Over de UM

De Universiteit Maastricht (UM) is de meest internationale universiteit van Nederland en is met haar 16.300 studenten en 4.300 medewerkers nog steeds groeiende. De universiteit onderscheidt zich door haar innovatieve onderwijsmodel, internationale karakter en multidisciplinaire benadering van onderzoek en onderwijs.

Dankzij de hoge kwaliteit van het onderzoek en onderwijs, maar ook een sterke maatschappelijke oriëntatie, heeft de universiteit in haar korte bestaan een solide reputatie opgebouwd. Ze wordt tot de beste jonge universiteiten ter wereld gerekend.

Wij maken werk van employability

Een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt, dat is onze inzet. De Universiteit Maastricht geeft studenten de kennis, vaardigheden en kwaliteiten die werkgevers nodig hebben. We leren ze om samen te werken en de theorie om te zetten naar de praktijk van de ‘echte wereld’. Daardoor zijn onze studerende en afgestudeerde studenten resultaatgericht en beschikken ze over voldoende praktische vaardigheden om een soepele overgang van hun studie naar werk mogelijk te maken. In ons onderwijsmodel Probleemgestuurd Onderwijs werken studenten samen binnen kleine teams aan oplossingen voor een vraagstuk uit de praktijk. Dankzij deze actieve manier leren ze vaardigheden die essentieel zijn voor werken in de 21e eeuw. Lees meer (Engelstalig).

Bèta-onderzoek en –onderwijs

Sinds een aantal jaren investeert de Universiteit Maastricht, samen met bijvoorbeeld de Provincie Limburg, in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de bètarichting. Kenmerkend is dat de snijvlakken van disciplines worden opgezocht. Bèta is hier een interfacultair aandachtsgebied, waarbij het uitgangspunt steevast is: hoe kunnen we de synergie maximaliseren? Waar liggen de beste kansen om het verschil te maken in de toekomst?

Verankerd in de Eu(regio)

About UM - Verankerd in de EU(regio)

Hoewel internationaal georiënteerd, hecht de Universiteit Maastricht grote waarde aan een sterke verbondenheid met de (Eu)regio. De universiteit heeft een groot aantal samenwerkingsverbanden met overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de regio. Samen met deze partners, wil de UM een leidende rol spelen in de duurzame economische ontwikkeling van Limburg.

Resultaat van deze ambitie is de Kennis-As Limburg. Een ambitieus strategisch programma dat de komende jaren de bestaande en nieuwe campussen in Maastricht, Geleen, Venlo en Parkstad moet verbinden tot één internationaal kenniscentrum op het gebied van onder meer biomaterialen en innovatieve gezondheidszorg. De campussen fungeren als de vliegwielen die kenniswerkers aantrekken, de bevolking vitaal houden en de groeimotor van de Limburgse economie voorzien van brandstof. 

WUN en YERUN

WUN - YERUN

De Universiteit Maastricht is de enige Nederlandse universiteit binnen het Worldwide Universities Network (WUN), bestaande uit achttien onderzoeksuniversiteiten van zes continenten, van Alberta tot Kaapstad, Sydney en Hong Kong. Het netwerk is een internationaal samenwerkingsplatform. Als één van de beste jonge universiteiten ter wereld is de UM ook één van de achttien grondleggers van het Young European Research Universities Network (YERUN). Dit netwerk van universiteiten die hoog scoren op rankings faciliteert samenwerking in wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening. 

 Lees meer over WUN en YERUN

Match

Met het Match-project wil de Universiteit Maastricht de maatschappelijke betrokkenheid van studenten bij de stad en de omliggende regio vergroten. Match biedt een platform waar studenten en maatschappelijke organisaties samen de vraag naar maatschappelijke dienstverlening en het aanbod vanuit de studentenpopulatie bij elkaar brengen. Match heeft als één van de belangrijkste ambities om de stad en haar bewoners te laten profiteren van de aanwezigheid van de vele studenten.

  Meer over Match

Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC)

Dutch Light

De Universiteit Maastricht heeft oog voor beeldende kunst, architectuur en de aankleding van haar gebouwen. De kwaliteit van werk- en studieomgeving wint immers aan aantrekkingskracht door artistieke aandacht. De Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC) is verantwoordelijk voor het kunstbeleid van de UM. De KEC brengt de bijzondere architectuur van de oude binnenstadgebouwen en de nieuwe gebouwen in Randwyck onder de aandacht en veraangenaamt de werk- en studieomgeving met kunstwerken. Ze initieert, begeleidt en realiseert kunstopdrachten. Elk half jaar verzorgt KEC een nieuwe kunstexpositie in het UM Bestuursgebouw (Minderbroedersberg 4-6). Lees meer op de KEC-website  

Proef de sfeer!

Bekijk de video voor een sfeerimpressie van de universiteit en de stad Maastricht.

Quick links

 Contact
 Organogram
 Missie
 Feiten & cijfers
 Rankings
 Duurzaamheid
 Medezeggenschap
 

About UM - Corporate Video

Agenda

Geen aankomende evenementen

Nieuws

 • Aantal kwetsbare jongeren in Limburg hoog en stijgt

  woensdag, april 18, 2018

  Uit een onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit van Maastricht (ROA) blijkt dat Limburg verhoudingsgewijs een groot aantal jongeren heeft zonder baan, opleiding of training en dat dit aantal tegen de landelijke trend in nog steeds groeit.

  Lees verder
 • Werkloosheid onder hbo’ers daalt naar niveau van voor de crisis

  woensdag, april 18, 2018

  Afgestudeerde hbo’ers deden het in 2017 nog beter dan in 2016. De werkloosheid onder de afgestudeerden is voor het vierde jaar op rij gedaald, namelijk van 4,6 % in 2016 naar 3,2% in 2017. Daarmee is de werkloosheid ongeveer terug op het niveau van 2008, dus vóór de crisis.

  Lees verder
 • CooL Coaching op leefstijl

  Leefstijlcoach motiveert mensen met overgewicht om gezonder te leven

  dinsdag, april 17, 2018

  Patiënten met overgewicht die begeleid worden door een leefstijlcoach bewegen uiteindelijk meer, eten een stuk gezonder en hebben minder last van het gevreesde jojo-effect. Dat blijkt uit onderzoek van de UM, in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en zorgverzekeraar CZ.

   

  Lees verder
 • ITEM_digid_survey.png

  Oproep - ITEM DigiD Enquête

  dinsdag, april 17, 2018

  Expertisecentrum ITEM doet onderzoek naar een aantal aspecten waarmee grensarbeiders te maken krijgen. Eén van deze zaken, is de (on)mogelijkheid een DigiD te verkrijgen. Expertisecentrum ITEM wil te weten komen hoeveel mensen ermee te maken hebben dat zij wel een DigiD zouden willen gebruiken, maar deze niet kunnen krijgen.

  Lees verder
 • Collectieve Anw-hiaatverzekering

  maandag, april 16, 2018

  Op 20 maart jl. hebben wij jullie via UM nieuws geïnformeerd over het wegvallen van de Anw-compensatie als aanvulling op het ABP nabestaandenpensioen per 1 mei 2018. Alle universiteiten, dus ook de Universiteit Maastricht, hebben door tussenkomst van de VSNU een collectief contract gesloten met verzekeraar elipsLife.

  Lees verder
 • Ingrid van Engelshoven

  Minister OCW verdiept zich in internationalisering UM

  maandag, april 16, 2018

  Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) is maandag 16 april op bezoek geweest in Maastricht om haar licht op te steken over internationalisering en taalbeleid bij de UM en Zuyd Hogeschool.

  Lees verder
 • stamcelonderzoek

  Grote subsidie voor onderzoek naar weefselherstel met stamcellen

  vrijdag, april 13, 2018

  Fundamenteel onderzoek naar herstelproces van beschadigd weefsel.

  Lees verder
 • kievits blokje

  Jos Kievits ontvangt UM Medallion of Honour

  donderdag, april 12, 2018

  Ter gelegenheid van zijn afscheid aan de Universiteit Maastricht is op 11 april 2018 de Maastricht University Medallion of Honour uitgereikt aan Jos Kievits, directeur Development & Alumni Relations en directeur van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL.

  Lees verder
 • Pixabay-Skitterphoto-child-2293839_640

  Obstakels overwinnen: Kinderopvangmedewerkers over de grens

  donderdag, april 12, 2018

  Erkenningsprocedures weerhouden Nederlandse kinderopvangmedewerkers ervan om over de grens aan de slag te kunnen gaan. Dit blijkt uit een aantal casussen die aan het licht zijn gebracht via de SGA. Naar aanleiding hiervan is er door, onder meer, het Expertise Centrum ITEM / SGA een procedure gestart waarbij wordt nagegaan of deelerkenning als Erzieher voor Nederlandse kinderopvangmedewerkers mogelijk is.

  Lees verder
  • Foto door Bizzomate

   Prijs voor het team met ‘the highest fun factor’ is binnen! #appchallenge @MaastrichtU https://t.co/3UBqLNmoWZ

   2 uur 18 min geleden
  • Postdoctoral researcher “State-led Capitalism and New Modes of Development Finance” at the Faculty of Arts and Social Sciences, 1.00 fte, 40 months https://t.co/Ock0FV9m2F @maastrichtu

   2 uur 40 min geleden
  • AppChalenge@UM2018 is an opportunity to create and present an app which can be used by students and employees of Maastricht University 📲📍🗒🖊Today 11 inspired teams have presented their ideas! 💡The jury composed of the mobile app development experts and the UM staff have choose 3 best initiatives which will be supported by Maastricht University!🏆
   The third place belongs to the onboarding app, which helps new students and employees prepare for their first 100 days at the UM.
   The second best app is the elephant app which allows students to share their skills and knowledge!
   And finally the best app of 2018 is the app which helps students to find study buddies for problematic subject matters!🥇
   Maastricht University is really proud of its brilliant minds and congratulates all the participants! 🎉 #leadinginlearning

   4 uur 20 min geleden