Onderzoek bij FHML
De gezondheidszorg van de toekomstricht zich niet alleen op patiënten, maar juist ook op mensen die het risico lopen bepaalde ziektes te ontwikkelen. Daarom gaat het bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) vooral om onderzoek naar gezondheid, gezondheidsrisico's en preventie van ziekten. Onderzoekers bestuderen het hele continuüm van gezondheid tot ziekte. Deze geïntegreerde benadering van gezondheidszorg is kenmerkend voor het onderzoek en onderwijs van FHML.
Het multidisciplinaire onderzoek van FHML richt zich op een reeks thema's of onderzoeksprogramma's, die in nauwe samenwerking worden uitgevoerd met ziekenhuis (de faculteit en het ziekenhuis vormen samen het Maastricht UMC+) en de andere faculteiten van Maastricht University. De onderzoeksprogramma's zijn ondergebracht in acht instituten.
Science Stories



Wanneer pauzeren tijdens het studeren?
Hoe waren je examens? Een fluitje van een cent? Goed voorbereid en had je tijd over? Voor wie dat niet geldt biedt prof. Anique de Bruin waardevolle inzichten en hulpmiddelen over zelfregulering in het hoger onderwijs.
Veilig onderzoek ontrafelt hartziekten
Met het Maastricht CardioMyoPathy Register zoeken onderzoekers naar nieuwe mogelijkheden voor het opsporen en de behandeling van hartziekten. Met een innovatieve database garanderen ze de veiligheid van de gegevens van de deelnemers.
Mini-tumoren laten groeien in een schaaltje, wat kun je ermee?
Uitgezaaide kanker is moeilijk te behandelen, maar onderzoek met mini-tumoren brengt een gepersonaliseerde behandeling dichterbij. Prof. dr. Peter Peters legt uit hoe je mini-tumoren maakt, en wat je ermee kunt doen.
Onderzoek & Impact
Op deze pagina brengen we verhalen van FHML/MUMC+ die de (potentële) impact van ons onderzoek laten zien. Ook hier staan met jouw onderzoek? Stuur een mail naar de wetenschapsredactie.
-
Connecting Conversations
Om de ervaren kwaliteit van zorg in verpleeghuizen nauwkeurig te beschrijven vanuit het perspectief van de bewoner, ontwikkelde de Academische Werkplaats Ouderenzorg (AWO-L) de Connecting Conversations (Ruimte voor Zorg).
-
Even goed, met minder?
In de oncologie worden behandelingen vaker toegevoegd dan verminderd. Prof. dr. Marjolein Smidt wil binnen zo'n package deal een onderscheid maken tussen de winst in overleving en kwaliteit van leven van de verschillende onderdelen.
-
Brain-on-a-chip
Onderzoekers hebben in operatief verwijderd hersenweefsel gedurende zes dagen activiteit gemeten. Dit geeft mogelijkheden voor onderzoek op hersenbiopten op een chip, wat het gebruik van proefdieren kan verminderen.
-
De sensatie van simulatie
Prof. dr. Joost Lumens 'doet iets met het hart'. Met een virtueel computermodel van het hart bootst hij de complexe dynamiek van het hart realtime na. Met zulke simulaties probeert hij de werking en ziekten van het hart beter te begrijpen.
-
Botten herstellen met een kookboek
Claudia del Toro Runzer bestudeert manieren om het zelfhelende vermogen van botten te herstellen, die zichzelf niet langer genezen na een fractuur. In deze video legt ze uit hoe ze daarvoor de eigen postbezorger van DNA gebruikt.
-
Tweezijdige staaroperatie
Het opereren van staar in beide ogen op één dag in plaats van met twee weken tussentijd, is even veilig maar goedkoper en patiëntvriendelijker. Op nationaal niveau kan jaarlijks kan tot €27 miljoen aan kosten bespaard worden.
-
Meer levens redden met minder geld
Roger Rennenberg gaat niet voor spectaculaire nieuwe behandelingen die in de kranten staan. Maar met veel ambitie richt hij zich op het verbeteren van zorgkwaliteit en veiligheid om meer levens te redden met minder kosten.
-
A breath of fresh air
Zonder gezonde bloedvaten worden niet alle delen van het lichaam goed voorzien van zuurstof. Prof. dr. Judith Sluimer onderzoekt daarom de ontwikkeling van aderverkalking tot op het celniveau, om tot betere behandelingen te komen.
-
Aanvullende babyvoeding, ja of nee?
Jonge ouders werden lang geadviseerd om hun baby alleen borstvoeding te geven in het eerste half jaar, om het risico op voedselallergieën en eczeem te verminderen. De KOALA-studie laat zien dat de realiteit iets genuanceerder is.
-
Nabootsen van menselijk weefsel
Hydrogels komen van nature in het menselijk lichaam voor en zorgen ervoor dat cellen kunnen groeien tot weefsel. Onderzoekers aan de Universiteit Maastricht kunnen hydrogels namaken, en daarmee menselijk weefsel nauwkeurig nabootsen.
-
Behandeling van kinderen met obesitas
Prof. dr. Anita Vreugdenhil wil de gezondheidszorg voor kinderen met obesitas verbeteren. Ze onderzoekt of kinderen met ernstige obesitas, voor wie leefstijlinterventies niet werken, baat hebben bij een maagverkleining.
-
Kunnen mensen ooit regenereren?
Na een grote botbreuk herstellen botten niet altijd. Prof. dr. Martijn van Griensven gebruikt scaffolds ('huisjes') en stamcellen om bot te laten groeien, en onderzoekt hoe de botgroei gestimuleerd kan worden.
-
Making more bone about it
Dr. Sabine van Rijt ontwikkelt een biomateriaal voor patiënten met botkanker. Het materiaal op basis van nanodeeltjes en polymeren doodt kankercellen en instrueert het lichaam om chirurgisch verwijderd bot te laten aangroeien.
-
Het mes kan van tafel
Impact hebben in de levens van mensen én op de samenleving als geheel. Dat wil prof. dr. Klara Mosterd bereiken met haar onderzoek naar huidkanker en de klinische behandeling van patiënten. En dat kan ook zonder operatie.
-
Verbeterde huisartsenzorg
De bevolking vergrijst in hoog tempo, er is een tekort aan zorgmedewerkers en de werkdruk van huisartsen blijft toenemen. Rowan Smeets onderzocht drie manieren om de situatie in de huisartsenpraktijk te verbeteren.
-
Ontstekingen onder controle, toch buikpijn
Veel mensen met een chronische ontstekingsziekte aan de darmen kampen met aanhoudende buikpijn. Omdat er weinig bekend is over deze vorm van chronische pijn, probeert maag-, darm-, leverarts dr. Zlatan Mujagic dit beter te begrijpen.
-
Samen beslissen
Als artsen en patiënten samen behandelingsbeslissingen nemen, is dat gunstig voor patiënten en het gezond-heidszorgsysteem. Onderzoekers kijken hoe dat proces van samen beslissen verbeterd kan worden voor laaggeletterden.
-
Hybride ablatie: een teamoperatie
De behandeling 'hybride ablatie' leidt bij aanhoudend boezemfibrilleren tot betere resultaten dan de standaardbehandeling, de katheterablatie. Ongeveer twee keer zoveel patiënten hebben na een jaar geen klachten meer.
-
Genetica in de vroege ontwikkeling
Om mensen te helpen gezonde kinderen te krijgen, bestudeert dr. Masoud Zamani Esteki de genetische ontwikkeling van embryo's. In deze video legt hij uit hoe hij met de embryonale ontwikkeling voor en tijdens de zwangerschap bestudeert.
-
Anders leren en leiden
Prof. Dr. Katazyna Czabanowska richt zich op de ontwikkeling van leiders die worden gedreven door waarden als sociale rechtvaardigheid, inclusiviteit en gelijkheid om de uitdagingen op het gebied van gezondheid en welzijn aan te gaan.
-
Captain Space-Heart
Lorenzo Moroni ontwikkelt technologie om in de ruimte biologische substituten voor hartkamers te creëren. Dit onderzoek naar het maken van 3D-weefsels zal worden uitgevoerd in het internationale ruimtestation ISS.
-
Omgaan met pijn
Pijn wordt vaak gezien als een symptoom in plaats van een ziekte, en de impact ervan wordt over het hoofd gezien. Het netwerk pijnrevalidatie Limburg bestaat uit onderzoekers en zorgprofessionels die mensen daarbij helpen.