Over de UM

De Universiteit Maastricht (UM) is de meest internationale universiteit van Nederland en is met haar ruim 16.000 studenten en 4.000 medewerkers nog steeds groeiende. De universiteit onderscheidt zich door haar innovatieve onderwijsmodel, internationale karakter en multidisciplinaire benadering van onderzoek en onderwijs.

Dankzij de hoge kwaliteit van het onderzoek en onderwijs, maar ook een sterke maatschappelijke oriëntatie, heeft de universiteit in haar korte bestaan een solide reputatie opgebouwd. Ze wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend.

Bèta-onderzoek en –onderwijs

Sinds een aantal jaren investeert de Universiteit Maastricht, samen met bijvoorbeeld de Provincie Limburg, in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de bètarichting. Kenmerkend is dat de snijvlakken van disciplines worden opgezocht. Bèta is hier een interfacultair aandachtsgebied, waarbij het uitgangspunt steevast is: hoe kunnen we de synergie maximaliseren? Waar liggen de beste kansen om het verschil te maken in de toekomst?

Verankerd in de Eu(regio)

About UM - Verankerd in de EU(regio)

Hoewel internationaal georiënteerd, hecht de Universiteit Maastricht grote waarde aan een sterke verbondenheid met de (Eu)regio. De universiteit heeft een groot aantal samenwerkingsverbanden met overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de regio. Samen met deze partners, wil de UM een leidende rol spelen in de duurzame economische ontwikkeling van Limburg.

Resultaat van deze ambitie is de Kennis-As Limburg. Een ambitieus strategisch programma dat de komende jaren de bestaande en nieuwe campussen in Maastricht, Geleen, Venlo en Parkstad moet verbinden tot één internationaal kenniscentrum op het gebied van onder meer biomaterialen en innovatieve gezondheidszorg. De campussen fungeren als de vliegwielen die kenniswerkers aantrekken, de bevolking vitaal houden en de groeimotor van de Limburgse economie voorzien van brandstof. 

WUN

About UM - WUN

De Universiteit Maastricht is in 2013 als eerste en enige Nederlandse universiteit toegetreden tot het Worldwide Universities Network (WUN). WUN bestaat uit achttien onderzoeksuniversiteiten verspreid over elf landen op zes continenten, waaronder gerenommeerde universiteiten als de universiteiten van Alberta, Kaapstad, Sydney en de Chinese University of Hongkong (China). Instellingen kunnen zich alleen op uitnodiging bij het netwerk aansluiten. Het netwerk biedt een platform voor samenwerking op het gebied van internationale onderzoeksprojecten en onderwijs. Onderzoeksthema’s kunnen uiteenlopend zijn, maar zijn altijd grensoverschrijdend en van mondiaal belang. 

 Lees meer over WUN

Match

Met het Match-project wil de Universiteit Maastricht de maatschappelijke betrokkenheid van studenten bij de stad en de omliggende regio vergroten. Match biedt een platform waar studenten en maatschappelijke organisaties samen de vraag naar maatschappelijke dienstverlening en het aanbod vanuit de studentenpopulatie bij elkaar brengen. Match heeft als één van de belangrijkste ambities om de stad en haar bewoners te laten profiteren van de aanwezigheid van de vele studenten.

  Meer over Match

Proef de sfeer!

Bekijk de video voor een sfeerimpressie van de universiteit en de stad Maastricht.

Quick links

 Contact
 Organogram
 Missie
 Feiten & cijfers
 Rankings
 Duurzaamheid
 Medezeggenschap
 

About UM - Corporate Video

Kunst en erfgoed

Dutch Light

De Universiteit Maastricht heeft oog voor beeldende kunst, architectuur en de aankleding van haar gebouwen. De kwaliteit van werk- en studieomgeving wint immers aan aantrekkingskracht door artistieke aandacht. De Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC) is verantwoordelijk voor het kunstbeleid van de UM. De KEC brengt de bijzondere architectuur van de oude binnenstadgebouwen en de nieuwe gebouwen in Randwyck onder de aandacht en veraangenaamt de werk- en studieomgeving met kunstwerken. Ze initieert, begeleidt en realiseert kunstopdrachten. Elk half jaar verzorgt KEC een nieuwe kunstexpositie in het UM Bestuursgebouw (Minderbroedersberg 4-6). Lees meer op de KEC-website  

Agenda

Nieuws

 • De millennial-goeroe

  donderdag, maart 23, 2017

  It’s Thursday 16 March and the Aula at Maastricht University’s School of Business and Economics is packed. Several hundred students have come to hear digital sensation Jay Shetty talk about the importance of “building a life, not a resume”.

  Lees verder
 • Kaft boekje Marble

  Leren van onderzoek: hoe doe je dat?

  donderdag, maart 23, 2017

  In 2008 lanceerde de Universiteit Maastricht een nieuw onderwijsprogramma dat bachelorstudenten de gelegenheid bood gedurende een bepaalde periode academisch onderzoek te verrichten. Over dit unieke initiatief gaat het boek ‘Research-Based Learning: Case studies from Maastricht University’, geschreven en samengesteld door Ellen Bastiaens, Jonathan van Tilburg en Jeroen van Merriënboer, allen verbonden aan de UM.

  Lees verder
 • Universiteit van Nederland - Merel Noorman

  Wie is er verantwoordelijk bij een ongeluk met een zelfrijdende auto?

  woensdag, maart 22, 2017
  Lees verder
  • Foto door Maastricht University

   Many companies make use of professional coaching for their employees. Having well performing, healthy and happy employees is the key to success for them. But why do companies in the 21st century choose digital coaching instead of traditional coaching on location? One of our alumni Expertblogger, Mariëlle Vaneman, answers this question!

   Why companies choose for digital coaching in the 21st century
   11 uur 19 min geleden
  • Foto door Maastricht University

   As military forces seek to apply increasingly sophisticated Artificial Intelligence to weapons technologies, a host of questions arise. Is it ethical to delegate the decision to use lethal force to an autonomous system? Who or what could be held responsible when lethal force is used improperly by such systems? Interested? Join the next Studium Generale lecture on 11 April!

   Robot Ethics, Human Rights & Autonomous Weapons
   1 dag 6 uur geleden
  • Foto door Maastricht University

   Ambassador of the United Mexican States to the Kingdom of the Netherlands HE Mr. Eduardo Ibarrola Nicolín delivering a lecture on “Migration to the US from Mexico: The experiences of a Mexican Diplomat.” The lecture is part of the “Ambassador Dialogues” series, a special discussion series in which ambassadors to the Netherlands discuss key migration trends affecting their countries and the high-level political discussions that shape political responses to those trends.

   Instagram post by Maastricht University • Mar 22, 2017 at 12:47pm UTC
   1 dag 11 uur geleden