UM & wellbeing
Door de coronacrisis zijn thema's als fysiek en mentaal welzijn misschien wel relevanter en belangrijker dan ooit. Ook binnen de Universiteit Maastricht is er veel aandacht voor het welbevinden van haar studenten en medewerkers. Onderwerpen als een gezonde, veilige omgeving en persoonlijke ontwikkeling en ondersteuning, komen dan ook nadrukkelijk terug in onderwijs, onderzoek en het Strategisch Programma 2022-2026.
Daarnaast kent de universiteit een breed scala aan initiatieven en activiteiten op het gebied van welzijn. Lees hier direct meer over deze initiatieven en activiteiten. Of lees verder voor nieuws, verhalen, persberichten, video’s en achtergrondinformatie rondom 'de UM & wellbeing'.
Meer lezen: Verhalen & interviews
Meer weten: Nieuws- & persberichten
Meer zien: Video's
Meer UM: Wellbeing binnen de UM

UM Themapagina’s verzamelen relevante content rondom één belangrijk of actueel thema binnen de UM; van verhalen tot nieuws en van video’s tot achtergrondinformatie.

Meer lezen?
2023
Paniek: wat je wel en niét moet doen
2022
'Brief Máxima verlaagt drempel voor jongeren om over mentale gezondheid te praten'
Hoe je je veerkracht kunt vergroten in onzekere tijden
Welzijn centraal tijdens conferentie over gezonde gebouwen
COVID-19 pandemie grote impact op jonge hbo’ers
Wat betekent commitment aan welzijn van jouw medewerkers?
Studentenwelzijn als prioriteit
Als je je ‘anders’ voelt
2021
Mindfulness: graag je volledige aandacht
Jouw mentale gezondheid is nu belangrijker dan ooit
Welzijn, vrouwen en werk in Ethiopië
“Het is nodig om kwetsbare mensen meer bij het onderzoek naar gezond leven te betrekken”
Internationale Yoga Dag 2021
2019
Meer weten?
2021
Aandacht voor welzijn van werknemers óók goed voor bedrijven
Studenten bedenken creatieve fiets-apps
2020
Verpleeghuizen willen bezoekverboden tijdens nieuwe coronagolf uit alle macht voorkomen
-
Denk je wel eens ‘ik zou ergens bij willen horen’ terwijl je hier aan de UM studeert? Of voel je je bij momenten eenzaam? Dan is er sinds september 2021 de UM community (UMc) voor jou. Een gemeenschap van studenten voor studenten die ervoor wil zorgen dat alle UM-studenten zich hier thuisvoelen en gezelschap hebben.
-
On 24 April, you can enjoy A Seagull, an adaptation of the famous play by Anton Chekhov, by Toneelgroep Maastricht (a renowned Dutch theatre company) in Theater aan het Vrijthof. The play is Dutch spoken, but will have English surtitles, which means you can read the English translation on screens above the stage.
-
Met het project ‘About not being an Einstein’, mogelijk gemaakt door een beurs van het Diversity & Inclusivity Office, wil Anke Smeenk binnen de Universiteit Maastricht zorgen voor meer (h)erkenning van hoogbegaafdheid.
-
Martin van Boxtel, universitair hoofddocent bij de School for Mental Health and Neuroscience en mindfulness-trainer, legt aan de hand van vijf veelgestelde vragen uit wat mindfulness is, hoe het kan bijdragen aan je welzijn en hoe je mindful wordt.
-
Van 1 tot 5 november organiseert The Wellbeing Movement workshops, lezingen en andere activiteiten rondom jouw welzijn.
-
21 juni is het Internationale Yoga Dag. We praatten over de vele voordelen van yoga met Maria Stanford en Marijke Heemskerk , beiden yogadocent bij UM SPORT.
-
De Universiteit Maastricht heeft het project Student Wellbeing opgezet om ervoor te zorgen dat studenten veerkrachtiger kunnen staan in het (studenten)leven.
-
Het team van UM psychologen van het SSC biedt hulp bij van alles, van depressies tot angststoornissen en burn-outs.
-
De Well-being Movement (WBM) is een initiatief van de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN), de Faculty of Science and Engineering (FSE), het Student Services Centre (SSC) en de UM Psychologen die zowel fysieke als mentale gezondheid promoten binnen de Universiteit Maastricht (UM). De Well-being Week vindt dit jaar plaats van 29 oktober tot en met 1 november en draagt het kernthema ‘Resilience’ (veerkracht). Deze week is ook de start van de movement.
Meer UM

Wellbeing binnen de UM
De Universiteit Maastricht beschouwt studentenwelzijn als een prioriteit. Daarnaast staat duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers centraal in het HR-beleid, met daarbij veel aandacht voor diversiteit, inclusiviteit, leiderschap en loopbaanontwikkeling. Bekijk het Strategisch Programma 2022-2026 voor meer informatie over onze visie en ambities voor de komende vijf jaar op het gebied van welzijn.
Passend bij onze visie en ambities, zijn er binnen de UM veel initiatieven, activiteiten en programma's die kunnen bijdragen aan het welzijn van onze studenten en medewerkers. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
Meer informatie voor studenten
Meer informatie voor medewerkers (via intranet)

De Wellbeing Movement
The Wellbeing Movement (WBM) is een initiatief dat zowel fysiek als mentaal welzijn promoot binnen de Universiteit Maastricht (UM). We zijn er voor je om je de tools te bieden die je nodig hebt om een gezond en gelukkig studentenleven te leiden.
De WBM biedt op veel verschillende manieren informatie en trainingen over welzijn, ontspanning, sport, studievaardigheden en andere thema's. Onze belangrijkste evenementen zijn:
- Wellbeing Week (jaarlijks): een week vol workshops, gesprekken en andere activiteiten rondom jouw welzijn
- Wellbeing Wednesdays (door het jaar heen): een woensdag per maand, volledig gericht op jouw welzijn
- Wellbeing Evenings (door het jaar heen): een aantal avonden per maand, sociale activiteiten door studenten voor studenten

@ease
Ben je tussen 12 en 25 jaar en zit je met iets? Liefdesverdriet, problemen met je opleiding, eenzaamheid of depressieve klachten, wat het ook is, je vindt bij @ease laagdrempelig en gratis hulp en psychische ondersteuning. Je spreekt met jonge vrijwilligers, volledig anoniem, op de @ease-locatie of via chat. Er wordt niet gevraagd naar je naam, je achtergrond, je opleiding of je leeftijd en er wordt geen dossier opgebouwd. De vrijwilligers met wie je spreekt, zijn allemaal grondig getraind en gecoacht. En er is altijd een team van professionele hulpverleners aanwezig. Advies van @ease: maak je je ergens zorgen over of zit je iets dwars? Kun je er niet met vrienden over praten? Wacht dan niet, maar neem contact op. Je zult zien dat jij beslist niet alleen staat met jouw probleem of vraag. Praten helpt.

The InnBetween
The InnBetween is een thuis voor en door studenten waar kwetsbaarheid en veerkracht worden geoefend. Een plek waar je samen eet, studeert, ontspant, speelt en natuurlijk mensen ontmoet. Een open-minded community die mensen van verschillende achtergronden samenbrengt. Ook in tijden van lockdown. Rachelle van Andel van The InnBetween: “Wij bieden studenten professionele counseling door de twee studentenpastores, maar ook de mogelijkheid iets voor een ander te betekenen. Daarmee bouwen we aan een community waarvan studenten onderdeel zijn en waarvoor ze zelf ook verantwoordelijkheid dragen. Onderdeel zijn van een community en je ergens thuis voelen is van groot belang voor de mentale gezondheid van studenten.”
Meer themapagina's
We lichten ook allerlei andere thema’s uit. Hieronder vind je een overzicht.