Faculteit der Rechtsgeleerdheid

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid biedt hoogwaardig en uitdagend onderwijs aan op zowel bachelor-, master- als doctoraatsniveau. Een pionier in kleinschalig onderwijs en het doceren van juridische vaardigheden. Met een duidelijke focus in onderzoek op Europese en internationale aspecten van het recht, op mensenrechten en de empirische dimensie van het recht bieden we een inspirerende omgeving voor studenten en staf.

Informatie over corona virus

Universiteit Maastricht nam maatregelen om de verspreiding van Corona tegen te gaan. Alle onderwijs vindt online plaats en bijeenkomsten met meer dan 30 personen zijn geannuleerd. Bezoek de Rechten - Corona virus website voor meer informatie.

Videoboodschap van onze Decaan prof. Jan Smits

Belangrijke videoboodschap van onze Decaan prof. Jan Smits voor alle studenten van de rechtenfaculteit (alleen beschikbaar in het Engels).

Nieuws

 • Law_herke_kranenborg.jpg

  Benoeming van dr. Herke Kranenborg tot hoogleraar European Data Protection and Privacy Law

  donderdag, april 30, 2020

  Per 1 mei 2020 wordt aan onze faculteit een leerstoel European Data Protection and Privacy Law ingesteld. De leerstoelhouder is dr. Herke Kranenborg. Binnen onze faculteit is expertise op het gebied van data, privacy en cybersecurity ingebed in het European Centre on Privacy and Cybersecurity, het Maastricht Centre for European Law (MCEL) en het Maastricht Law & Tech Lab. De aanstelling van Herke Kranenborg heeft tot doel de huidige groep van academische experts van de faculteit in dit snelgroeiende vakgebied te vergroten en te versterken.

  Lees verder
 • Law_BastiaanKemp.jpg

  Bastiaan Kemp benoemd tot bijzonder hoogleraar Corporate Governance and Corporate Regulation

  woensdag, april 8, 2020

  Per 1 april 2020 wordt mr.dr. Bastiaan Kemp benoemd tot bijzonder hoogleraar Corporate Governance and Corporate Regulation; de leerstoel wordt ondergebracht bij de capgroep Privaatrecht. Deze nieuwe leerstoel beoogt het profiel van de UM op het gebied van Corporate Governance te versterken.

  Lees verder
 • item_rapportage_2020

  Grenseffectenrapportage 2020: Corona beheerst vooral de grensoverschrijdende situatie

  vrijdag, maart 20, 2020

  De belangrijkste taak van ITEM is grensbelemmeringen in de EU wegnemen. Daarom brengen we jaarlijks een uitvoerige rapportage uit over welke als de belangrijkste thema’s worden beschouwd die belemmeringen zouden kunnen creëren.

  Lees verder
 • Law_abraham_de_pinto_2020.jpg

  Maastrichts team wint vijfde editie Abraham de Pinto competitie

  donderdag, februari 20, 2020

  Op zaterdag 15 februari jl. werd de vijfde editie van de Abraham de Pinto-competitie gewonnen door Nordine Lgarah en Daan Groenewoud van de Universiteit Maastricht. De competitie werd zoals steeds georganiseerd door de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht.

  Lees verder
 • nieuwsbericht_pensioen_seminar_2020.dscf1012.jpg

  De oude dag: een nieuwe rol voor de pensioensector op weg naar meer welvaart, of naar meer welzijn?

  woensdag, februari 12, 2020

  Op 27 januari 2020 vond de negende editie plaats van het Maastricht Pensioenseminar. Het thema van de bijeenkomst was 'Pensioen: Outside In - De oude dag: een nieuwe rol voor de pensioensector op weg naar meer welvaart, of naar meer welzijn?'.

  Lees verder
 • christian_dewindt_scriptieprijs_2019_diesnatalis

  Christian Dewindt wint UM-scriptieprijs bachelor Rechtsgeleerdheid 2019

  zaterdag, februari 8, 2020

  Vrijdag 31 januari jl. werden tijdens de 44ste editie van de Dies Natalis van de Universiteit Maastricht de scriptieprijzen uitgereikt. Christian Dewindt heeft met zijn bachelorscriptie ‘De tenuitvoerlegging van de tbs bij onuitzetbare vreemdelingen in het licht van artikel 3 EVRM’, onder begeleiding van mw. mr. Natasja van der Meer, de scriptieprijs voor de bachelor Rechtsgeleerdheid gewonnen.

  Lees verder
 • gaius

  Maastricht wint Strafrechtelijke Gaius Pleitwedstrijd!

  zaterdag, februari 8, 2020

  Zaterdag 1 februari jl. werd op onze rechtenfaculteit de tweede editie van de Strafrechtelijke Gaius Pleitstrijd gehouden. Uiteindelijk wisten Maastrichtse studenten Roel Niemark en Christian Dewindt de 1e prijs te behalen!

  Lees verder
 • laptop office

  Discriminatie bij toegang tot online overheidsdiensten mag niet van de rechter

  dinsdag, januari 14, 2020

  Een Belgische inwoner heeft met hulp van Expertisecentrum ITEM met succes een zaak aangespannen omdat ze geen DigiD kreeg.

  Lees verder
 • Child_drawing_item_notebook

  Een tweede categorie gedupeerden bij de kinderopvangtoeslag: de beurspromovendi

  dinsdag, december 17, 2019

  Aangezien beurspromovendi niet door de universiteit betaald worden maar hun financiering via een externe (buitenlandse) beurs krijgen, hebben ze in Nederland geen recht op een kinderopvangtoeslag.

  Lees verder
 • Hande Wevers

  Hande Wevers wint Maastrichtse Mensenrechtenprijs 2019

  dinsdag, december 17, 2019 Lees verder
 • ITEM

  Provincie Limburg steunt ITEM met 3 miljoen euro

  vrijdag, december 13, 2019

  De provincie Limburg ondersteunt expertisecentrum ITEM de komende 5 jaar met 3 miljoen euro.

  Lees verder
 • banner_survey_2020nl_item

  Enquête – ITEM Grenseffectenrapportage 2020

  vrijdag, december 13, 2019

  De rondvraag over de aankomende grenseffectenrapportage is gestart!

  Lees verder
 • Jacques Claessen portret

  Benoeming Jacques Claessen tot bijzonder hoogleraar Herstelrecht

  donderdag, december 12, 2019

  Op 15 december 2019 wordt Jacques Claessen (universitair hoofddocent strafrecht, UM Faculteit der Rechtgeleerdheid), benoemd tot bijzonder hoogleraar Herstelrecht. De leerstoel wordt ingesteld door de Stichting Restorative Justice Nederland en ondergebracht bij de vakgroep Strafrecht & Criminologie, waar Jacques sinds 2003 werkzaam is. De leerstoel wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Bianchi Herstelrecht Stichting. 

   

  Lees verder
 • ITEM jaarconferentie

  ITEM jubileumconferentie ‘Bouwen aan grensoverschrijdende samenwerking’ groot succes

  dinsdag, november 26, 2019

  Op 21 en 22 november vond de vijfde jaarconferentie, een jubileum editie dus, van ITEM plaats in Enschede. Beleidsmakers, politici en wetenschappers kwamen samen om te bouwen aan grensoverschrijdende samenwerking.

  Lees verder
 • UM Law - FJC Brunssum

  UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid en JFC Brunssum breiden samenwerking uit

  dinsdag, november 26, 2019 Lees verder
 • kaft item 2019

  ITEM laat opnieuw noodzaak van een goede beoordeling van de grensoverschrijdende effecten zien

  woensdag, november 20, 2019

  De ITEM Grenseffectenrapportage 2019 is gepubliceerd. Het Institute for Transnational and Euregional cross-border cooperation and Mobility / ITEM geeft met haar jaarlijkse Grenseffectenrapportage meer inzicht in Europese en nationale wetgevings- en beleidsinitiatieven

  Lees verder
 • cranach

  Een unieke roofkunstzaak

  maandag, november 11, 2019

  Het begon met een overzees telefoontje, afkomstig van de advocaten van het Californische Norton Simon Museum. Niet veel later was universitair docent Lars van Vliet als getuige-deskundige betrokken bij een geruchtmakende rechtszaak. De inzet: een tweeluik van Lucas Cranach de Oudere, als roofkunst terug- geclaimd door de erfgename van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Mede door het onderzoek van Van Vliet ving zij na een proces van twaalf jaar bot. 

  Lees verder
 • europe-map

  Werken aan de andere kant van de grens: een bureaucratisch doolhof

  vrijdag, november 8, 2019

  Het vrije verkeer van werknemers is een belangrijk idee waarop de EU is gebouwd. Maastricht University onderzoeker Bastiaan Didden onderzocht hoe het vrije verkeer van werknemers in Nederland, België en Duitsland in de praktijk werkt. Hij onderzocht hoe de EU-grenzen van invloed zijn op pensioenen, sociale zekerheid en belastingen bij het werken over de grens.

   
  Lees verder
 • LAW_THE LAW Ranking 2020

  UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid behoort tot 40 beste rechtenfaculteiten in Times Higher Education (THE) World University Rankings for LAW

  donderdag, november 7, 2019

  Na toetreding tot de top 50 in de THE Law ranking vorig jaar, is onze faculteit aanzienlijk verder gestegen en klom van de 46e naar de 40e plek. Van alle Nederlandse rechtenfaculteiten lukte het alleen Maastricht, Leiden, Amsterdam and Utrecht om de top 40 van deze prestigieuze ranking te bereiken. Onze faculteit stijgt daarmee ook in de ranking van Europese rechtenfaculteiten van de 16e plaats in 2019 naar de 9e plaats in 2020.

  Lees verder
 • bag briefcase passport

  ITEM-onderzoeker medeauteur van het WODC-onderzoek naar migratie asielvergunninghouders

  vrijdag, november 1, 2019

  Op donderdag 10 oktober is een rapport over migratie van asielvergunninghouders gepubliceerd door het Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (WODC) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit rapport is mede geschreven door Marloes de Hoon, een promovendus die onderzoek doet naar mobiliteit van vluchtelingen onder de paraplu van het Instituut voor Transnationale en Euregionale Grensoverschrijdende Samenwerking en Mobiliteit (ITEM) van de Universiteit Maastricht, en verbonden is aan het CBS. Het rapport is geschreven in samenwerking met Arjen Leerkes, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en onderzoeker aan het WODC.

   

  Lees verder
 • Europees recht moet leidend zijn bij Europese aanhoudingsbevelen

  vrijdag, oktober 18, 2019

  Rechterlijke autoriteiten moeten bij het uitvaardigen en uitvoeren van Europese aanhoudingsbevelen (EAB’s) met betrekking tot verstekveroordelingen niet van hun nationale recht, maar van het Europese recht uitgaan. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een rechtsvergelijkend onderzoek van de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de Rechtbank Amsterdam en de Universiteit Maastricht.

  Lees verder
 • Ria Wolleswinkel

  Ria Wolleswinkel ontvangt Global Campus Medal of Honour

  maandag, september 30, 2019 Lees verder
 • Law_Hans Nelen

  Rabobank geeft krachtig signaal af aan profclubs

  donderdag, augustus 22, 2019

  Rabobank neemt met het weren van clubs uit het betaald voetbal een bijzonder besluit. De bank neemt dit besluit uit angst voor witwasschandalen. Prof. Hans Nelen, hoogleraar Criminologie aan de UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid, werd door verschillende journalisten gevraagd naar zijn mening over het besluit van de bank.

  Lees verder
 • Grensoverschrijdende samenwerking: North Sea Port

  dinsdag, augustus 20, 2019

  De Nederlandse en Vlaamse overheid na een eerste inventarisatie door ITEM besloten om verder te kijken naar mogelijke oplossingen voor grensbarrières voor het grensoverschrijdende North Sea Port.

  Lees verder
 • Erasmus Plus programma subsidie toewijzing

  Jean Monnet successen!

  donderdag, augustus 1, 2019

  Andrea Ott en Thomas Biermeyer, samen met Justine Yansenne, zijn er opnieuw in geslaagd financiële steun van de EU te ontvangen. Deze keer voor een project over " Innoveren van de Europese Unie en transformeren van Europa", respectievelijkhun 'European Corporate Finance Law Excellence Course'. De financiering komt uit de Jean Monnet acties, onderdeel van het Erasmus-Plus programma.

  Lees verder
 • Veni-beurzen voor acht jonge UM-wetenschappers

  dinsdag, juli 16, 2019

  Acht jonge onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben een onderzoeksbeurs gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

  Lees verder
 • Toekenning finance sectorplan

  Ministerie investeert in juridisch onderzoek aan Universiteit Maastricht

  vrijdag, juli 12, 2019

  De Faculteit der Rechtsgeleerdheid is zeer verheugd met de toekenning van ruim 4 miljoen euro door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de versterking van haar juridisch onderzoek. De faculteit zal dit geld gebruiken om twee nieuwe interdisciplinaire onderzoeksgroepen te vormen.

  Lees verder
 • Marjan Peeters geïnterviewd door BNR over klimaatdoelen EU

  donderdag, juli 4, 2019

  Marjan Peeters, hoogleraar klimaatbeleid & -recht, in gesprek met Roelof Hemmen over het Europese klimaatbeleid m.b.t. de big five van de Europese uitdagingen  @BNR "Ook al zijn er duidelijke klimaatdoelen gesteld, probeer al die 28 lidstaten er maar eens aan te houden." Podcast http://ow.ly/E0oG50uTdur 

  Lees verder
 • Brief van de Eerste Kamer: grensoverschrijdende effectbeoordeling door ITEM als instrument om grensproblemen te helpen voorkomen

  woensdag, juli 3, 2019

  In een brief aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees, verwijst de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van de Eerste Kamer naar de grensoverschrijdende effectbeoordeling, die wordt uitgevoerd door ITEM, als een instrument om grensproblemen te helpen voorkomen.

  Lees verder
 • “Liever minder zeggenschap over meer, dan andersom”

  maandag, juli 1, 2019

  In de serie Europese beschouwingen vanuit Maastricht roept Aalt Willem Heringa, hoogleraar (Vergelijkend) Staats- en Bestuursrecht ,op tot meer bevoegdheden voor het Europees Parlement.

  Lees verder
 • ITEM ICGI Cross-border corporate mobility CbCM featured

  Derde report over grensoverschrijdende ondernemingsmobiliteit in de EU gepubliceerd

  donderdag, juni 27, 2019

  Het derde rapport van het ITEM/ICGI-project "Grensoverschrijdende mobiliteit van ondernemingen in de Europese Unie" is nu gepubliceerd. Het verslag bouwt voort op de eerdere rapportage over grensoverschrijdende bedrijfsactiviteiten en bevat een uitgebreide rapportage per land om een vollediger beeld te geven van de grensoverschrijdende mobiliteit van ondernemingen in de EU.

  Lees verder
 • Autobahn

  Duitse “Autobahnvignet” in strijd met EU recht – ITEM onderzoek bevestigd

  dinsdag, juni 18, 2019

  Het Hof van Justitie van de Europese Unie stopt de geplande heffing. Onderzoekinstituut ITEM heeft al twee jaar geleden in een onderzoek in het kader van de jaarlijkse grenseffectenrapportage geconcludeerd dat de Duitse Autobahn tolheffing juridisch betwistbaar is en in strijd is met het Europees recht.

  Lees verder
 • Law_pleitmarathon.png

  Verdienstelijke tweede plaats in Nationale Pleitmarathon 2019

  maandag, juni 17, 2019

  Team Law behaalde dit jaar een mooie tweede plaats in de Nationale Pleitmarathon 2019.
   

  Lees verder
 • Remco van Rhee en de Barentszee_

  Habsburgs onderonsje om zeerovers van Engelse Noordkaap-expeditie te veroordelen

  donderdag, juni 6, 2019

  Richard Chancellor, de Engelse Willem Barentsz, ontdekte tijdens de eerste Engelse expeditie de Noordkaap. Maar het schip Edward Bonaventura ‘werd bij terugkomst in 1554 door Vlamingen beroofd’. Historici Remco van Rhee en Louis Sicking ontdekten de details over deze beroving in Zeeuwse archieven.

  Lees verder
 • Law_um_team_moot_court international_migration2019.jpg

  Team Law (UM) bereikt halve finale International Migration and Refugee Law Moot Court Competition

  dinsdag, mei 28, 2019

  Het team van de UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid behaalde de halve finale van de International Migration and Refugee Law Moot Court Competition. Een prachtig resultaat in een zeer uitdagende competitie.

  Lees verder
 • /

  Advocaat-Generaal van HvJ-EU is voor Nederlandse sociale voorzieningen bij Duitse mini-jobs

  maandag, mei 27, 2019

  De Advocaat-Generaal van het Europees Hof van Justitie (hierna: A-G) E. Sharpston is tot de conclusie gekomen dat Nederlandse grensarbeiders woonachtig in Nederland en werkzaam in zogeheten mini-jobs in Duitsland, toch in Nederland recht hebben op AOW en kinderbijslag. 

  Lees verder
 • Maja_brkan news interview

  Maja Brkan in het nieuws

  maandag, mei 27, 2019

  Maja Brkan was onlangs te zien op Sloveense nationale TV voor het programma 'Slovenia and Europe'. 

  Lees verder
 • Scriptieprijs 2019 jury-en-mevrouw-croes

  Valérie Beulen wint de Stichting Beer impuls scriptieprijs 2019

  vrijdag, mei 17, 2019

  Op 14 mei 2019 reikte de jury van Stichting Beer impuls de scriptieprijs 2019 uit aan auteur Valérie Beulen en de winnende vakgroep, Maastricht University. Deze prijs kreeg zij voor haar ingezonden scriptie ‘De Hoge Raad en het beschermingsbereik voor particuliere medebezitters van gebrekkige roerende zaken: the damage lies where it falls’.

  Lees verder
 • ..

  ITEM en UHasselt doen samen grensoverschrijdend onderzoek

  dinsdag, mei 7, 2019

  Op 8 mei ondertekenen het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) van de Universiteit Maastricht (UM) en de UHasselt  in aanwezigheid van de gouverneurs van de Provincies Belgisch en Nederlands Limburg een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van grensoverschrijdend onderzoek.  

  Lees verder
 • Stichting_praemium_erasmianum_dissertatieprijs Dilek

  Dissertatieprijs voor Dilek Kurban

  zaterdag, april 20, 2019

  Dilek Kurban krijgt één van de vijf dissertatieprijzen van de Stichting Praemium Erasmianum voor haar proefschrift ‘The Limits of Transnational Justice: The European Court of Human Rights, Turkey and the Kurdish Conflict’. Dilek promoveerde op 23 februari 2018 aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht. De prijs bestaat uit € 3.000 en een oorkonde.

  Lees verder
 • FL_britta_bohler.jpg

  Benoeming Britta Böhler tot hoogleraar Advocatuur & Ethiek

  donderdag, april 4, 2019

  Per 1 maart jl. is prof. Britta Böhler benoemd tot hoogleraar Advocatuur & Ethiek. De leerstoel is ondergebracht bij de capgroep Grondslagen en Methoden van het Recht. De instelling van deze leerstoel past bij het beleid van de faculteit om het palet aan vaardigheden van onze afgestudeerden verder te versterken door systematisch aandacht te besteden aan de steeds belangrijker wordende ethische aspecten van de beroepsuitoefening door togadragers.

  Lees verder
 • Infringement Procedures

  De Richtlijn Beroepskwalificaties: Drie jaar na implementatie, geen naleving?

  donderdag, maart 28, 2019

  In de EU wordt de mobiliteit van veel professionals geregeld door de Richtlijn erkenning beroepskwalificaties. Het instrument is in 2005 ingevoerd en in 2013 aangepast. Ondanks dat de richtlijn op 18 januari 2016 geïmplementeerd moest worden, laat de richtlijn nog veel te wensen over. Op 7 maart 2019 heeft de Commissie daarom een groot aantal inbreukprocedures tegen de lidstaten ingeleid wegens onjuiste omzetting van de richtlijn.

  Lees verder
 • Steef M. Bartman

  Benoeming prof.mr. Steef M. Bartman tot hoogleraar Corporate Group Liability

  dinsdag, maart 26, 2019

  Per 1 april a.s. wordt prof.mr. Steef M. Bartman benoemd tot honorair hoogleraar Corporate Group Liability in de faculteit; de leerstoel wordt organisatorisch geplaatst binnen de capaciteitsgroep Privaatrecht.

  Lees verder
 • 2. Institutional transformation - research pillar

  Uitslag subsidieronde Comenius Teaching Fellows 2019

  dinsdag, maart 26, 2019

  Gijs van Dijck en Marcel Schaper hebben vorig jaar in samenwerking met collega's van IDS en twee van onze studenten een projectaanvraag ingediend bij het NRO voor het doorvoeren van een onderwijsinnovatie binnen een vak of cursus.

  Lees verder
 • Kinderopvangtoeslag voor elke promovendus

  woensdag, maart 20, 2019

  Inmiddels zijn meerdere gevallen bekend: beurspromovendi waaraan geen kinderopvangtoeslag wordt verleend. Onlangs heeft minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Kamervragen beantwoord over het recht op kinderopvangtoeslag voor promovendi. In deze beantwoording sluit zij aan bij de bekende argumenten van de Belastingdienst. Expertisecentrum ITEM trekt deze argumenten in twijfel op basis van Europees recht.

  Lees verder
 • Lisa Waddington

  Europees gehandicaptenrecht: het wegruimen van obstakels

  donderdag, maart 14, 2019

  Hoewel er de afgelopen decennia al veel is verbeterd voor mensen met een beperking in Europa, is de klus nog lang niet geklaard. Professor Lisa Waddington coördineert de inbreng van de Universiteit Maastricht in een nieuw project: Disability Advocacy Research in Europe (DARE). Dit nieuwe Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Network (ITN) financiert het promotieonderzoek van vijftien pas begonnen onderzoekers.

  Lees verder
 • elmc

  Hoge score Maastricht in Europese Moot Court

  maandag, maart 11, 2019

  Van 28 februari tot 2 maart nam het team uit Maastricht met succes deel aan de regionale finale van de European Law Moot Court die gehouden werd in Athene, in de National and Kapodistrian University.

  Lees verder
 • keuzegids masters 2019

  UM op 1 in de Keuzegids Masters 2019

  woensdag, maart 6, 2019

  De Universiteit Maastricht (UM) is volgens de Keuzegids Masters 2019 samen met de Rijksuniversiteit Groningen de beste universiteit van Nederland.

  Lees verder
 • Venezuela news bericht Jure Vidmar

  Venezuela artikel over Juan Guaidó van Jure Vidmar in NRC

  vrijdag, februari 15, 2019

  The recognition of Guaidó as the new leader of Venezuela is only an illusion. 

  Lees verder
 • Agustin Parise_book

  Boek van Agustin Parise “Historia de la Codificación Civil del Estado de Luisiana y su Influencia en el Código Civil Argentino” bekroond

  vrijdag, februari 15, 2019

  Dit boek, over de invloed van het Burgerlijk Wetboek van Louisiana op het Burgerlijk Wetboek van Argentinië, is gehonoreerd met de Facultad Award van de Universiteit van Buenos Aires (Argentinië). Deze prijs wordt sinds 1892 jaarlijks uitgereikt en is één van de eerste en meest vooraanstaande prijzen in heel Latijns-Amerika.​

  Lees verder
 • Presentatie_bestuurskamer_ontwikkeling

  Geslaagde herinrichting bestuurskamer door Margarita Gaier

  vrijdag, februari 15, 2019

  Onlangs is de donkere, groene bestuurskamer van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid opgefrist met een smaakvol herontwerp van creatief interieurontwerpster Margarita Gaier. Op maandag 11 februari 2019 hebben we deze geslaagde herinrichting zelf kunnen ervaren en geproost op het resultaat.

  Lees verder
 • RIVM2

  Publicatie deelonderzoek ‘Aansprakelijkheid voor blootstelling aan chroom-6 in de context van het tROM-project’

  donderdag, januari 31, 2019

  Onderzoeksinsituut METRO (in samenwerking met collega’s van de rechtenfaculteit van Maastricht University) heeft onlangs het deelonderzoek ‘WP9: Aansprakelijkheid voor blootstelling aan chroom-6 in de context van het tROM-project’ uitgevoerd in opdracht van het RIVM. Het rapport (dat uit twee delen bestaat) is sinds donderdag 31 januari 2019 openbaar en hier beschikbaar.

  Lees verder
 • ethiopia

  1 miljoen subsidie voor twee onderzoeksprojecten in ontwikkelingslanden

  vrijdag, januari 18, 2019

  UM-onderzoekers van vier verschillende faculteiten ontvingen samen 1 miljoen euro subsidie voor onderzoek in ontwikkelingslanden.

  Lees verder
 • Effectiever aanpakken van juridische grensobstakels

  donderdag, januari 17, 2019

  Welk soort juridisch instrument kan een effectieve oplossing bieden voor de provincie Limburg om grens-specifieke juridische problemen beter aan te kunnen pakken? Het onderzoeksrapport Statuut voor Limburg geeft hierop antwoord. Het rapport is uitgevoerd door expertisecentrum ITEM van de Universiteit Maastricht in opdracht van de Provincie Limburg.

  Lees verder
 • Amitav Ghosh en Michael Ignatieff bij de Dies Natalis

  donderdag, januari 17, 2019

  Tijdens de 43e Dies Natalis-viering op 25 januari 2019 worden eredoctoraten uitgereikt aan CEU-rector en voorzitter Michael Ignatieff en de beroemde schrijver Amitav Ghosh.

  Lees verder
 • ITEM: Minder administratieve rompslomp voor gepensioneerden in buitenland

  maandag, januari 14, 2019

  Gepensioneerden die binnen de EU emigreren en hun pensioen willen blijven ontvangen, moeten periodiek een levensbewijs insturen naar verschillende instanties. In de praktijk betekent dit dat een gepensioneerde meerdere keren per jaar op eigen kosten naar bevoegde autoriteiten moet reizen om de juiste documenten te laten authentificeren. ITEM wil deze administratieve rompslomp verminderen.

  Lees verder
 • Theresia Degener

  Inclusieve gelijkheid en het mensenrechtenmodel voor mensen met een beperking

  donderdag, januari 10, 2019 Lees verder
 • Universiteit Maastricht stelt twee Elverding leerstoelen in

  donderdag, december 20, 2018

  Langetermijndoelen bedrijfsleven beter voor de samenleving

  Lees verder
 • maastricht working on europe

  Video-impressie van de Maastricht Europe Days

  donderdag, december 13, 2018 Lees verder
 • FL_joost_a_campo.jpg

  Prof. Joost à Campo in uitzending Zembla over transseksualiteit op 19 december 2018

  maandag, december 10, 2018

  Op 19 december is prof. Joost à Campo te gast bij Zembla. In deze uitzending onderzoeken de makers van dit programma de effecten van een geslachtsverandering. Hoeveel mensen hebben achteraf spijt van hun geslachtsverandering? Hoeveel mensen zijn er gelukkiger door geworden? Ook kijken zij naar de screening voor mensen die van geslacht willen veranderen en of er sprake is van comorbiditeit met andere psychische/psychiatrische stoornissen.

  Lees verder
 • LAW_prof._vd_braak.jpg

  Bert van den Braak benoemd tot hoogleraar Parlementaire Geschiedenis en Parlementair Stelstel

  dinsdag, december 4, 2018

  Op 1 december 2018 is Bert van den Braak benoemd als praktijkhoogleraar Parlementaire Geschiedenis en Parlementair Stelstel. De leerstoel valt onder de capaciteitsgroep Publiekrecht.

  Lees verder
 • FL_lc_engels_op_um_1.a73d092b.jpg

  L1mburg Centraal: Engels steeds meer voertaal bij Universiteit Maastricht

  dinsdag, december 4, 2018

  1Limburg maakte een korte reportage over het gebruik van de Engelse taal op onze faculteit en met name in de European Law School. Ze kwamen daarvoor filmen in de onderwijsgroep van Sarah Schoenmaeckers en interviewden haar en een paar studenten. 

  Deze korte video is onderdeel van de serie ‘Wij zijn Europa’ die later deze maand online wordt uitgezonden. In januari wordt de serie uitgezonden op televisie via L1, Omroep Gelderland en twee zenders in Duitsland.

  Bekijk de video

  Lees verder
 • anouk_bollen_l1_avondgasten

  Samenwerken & verbinden: ITEM Directeur op regionale televisie

  woensdag, november 21, 2018

  Op 19 november was Prof. dr. Anouk Bollen, te gast bij regionale televisieprogramma L1 AvondGasten. Samen met leden van het Europees Parlement, nam zij deel aan een discussie over verschillende Europese thema's. De discussie werd geleid door Sander Kleikers van L1.

  Lees verder
 • Maastricht Young Academic (MYA) Mariolina Eliantonio over haar onderzoek

  woensdag, november 21, 2018

  Through her research, Maastricht Young Academic Mariolina Eliantonio attempts to explore the role of national and European courts in the process of European integration. Ultimately, she aims to examine how the actions of the European and national administrative authorities can be adequately controlled. Learn more about her research and the MYA in this video.

  Lees verder
 • item-benelux_workshop_erkenning_kwalificaties_15112018.jpg

  Succesvolle ITEM-Benelux Workshop over Kwalificatie-erkenning in Europa

  dinsdag, november 20, 2018

  Op 15 november 2018 vond een ITEM-Benelux Workshop over erkenning van kwalificaties plaatsplaats bij het Benelux Secretariaat-Generaal in Brussel. De workshop bracht verschillende stakeholders op het regionale, nationale en Europese niveau samen.

  Lees verder
 • pixabay-feelona-child-tower-building-blocks-blocks-1864718.jpg

  Grenswerkers geen aanspraak op Baukindergeld

  donderdag, november 15, 2018

  Afgelopen maart heeft de Duitse coalitie ingestemd met een subsidie die tot doel heeft het eigen woningbezit van jonge gezinnen financieel te stimuleren. Enkel inwoners van Duitsland komen in aanmerking. Wat betekent dit voor belastingplichtige grenswerkers? Het Baukindergeld werd in het kader van ITEM’s jaarlijke Grenseffectenrapportage onderzocht.

  Lees verder
 • ITEM publiceert Grenseffectenrapportage voor 2018

  donderdag, november 15, 2018

  De ITEM Grenseffectenrapportage 2018 is gepubliceerd! De rapportage is bedoeld als waardevol hulpmiddel voor beleidsmakers op regionaal, Nationaal en Europees niveau bij het nemen van beslissingen rondom wet- en regelgeving met (bijkomende) effecten voor grensregio’s.

  Lees verder
 • master cybersecurity

  Nieuwe master privacy en cyberveiligheid

  woensdag, november 14, 2018

  Zes maanden na de inwerkingtreding van de AVG worstelen bedrijven en andere organisaties nog steeds met de nieuwe EU-privacywetgeving en merken ze dat er eigenlijk een nieuw type manager nodig is om het hele proces binnen de organisatie te sturen. Vanaf volgend jaar gaat het European Centre on Privacy and Cybersecurity in deze behoefte voorzien.

  Lees verder
 • ALDE Matthijs van Miltenburg - 18-10-18 ITEM - Martin Unfried

  ITEM neemt deel aan Expertpanel over grensoverschrijdend mechanisme

  maandag, november 12, 2018

  Op uitnodiging van rapporteur Matthijs van Miltenburg was Martin Unfried van Expertisecentrum ITEM aanwezig bij het expertpanel inzake het grensoverschrijdend mechanisme georganiseerd door de ALDE-Fractie op 18 oktober 2018.

  Lees verder
 • Pixabay-Skitterphoto-child-2293839_640

  Update Nederlandse kinderopvangmedewerkers in Noordrijn-Westfalen

  maandag, november 12, 2018

  Om tekorten en overschotten op het gebied van kinderopvang te vereffenen is in het verleden voorgesteld dat Nederlandse kinderverzorgers over de grens in Duitsland aan de slag zouden gaan. Erkenningsprocedures staan echter in de weg aan snelle toegang tot de arbeidsmarkt voor Nederlandse kinderopvangmedewerkers. Een huidige klachtenprocedure is erop gericht om na te gaan of de grensoverschrijdende mobiliteit van kinderopvangmedewerkers kan worden vergemakkelijkt.

  Lees verder
 • verzoek-30procentregeling.png

  30%-regeling krijgt alsnog overgangsrecht

  donderdag, november 8, 2018

  In de nota van wijziging Belastingplan 2019 heeft de staatssecretaris van financiën aangekondigd dat de verkorting van de 30% regeling van 8 naar 5 jaar alsnog een periode met overgangsrecht krijgt. De nieuwe duur van de regeling hangt af van de huidige einddatum.

  Lees verder
 • SWOL logo

  Drie van onze FdR onderzoekers ontvangen een Swol grant

  dinsdag, november 6, 2018

  Marta Santos Silva, Mariolina Eliantonio en David Roef hebben een SWOL grant ontvangen om hun onderzoek te ondersteunen. Gefeliciteerd met dit resultaat.

  Lees verder
 • Grenswerkers in Europa / Weerepas / ITEM

  Rapport Grenswerkers in Europa leidt tot voorstel wetswijziging door minister

  dinsdag, november 6, 2018

  Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een Kamerbrief een reactie gegeven die ervoor gezorgd heeft dat een aanbeveling uit het rapport ‘Grenswerkers in Europa’ is opgelost.

  Lees verder
 • Trapped in a marriage research project

  Nieuw wetsvoorstel tegen huwelijkse gevangenschap

  maandag, november 5, 2018

  Dankzij het NWO onderzoeksproject van Pauline Kruiniger, Marital Captivity: Bridging the gap between religion and law’ is er een nieuw wetsvoordstel aangenomen. 

  Lees verder
 • pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_verkleind.png

  Eerste stap in B-solutions project afgerond

  dinsdag, oktober 30, 2018

  Een eerste document is gepubliceerd in het kader van het B-Solutions project "Roadmap en factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen". Het doel van het project, ingediend door de Provincie Limburg (NL) als lead applicant en uitgevoerd door Expertisecentrum ITEM, is het ontwikkelen van roadmaps en factsheets gericht op het stimuleren van grensoverschrijdende mobiliteit door het verbeteren van erkenning.

  Lees verder
 • THE Law

  UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid bereikt de top 50 van de THE World University Rankings 2019 for Law

  dinsdag, oktober 23, 2018

  In de 2019 Times Higher Education (THE) World University Rankings for LAW, klimt onze faculteit van de 61e naar de 46e plaats. De faculteit stijgt bovendien tien plaatsen in de ranking van European law faculteiten; van de 26e plaats in 2018 naar de 16e plaats in 2019.

  Lees verder
 • Een goede raad_boek Montesquieu_stand van de lokale democratie

  Presentatie van Montesquieu bundel 11 'Een goede raad'

  dinsdag, oktober 16, 2018

  De nieuwe bundel van het Montesquieu Instituut staat in het teken van de lokale democratie. De 11e bundel uit de Montesquieu reeks gaat in op de uitdagingen waar de gemeenten anno 2018 voor staan.

  Lees verder
 • pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_verkleind.png

  B-Solutions Project "Roadmap en factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen"

  donderdag, september 27, 2018

  De activiteiten voor het B-Solutions project "Roadmap en factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen" zijn recentelijk gestart. Dit project, ingediend door de Provincie Limburg (NL) als hoofdaanvrager en uitgevoerd door ITEM, brengt partners langs de Nederlandse grens samen waaronder partners uit Nederland, België, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. 

  Lees verder
 • Samenwerking MUMC+/ITEM Euregionaal Kinderchirurgisch Centrum

  donderdag, september 27, 2018

  Het MUMC+ werkt samen met partijen in de Euregio Maas-Rijn aan de oprichting van een Euregionaal Kinderchirurgisch Centrum. Dit proces leidt tot een groot aantal vraagstukken. Een daarvan heeft betrekking op de opleiding en training van kinderchirurgen in Nederland, België en Duitsland en op hun mobiliteit tussen de drie landen. ITEM doet hier in opdracht van het MUMC+ onderzoek naar.

  Lees verder
 • ITEM publiceert handzame toelichtingsdocumenten over erkenning van kwalificaties

  woensdag, september 26, 2018

  Bij grensoverschrijdend werken komt veel kijken. Een veelbesproken aspect betreft de erkenning van kwalificaties. Tijdens deze procedures controleren bevoegde autoriteiten of de diploma’s en werkervaring van een persoon aan bepaalde standaarden voldoen. Zulke processen zijn allesbehalve voor de hand liggend. Om helderheid in het complexe onderwerp te bieden heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Expertisecentrum ITEM de opdracht gegeven een set toelichtingsdocumenten op te stellen. Met genoegen kondigt Expertisecentrum ITEM de publicatie van deze documenten aan.

  Lees verder
 • ITEM Cross-border portal gelanceerd

  maandag, september 24, 2018

  ITEM ondersteunt en bevordert - vanuit de wetenschap - het euregionaal en transnationaal functioneren van de samenleving. Dankzij een nieuw gelanceerd grensoverschrijdend portaal kan de samenleving gebruik maken van ITEM's onderzoek. Het ITEM cross-border portal werd op 24 september 2018 tijdens de GIPTOGETHER-bijeenkomst van grensinfopunten in Eupen gelanceerd.

  Lees verder
 • Maastricht Law book Series 4,2,1

  Presentatie van Maastricht Law Series

  maandag, september 24, 2018

  Vrijdag 28 september om 15.30 u zullen we onze nieuwe boekenserie presenteren. Maastricht Law Series is ontstaan in 2018 in samenwerking met Boom juridisch en Eleven International Publishing.

  Lees verder
 • Road traffic Cina PhD defence Yu

  Yu Yun gepromoveerd

  vrijdag, september 21, 2018

  Vrijdag 14 september is Yu Yan gepromoveerd. De titel van het proefschrift luidt: "A changing landscape of road traffic liability in China: a view from law and economics".

  Lees verder
 • ITEM ICGI Cross-border corporate mobility CbCM featured

  Tweede report over grensoverschrijdende ondernemingsmobiliteit in de EU gepubliceerd

  vrijdag, september 21, 2018

  Het tweede report van het ITEM/ICGI-project "Grensoverschrijdende ondernemingsmobiliteit in de EU" is nu gepubliceerd. Het report identificeert een continue grensoverschrijdende ondernemingsactiviteit en biedt een uitgebreid overzicht per land om een vollediger beeld te geven van de grensoverschrijdende bedrijfsmobiliteit in de EU.

  Lees verder
 • ITEM Proefprocedure: Update DigiD voor grenswerkers

  donderdag, september 20, 2018

  Expertisecentrum ITEM onderzoekt een aantal aspecten waarmee grensarbeiders te maken krijgen. Eén obstakel waar grensarbeiders mee geconfronteerd worden is het verkrijgen van een 'DigiD', het Nederlandse digitale identificatiesysteem. Aangaande dit obstakel is in de afgelopen maanden geprocedeerd, met als resultaat een uitspraak van de Rechtbank Den Haag. Helaas is deze uitspraak niet bevredigend. Er is hoger beroep ingesteld.

  Lees verder
 • Andre de Zutter_phd defence rape_MLR

  André de Zutter, promotie PhD thesis

  donderdag, september 20, 2018

  Op vrijdag 14 september 2018 heeft André de Zutter, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Maastricht, succesvol zijn PhD thesis verdedigd met als titel "My Rape Story that Should be Believed: on the difference between true and false allegations of rape". 

  Lees verder
 • um_alumni_day_2018-240.jpg

  Inspirerende alumni dag op 8 september 2018

  donderdag, september 20, 2018

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid blikt terug op een inspirerende zonnige alumni dag, 8 september 2018. Hopelijk hebben jullie het naar je zin gehad, leuke gesprekken gevoerd en veel energie opgedaan?

  Lees verder
 • law_faculty_introduction

  Welkom nieuwe studenten!

  dinsdag, september 18, 2018

  Van 27 t/m 30 augustus vonden de jaarlijkse Facultaire Introductiedagen plaats. Ruim duizend nieuwe studenten (bachelor, master en exchange) namen deel aan een interessant en informatief introductieprogramma met als afsluiter een heerlijk Grieks buffet en feest in de tuin van onze faculteit.

   

  Lees verder
 • Cross-border working

  Beperkte aandacht voor grensoverschrijdend beleid in Limburgse coalitieakkoorden

  donderdag, september 13, 2018

  Stichting Geen Grens: "Nieuwe gemeente-coalities Limburg zien buitenland vaak over het hoofd". De pas aangetreden gemeentebesturen in Limburg beseffen wel dat hun gemeente aan het buitenland grenst, maar veel coalities doen daar verder niets mee in hun beleidsplannen. Dat concludeert de Stichting Geen Grens na een vergelijking van de 30 nieuwe Limburgse coalitieakkoorden. 

  Lees verder
 • Andrea_prize

  Andrea Broderick wint Edmond Hustinx prijs

  donderdag, september 13, 2018

  De Edmond Hustinx prijs voor wetenschap 2018 is toegekend aan Dr. Andrea Broderick, onderzoekster van de Faculteit de Rechten. Deze prijs werd uitgereikt tijdens de officiële opening van het academisch jaar in Maastricht.

  Lees verder
 • um_alumni_day_2018-281.jpg

  Alumni weer terug bij hun Alma Mater

  dinsdag, september 11, 2018 Lees verder
 • summer_school_flyer_for_recruiting_maastrichtu_online_deadline_7jun_verkleind.png

  Studenten werken samen ter bevordering van inclusieve mobiliteit in de Euregio Maas-Rijn

  maandag, september 10, 2018

  Tijdens de tweede week van september 2018 wordt de eerste Euregio Summer School gehouden. De week staat in het teken van de grensoverschrijdende mobiliteit in het digitale tijdperk en vindt plaats op verschillende locaties in de Euregio Maas-Rijn.

  Lees verder
 • winnters_nuremberg

  Maastricht wint Neurenbergse pleitwedstrijd international strafrecht 2018

  donderdag, augustus 2, 2018

  Het studententeam van de UM rechtenfaculteit heeft de Neurenbergse pleitwedstrijd 2018 gewonnen, die van 25 tot 28 juli plaatsvond. Het team, bestaande uit Anna Lena Neidmann, Marie Vesayt, Victoria Marie Häberle en Kimberley Mills, name het op tegen 45 andere teams in deze wedstrijd op het gebied van internationaal strafrecht.

  Lees verder
 • De complexe fiscaliteit en sociale zekerheid van zeer mobiele werknemers

  donderdag, juli 19, 2018

  Door globalisatie en de toenemende geïntegreerde aard van regionale economieën, zijn werkers veelal grensoverschrijdend actief op een zeer mobiele basis. Vanwege dit zeer mobiele karakter van grensoverschrijdende werkzaamheden doen zich moeilijkheden voor met betrekking tot de precieze plaats van uitoefening van werkzaamheden voor belastingdoeleinden, en bijbehorende (dis)coördinatieproblemen tussen belasting- en socialezekerheidsregels.

  Lees verder
 • abazi

  VENI-beurs voor dr Vigjilenca Abazi

  dinsdag, juli 17, 2018

  Vigjilenca Abazi, universitair docent Europees recht bij de capgroep internationaal en Europees recht, Universiteit Maastricht heeft een VENI-subsidie ​​van 250.000 euro toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

  Lees verder
 • Extra grote onzekerheden in grensregio’s door verhoging lage BTW tarief

  donderdag, juli 5, 2018

  Wat betekent de aangekondigde BTW verhoging voor Nederlandse grensregio’s? Lees meer over de onderzoeksresultaten en aanbevelingen in ITEM’s rapport ‘Verkenning van grenseffecten van verhoging van lage Btw-tarief’.

  Lees verder
 • pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_1.png

  Erkenning van diploma's: roadmap

  woensdag, juli 4, 2018

  Een van de projecten die in het kader van de B-solutions-oproep van de Europese Commissie is ingediend, heeft betrekking op een 'roadmap' voor de erkenning van kwalificaties. De roadmap en de factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen hebben tot doel de grensoverschrijdende mobiliteit en inzetbaarheid te bevorderen door de erkenning te verbeteren.

  Lees verder
 • Law_jos_hamers_5.jpg

  Benoeming mr.dr. Jos Hamers tot hoogleraar Nationaal en Interregionaal Rechtspersonen- en Personenvennootschapsrecht

  dinsdag, juli 3, 2018

  Per 1 juli jl. is Jos Hamers, UHD binnen de capaciteitsgroep Privaatrecht, benoemd op de persoonlijke leerstoel Nationaal en Interregionaal Rechtspersonen- en Personenvennootschapsrecht (0,2 fte).

  Lees verder
 • Lancering van ITEM's cross-border portal in september

  maandag, juli 2, 2018

  Expertisecentrum ITEM ondersteunt en bevordert - vanuit de wetenschap - het euregionaal en transnationaal functioneren van de samenleving. De samenleving kan door middel van een grensoverschrijdend portaal, dat in september 2018 gelanceerd zal worden, gebruik maken van ITEM's onderzoek.

  Lees verder
 • Law_rsj.jpg

  Pleidooi voor verankering herstelrecht in het strafrecht

  donderdag, juni 28, 2018

  Het huidige artikel 51h in het Wetboek van Strafvordering voldoet niet als basis voor een meer op herstel gericht straf(proces)recht. In het herstelrecht staan de conflictpartijen (dus ook het slachtoffer) centraal en gaat het erom dat de dader de door hem aangerichte schade herstelt. Om deze rechtsvorm steviger te verankeren in het wetboek gaat er vandaag een nieuwe versie van een ‘burgerinitiatief wetsvoorstel’ naar Den Haag, waaraan door ruim 250 professionals uit wetenschap en strafrechtpraktijk is gewerkt. Initiatiefnemers zijn de Stichting Restorative Justice Nederland (RJN) en de Universiteit Maastricht (UM).

  Lees verder

Agenda

Blogs

Social media