Over de UM

De Universiteit Maastricht (UM) is de meest internationale universiteit van Nederland en is met haar ruim 16.000 studenten en 4.000 medewerkers nog steeds groeiende. De universiteit onderscheidt zich door haar innovatieve onderwijsmodel, internationale karakter en multidisciplinaire benadering van onderzoek en onderwijs.

Dankzij de hoge kwaliteit van het onderzoek en onderwijs, maar ook een sterke maatschappelijke oriëntatie, heeft de universiteit in haar korte bestaan een solide reputatie opgebouwd. Ze wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend.

Bèta-onderzoek en –onderwijs

Sinds een aantal jaren investeert de Universiteit Maastricht, samen met bijvoorbeeld de Provincie Limburg, in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de bètarichting. Kenmerkend is dat de snijvlakken van disciplines worden opgezocht. Bèta is hier een interfacultair aandachtsgebied, waarbij het uitgangspunt steevast is: hoe kunnen we de synergie maximaliseren? Waar liggen de beste kansen om het verschil te maken in de toekomst?

Verankerd in de Eu(regio)

About UM - Verankerd in de EU(regio)

Hoewel internationaal georiënteerd, hecht de Universiteit Maastricht grote waarde aan een sterke verbondenheid met de (Eu)regio. De universiteit heeft een groot aantal samenwerkingsverbanden met overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de regio. Samen met deze partners, wil de UM een leidende rol spelen in de duurzame economische ontwikkeling van Limburg.

Resultaat van deze ambitie is de Kennis-As Limburg. Een ambitieus strategisch programma dat de komende jaren de bestaande en nieuwe campussen in Maastricht, Geleen, Venlo en Parkstad moet verbinden tot één internationaal kenniscentrum op het gebied van onder meer biomaterialen en innovatieve gezondheidszorg. De campussen fungeren als de vliegwielen die kenniswerkers aantrekken, de bevolking vitaal houden en de groeimotor van de Limburgse economie voorzien van brandstof. 

WUN

About UM - WUN

De Universiteit Maastricht is in 2013 als eerste en enige Nederlandse universiteit toegetreden tot het Worldwide Universities Network (WUN). WUN bestaat uit achttien onderzoeksuniversiteiten verspreid over elf landen op zes continenten, waaronder gerenommeerde universiteiten als de universiteiten van Alberta, Kaapstad, Sydney en de Chinese University of Hongkong (China). Instellingen kunnen zich alleen op uitnodiging bij het netwerk aansluiten. Het netwerk biedt een platform voor samenwerking op het gebied van internationale onderzoeksprojecten en onderwijs. Onderzoeksthema’s kunnen uiteenlopend zijn, maar zijn altijd grensoverschrijdend en van mondiaal belang. 

 Lees meer over WUN

Match

Met het Match-project wil de Universiteit Maastricht de maatschappelijke betrokkenheid van studenten bij de stad en de omliggende regio vergroten. Match biedt een platform waar studenten en maatschappelijke organisaties samen de vraag naar maatschappelijke dienstverlening en het aanbod vanuit de studentenpopulatie bij elkaar brengen. Match heeft als één van de belangrijkste ambities om de stad en haar bewoners te laten profiteren van de aanwezigheid van de vele studenten.

  Meer over Match

Proef de sfeer!

Bekijk de video voor een sfeerimpressie van de universiteit en de stad Maastricht.

Quick links

 Contact
 Organogram
 Missie
 Feiten & cijfers
 Rankings
 Duurzaamheid
 Medezeggenschap
 

About UM - Corporate Video

Kunst en erfgoed

Dutch Light

De Universiteit Maastricht heeft oog voor beeldende kunst, architectuur en de aankleding van haar gebouwen. De kwaliteit van werk- en studieomgeving wint immers aan aantrekkingskracht door artistieke aandacht. De Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC) is verantwoordelijk voor het kunstbeleid van de UM. De KEC brengt de bijzondere architectuur van de oude binnenstadgebouwen en de nieuwe gebouwen in Randwyck onder de aandacht en veraangenaamt de werk- en studieomgeving met kunstwerken. Ze initieert, begeleidt en realiseert kunstopdrachten. Elk half jaar verzorgt KEC een nieuwe kunstexpositie in het UM Bestuursgebouw (Minderbroedersberg 4-6). Lees meer op de KEC-website  

Agenda

Nieuws

 • viecuri

  Betere oncologische zorg voor oudere patiënten

  donderdag, juni 22, 2017

  Inauguratie Maryska Janssen-Heijnen als hoogleraar ‘Klinische Epidemiologie, in het bijzonder Kanker bij Ouderen’

  Lees verder
 • Woede onder de fMRI scan: worden geweldplegers bozer dan anderen?

  maandag, juni 19, 2017

  Franca Tonnaer onderzocht waarom het mensen zonder geweldverleden lukt hun woede te reguleren en zichzelf op het juiste moment af te remmen, maar geweldplegers niet.

  Lees verder
 • Google maps voor human tissue

  ‘Wij maken de Google Maps van het lichamelijk weefsel’

  donderdag, juni 15, 2017

  Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) zijn er onlangs in geslaagd om met behulp van massaspectometrie imaging (MSI) dynamische veranderingen in de stofwisseling in beeld te brengen. Zij deden dat aan de hand van de omzetting van aminozuren in de lever.

  Lees verder
 • Uitnodiging symposium 1

  Staan richtlijnen persoonsgerichte zorg van huisartsen in de weg?

  dinsdag, juni 13, 2017

  Symposium en oratie ‘Persoonsgerichte zorg in richtlijnen: contradictie of paradox?’ (inauguratie Jako Burgers).

  Lees verder
 • Persconferentie Project 4Limburg

  Limburg wil meer arbeidsparticipatie

  donderdag, juni 8, 2017

  Vier professoren van de Universiteit Maastricht starten programma 4Limburg om arbeidsparticipatie in Limburg te vergroten.

  Lees verder
 • Food Innovation Awards

  Studenten Campus Venlo naar finale Europese voedingswedstrijd

  donderdag, juni 8, 2017

  De drie studententeams van de master Health Food Innovation Management (Campus Venlo) die een aantal weken geleden de voorrondes al domineerden, hebben de eerste, tweede én derde plaats in de wacht gesleept in de halve finale van de Ecotrophelia voedingswedstrijd.

  Lees verder
 • Michelle Moerel genomineerd voor New Scientist Wetenschapstalent 2017

  Michelle Moerel in top vijf voor New Scientist Wetenschapstalent 2017

  donderdag, juni 8, 2017

  De Universiteit Maastricht is bijzonder trots dat dr. Michelle Moerel, universitair docent en onderzoeker bij het Maastricht Centre for Systems Biology (MaCSBio) de top 5 heeft gehaald voor New Scientist Wetenschapstalent 2017. 

  Lees verder
 • Maastricht Young Academy van start

  donderdag, juni 8, 2017

  Twaalf jonge wetenschappers, geselecteerd vanuit de zes faculteiten, hebben naar KNAW-voorbeeld het initiatief genomen om samen een Maastrichtse variant te starten van de Jonge Akademie.

  Lees verder
 • Universiteit Maastricht op plek 200 in QS World University Rankings

  donderdag, juni 8, 2017

  De Universiteit Maastricht staat op de 200ste plek in de nieuwste editie van de QS World University Rankings, die vandaag is gepubliceerd. De UM daalt daarmee in deze lijst voor de beste 965 universiteiten wereldwijd ten opzichte van vorig jaar, toen ze nog de 173ste plaats innam.

  Lees verder