Over de UM

De Universiteit Maastricht (UM) is de meest internationale universiteit van Nederland en is met haar ruim 18.000 studenten en 4.400 medewerkers nog steeds groeiende. De universiteit onderscheidt zich door haar innovatieve onderwijsmodel, internationale karakter en multidisciplinaire benadering van onderzoek en onderwijs.

Dankzij de hoge kwaliteit van het onderzoek en onderwijs, maar ook een sterke maatschappelijke oriëntatie, heeft de universiteit in haar korte bestaan een solide reputatie opgebouwd. Ze wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend.

Wij maken werk van employability

Een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt, dat is onze inzet. De Universiteit Maastricht geeft studenten de kennis, vaardigheden en kwaliteiten die werkgevers nodig hebben. We leren ze om samen te werken en de theorie om te zetten naar de praktijk van de ‘echte wereld’. Daardoor zijn onze studerende en afgestudeerde studenten resultaatgericht en beschikken ze over voldoende praktische vaardigheden om een soepele overgang van hun studie naar werk mogelijk te maken. In ons onderwijsmodel Probleemgestuurd Onderwijs werken studenten samen binnen kleine teams aan oplossingen voor een vraagstuk uit de praktijk. Dankzij deze actieve manier leren ze vaardigheden die essentieel zijn voor werken in de 21e eeuw. Lees meer

We investeren in bèta-onderzoek en –onderwijs

Sinds een aantal jaren investeert de Universiteit Maastricht, samen met bijvoorbeeld de Provincie Limburg, in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de bètarichting. Kenmerkend is dat de snijvlakken van disciplines worden opgezocht. Bèta is hier een interfacultair aandachtsgebied, waarbij het uitgangspunt steevast is: hoe kunnen we de synergie maximaliseren? Waar liggen de beste kansen om het verschil te maken in de toekomst?

We zijn verankerd in de Eu(regio)

About UM - Verankerd in de EU(regio)

Hoewel internationaal georiënteerd, hecht de Universiteit Maastricht grote waarde aan een sterke verbondenheid met de (Eu)regio. De universiteit heeft een groot aantal samenwerkingsverbanden met overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de regio. Samen met deze partners, wil de UM een leidende rol spelen in de duurzame economische ontwikkeling van Limburg.

Resultaat van deze ambitie is de Kennis-As Limburg. Een ambitieus strategisch programma dat de komende jaren de bestaande en nieuwe campussen in Maastricht, Geleen, Venlo en Parkstad moet verbinden tot één internationaal kenniscentrum op het gebied van onder meer biomaterialen en innovatieve gezondheidszorg. De campussen fungeren als de vliegwielen die kenniswerkers aantrekken, de bevolking vitaal houden en de groeimotor van de Limburgse economie voorzien van brandstof. 

We coördineren de Europese universiteit van de toekomst

YUFE Map

De UM is coördinator van Young Universities for the Future of Europe (YUFE). Dit netwerk van acht universiteiten ontwikkelt de komende jaren een model voor een ‘echt Europese universiteit’. Het idee is dat studenten in de toekomst een opleiding kunnen volgen, samengesteld uit het aanbod van de acht partners. Ook vrijwilligerswerk en het leren van de taal zal worden gewaardeerd op het diploma, dat voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar moet zijn. In de zomer van 2019 kende de Europese Commissie aan deze en zestien andere allianties subsidie toe om het idee verder uit te werken. Lees ook het persbericht.

We zijn de enige Nederlandse uni in WUN en YERUN

WUN - YERUN

De Universiteit Maastricht is de enige Nederlandse universiteit binnen het Worldwide Universities Network (WUN), bestaande uit achttien onderzoeksuniversiteiten van zes continenten, van Alberta tot Kaapstad, Sydney en Hong Kong. Het netwerk is een internationaal samenwerkingsplatform. Als één van de beste jonge universiteiten ter wereld is de UM ook één van de achttien grondleggers van het Young European Research Universities Network (YERUN). Dit netwerk van universiteiten die hoog scoren op rankings faciliteert samenwerking in wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening. 

 Lees meer over WUN en YERUN

We stimuleren studenten betrokken te zijn bij de stad

Met het Match-project wil de Universiteit Maastricht de maatschappelijke betrokkenheid van studenten bij de stad en de omliggende regio vergroten. Match biedt een platform waar studenten en maatschappelijke organisaties samen de vraag naar maatschappelijke dienstverlening en het aanbod vanuit de studentenpopulatie bij elkaar brengen. Match heeft als één van de belangrijkste ambities om de stad en haar bewoners te laten profiteren van de aanwezigheid van de vele studenten.

  Meer over Match

Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC)

Dutch Light

De Universiteit Maastricht heeft oog voor beeldende kunst, architectuur en de aankleding van haar gebouwen. De kwaliteit van werk- en studieomgeving wint immers aan aantrekkingskracht door artistieke aandacht. De Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC) is verantwoordelijk voor het kunstbeleid van de UM. De KEC brengt de bijzondere architectuur van de oude binnenstadgebouwen en de nieuwe gebouwen in Randwyck onder de aandacht en veraangenaamt de werk- en studieomgeving met kunstwerken. Ze initieert, begeleidt en realiseert kunstopdrachten. Elk half jaar verzorgt KEC een nieuwe kunstexpositie in het UM Bestuursgebouw (Minderbroedersberg 4-6). Lees meer op de KEC-website  

Proef de sfeer!

Bekijk de video voor een sfeerimpressie van de universiteit en de stad Maastricht, of bekijk meer video's in de virtuele campus tour.

Quick links

 Contact
 Organogram
 Missie
 Feiten & cijfers
 Rankings
 Duurzaamheid
 Medezeggenschap

About UM - Corporate Video

Agenda

Nieuws

 • Coronavirus

  Informatie over het coronavirus (COVID-19)

  vrijdag, mei 29, 2020

  Informatie over het coronavirus (COVID-19) in relatie tot de UM

  Lees verder
 • Studenten aardbeienaktie

  Aardbeien en een persoonlijk bericht voor ouderen in Maastricht

  dinsdag, mei 26, 2020
  Lees verder
 • Thomson Medaille 2020 toegekend aan Ron Heeren

  maandag, mei 25, 2020

  De International Mass Spectrometry Foundation (IMSF) heeft maandag bekendgemaakt dat de Thomson-medaille voor 2020 wordt toegekend aan prof. dr. Ron Heeren van de Universiteit Maastricht (UM) en aan prof. dr. Alison Ashcroft van de Universiteit van Leeds.

  Lees verder
 • ODISSEI logo

  Data Science Institute UM neemt deel aan landelijk consortium

  maandag, mei 25, 2020 Lees verder
 • VSNU - Elsevier deal

  Nederlandse onderzoeksinstellingen en Elsevier gaan nationale samenwerking aan

  woensdag, mei 20, 2020

  De Vereniging van Universiteiten in Nederland (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Elsevier een nationale samenwerking zijn aangegaan. Universiteit Maastricht en MUMC+ nemen deel in deze overeenkomst die loopt tot 2025.

  Lees verder
 • Brussels

  Mariolina Eliantonio en Paul Stephenson benoemd tot mededirecteuren van de UM Campus Brussel

  dinsdag, mei 19, 2020 Lees verder
 • Euregio

  EMR Regio België, Nederland & Duitsland als hot spot voor de toekomst van lichtgewicht materialen en technologieën

  dinsdag, mei 19, 2020 Lees verder
 • De Universiteit Maastricht in Coronatijd

  dinsdag, mei 19, 2020

  De Nederlandse universiteiten zetten zich op alle mogelijke manieren actief in om het coronavirus te bestrijden. Ook de universiteit Maastricht draagt haar steentje bij.

  Lees verder
 • Kirsty Jacobi in Australia

  Stuck down under; over onzekerheid en positief blijven

  zondag, mei 17, 2020 Lees verder