Over de UM

De Universiteit Maastricht (UM) is de meest internationale universiteit van Nederland en is met haar 16.300 studenten en 4.300 medewerkers nog steeds groeiende. De universiteit onderscheidt zich door haar innovatieve onderwijsmodel, internationale karakter en multidisciplinaire benadering van onderzoek en onderwijs.

Dankzij de hoge kwaliteit van het onderzoek en onderwijs, maar ook een sterke maatschappelijke oriëntatie, heeft de universiteit in haar korte bestaan een solide reputatie opgebouwd. Ze wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend.

Wij maken werk van employability

Een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt, dat is onze inzet. De Universiteit Maastricht geeft studenten de kennis, vaardigheden en kwaliteiten die werkgevers nodig hebben. We leren ze om samen te werken en de theorie om te zetten naar de praktijk van de ‘echte wereld’. Daardoor zijn onze studerende en afgestudeerde studenten resultaatgericht en beschikken ze over voldoende praktische vaardigheden om een soepele overgang van hun studie naar werk mogelijk te maken. In ons onderwijsmodel Probleemgestuurd Onderwijs werken studenten samen binnen kleine teams aan oplossingen voor een vraagstuk uit de praktijk. Dankzij deze actieve manier leren ze vaardigheden die essentieel zijn voor werken in de 21e eeuw. Lees meer (Engelstalig).

Bèta-onderzoek en –onderwijs

Sinds een aantal jaren investeert de Universiteit Maastricht, samen met bijvoorbeeld de Provincie Limburg, in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de bètarichting. Kenmerkend is dat de snijvlakken van disciplines worden opgezocht. Bèta is hier een interfacultair aandachtsgebied, waarbij het uitgangspunt steevast is: hoe kunnen we de synergie maximaliseren? Waar liggen de beste kansen om het verschil te maken in de toekomst?

Verankerd in de Eu(regio)

About UM - Verankerd in de EU(regio)

Hoewel internationaal georiënteerd, hecht de Universiteit Maastricht grote waarde aan een sterke verbondenheid met de (Eu)regio. De universiteit heeft een groot aantal samenwerkingsverbanden met overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de regio. Samen met deze partners, wil de UM een leidende rol spelen in de duurzame economische ontwikkeling van Limburg.

Resultaat van deze ambitie is de Kennis-As Limburg. Een ambitieus strategisch programma dat de komende jaren de bestaande en nieuwe campussen in Maastricht, Geleen, Venlo en Parkstad moet verbinden tot één internationaal kenniscentrum op het gebied van onder meer biomaterialen en innovatieve gezondheidszorg. De campussen fungeren als de vliegwielen die kenniswerkers aantrekken, de bevolking vitaal houden en de groeimotor van de Limburgse economie voorzien van brandstof. 

WUN en YERUN

WUN - YERUN

De Universiteit Maastricht is de enige Nederlandse universiteit binnen het Worldwide Universities Network (WUN), bestaande uit achttien onderzoeksuniversiteiten van zes continenten, van Alberta tot Kaapstad, Sydney en Hong Kong. Het netwerk is een internationaal samenwerkingsplatform. Als één van de beste jonge universiteiten ter wereld is de UM ook één van de achttien grondleggers van het Young European Research Universities Network (YERUN). Dit netwerk van universiteiten die hoog scoren op rankings faciliteert samenwerking in wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening. 

 Lees meer over WUN en YERUN

Match

Met het Match-project wil de Universiteit Maastricht de maatschappelijke betrokkenheid van studenten bij de stad en de omliggende regio vergroten. Match biedt een platform waar studenten en maatschappelijke organisaties samen de vraag naar maatschappelijke dienstverlening en het aanbod vanuit de studentenpopulatie bij elkaar brengen. Match heeft als één van de belangrijkste ambities om de stad en haar bewoners te laten profiteren van de aanwezigheid van de vele studenten.

  Meer over Match

Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC)

Dutch Light

De Universiteit Maastricht heeft oog voor beeldende kunst, architectuur en de aankleding van haar gebouwen. De kwaliteit van werk- en studieomgeving wint immers aan aantrekkingskracht door artistieke aandacht. De Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC) is verantwoordelijk voor het kunstbeleid van de UM. De KEC brengt de bijzondere architectuur van de oude binnenstadgebouwen en de nieuwe gebouwen in Randwyck onder de aandacht en veraangenaamt de werk- en studieomgeving met kunstwerken. Ze initieert, begeleidt en realiseert kunstopdrachten. Elk half jaar verzorgt KEC een nieuwe kunstexpositie in het UM Bestuursgebouw (Minderbroedersberg 4-6). Lees meer op de KEC-website  

Proef de sfeer!

Bekijk de video voor een sfeerimpressie van de universiteit en de stad Maastricht.

Quick links

 Contact
 Organogram
 Missie
 Feiten & cijfers
 Rankings
 Duurzaamheid
 Medezeggenschap
 

About UM - Corporate Video

Agenda

Nieuws

 • HBO Monitor: vrouwen steeds meer op achterstand

  maandag, december 17, 2018

  Vandaag publiceert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht een nieuw rapport op basis van de HBO-Monitor. Bijzonder is dat deze monitor een vergelijking maakt tussen afgestudeerden één jaar na de diplomering en vier tot acht jaar daarna.
   

  Lees verder
 • Meer tijdelijke (studenten)woningen in Maastricht

  maandag, december 17, 2018
  Lees verder
 • Mathieu Segers

  "Debat over Europa relevanter dan ooit"

  vrijdag, december 14, 2018

  Inaugurele rede Mathieu Segers

  Lees verder
 • Diploma-uitreikingen najaar 2018

  vrijdag, december 14, 2018

  Dit najaar zijn weer veel bachelor- en masterstudenten afgestudeerd. Gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal!

  Lees verder
 • maastricht working on europe

  Video-impressie van de Maastricht Europe Days

  donderdag, december 13, 2018 Lees verder
 • Kateřina Staňková

  Kateřina Staňková en team winnen $50,000 om schildklierkanker te slim af te zijn

  donderdag, december 13, 2018

  Kateřina Staňková, assistant professor bij het departement Data Science and Knowledge Engineering loodste haar team door een uitdagende workshop, die resulteerde in een beurs waarmee ze hun strategie tegen schildklierkanker uit kunnen werken

  Lees verder
 • jan hamers

  Academische Werkplaats Ouderenzorg als Unique Selling Point van de UM

  woensdag, december 12, 2018

  In Zuid-Limburg gaat de verbeterslag van ouderenzorg hand in hand met hoogstaand wetenschappelijk onderzoek onder de noemer ‘Academische Werkplaats Ouderenzorg’ (AWO). Al spreekt initiatiefnemer Jan Hamers zelf liever van een ‘living lab’. De AWO bestaat nu 20 jaar.

  Lees verder
 • Meer keuzevrijheid leidt niet tot meer pensioenbetrokkenheid

  dinsdag, december 11, 2018

  Het ontbreken van keuzevrijheid in het Nederlandse pensioenstelsel wordt wel genoemd als oorzaak voor lage pensioenbetrokkenheid.

  Lees verder
 • Eiwit en inspanning stimuleren nachtelijke spieropbouw

  donderdag, december 6, 2018

  Een ziekenhuisopname van vijf dagen leidt al tot aanzienlijk spiermassaverlies.

  Lees verder
  • I-strategy of the UM aproved by the executive board of @MaastrichtU. Now only three years of implementing to go! Up to the next milestone in enabling Research & Education.

   26 min 47 sec geleden
  • Foto door MaastrichtUniversity

   RT @MaastrichtU: This year Maastricht University in cooperation with Medtronic organised the first-ever Leadership Forum Maastricht. Taking…

   27 min 11 sec geleden
  • RT @CommsBio: New research from @chrismccrum and @kenneth_meijer improves our understanding of how we correct our gait following perturbati…

   1 uur 6 min geleden
  • Foto door Maastricht University

   A new week and a new #HumanofUM

   "Hi - I’m Juri and I study and teach law at Maastricht University and work for the Ambassador Lectures project.
   Maastricht is not the biggest city on the map which might deter people who seek the big city life of London or Paris. In my experience Maastricht can be bigger than both those cities, Maastricht University opens the city to the world. Working with @ambassadorlectures I was able to meet Noble Peace Prize nominees like @amandagocnguyen and many other inspirational and influential people like educator and poet @dlive87. Maastricht University allows it’s students to already be teachers and leaders. The “small” city of Maastricht is surprisingly big!"

   1 dag 5 uur geleden
  • Foto door Maastricht University

   Do you use a strong password for your UM account?

   Maastricht University pays special attention to the information security and urges you to change passwords annually🗝️ protect your and UM's information with a strong password!

   2 dagen 34 min geleden
  • Foto door Maastricht University

   The second edition of the student employability seminar took place on the 28th of November.

   The long-term ambitions and the results of the attendees were presented by Ellen Bastiaens. The participants attended several workshops related to employability and career. In addition to this, alumni of our university shared his story on how our university contributed to his career path.

   You can find more impressions about the event at the following link: http://bit.ly/2LctasM

   3 dagen 5 uur geleden