Onderzoek bij FHML
De gezondheidszorg van de toekomstricht zich niet alleen op patiënten, maar juist ook op mensen die het risico lopen bepaalde ziektes te ontwikkelen. Daarom gaat het bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) vooral om onderzoek naar gezondheid, gezondheidsrisico's en preventie van ziekten. Onderzoekers bestuderen het hele continuüm van gezondheid tot ziekte. Deze geïntegreerde benadering van gezondheidszorg is kenmerkend voor het onderzoek en onderwijs van FHML.
Het multidisciplinaire onderzoek van FHML richt zich op een reeks thema's of onderzoeksprogramma's, die in nauwe samenwerking worden uitgevoerd met ziekenhuis (de faculteit en het ziekenhuis vormen samen het Maastricht UMC+) en de andere faculteiten van Maastricht University. De onderzoeksprogramma's zijn ondergebracht in acht instituten.
Science Stories
Onderzoek & Impact
Op deze pagina brengen we verhalen van FHML/MUMC+ die de (potentiële) impact van ons onderzoek laten zien. Ook hier staan met jouw onderzoek? Stuur een mail naar de wetenschapsredactie.
Over maanlandingen en bruggen bouwen
Vaatchirurg Barend Mees (CARIM) sprak zijn inaugurele rede uit over vasculaire regeneratieve geneeskunde, het bouwen van bruggen en grootse dromen.
De rol van ons ‘tweede brein’ bij darmkanker
Welke rol spelen zenuwcellen bij darmkanker? In deze Science Story vertelt Veerle Melotte over haar onderzoek hiernaar.
Sneller duidelijkheid over embryoselectie voor wensouders met erfelijke hartziekten
Dankzij een nieuw beslismodel van onderzoekers bij GROW binnen MUMC+ weten deze wensouders sneller of ze in aanmerking komen voor embryoselectie.
Sneller hartritme mogelijke behandeling voor hartfalen
Onderzoekers van CARIM en MUMC+ ontdekten een mogelijke nieuwe behandeloptie voor patiënten met diastolisch hartfalen en boezemfibrilleren.
Nieuwe techniek meet live activiteit van darmbacteriën
Onderzoekers van NUTRIM binnen MUMC+ kunnen de activiteit van darmbacteriën meten door de gassen die ze produceren in kaart te brengen.
Digitale tweelingen van het hart: de ontbrekende puzzelstukjes
Kunnen digitale tweelingen van het hart gepersonaliseerde zorg bieden? In deze Science Story vertelt Nick van Osta over zijn onderzoek hiernaar.
Een gezond gewicht en toch hart- en vaatziekten
Systeembioloog Femke Smit onderzocht de relatie tussen gewicht en gezondheid en komt tot verrassende ontdekkingen.
Met virtuele longen de weg vinden in de luchtwegen
Helpt oefenen op virtuele longen longartsen in opleiding bij het maken van een bronchoscopie? In deze Science Story vertelt Eveline Gerretsen over haar onderzoek hiernaar.
Obesitas: kijk verder dan de kilo's
Professor Gijs Goossens, hoogleraar Cardiometabole fysiologie van obesitas, benadrukt de cruciale rol die vetweefsel speelt in onze stofwisseling en gezondheid. Hoe meer we begrijpen over deze complexe chronische aandoening, hoe beter we de bijbehorende gezondheidsrisico's, zoals type 2-diabetes en hart- en vaatziekten, kunnen aanpakken.
Huntington heb je niet alleen
Bewegingsstoornissen neuroloog Mayke Oosterloo begeleidt en behandelt patiënten (en hun naasten) met de ziekte van Huntington. “Ze weten dat hen een verschrikkelijk lot staat te wachten, maar dragen dit vaak zo waardig. Ik heb daar veel respect voor”.
Traumavrije zorg voor zieke kinderen
Volgens kinderarts-intensivist Piet Leroy zijn comfort en vertrouwen net zo belangrijk als de medische behandeling zelf. Hij onderzoekt daarom hoe zorgverleners traumavrije zorg kunnen bieden en op welke manier zorgverleners comfortzorg kunnen leren toepassen.
Grip krijgen op motivatie: de drijfveer van al ons gedrag
Neurowetenschapper Dennis Hernaus (MHeNS) onderzoekt het beloningssysteem in ons brein. Hoe zorgt dit “breinnetwerk” ervoor dat wij gemotiveerd raken?
Samenwerken in de zorg moet je leren
Om patiëntveiligheid te waarborgen is het belangrijk dat zorgverleners allemaal goed onderling samenwerken, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Samenwerken in de zorg moet je leren!
Wil de beste donor opstaan?
Een immuunsysteem ontvangen van een donor kan complicaties geven. Janine van Elssen onderzoekt of je nóg beter kan voorspellen wat de beste match is.
De ene plaque is de andere niet
Aderverkalking kan leiden tot een herseninfarct. Deze 'plaque' kan je verwijderen, maar is dat altijd écht nodig? Martine Truijman onderzoekt dit.
Galwegkanker: vroege detectie en meer operaties
Maxim Dewulf en zijn patiënte Alexandrina Vita vertellen hoe zij op tijd geopereerd kon worden aan galwegkanker.
Een extra optie voor borstreconstructie na bestraling
Plastisch chirurg Jop Beugels onderzoekt of een techniek die wordt vergoed voor niet-bestraalde patiënten ook voor bestraalde vrouwen mogelijk is.
Alles-in-ééntest voor genetische afwijkingen in embryo’s
Met een nieuwe techniek van Maastrichtse onderzoekers kunnen embryo’s met één test op alle bekende genetische afwijkingen worden onderzocht.
Onderzoek naar stemherkenning bij monitoring hartfalen
Is het mogelijk om via stemherkenning opnames voor hartfalenpatiënten te voorkomen? Een groep internationale onderzoekers test dit.
Verband tussen suiker uit frisdrank en verhoogd testosteron in vrouwen
Uit onderzoek onder leiding van Martijn Brouwers blijkt dat er een link is tussen suiker uit frisdrank en testosterongehaltes bij vrouwen.
Snellere diagnostiek en behandeling van sepsis: Het PRAETORIAN-onderzoek gaat van start
Sepsis wordt niet snel herkend en is moeilijk te behandelen. Universiteiten in Europa doen samen met Maastricht onderzoek.
Hoe psychologische stress tot darmontstekingen leidt
Dr. Zlatan Mujagic is Maag-, Darm- en Leverarts van het Maastricht UMC+ en NUTRIM onderzoeker. In 2023 heeft hij de prestigieuze Klinisch Fellowship onderzoekbeurs van ZonMw ontvangen wat een enorme stimulans is voor zijn onderzoek naar IBD.
Zien wat niet te zien is
Berta Cillero Pastor is universitair hoofddocent en groepsleider bij het MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine. Haar onderzoek richt zich op massaspectrometrie (imaging) om inzicht te krijgen in moleculen in cellen en weefsels voor biomedisch onderzoek.
Het microbioom is een belangrijke sleutel in kankerbehandeling
Op 8 februari 2024 promoveerde Janine Ziemons aan Maastricht University op het proefschrift The role of the gut microbiota in human cancer, the power of an equilibrium.
Ontsteking en trombose, eindelijk herenigd!
Het onderzoek van Rory laat zich het beste omschrijven als de zoektocht naar de rol van ontstekingsprocessen bij het ontwikkelen van trombose.
Er is niet slechts één ziekte van Alzheimer
Pieter Jelle Visser werd in 2022 benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.
Hart gered, brein beschadigd? Over hersenletsel na een hartstilstand
Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, stopt het hart tijdelijk met pompen, wat leidt tot zuurstoftekort in de hersenen. Pauline van Gils legt uit hoe ze onderzoekt wat er met de hersenen gebeurt als er iets misgaat met het hart.
Ongelijkheid in gezondheid
Bij onderzoeksinstituut CAPHRI werkt een vijfkoppig team onder leiding van professor Hans Bosma aan een grootschalig onderzoek over sociaaleconomische ongelijkheid en Type 2-Diabetes Mellitus (T2DM).
Het gouden moment
Prof. Marjolein Smidt bekleedt een leerstoel oncologische chirurgie aan de Universiteit Maastricht, met een focus op "mamma chirurgie"(borstchirurgie). De titel van haar oratie is "Net zo goed met minder".
Wanneer pauzeren tijdens het studeren?
Hoe waren je examens? Een fluitje van een cent? Goed voorbereid en had je tijd over? Voor wie dat niet geldt biedt prof. Anique de Bruin waardevolle inzichten en hulpmiddelen over zelfregulering in het hoger onderwijs.
Veilig onderzoek ontrafelt hartziekten
Met het Maastricht CardioMyoPathy Register zoeken onderzoekers naar nieuwe mogelijkheden voor het opsporen en de behandeling van hartziekten. Met een innovatieve database garanderen ze de veiligheid van de gegevens van de deelnemers.
Nieuw raamwerk voor obesitas: verder kijken dan de BMI
Experts introduceren een nieuw raamwerk voor de diagnose en behandeling van obesitas bij volwassenen, dat niet alleen naar de body mass index kijkt.
Maaltijd met vlees bevordert meer spiereiwitaanmaak dan veganistische maaltijd bij ouderen
Een maaltijd met vlees zorgt voor een snellere aanmaak van spiereiwitten dan een vegan maaltijd, volgens onderzoek van Philippe Pinckaers.
Hardloopblessures voorkomen met slimme zooltjes
Bas van Horen onderzocht of slimme zooltjes die tijdens het hardlopen feedback geven op de looptechniek en snelheid leiden tot minder blessures.
Verband tussen bewegingspatroon en vermoeidheid na dikkedarmkanker
Meer bewegen leidt tot minder vermoeidheid na de behandeling voor dikkedarmkanker, blijkt uit onderzoek van Eline van Roekel en Martijn Bours.
Vaatchirurg Michael Jacobs blikt terug op 40-jarige carrière
Michael Jacobs was jarenlang medisch directeur van het Hart+Vaat Centrum van het MUMC+. Hij staat stil bij de 'vier levens' die hij heeft gehad.
Tientallen miljoenen voor regeneratieve geneeskunde met slimme materialen
Het DRIVE RM-consortium, met Clemens van Blitterswijk als mede-aanvrager, ontvangt 37,5 miljoen euro binnen het prestigieuze SUMMIT-programma van NWO.
Fan van de snackbar
Klasien Horstman, hoogleraar Filosofie van de Publieke Gezondheidszorg, ergert zich eraan dat leefstijladviezen vaak niet aansluiten bij de realiteit van de 'risicogroepen', die vaak bestaan uit mensen met lage inkomens.
Nieuw onderzoek naar de behandeling van hersenschade bij pasgeboren baby's
Reint Jellema hoopt pasgeborenen een betere start van hun leven te kunnen geven door de behandeling bij hersenschade te verbeteren.
Minder sterfgevallen bij complexe aorta-chirurgie
Elham Bidar doet onderzoek naar een manier om patiënten sneller en beter te laten herstellen na een operatie aan de aorta.
Vroege miskramen vaak het gevolg van genetische afwijkingen
Onderzoek van Masoud Zamani Esteki en zijn team kan mogelijk de nauwkeurigheid van de NIPT-test, die genetische afwijkingen detecteert, verbeteren.
Hoe breng je borstkanker beter in beeld?
Sommige vormen van borstkanker zijn minder goed te zien met een traditionele PET-scan. Dr. Thiemo van Nijnatten onderzoekt verbetering hiervan.
De betekenis van een genetische 'bijvangst'
Hoe schat je risico's voor een patiënt in wanneer je toevalling een bepaalde genetische mutatie vindt? Job Verdonschot onderzoekt dit.
Tranen van wetenschappelijk geluk
Marlies Gijs verricht baanbrekend werk met haar traanvochtonderzoek: "Tranen blijken bruikbaar in de biochemische analyse."
Met gezonde voeding kleine stapjes zetten naar een gezonde samenleving
Niet iedereen weet wat gezonde voeding is of kan het betalen. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ willen hier verandering in brengen.
De strijd tegen overgewicht: verder kijken dan het gemiddelde
Hoogleraar Anne Roefs start een groot onderzoek naar de oorzaak van overgewicht op persoonlijk niveau.
Elektrische 'vingerafdruk' van het hart
Job Stoks combineert hartfilmpjes met anatomische beelden van de vorm van het hart om te zien wat er gebeurt bij patiënten met hartritmestoornissen.
Krachttraining helpt tegen bijwerkingen van hormoontherapie bij prostaatkanker
Uit onderzoek van Lisanne Houben blijkt dat krachttraining helpt om nadelige effecten van hormoontherapie bij prostaatkanker te bestrijden.
Vruchtensuiker veroorzaakt leververvetting
Amée Buziau toonde als eerste een oorzakelijk verband aan tussen de verwerking van fructose en leververvetting.
Het HPV-virus: de onbekende veroorzaker van keelkanker
Onderzoek van Femke Verhees laat zien dat Nederlanders niet goed op de hoogte zijn van HPV en het verband met keelkanker.
Chemotherapie minder effectief bij patiënten met gewichtsverlies bij alvleesklierkanker
Merel Aberle zag in haar onderzoek dat chemotherapie bij alvleesklierkanker minder effectief is bij patiënten met weinig vet- en spiermassa.
Nieuwe aanpak om fysieke fitheid te verbeteren voorafgaand aan kankeroperatie
Ruud Franssen onderzocht een nieuwe manier om patiënten te helpen zich optimaal voor te bereiden op een operatie en het herstel te bevorderen.
Impact van gedilateerde cardiomyopathie op levenskwaliteit en maatschappelijke kosten
Isabell Wiethoff en Maurits Sikking onderzochten de effecten van gedilateerde cardiomyopathie op levenskwaliteit en de economische gevolgen ervan.
Frisse lucht
Vasculair bioloog Judith Sluimer werd in 2020 benoemd tot hoogleraar cardiovascular pathophysiology. Afgelopen mei sprak ze haar oratie uit met de titel ‘A breathe of fresh air’. Hiermee doelde ze zowel op het belang van zuurstof voor het functioneren van het hart en bloedvaten als op de frisse lucht die de academische wereld volgens haar altijd nodig heeft.
Diversiteit is niet de uitzondering, maar de norm
De witte hetero man van middelbare leeftijd is impliciet de norm in het lesmateriaal van het medisch onderwijs. Maar niet lang meer, als het aan Albertine Zanting ligt.
Met een goed been uit bed: hoe voorkom je spierverlies op de IC?
Mensen die een tijdje op de IC zijn opgenomen verliezen veel spiermassa en dus ook veel spierkracht. Julia Bels onderzoekt hoe voeding IC-patiënten kan helpen om hun spieren te behouden en te versterken.
Impact maken met een digitaal tweelinghart
Bij onderzoeksinstituut CARIM werkt een groep onderzoekers – onder leiding van Joost Lumens - aan ‘het digitale tweelinghart’: een computermodel waarmee het menselijk hart wordt nagebootst
Mini-tumoren laten groeien in een schaaltje, wat kun je ermee?
Uitgezaaide kanker is moeilijk te behandelen, maar onderzoek met mini-tumoren brengt een gepersonaliseerde behandeling dichterbij. Prof.Dr. Peter Peters ligt uit hoe je mini-tumoren maakt, wat je ermee kunt doen
Connecting Conversations
Om de ervaren kwaliteit van zorg in verpleeghuizen nauwkeurig te beschrijven vanuit het perspectief van de bewoner, ontwikkelde de Academische Werkplaats Ouderenzorg (AWO-L) de Connecting Conversations (Ruimte voor Zorg).
Vitamine G: een groene omgeving voor verpleeghuisbewoners
Zorgboerderijen bieden een totaal andere omgeving dan een klassiek rusthuis. Het team van Hilde Verbeek onderzoekt wat de positieve elementen zijn van zorgboerderijen en hoe je deze kan overzetten in andere vormen van verpleeghuiszorg.
Even goed, met minder?
In de oncologie worden behandelingen vaker toegevoegd dan verminderd. Prof. dr. Marjolein Smidt wil binnen zo'n package deal een onderscheid maken tussen de winst in overleving en kwaliteit van leven van de verschillende onderdelen.
Brain-on-a-chip
Onderzoekers hebben in operatief verwijderd hersenweefsel gedurende zes dagen activiteit gemeten. Dit geeft mogelijkheden voor onderzoek op hersenbiopten op een chip, wat het gebruik van proefdieren kan verminderen.
De sensatie van simulatie
Prof. dr. Joost Lumens 'doet iets met het hart'. Met een virtueel computermodel van het hart bootst hij de complexe dynamiek van het hart realtime na. Met zulke simulaties probeert hij de werking en ziekten van het hart beter te begrijpen.
Botten herstellen met een kookboek
Claudia del Toro Runzer bestudeert manieren om het zelfhelende vermogen van botten te herstellen, die zichzelf niet langer genezen na een fractuur. In deze video legt ze uit hoe ze daarvoor de eigen postbezorger van DNA gebruikt.
Tweezijdige staaroperatie
Het opereren van staar in beide ogen op één dag in plaats van met twee weken tussentijd, is even veilig maar goedkoper en patiëntvriendelijker. Op nationaal niveau kan jaarlijks kan tot €27 miljoen aan kosten bespaard worden.
Meer levens redden met minder geld
Roger Rennenberg gaat niet voor spectaculaire nieuwe behandelingen die in de kranten staan. Maar met veel ambitie richt hij zich op het verbeteren van zorgkwaliteit en veiligheid om meer levens te redden met minder kosten.
A breath of fresh air
Zonder gezonde bloedvaten worden niet alle delen van het lichaam goed voorzien van zuurstof. Prof. dr. Judith Sluimer onderzoekt daarom de ontwikkeling van aderverkalking tot op het celniveau, om tot betere behandelingen te komen.
Aanvullende babyvoeding, ja of nee?
Jonge ouders werden lang geadviseerd om hun baby alleen borstvoeding te geven in het eerste half jaar, om het risico op voedselallergieën en eczeem te verminderen. De KOALA-studie laat zien dat de realiteit iets genuanceerder is.
Nabootsen van menselijk weefsel
Hydrogels komen van nature in het menselijk lichaam voor en zorgen ervoor dat cellen kunnen groeien tot weefsel. Onderzoekers aan de Universiteit Maastricht kunnen hydrogels namaken, en daarmee menselijk weefsel nauwkeurig nabootsen.
Behandeling van kinderen met obesitas
Prof. dr. Anita Vreugdenhil wil de gezondheidszorg voor kinderen met obesitas verbeteren. Ze onderzoekt of kinderen met ernstige obesitas, voor wie leefstijlinterventies niet werken, baat hebben bij een maagverkleining.
Kunnen mensen ooit regenereren?
Na een grote botbreuk herstellen botten niet altijd. Prof. dr. Martijn van Griensven gebruikt scaffolds ('huisjes') en stamcellen om bot te laten groeien, en onderzoekt hoe de botgroei gestimuleerd kan worden.
Making more bone about it
Dr. Sabine van Rijt ontwikkelt een biomateriaal voor patiënten met botkanker. Het materiaal op basis van nanodeeltjes en polymeren doodt kankercellen en instrueert het lichaam om chirurgisch verwijderd bot te laten aangroeien.
Het mes kan van tafel
Impact hebben in de levens van mensen én op de samenleving als geheel. Dat wil prof. dr. Klara Mosterd bereiken met haar onderzoek naar huidkanker en de klinische behandeling van patiënten. En dat kan ook zonder operatie.
Verbeterde huisartsenzorg
De bevolking vergrijst in hoog tempo, er is een tekort aan zorgmedewerkers en de werkdruk van huisartsen blijft toenemen. Rowan Smeets onderzocht drie manieren om de situatie in de huisartsenpraktijk te verbeteren.
Ontstekingen onder controle, toch buikpijn
Veel mensen met een chronische ontstekingsziekte aan de darmen kampen met aanhoudende buikpijn. Omdat er weinig bekend is over deze vorm van chronische pijn, probeert maag-, darm-, leverarts dr. Zlatan Mujagic dit beter te begrijpen.
Samen beslissen
Als artsen en patiënten samen behandelingsbeslissingen nemen, is dat gunstig voor patiënten en het gezond-heidszorgsysteem. Onderzoekers kijken hoe dat proces van samen beslissen verbeterd kan worden voor laaggeletterden.
Hybride ablatie: een teamoperatie
De behandeling 'hybride ablatie' leidt bij aanhoudend boezemfibrilleren tot betere resultaten dan de standaardbehandeling, de katheterablatie. Ongeveer twee keer zoveel patiënten hebben na een jaar geen klachten meer.
Genetica in de vroege ontwikkeling
Om mensen te helpen gezonde kinderen te krijgen, bestudeert dr. Masoud Zamani Esteki de genetische ontwikkeling van embryo's. In deze video legt hij uit hoe hij met de embryonale ontwikkeling voor en tijdens de zwangerschap bestudeert.
Anders leren en leiden
Prof. Dr. Katazyna Czabanowska richt zich op de ontwikkeling van leiders die worden gedreven door waarden als sociale rechtvaardigheid, inclusiviteit en gelijkheid om de uitdagingen op het gebied van gezondheid en welzijn aan te gaan.
Captain Space-Heart
Lorenzo Moroni ontwikkelt technologie om in de ruimte biologische substituten voor hartkamers te creëren. Dit onderzoek naar het maken van 3D-weefsels zal worden uitgevoerd in het internationale ruimtestation ISS.
Omgaan met pijn
Pijn wordt vaak gezien als een symptoom in plaats van een ziekte, en de impact ervan wordt over het hoofd gezien. Het netwerk pijnrevalidatie Limburg bestaat uit onderzoekers en zorgprofessionels die mensen daarbij helpen.