Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Toegankelijkheid mindervaliden

Beide locaties van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid - Bouillonstraat 1-3 (BOU 1-3) en Kapoenstraat 2 (KAP 2) - zijn relatief goed toegankelijk voor personen met een lichamelijke beperking. Je vindt hier meer informatie over parkeren voor mindervaliden, openbaar vervoer van en naar de universiteit, toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, mindervalidentoiletten en wat te doen in geval van een ontruiming.

Houd er rekening mee dat het centrum van Maastricht grotendeels bestaat uit historische gebouwen en geplaveide straten, wat onaangenaam kan zijn voor rolstoelgebruikers.

Parkeren

Aan de voorkant van het gebouw BOU 1-3 zijn drie aparte parkeerplaatsen voor mindervaliden. Op het parkeerterrein van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR), aan de achterkant van het gebouw, is er ook een parkeerplaats voor mindervaliden. De achterkant van het gebouw is echter moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 

Openbaar vervoer

De routeplanner 9292.nl biedt actuele informatie over verbindingen met het openbaar vervoer.

De universiteit kent een aantal bus- en treinverbindingen. Verschillende transportbedrijven bieden extra faciliteiten om passagiers met een handicap toegang te geven tot het openbaar vervoer, stations en haltes. Bezoek de website van het transportbedrijf voor meer informatie over de toegankelijkheid:

 • NS (Nederlandse spoorwegen)
 • Arriva (bussen, alleen informatie in het Nederlands)
 • De Lijn (Belgische bussen die ook stoppen in Maastricht).

Rolstoelingang

De FdR heeft twee gebouwen waarin zowel onderwijs als kantoren zijn gevestigd.

Bouillonstraat 1-3

De hoofdingang (BOU 1-3) en zij-ingang (Lenculenstraat 26) van het eerste FdR gebouw zijn rolstoel toegankelijk. Je kunt rechts van het gebouw door de groene poort het parkeerterrein (Lenculenstraat 14) betreden. De lift naar de verschillende verdiepingen bevindt zich voorin het gebouw (zie de verwijsborden). De FdR is op werkdagen geopend van 08:00 tot 21:00 uur. Vanaf 18:00 uur is het gebouw alleen via de voordeuren en met UM-kaart toegankelijk.

Kapoenstraat 2

De FdR heeft ook een gebouw aan de Kapoenstraat nummer 2. Dit is eveneens bereikbaar via het parkeerterrein (Lenculenstraat 14), of rechtstreeks via de Kapoenstraat 2 ingang. De hoofdingang en achteringang (KAP 2) van dit FdR-gebouw zijn rolstoeltoegankelijk.

De voordeur en achterdeur zijn vrij toegankelijk voor rolstoelgebruikers en zijn geopend tussen 08:00 en 21:00 uur, met gebruik van UM-kaart. In dit gebouw is een lift aanwezig. Als je een afspraak maakt met een medewerker op deze werkplek, kun je dit aangeven en dan kan er een vergaderruimte in gepland worden die goed bereikbaar is.

Liften en trappen

 • BOU 1-3 heeft een lift. De lift bereikt de begane grond, de eerste en tweede verdieping.
 • KAP 2 heeft ook een lift.

Alle trappenhuizen in beide FdR-gebouwen zijn uitgerust met tenminste één armleuning.

Kamers zonder rolstoeltoegang

Hoewel de meeste kamers toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, zijn de volgende kamers alleen toegankelijk via een trap:

 • De gehele D zone, de begane grond, 1e,  2e en 3e etage.
 • A1.010. A1.014, A1.016, A1.018, A1.024 en A1.026d
 • C1.301, C1.303a, C1.303b, C2.304a.
 • De 3e etage van de A, B en C zones

Meld je aan bij het Front Office om je weg in het gebouw te vinden, de medewerkers helpen je graag.

Toiletten

Het mindervalidentoilet op BOU 1-3 is te vinden achterin het gebouw op de begane grond (zie verwijsborden). Het ruimtenummer is C0.315 en de sleutel is op te halen bij de receptie.

De mindervalidentoiletten op KAP 2 liggen op de 1e etage, kamer 1.007a en 1.007b. De 1e etage is bereikbaar met de lift.  

Ontruiming

In geval van nood zijn de liften uitgeschakeld. Als je hulp nodig hebt om via de trap te vluchten, is er hulp beschikbaar: onze BHV-ers (bedrijfshulpverleners) helpen je om via het trappenhuis het pand te verlaten.

Wat te doen als het brandalarm afgaat:

 • ga naar het dichtstbijzijnde trappenhuis die leidt naar een nooduitgang.
 • vertel anderen dat je hulp nodig hebt, zodat zij een BHV-er kunnen waarschuwen.
 • als er een telefoon in je vluchtgebied is, bel dan 1333; anders bel je +31 (0) 43 3875566 op je mobiele telefoon om de centrale dienst op de hoogte te stellen van je locatie.
 • blijf in het ontsnappingsgebied van het trappenhuis totdat het evacuatieteam arriveert.

Bekijk ook de plattegronden van de FdR:

Bouillonstraat 1-3

Kapoenstraat 2

Informatie voor personen met een gehoorbeperking

In geen enkele onderwijsruimte op BOU 1-3 en KAP 2 is een ringleiding aanwezig voor mensen met een gehoorbeperking.