Over de UM

De Universiteit Maastricht (UM) is de meest internationale universiteit van Nederland en is met haar 16.300 studenten en 4.300 medewerkers nog steeds groeiende. De universiteit onderscheidt zich door haar innovatieve onderwijsmodel, internationale karakter en multidisciplinaire benadering van onderzoek en onderwijs.

Dankzij de hoge kwaliteit van het onderzoek en onderwijs, maar ook een sterke maatschappelijke oriëntatie, heeft de universiteit in haar korte bestaan een solide reputatie opgebouwd. Ze wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend.

Wij maken werk van employability

Een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt, dat is onze inzet. De Universiteit Maastricht geeft studenten de kennis, vaardigheden en kwaliteiten die werkgevers nodig hebben. We leren ze om samen te werken en de theorie om te zetten naar de praktijk van de ‘echte wereld’. Daardoor zijn onze studerende en afgestudeerde studenten resultaatgericht en beschikken ze over voldoende praktische vaardigheden om een soepele overgang van hun studie naar werk mogelijk te maken. In ons onderwijsmodel Probleemgestuurd Onderwijs werken studenten samen binnen kleine teams aan oplossingen voor een vraagstuk uit de praktijk. Dankzij deze actieve manier leren ze vaardigheden die essentieel zijn voor werken in de 21e eeuw. Lees meer (Engelstalig).

Bèta-onderzoek en –onderwijs

Sinds een aantal jaren investeert de Universiteit Maastricht, samen met bijvoorbeeld de Provincie Limburg, in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de bètarichting. Kenmerkend is dat de snijvlakken van disciplines worden opgezocht. Bèta is hier een interfacultair aandachtsgebied, waarbij het uitgangspunt steevast is: hoe kunnen we de synergie maximaliseren? Waar liggen de beste kansen om het verschil te maken in de toekomst?

Verankerd in de Eu(regio)

About UM - Verankerd in de EU(regio)

Hoewel internationaal georiënteerd, hecht de Universiteit Maastricht grote waarde aan een sterke verbondenheid met de (Eu)regio. De universiteit heeft een groot aantal samenwerkingsverbanden met overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de regio. Samen met deze partners, wil de UM een leidende rol spelen in de duurzame economische ontwikkeling van Limburg.

Resultaat van deze ambitie is de Kennis-As Limburg. Een ambitieus strategisch programma dat de komende jaren de bestaande en nieuwe campussen in Maastricht, Geleen, Venlo en Parkstad moet verbinden tot één internationaal kenniscentrum op het gebied van onder meer biomaterialen en innovatieve gezondheidszorg. De campussen fungeren als de vliegwielen die kenniswerkers aantrekken, de bevolking vitaal houden en de groeimotor van de Limburgse economie voorzien van brandstof. 

WUN en YERUN

WUN - YERUN

De Universiteit Maastricht is de enige Nederlandse universiteit binnen het Worldwide Universities Network (WUN), bestaande uit achttien onderzoeksuniversiteiten van zes continenten, van Alberta tot Kaapstad, Sydney en Hong Kong. Het netwerk is een internationaal samenwerkingsplatform. Als één van de beste jonge universiteiten ter wereld is de UM ook één van de achttien grondleggers van het Young European Research Universities Network (YERUN). Dit netwerk van universiteiten die hoog scoren op rankings faciliteert samenwerking in wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening. 

 Lees meer over WUN en YERUN

Match

Met het Match-project wil de Universiteit Maastricht de maatschappelijke betrokkenheid van studenten bij de stad en de omliggende regio vergroten. Match biedt een platform waar studenten en maatschappelijke organisaties samen de vraag naar maatschappelijke dienstverlening en het aanbod vanuit de studentenpopulatie bij elkaar brengen. Match heeft als één van de belangrijkste ambities om de stad en haar bewoners te laten profiteren van de aanwezigheid van de vele studenten.

  Meer over Match

Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC)

Dutch Light

De Universiteit Maastricht heeft oog voor beeldende kunst, architectuur en de aankleding van haar gebouwen. De kwaliteit van werk- en studieomgeving wint immers aan aantrekkingskracht door artistieke aandacht. De Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC) is verantwoordelijk voor het kunstbeleid van de UM. De KEC brengt de bijzondere architectuur van de oude binnenstadgebouwen en de nieuwe gebouwen in Randwyck onder de aandacht en veraangenaamt de werk- en studieomgeving met kunstwerken. Ze initieert, begeleidt en realiseert kunstopdrachten. Elk half jaar verzorgt KEC een nieuwe kunstexpositie in het UM Bestuursgebouw (Minderbroedersberg 4-6). Lees meer op de KEC-website  

Proef de sfeer!

Bekijk de video voor een sfeerimpressie van de universiteit en de stad Maastricht.

Quick links

 Contact
 Organogram
 Missie
 Feiten & cijfers
 Rankings
 Duurzaamheid
 Medezeggenschap
 

About UM - Corporate Video

Agenda

Geen aankomende evenementen

Nieuws

 • HBP

  Succesvolle Open Dag Human Brain Project

  vrijdag, oktober 19, 2018

  Hundreds of students, scientists and citizens flocked to the Human Brain Project Open Day at the MECC Maastricht conference centre on 15 October.

  Lees verder
 • Zorg over de grens nog niet vanzelfsprekend

  vrijdag, oktober 19, 2018

  Internationale samenwerking in de zorg is, zelfs in grensregio’s, niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Uniklinik RWTH Aachen.

  Lees verder
 • Een cadeaubon van de baas helpt bij stoppen met roken

  donderdag, oktober 18, 2018

  Stoppen met roken lukt gemakkelijker als je daarvoor een beloning krijgt. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) blijkt dat werknemers het niet-roken beter volhouden als ze in combinatie met een stoppen-met-rokentraining op het werk een beloning krijgen.

  Lees verder
 • EdView

  Stapsgewijs problemen oplossen

  woensdag, oktober 17, 2018

  Omdat het motto ‘Leading in Learning!’ geen ruimte biedt voor tevreden achteroverleunen, is de universiteit zelf een onderzoek gestart naar de praktijk en problemen van Probeemgestuurd Onderwijs om zo een visie voor de toekomst te kunnen ontwikkelen.

  Lees verder
 • um_bachelor_master_130_c_harry_heuts_2015

  Waarom blijf je niet, voor nog een kop koffie en een carrière?

  dinsdag, oktober 16, 2018

  Arbeidsmarktdeskundigen Inge Hooijen en Julia Reinold onderzochten de carrièreplannen en –beslissingen van afgestudeerden in de regio Maas-Rijn, en constateerden dat de grote beslissingen in het leven meer behelzen dan een aantrekkelijke arbeidsmarkt.

  Lees verder
 • Een geslaagde en zonnige Bachelor Open Dag

  maandag, oktober 15, 2018

  Afgelopen zaterdag mocht de Universiteit Maastricht bijna 3100 aankomende studenten en hun ouders/verzorgers verwelkomen. De meeste bezoekers waren Nederlands maar daarnaast werd de Bachelor Open Dag bezocht door mensen uit 56 verschillende landen.

  Lees verder
 • BAD award

  Een maand lang leven in bed

  vrijdag, oktober 12, 2018

  De Chinese kunstenares Yiyun Chen won samen met de UM-wetenschappers prof. dr. Patrick Schrauwen en dr. Vera Schrauwen-Hinderling van de vakgroep Voeding en Bewegingswetenschappen de BAD Award ter waarde van 25.000 euro, waarmee ze een kunstzinnig/semi-wetenschappelijk experiment gaan uitvoeren. Op 15 oktober betreedt Chen een zelfgebouwde kamer in Eindhoven om er een maand in te verblijven.

  Lees verder
 • one young world summit scholarship salmuth

  Winner of the Maastricht University One Young World Scholarship 2018 announced

  donderdag, oktober 11, 2018

  Victoria von Salmuth has been awarded the Maastricht University One Young World Scholarship 2018. She will attend the One Young World Summit in The Hague on 17-20 October 2018.

  Lees verder
 • Lunatik

  Studenten en senioren samen creatief

  dinsdag, oktober 9, 2018 Lees verder
  • Foto door Maastricht University

   Want to know more about how artificial intelligence and big data technologies are changing our daily lives?

   Maastricht University and the Dutch Embassy in Berlin have organised a joint event during the Berlin Science Week 2018.

   You can sign up for the "The Future of a Data-driven Society, perspectives from the Netherlands and Germany" lecture on Nov 5th right here: https://goo.gl/8nY66x

   Photo by: Photostique

   1 dag 33 min geleden
  • Foto door Maastricht University

   🍃#Sustainabilityspotlight Do you know that UM has a Green Office?

   The Maastricht University Green Office was founded in 2010 and was the first of its kind. Today there are 27 Green Offices in six different countries, which are all supported by the parent organisation Rootability.

   Today, they run sustainability projects in collaboration with students and staff, and facilitate communication between various stakeholders from the university and community who have complementary goals/interests in the area of sustainability. Their work is broken up into five portfolios: operations, research, education, community, and governance.

   Do you want to contribute or learn more about the projects of Green Office?
   Check out their website: https://www.greenofficemaastricht.nl

   1 dag 19 uur geleden