Duurzaam onderzoek

Binnen het programma Duurzame UM2030 richten de onderzoekers zich op:

  • Duurzaam onderzoek
    het verrichten van onderzoek op een duurzame manier  
  • Duurzaamheidsonderzoek
    het verrichten van onderzoek naar maatschappelijke thema's zoals gedefinieerd door de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Onderzoekssamenwerking tussen SBE en FHML: Dragen duurzame gebouwen bij aan onze gezondheid en productiviteit?

Het Sustainable UM 2030 programma ondersteunt onderzoekssamenwerkingen tussen faculteiten om het multidisciplinaire karakter van de duurzaamheidsuitdagingen die we tegenkomen aan te spreken. De universiteit richt zich op meerdere United Nations Sustainable Development Goals (SDG) waaronder Goede gezondheid en welzijn (SDG 3) en Kwaliteitsonderwijs (SDG 4). Eén focusgebied zal daardoor gericht zijn op het onderzoeken van de impact van de gebouwde omgeving op de menselijke gezondheid, welzijn en productiviteit. De gerealiseerde verbouwing van de voormalige Tapijnkazerne tot een innovatieve leeromgeving en de registratie bij WELL Building Standard, biedt als living lab binnen de UM een uitstekende kans om dit te onderzoeken.

De universiteit streeft ernaar om gedegen multidisciplinair onderzoek uit te voeren, daarom hebben de Real Estate Finance groep van SBE en de Thermophysiology and Metabolism groep van FHML hun krachten gebundeld. Het team bestaat uit Piet Eichholtz, Nils Kok en Steffen Kuenn van SBE, alsook Wouter van Marken-Lichtenbelt, Guy Plasqui en Rick Kramer van FHML. In september 2020 is het PhD-onderzoek van Stefan Flagner officieel gestart met de vraag of de hoge kwaliteitsrenovatie van het Tapijnkazernegebouw heeft geresulteerd in een hoogwaardige binnenomgeving met een verbeterde productiviteit (inclusief leerresultaten), gezondheid en welzijn. Daarbij geldt ook als algemene doelstelling om te onderzoeken hoe hoge kwaliteitsrenovaties, zoals Tapijn, een positieve impact hebben op de financiële vastgoedwaarde, wat weer een drijfveer kan zijn voor het versnellen van overige gebouwrenovaties.

Van links naar rechts: Rick Kramer, Wouter van Marken Lichtenbelt, Stefan Flagner, Piet Eichholtz, Guy Plasqui, Steffen Künn en Nils Kok.