In een notendop

De Universiteitsbibliotheek (UB) faciliteert studenten en wetenschappers in het realiseren van hun wetenschappelijke doelen. We bieden een moderne studeer- en onderzoekomgeving die 24/7 online beschikbaar is op de campus, maar ook wereldwijd toegankelijk met je UM account en password.

Supporting your academic goals

Onze locaties zijn state-of-the art ingericht met veel mogelijkheden om individueel of in een groep te studeren. Wij bieden een grote collectie wetenschappelijke bronnen fysiek en online aan. Onze medewerkers zijn informatiedeskundig en kunnen helpen bij vragen over de collectie. Trainingen op maat en slimme services helpen je bij je studie en onderzoek. We adviseren over auteursrechten en publiceren, en zorgen voor duurzame archivering en toegang tot onderzoekpublicaties.

Binnen een internationale universiteit als de Universiteit Maastricht (UM) is de Universiteitsbibliotheek ‘the place to be’. Zichtbaar, onderscheidend en uitnodigend. Enkele faciliteiten in de spotlight:

Onze bibliotheekcollecties: schat aan wetenschappelijke informatie

We hebben een ruime collectie boeken, databanken, films, woordenboeken en tijdschriften in elektronische of papieren vorm. Die collecties bouwen wij op in nauw overleg met facultaire onderzoekers en docenten. Daarmee is de collectie altijd up to date en levert het een schat aan wetenschappelijke informatie op. Goed toepasbaar bij je studie of onderzoek.

Bezoek onze Resources pagina in de Online Library voor meer informatie over onze collecties.  

Comfortabel studeren met onze studievoorzieningen

Om te kunnen studeren kun je gebruikmaken van moderne studiefaciliteiten. We nodigen je uit om een kijkje te komen nemen, om op zoek te gaan naar je favoriete studieplek in de UB. Je kunt bij ieder bezoek een ander soort studieplek kiezen, al naar gelang wat er die dag op je programma staat.

Je kunt studeren op acht locaties: de Bibliotheek Binnenstad, de Bibliotheek Randwyck (inclusief LINK en de Randwyck Computer Facilities), de Tapijn Learning Spaces (Tapijnkazerne 11 en in Loods V), de USC Learning Spaces bij het Universitair Sportcentrum en de Paul-Henri Spaak Learning Spaces in het gebouw van de Faculty of Science & Engineering. In de Learning Spaces studeer je met je eigen apparatuur (BYOD). De bibliotheeklocaties beschikken over veel computers, maar je kunt ook een persoonlijke laptop of tablet gebruiken om zelfstandig of in een groep te studeren. Print-, kopieer- en cateringfaciliteiten zijn op of in de buurt van alle locaties.

De Universiteitsbibliotheek heeft uitgebreide openingstijden: wij zijn 7 dagen per week geopend. Naarmate examens naderen, zijn XXL-uren van toepassing.
 

Meer informatie over bibliotheeklocaties en openingstijden.

De digitale leeromgeving: een toegangspoort tot onderwijs

Universiteit Maastricht biedt een digitale leeromgeving, met informatie en tools voor studenten en medewerkers. In nauwe samenwerking met faculteiten onderhoudt de bibliotheek deze webgebaseerde leeromgeving en bieden we systeemondersteuning en updates. 

Studenten krijgen cursus gerelateerde informatie en tools in de digitale leeromgeving via de studentenportal. Docenten en staf werken in de back-end van het LMS (momenteel Canvas).

De digitale leeromgeving biedt studenten de mogelijkheid om te studeren vanuit verschillende locaties. Ze krijgen toegang tot alle cursusmaterialen, inclusief readers, academische publicaties, presentaties, video's, opdrachten en examens. Het is ook de plek om te communiceren en te werken met studenten in de zelfstudiegroep, bijvoorbeeld via groepspagina's, e-mails, wiki-berichten en blogs.

UM-docenten kunnen bij de bibliotheek terecht voor ondersteuning bij het gebruik van de huidige digitale leeromgeving en aanvullende e-learning tools. 

Meer informatie over ondersteuning aan docenten

Support op maat in je studie of onderzoek

Naarmate je verder in je studie of onderzoek bent zal je vraag om support veranderen. We verzorgen trainingen die je vaardig maken in het zoeken, analyseren, structureren en presenteren van wetenschappelijke informatie. Ook bieden we slimme services aan op het juiste moment in de studie of onderzoek. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de services van de Writing Studio als je problemen hebt met het schrijven van je scriptie of opdracht. Studenten van het Peer Point kunnen je wegwijs maken in informatie. Stel je vraag aan de information desk of online aan ‘Ask your librarian’ en je krijgt antwoord of advies.

Klik hier voor meer informatie over trainingen en - voor advies - de: 

Thesis SuportAll 

Peer Point

Faciliteiten voor onderzoekers

De Universiteitsbibliotheek helpt onderzoekers in de verschillende fases van onderzoek. We bieden ondersteuning bij het invullen van de dataparagraaf en het opzetten van een datamanagementplan dat nodig is voor fondswerving. We verzorgen trainingen en workshops om u te helpen om op efficiënte en effectieve wijze numerieke en tekstuele onderzoeksgegevens te verzamelen en op te slaan.

Als je onderzoek met meerdere collega’s uitvoert, bieden we samenwerkingsomgevingen aan om gezamenlijk aan documenten te werken, te communiceren en te publiceren. In het verlengde hiervan faciliteren wij veilige opslag en ontsluiting van onderzoeksdata, zowel tijdens als na afloop van onderzoek.

Ben je zover dat je onderzoek tot publicaties heeft geleid, dan helpt de UB bij de registratie van de publicatiegegevens en opslag van de fulltext en kunnen de publicaties zichtbaar (en vindbaar) maken via de UM Publications Portal en de Profile Pages van de UM.

Nieuwsgierig naar nog meer faciliteiten? Bekijk dan onze speciale Research Support Portal.

More than just a collection of books

Bekijk onze video en maak kennis met ons