Nieuws & verhalen rondom:

UM & wellbeing

Binnen de Universiteit Maastricht is er veel aandacht voor het welbevinden van haar studenten en medewerkers. Onderwerpen als een gezonde, veilige omgeving en persoonlijke ontwikkeling en ondersteuning, komen dan ook nadrukkelijk terug in onderwijs, onderzoek en het Strategisch Programma 2022-2026.

Daarnaast kent de universiteit een breed scala aan initiatieven en activiteiten op het gebied van welzijn. Lees hier direct meer over deze initiatieven en activiteiten. Of lees verder voor nieuws, verhalen, persberichten, video’s en achtergrondinformatie rondom 'de UM & wellbeing'.

 Meer lezen: Verhalen & interviews
  Meer weten: Nieuws- & persberichten 
  Meer zien: Video's 
  Meer UM: Wellbeing binnen de UM

Archive

UM Themapagina’s verzamelen relevante content rondom één belangrijk of actueel thema binnen de UM; van verhalen tot nieuws en van video’s tot achtergrondinformatie.

Students in a common room

Meer lezen?

Verhalen & interviews

Hieronder vind je een verzameling van interessante verhalen en interviews. 

Meer weten?

Nieuws- & persberichten

Hieronder vind je eerder gepubliceerde nieuws- en persberichten.

  • Natalia Podstawka is derdejaarsstudent van de bachelor European Law School. Ze is een van de vele UM-studenten die een certificaat voor Global Citizenship heeft ontvangen voor haar vrijwilligerswerk, oftewel Civic Engagement Activities (CEA). Deze activiteiten bevorderen het gemeenschapsgevoel...

  • Is het wel zo goed voor ons mentale welzijn om dagelijks tijd door te brengen op platformen die ook negatieve sociale vergelijking in de hand werken? Nou, soms wel! Philippe Verduyn, universitair hoofddocent bij de Faculty of Psychology and Neuroscience, doet al tien jaar onderzoek naar de impact...

  • Denk je wel eens ‘ik zou ergens bij willen horen’ terwijl je hier aan de UM studeert? Of voel je je bij momenten eenzaam? Dan is er sinds september 2021 de UM community (UMc) voor jou. Een gemeenschap van studenten voor studenten die ervoor wil zorgen dat alle UM-studenten zich hier thuisvoelen en...

More news items
  • On 24 April, you can enjoy A Seagull, an adaptation of the famous play by Anton Chekhov, by Toneelgroep Maastricht (a renowned Dutch theatre company) in Theater aan het Vrijthof. The play is Dutch spoken, but will have English surtitles, which means you can read the English translation on screens...

  • Met het project ‘About not being an Einstein’, mogelijk gemaakt door een beurs van het Diversity & Inclusivity Office, wil Anke Smeenk binnen de Universiteit Maastricht zorgen voor meer (h)erkenning van hoogbegaafdheid.

Meer zien?

Hieronder vind je diverse videocontent rondom het thema.

Meer UM

Wellbeing binnen de UM 

De Universiteit Maastricht beschouwt studentenwelzijn als een prioriteit. Daarnaast staat duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers centraal in het HR-beleid, met daarbij veel aandacht voor diversiteit, inclusiviteit, leiderschap en loopbaanontwikkeling. Bekijk het Strategisch Programma 2022-2026 voor meer informatie over onze visie en ambities voor de komende vijf jaar op het gebied van welzijn.

Passend bij onze visie en ambities, zijn er binnen de UM veel initiatieven, activiteiten en programma's die kunnen bijdragen aan het welzijn van onze studenten en medewerkers. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Meer informatie voor studenten
Meer informatie voor medewerkers (via intranet)

WBM_logo

De Wellbeing Movement

The Wellbeing Movement (WBM) is een initiatief dat zowel fysiek als mentaal welzijn promoot binnen de Universiteit Maastricht (UM). We zijn er voor je om je de tools te bieden die je nodig hebt om een gezond en gelukkig studentenleven te leiden. 

De WBM biedt op veel verschillende manieren informatie en trainingen over welzijn, ontspanning, sport, studievaardigheden en andere thema's. Onze belangrijkste evenementen zijn:

  • Wellbeing Week (jaarlijks): een week vol workshops,  gesprekken en andere activiteiten rondom jouw welzijn
  • Wellbeing Wednesdays (door het jaar heen): een woensdag per maand, volledig gericht op jouw welzijn
  • Wellbeing Evenings (door het jaar heen): een aantal avonden per maand, sociale activiteiten door studenten voor studenten
@ease

@ease

Ben je tussen 12 en 25 jaar en zit je met iets? Liefdesverdriet, problemen met je opleiding, eenzaamheid of depressieve klachten, wat het ook is, je vindt bij @ease laagdrempelig en gratis hulp en psychische ondersteuning. Je spreekt met jonge vrijwilligers, volledig anoniem, op de @ease-locatie of via chat. Er wordt niet gevraagd naar je naam, je achtergrond, je opleiding of je leeftijd en er wordt geen dossier opgebouwd. De vrijwilligers met wie je spreekt, zijn allemaal grondig getraind en gecoacht. En er is altijd een team van professionele hulpverleners aanwezig. Advies van @ease: maak je je ergens zorgen over of zit je iets dwars? Kun je er niet met vrienden over praten? Wacht dan niet, maar neem contact op. Je zult zien dat jij beslist niet alleen staat met jouw probleem of vraag. Praten helpt.

The InnBetween

The InnBetween is een thuis voor en door studenten waar kwetsbaarheid en veerkracht worden geoefend. Een plek waar je samen eet, studeert, ontspant, speelt en natuurlijk mensen ontmoet. Een open-minded community die mensen van verschillende achtergronden samenbrengt. Ook in tijden van lockdown. Rachelle van Andel van The InnBetween: “Wij bieden studenten professionele counseling door de twee studentenpastores, maar ook de mogelijkheid iets voor een ander te betekenen. Daarmee bouwen we aan een community waarvan studenten onderdeel zijn en waarvoor ze zelf ook verantwoordelijkheid dragen. Onderdeel zijn van een community en je ergens thuis voelen is van groot belang voor de mentale gezondheid van studenten.”

Meer themapagina's

We lichten ook allerlei andere thema’s uit. Hieronder vind je een overzicht.