderwijs. Onderzoeksthema’s kunnen uiteenlopend zijn, maar zijn altijd grensoverschrijdend en van mondiaal belang. 

 Lees meer over WUN

Match

Met het Match-project wil de Universiteit Maastricht de maatschappelijke betrokkenheid van studenten bij de stad en de omliggende regio vergroten. Match biedt een platform waar studenten en maatschappelijke organisaties samen de vraag naar maatschappelijke dienstverlening en het aanbod vanuit de studentenpopulatie bij elkaar brengen. Match heeft als één van de belangrijkste ambities om de stad en haar bewoners te laten profiteren van de aanwezigheid van de vele studenten.

  Meer over Match

Proef de sfeer!

Bekijk de video voor een sfeerimpressie van de universiteit en de stad Maastricht.

Quick links

 Contact
 Organogram
 Missie
 Feiten & cijfers
 Rankings
 Duurzaamheid
 Medezeggenschap
 

About UM - Corporate Video

Kunst en erfgoed

Dutch Light

De Universiteit Maastricht heeft oog voor beeldende kunst, architectuur en de aankleding van haar gebouwen. De kwaliteit van werk- en studieomgeving wint immers aan aantrekkingskracht door artistieke aandacht. De Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC) is verantwoordelijk voor het kunstbeleid van de UM. De KEC brengt de bijzondere architectuur van de oude binnenstadgebouwen en de nieuwe gebouwen in Randwyck onder de aandacht en veraangenaamt de werk- en studieomgeving met kunstwerken. Ze initieert, begeleidt en realiseert kunstopdrachten. Elk half jaar verzorgt KEC een nieuwe kunstexpositie in het UM Bestuursgebouw (Minderbroedersberg 4-6). Lees meer op de KEC-website  

Agenda

Nieuws

 • Microsoft goes Limburgs

  dinsdag, augustus 15, 2017

  Softwaregigant Microsoft komt met een Limburgs taalmodel met toetsenbord en spellchecker dat het gebruik van het Limburgs op digitale media makkelijker moet maken.

  Lees verder
 • Nieuwe CAO

  dinsdag, augustus 8, 2017

  Eerder hebben wij bericht dat de Nederlandse Universiteiten met de werknemersorganisaties tot een akkoord zijn gekomen voor een nieuwe cao Nederlandse Universiteiten (CAO-NU).

  De volledige tekst van de CAO-NU is nu beschikbaar op de website van de VSNU.
  De looptijd van deze CAO is van 2 juli 2016 t/m 30 juni 2017 en is verlengd tot 1 juli 2018.

  Teksten op de website van de UM zullen in de komende periode worden aangepast.

  Lees verder
 • Het Foundation Programme: een goed fundament voor je bacheloropleiding in Maastricht

  dinsdag, augustus 1, 2017

  Als je buiten de EU je middelbare school hebt afgerond, is het natuurlijk een superervaring om in Maastricht te komen studeren. Alleen kan het voorkomen dat je diploma niet voldoet aan de eisen die Nederland stelt (en 45 andere landen die het Bolognaverdrag tekenden). Daarvoor biedt de Universiteit Maastricht het Foundation Programme.

  Lees verder
 • Mensen met een baan leren vooral van dagelijks werk

  woensdag, juli 19, 2017

  Mensen met een baan leren vooral terwijl ze bezig zijn met hun dagelijkse werkzaamheden en samenwerken met ervaren collega’s.

  Lees verder
 • Eén van negen replicatie-subsidies naar Universiteit Maastricht

  woensdag, juli 19, 2017 Lees verder
 • Harry Potter

  Op zoek naar toverspreuken in Harry Potter

  woensdag, juli 19, 2017

  Hoeveel toverspreuken gebruiken de personages in de zeven Harry Potter-boeken? Dat wilden Mortiz Haine en Markus Dienstknecht, masterstudenten Data Science for Decision Making, onderzoeken ter ere van het twintigjarige jubileum van Harry Potter. Om hun vraag te beantwoorden maakten ze gebruik van text mining.

  Lees verder
 • Hannelore Niesten

  Doctoraatonderzoek naar belastingvoordelen van de grensoverschrijdende economisch actieve EU-persoon

  dinsdag, juli 18, 2017

  In juli 2017 werd het doctoraatsonderzoek van dr. Hannelore Niesten afgerond. Bij haar verdediging op 12 juli jl. deelde dr. Niesten de resultaten van haar onderzoek en bracht zij aanbevelingen naar voren. Een van de aanbevelingen was een voorstel voor een nieuwe, alternatieve maatstaf voor de toekenning van persoonlijke en familiale belastingvoordelen voor grensoverschrijdende werknemers. Het dubbeldoctoraat van dr. Hannelore Niesten verliep onder het promotorschap van prof. dr. Elly Van de Velde (UHasselt) en mr. dr. Marjon Weerepas (Universiteit Maastricht / Expertisecentrum ITEM).

  Lees verder
 • INKOM

  INKOM 2017: Legends of Tomorrow

  maandag, juli 17, 2017

  INKOM 2017 vindt dit jaar plaats van maandag 21 augustus tot en met vrijdag 25 augustus.

  Lees verder
 • Expertisecentrum ITEM denkt mee over Commissievoorstellen omtrent socialezekerheidsstelsels

  maandag, juli 17, 2017

  Expertisecentrum ITEM organiseerde op 16 juni jl. in samenwerking met Europarlementariër Jeroen Lenaers een bijeenkomst naar aanleiding van de wijzigingsvoorstellen van de Europese Commissie omtrent socialezekerheidsstelsels. Europa Decentraal maakte een schets van de situatie en deed verslag van de bijeenkomst.

  Lees verder