Over de UM

De Universiteit Maastricht (UM) is de meest internationale universiteit van Nederland en is met haar 16.300 studenten en 4.300 medewerkers nog steeds groeiende. De universiteit onderscheidt zich door haar innovatieve onderwijsmodel, internationale karakter en multidisciplinaire benadering van onderzoek en onderwijs.

Dankzij de hoge kwaliteit van het onderzoek en onderwijs, maar ook een sterke maatschappelijke oriëntatie, heeft de universiteit in haar korte bestaan een solide reputatie opgebouwd. Ze wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend.

Wij maken werk van employability

Een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt, dat is onze inzet. De Universiteit Maastricht geeft studenten de kennis, vaardigheden en kwaliteiten die werkgevers nodig hebben. We leren ze om samen te werken en de theorie om te zetten naar de praktijk van de ‘echte wereld’. Daardoor zijn onze studerende en afgestudeerde studenten resultaatgericht en beschikken ze over voldoende praktische vaardigheden om een soepele overgang van hun studie naar werk mogelijk te maken. In ons onderwijsmodel Probleemgestuurd Onderwijs werken studenten samen binnen kleine teams aan oplossingen voor een vraagstuk uit de praktijk. Dankzij deze actieve manier leren ze vaardigheden die essentieel zijn voor werken in de 21e eeuw. Lees meer (Engelstalig).

Bèta-onderzoek en –onderwijs

Sinds een aantal jaren investeert de Universiteit Maastricht, samen met bijvoorbeeld de Provincie Limburg, in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de bètarichting. Kenmerkend is dat de snijvlakken van disciplines worden opgezocht. Bèta is hier een interfacultair aandachtsgebied, waarbij het uitgangspunt steevast is: hoe kunnen we de synergie maximaliseren? Waar liggen de beste kansen om het verschil te maken in de toekomst?

Verankerd in de Eu(regio)

About UM - Verankerd in de EU(regio)

Hoewel internationaal georiënteerd, hecht de Universiteit Maastricht grote waarde aan een sterke verbondenheid met de (Eu)regio. De universiteit heeft een groot aantal samenwerkingsverbanden met overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de regio. Samen met deze partners, wil de UM een leidende rol spelen in de duurzame economische ontwikkeling van Limburg.

Resultaat van deze ambitie is de Kennis-As Limburg. Een ambitieus strategisch programma dat de komende jaren de bestaande en nieuwe campussen in Maastricht, Geleen, Venlo en Parkstad moet verbinden tot één internationaal kenniscentrum op het gebied van onder meer biomaterialen en innovatieve gezondheidszorg. De campussen fungeren als de vliegwielen die kenniswerkers aantrekken, de bevolking vitaal houden en de groeimotor van de Limburgse economie voorzien van brandstof. 

WUN en YERUN

WUN - YERUN

De Universiteit Maastricht is de enige Nederlandse universiteit binnen het Worldwide Universities Network (WUN), bestaande uit achttien onderzoeksuniversiteiten van zes continenten, van Alberta tot Kaapstad, Sydney en Hong Kong. Het netwerk is een internationaal samenwerkingsplatform. Als één van de beste jonge universiteiten ter wereld is de UM ook één van de achttien grondleggers van het Young European Research Universities Network (YERUN). Dit netwerk van universiteiten die hoog scoren op rankings faciliteert samenwerking in wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening. 

 Lees meer over WUN en YERUN

Match

Met het Match-project wil de Universiteit Maastricht de maatschappelijke betrokkenheid van studenten bij de stad en de omliggende regio vergroten. Match biedt een platform waar studenten en maatschappelijke organisaties samen de vraag naar maatschappelijke dienstverlening en het aanbod vanuit de studentenpopulatie bij elkaar brengen. Match heeft als één van de belangrijkste ambities om de stad en haar bewoners te laten profiteren van de aanwezigheid van de vele studenten.

  Meer over Match

Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC)

Dutch Light

De Universiteit Maastricht heeft oog voor beeldende kunst, architectuur en de aankleding van haar gebouwen. De kwaliteit van werk- en studieomgeving wint immers aan aantrekkingskracht door artistieke aandacht. De Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC) is verantwoordelijk voor het kunstbeleid van de UM. De KEC brengt de bijzondere architectuur van de oude binnenstadgebouwen en de nieuwe gebouwen in Randwyck onder de aandacht en veraangenaamt de werk- en studieomgeving met kunstwerken. Ze initieert, begeleidt en realiseert kunstopdrachten. Elk half jaar verzorgt KEC een nieuwe kunstexpositie in het UM Bestuursgebouw (Minderbroedersberg 4-6). Lees meer op de KEC-website  

Proef de sfeer!

Bekijk de video voor een sfeerimpressie van de universiteit en de stad Maastricht.

Quick links

 Contact
 Organogram
 Missie
 Feiten & cijfers
 Rankings
 Duurzaamheid
 Medezeggenschap
 

About UM - Corporate Video

Agenda

Nieuws

 • hart op de tong 2

  Herwaardering van emoties in de politiek

  woensdag, februari 13, 2019

  In de essaybundel Het Hart Op De Tong stellen de redacteuren René Gabriëls, Sjaak Koenis en Tsjalling Swierstra het omgekeerde. Emoties zijn onontbeerlijk, met name voor een democratische politiek.

  Lees verder
 • Lab Koen Venema

  Darmflora gezonder dankzij afvalstromen voedingsindustrie

  woensdag, februari 13, 2019

  Reststromen uit de voedselverwerkende industrie zijn zeer geschikt om de darmflora van mensen met obesitas gezonder te maken. Dat blijkt uit onderzoek van Carlota Bussolo de Souza, die woensdag op dit onderwerp promoveerde aan de Universiteit Maastricht (UM).

  Lees verder
 • Brightlands Campus Heerlen

  Verbreding kennisaanbod op Brightlands Smart Services Campus

  dinsdag, februari 12, 2019

  De Universiteit Maastricht (UM), Zuyd Hogeschool (Zuyd) en de Open Universiteit (OU) gaan hun activiteiten op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen verbreden. De drie kennisinstellingen starten nu ieder een eigen instituut. De succesvolle samenwerking wordt voortgezet in de vorm van gezamenlijke projecten. In de nieuwe initiatieven zal nog slagvaardiger (samen)gewerkt worden aan innovaties, onderzoek en onderwijs op het gebied van de digitaliserende samenleving.

  Lees verder
 • Vrouwenrechtswinkel

  Samen sterker, dankzij studenten

  donderdag, februari 7, 2019

  Ze staan vrouwen met juridische problemen bij op vrijwillige basis, zamelen geld in om afval te verwerken tot lichtbronnen, zetten een sociale onderneming op, of maken zich sterk voor wereldwijde gezondheid. De studenten van de Universiteit Maastricht gaan op allerlei manieren ‘the extra mile’. Niet voor hun cv, maar om hun idealen te verwezenlijken. Met talloze vriendschappen als prettig neveneffect.

  Lees verder
 • Universiteit Maastricht over WOinactie

  donderdag, februari 7, 2019 Lees verder
 • 5 jaar maastricht health campus

  Brightlands Maastricht Health Campus viert vijfde verjaardag

  vrijdag, februari 1, 2019 Lees verder
 • SSC sustainable emloyees

  Green Impact: lamp voor lamp veranderen

  donderdag, januari 31, 2019

  De inzet van de UM om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN na te leven en in 2030 een duurzame universiteit te zijn, krijgt steeds meer gestalte. De eerste groene scheuten zijn overal zichtbaar – metaforisch gezien, want het ziet er naar uit dat de winter voorlopig nog niet voorbij is...

  Lees verder
 • Penrose and students

  De Weg naar Maastricht

  donderdag, januari 31, 2019 Lees verder
 • Big Volunteer Day

  Vrijwilliger voor een dag

  maandag, januari 28, 2019 Lees verder
  • Foto door Maastricht University

   Each Saturday this month we'll be introducing you to one of our UM students who goes the extra mile.

   First up, meet Pablo.
   Also check out our Behind the Scenes Instagram stories over the weekend to see how he's currently enjoying his exchange in Japan and to learn more about shake awake!

   3 uur 2 min geleden
  • Each Saturday this month we'll be introducing you to one of our UM students who goes the extra mile.
   First up, meet Pablo.
   Also check out our Behind the Scenes Instagram stories over the weekend to see how he's currently enjoying his exchange in Japan! https://t.co/BJGgiQQHd7

   3 uur 3 min geleden
  • Foto door Riet de Vlieger

   RT @Rianneletschert: Welkom aan twee nieuwe hoogleraren, onder wie @Britta_Boehler, van wie ik al heel lang een grote fan ben! @MaastrichtU

   3 uur 5 min geleden
  • Foto door Ingrid Wijk

   RT @RonAardening: Help #ORCID to make your personal researcher #identifier an even better #PID. Take five to fill out their survey at https…

   3 uur 20 min geleden
  • Keen to get cultural?
   This Sunday the Dutch National Student Orchestra (NSO) is playing at the Theater aan het Vrijthof.

   The NSO's is made up of more than 100 talented students (including 3 from Conservatorium Maastricht).

   And... student tickets are only 10 euro: https://goo.gl/Qi8fxy

   Their performance "Overwin" (“Overcome”) will include the finest pieces of world-renown composers Hawar Tawfiq, Sergei Prokofiev and Dmitri Shostakovich.

   20 uur 2 min geleden
  • Considering staying in Maastricht for a Master's?

   Ask questions and get answers on Tuesday at our Master's Fair.

   The fair is designed for our current students who want to know more about staying for a Master's.

   1 dag 21 uur geleden