Maastricht gaststad voor Europese burgertop over de toekomst van Europa
Het European Institute of Public Administration (EIPA) en Studio Europa van de Universiteit Maastricht zijn geselecteerd om in Maastricht een pan-Europese burgertop te ontvangen in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa. De conferentie is een gezamenlijk initiatief van het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie. In deze conferentie kunnen Europese burgers in een reeks debatten en discussies meepraten over de toekomst van Europa. De in Maastricht gevestigde expertisecentra, EIPA en Studio Europa van Maastricht University, zullen hun krachten bundelen en expertise en ondersteuning bieden bij de organisatie van de burgertop die van 14 tot 16 januari in 2022 zal plaatsvinden. Behalve in Maastricht zullen er burgerpanels neerstrijken in Dublin, Florence en Warschau.
Iedereen kan deelnemen
De deelnemers aan de burgertop worden willekeurig gekozen om zo een afspiegeling van de Europese samenleving te vertegenwoordigen. Hierbij heeft de organisatie rekening gehouden met geografische herkomst, gender, leeftijd, sociaaleconomische achtergrond en opleidingsniveau. Een derde van elk panel zal bestaan uit jongeren tussen 16 en 25 jaar. Op de website van de conferentie kunnen burgers hun ideeën over de toekomst van Europa delen.
EU in de wereld en migratie
Bij het burgerpanel in Maastricht zullen de thema's de EU in de wereld en migratie aan bod komen. De tweehonderd deelnemers zullen met elkaar in gesprek gaan op verschillende locaties van EIPA en Maastricht University en debatteren op de geboortegrond van het Verdrag van Maastricht, het Gouvernement aan de Maas. Alle gesprekken worden rechtstreeks in de 24 officiële talen van de EU vertaald.
Maastricht als werkplaats voor debat en dialoog over Europa
De toewijzing van Maastricht als gaststad onderstreept en bevestigt de ambitie om van Maastricht dé werk- en ontmoetingsplaats te maken voor gesprek, debat, kennis- en visieontwikkeling rond Europese thema’s. Met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992 zijn de stad en regio onlosmakelijk verbonden met Europa. Later dit jaar en in het voorjaar van 2022 staan er meerdere activiteiten gepland in het kader van het 30-jarig jubileum. Zo zal er onder meer worden stilgestaan bij de betekenis van dit verdrag voor het verleden, heden en de toekomst van Europese samenwerking.
Over EIPA
EIPA is opgericht in 1981 als een expertisecentrum op het gebied van Europese publieke zaken. EIPA streeft ernaar om de kennis van vakspecialisten die zich met de EU bezighouden te vergroten door het ontwikkelen en organiseren van trainingen. De missie van EIPA is om vaardigheden en bekwaamheden te verbeteren voor efficiënter beleid. De hoofdvestiging van EIPA is in Maastricht en heeft een kantoor in Luxemburg.
Over Studio Europa Maastricht
Studio Europa Maastricht is een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek. Het is opgericht in 2018 en wordt ondersteund door de partners van het Maastricht, Working on Europe-programma: Maastricht University, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht. Het doel van Maastricht Working on Europe is Maastricht en de regio te positioneren als werk- en ontmoetingsplaats voor gesprek, debat, en kennis- en visieontwikkeling rondom Europese thema's.

Lees ook
-
Brightlands Circular Space richt zich op integrale benadering van volledige plastic waardeketen
In Limburg is vandaag officieel de bouw gestart van Brightlands Circular Space, een demonstratiefaciliteit die de overgang naar circulaire plastics versnelt. Deze innovatieplek voor de plastics van de toekomst wordt op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen gevestigd.
-
De droombaan vinden
Bij het opruimen van haar huis in Canada, vond Nina Gormanns een paar oude mappen met aantekeningen van een loopbaanworkshop die ze als student aan de Universiteit Maastricht had gevolgd. “Er zat een vel papier bij waarop ik de drie dingen had opgeschreven die ik later echt wilde doen. Ik dacht: Ha...
-
Professional growth the European way
Many former students have fond memories of time spent abroad during their degree, whether they spent a semester in Italy or went to Latvia for an internship. Stays abroad are possible for university staff as well, for example, as part of YUFE Staff Development Programmes.