Bij- en nascholing TMS-Röntgen

Aanmelden | Programma

Doelgroep
Personen die in het kader van hun werkzaamheden zelfstandig handelingen uitvoeren met of assisteren bij handelingen met ioniserende straling genererende apparatuur. Het gaat hier voornamelijk om personen met een vooropleiding TMS-Medische Toepassingen (TMS-MT) of TMS-Veterinaire toepassingen (TMS-VT).

Leerdoelen
Het bij- en nascholingsprogramma geeft invulling aan de volgende aspecten:
1. Het borgen van kennis, competenties en vaardigheden op het gebied van de stralingshygiëne, overeenkomstig de opleidingseisen die worden gesteld aan het niveau van de opleidingen TMS-MT en TMS-VT;
2. Het verbreden van kennis aangaande het gebruik en de toepassingen van bronnen van ioniserende straling, met de focus op toestellen;
3. Het herhalen en op peil houden van vaardigheden ten aanzien van een veilige werkwijze en veilige werkomgeving;
4. Het verkrijgen van inzicht in de stralingshygiënische organisatie en de daarbij betrokken functionarissen binnen de instellingen die deel uit maken van de Complexvergunning Randwyck.

Deelname verplichting
Het op peil houden van kennis en vaardigheden op het gebied van de stralingshygiëne is een wettelijke verplichting voor eenieder die vanuit zijn of haar beroep wordt blootgesteld aan ioniserende straling. De stralingsbeschermingseenheid heeft een programma opgesteld om gericht en op maat invulling te geven aan die verplichting. De keuze is niet van toepassing op vaardigheidsonderwijs; hiervoor is deelname verplicht gesteld. De stralingsbeschermingseenheid beheert het bestand aan blootgestelde medewerkers binnen de complexvergunning, en benadert de personen die aan dit programma moeten deelnemen actief en persoonlijk.  

Minimale deelname-eis
Per periode van 2 jaar wordt een variabel programma aangeboden. Voor sommige onderdelen bestaat een deelname-eis. Het voldoen aan deze deelname-eis is binnen de complexvergunning een voorwaarde voor het uitoefenen van de functie van toezichthoudend medewerker stralingsbescherming voor röntgentoepassingen .

Inhoud en taal
De cursus wordt aangeboden in het Nederlands.

Het onderwijs bestaat uit contact- of afstandsonderwijs in de vorm van colleges, werkcolleges en practica. Per periode van 2 jaar wordt er een programma met daaraan verbonden deelname-eis samengesteld.  Voor de geplande activiteiten wordt verwezen naar het programma. Bepaalde programmaonderdelen kunnen registratiepunten ten behoeve van (her)registratie bij de overheid opleveren.

Organisatie
De cursusorganisatie is in handen van de Stralingsbeschermingseenheid Randwyck.
De kwaliteit wordt bewaakt door de opleidingsverantwoordelijke van de Stralingsbeschermingseenheid, en de Examencommissie Stralingshygiënisch Onderwijs Randwyck.
De werkwijze is vastgelegd in een procedure en een reglement.
Mogelijk zal voor  onderdelen van dit programma accreditatie worden aangevraagd bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), wat betekent dat er punten aan mogen worden toegekend die meetellen bij de (her)registratie van stralingsbeschermingsdeskundigen in het register van de overheid. Meer informatie daarover is beschikbaar bij de Stralingsbeschermingseenheid.  

Kosten voor deelname
Voor medewerkers van UM, MUMC+, Maastro, Maastro Protonentherapie B.V. en Brightlands Incubators Maastricht B.V. is deelname aan het bij- en nascholingsprogramma gratis. Voor externe deelnemers zijn er kosten verbonden aan cursusdeelname; neem voor informatie contact op.