Faculteit der Rechtsgeleerdheid

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht biedt hoogwaardig en uitdagend onderwijs aan op zowel bachelor-, master- als doctoraatsniveau. Bovendien staat de faculteit nationaal en internationaal bekend om haar wetenschappelijk en maatschappelijk relevant onderzoek. De faculteit biedt een inspirerende omgeving voor studenten en staf.

De Faculteit heeft de volgende kenmerken:

 • Een pionier in kleinschalig onderwijs en het doceren van juridische vaardigheden. De unieke Maastrichtse benadering staat voor kleine groepen en innovatieve onderwijsmethoden. Een unieke leerervaring dankzij kleine onderwijsgroepen, moot courts en gebruik van 21ste eeuwse technologie
 • Toegankelijke en toegewijde staf
 • Een diverse en internationale gemeenschap van studenten en staf
 • Veel aandacht voor de Europese en vergelijkende dimensie van het recht met een degelijke basis in nationaal recht en gedoceerd door nationale en internationale experts
 • Uitstekende mogelijkheden op de arbeidsmarkt
 • Een duidelijke focus in onderzoek op Europese en internationale aspecten van het recht, op mensenrechten en de empirische dimensie van het recht
 • Consistent hoge plekken in nationale en internationale rankings voor onze bachelor- en master programma’s en onderzoek

Nieuws

 • Scriptieprijs 2019 jury-en-mevrouw-croes

  Valérie Beulen wint de Stichting Beer impuls scriptieprijs 2019

  vrijdag, mei 17, 2019

  Op 14 mei 2019 reikte de jury van Stichting Beer impuls de scriptieprijs 2019 uit aan auteur Valérie Beulen en de winnende vakgroep, Maastricht University. Deze prijs kreeg zij voor haar ingezonden scriptie ‘De Hoge Raad en het beschermingsbereik voor particuliere medebezitters van gebrekkige roerende zaken: the damage lies where it falls’.

  Lees verder
 • Grensoverschrijdende samenwerking een ‘must’

  donderdag, mei 16, 2019

  Aan de vooravond van de Dag van Europa, ter viering van de bewustwording en samenwerking in Europa, ondertekenden ITEM (UM) en UHasselt hun samenwerkingsconvenant.

  Lees verder
 • ..

  ITEM en UHasselt doen samen grensoverschrijdend onderzoek

  dinsdag, mei 7, 2019

  Op 8 mei ondertekenen het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) van de Universiteit Maastricht (UM) en de UHasselt  in aanwezigheid van de gouverneurs van de Provincies Belgisch en Nederlands Limburg een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van grensoverschrijdend onderzoek.  

  Lees verder
 • jacques

  Jacques Michel Bloi gestart bij ITEM als adviseur externe betrekkingen

  maandag, mei 6, 2019

  Kandidaat voor de Europese verkiezingen, Jacques Michel Bloi is gestart als adviseur externe betrekkingen bij Expertisecentrum ITEM van Universiteit Maastricht. Jacques Michel Bloi zal zich gaan inzetten als vertegenwoordiger van ITEM om derhalve een link te formeren tussen wetenschap, politiek en beleid. Hierbij zal voornamelijk de focus liggen op de Duitse contacten. 

  Lees verder
 • Stichting_praemium_erasmianum_dissertatieprijs Dilek

  Dissertatieprijs voor Dilek Kurban

  zaterdag, april 20, 2019

  Dilek Kurban krijgt één van de vijf dissertatieprijzen van de Stichting Praemium Erasmianum voor haar proefschrift ‘The Limits of Transnational Justice: The European Court of Human Rights, Turkey and the Kurdish Conflict’. Dilek promoveerde op 23 februari 2018 aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht. De prijs bestaat uit € 3.000 en een oorkonde.

  Lees verder
 • item north sea port

  ITEM presenteert onderzoeksresultaten aan Belgische ambassadeur in Nederland

  donderdag, april 18, 2019

  ITEM onderzoeker Martin Unfried presenteerde op 17 April de onderzoeksresultaten van het project North Sea Port aan de Belgische ambassadeur te Nederland, de heer Dirk Achten. 

  Lees verder
 • Bekendmaking dossiers ITEM Grenseffectenrapportage 2019

  vrijdag, april 12, 2019

  De dossiers voor de ITEM Grenseffectenrapportage van 2019 zijn bekend. De grenseffectenrapportage is een van ITEM’s kernactiviteiten, waarin wordt onderzocht wat de effecten van bestaande en toekomstige wet- en regelgeving zijn op de grensregio’s.

  Lees verder
 • FL_britta_bohler.jpg

  Benoeming Britta Böhler tot hoogleraar Advocatuur & Ethiek

  donderdag, april 4, 2019

  Per 1 maart jl. is prof. Britta Böhler benoemd tot hoogleraar Advocatuur & Ethiek. De leerstoel is ondergebracht bij de capgroep Grondslagen en Methoden van het Recht. De instelling van deze leerstoel past bij het beleid van de faculteit om het palet aan vaardigheden van onze afgestudeerden verder te versterken door systematisch aandacht te besteden aan de steeds belangrijker wordende ethische aspecten van de beroepsuitoefening door togadragers.

  Lees verder
 • 2. Institutional transformation - research pillar

  Uitslag subsidieronde Comenius Teaching Fellows 2019

  dinsdag, maart 26, 2019

  Gijs van Dijck en Marcel Schaper hebben vorig jaar in samenwerking met collega's van IDS en twee van onze studenten een projectaanvraag ingediend bij het NRO voor het doorvoeren van een onderwijsinnovatie binnen een vak of cursus.

  Lees verder
 • Steef M. Bartman

  Benoeming prof.mr. Steef M. Bartman tot hoogleraar Corporate Group Liability

  dinsdag, maart 26, 2019

  Per 1 april a.s. wordt prof.mr. Steef M. Bartman benoemd tot honorair hoogleraar Corporate Group Liability in de faculteit; de leerstoel wordt organisatorisch geplaatst binnen de capaciteitsgroep Privaatrecht.

  Lees verder
 • Kinderopvangtoeslag voor elke promovendus

  woensdag, maart 20, 2019

  Inmiddels zijn meerdere gevallen bekend: beurspromovendi waaraan geen kinderopvangtoeslag wordt verleend. Onlangs heeft minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Kamervragen beantwoord over het recht op kinderopvangtoeslag voor promovendi. In deze beantwoording sluit zij aan bij de bekende argumenten van de Belastingdienst. Expertisecentrum ITEM trekt deze argumenten in twijfel op basis van Europees recht.

  Lees verder
 • elmc

  Hoge score Maastricht in Europese Moot Court

  maandag, maart 11, 2019

  Van 28 februari tot 2 maart nam het team uit Maastricht met succes deel aan de regionale finale van de European Law Moot Court die gehouden werd in Athene, in de National and Kapodistrian University.

  Lees verder
 • Agustin Parise_book

  Boek van Agustin Parise “Historia de la Codificación Civil del Estado de Luisiana y su Influencia en el Código Civil Argentino” bekroond

  vrijdag, februari 15, 2019

  Dit boek, over de invloed van het Burgerlijk Wetboek van Louisiana op het Burgerlijk Wetboek van Argentinië, is gehonoreerd met de Facultad Award van de Universiteit van Buenos Aires (Argentinië). Deze prijs wordt sinds 1892 jaarlijks uitgereikt en is één van de eerste en meest vooraanstaande prijzen in heel Latijns-Amerika.​

  Lees verder
 • Presentatie_bestuurskamer_ontwikkeling

  Geslaagde herinrichting bestuurskamer door Margarita Gaier

  vrijdag, februari 15, 2019

  Onlangs is de donkere, groene bestuurskamer van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid opgefrist met een smaakvol herontwerp van creatief interieurontwerpster Margarita Gaier. Op maandag 11 februari 2019 hebben we deze geslaagde herinrichting zelf kunnen ervaren en geproost op het resultaat.

  Lees verder
 • Venezuela news bericht Jure Vidmar

  Venezuela artikel over Juan Guaidó van Jure Vidmar in NRC

  vrijdag, februari 15, 2019

  The recognition of Guaidó as the new leader of Venezuela is only an illusion. 

  Lees verder
 • Article Samantha Renssen nominated

  Article Samantha Renssen nominated for the Magna Charta Publieksprijs

  dinsdag, februari 5, 2019

  The article "De faillissementswet in een nieuw jasje" from Samantha Renssen, research fellow bij ICGI, is nominated for the "Magna Charta Publieksprijs" in the category company law and insolvency law!

  Lees verder
 • RIVM2

  Publicatie deelonderzoek ‘Aansprakelijkheid voor blootstelling aan chroom-6 in de context van het tROM-project’

  donderdag, januari 31, 2019

  Onderzoeksinsituut METRO (in samenwerking met collega’s van de rechtenfaculteit van Maastricht University) heeft onlangs het deelonderzoek ‘WP9: Aansprakelijkheid voor blootstelling aan chroom-6 in de context van het tROM-project’ uitgevoerd in opdracht van het RIVM. Het rapport (dat uit twee delen bestaat) is sinds donderdag 31 januari 2019 openbaar en hier beschikbaar.

  Lees verder
 • Theresia Degener

  Inclusieve gelijkheid en het mensenrechtenmodel voor mensen met een beperking

  donderdag, januari 10, 2019 Lees verder
 • marjon

  Lange weg te gaan voor fiscale oplossingen bij grensoverschrijdende arbeid

  vrijdag, december 21, 2018

  Hoewel in de afgelopen jaren verschillende maatregelen zijn genomen om problemen bij grensoverschrijdende arbeid op te lossen, is harmonisatie van fiscaliteit en sociale zekerheid tussen landen nog steeds een brug te ver. Dat stelt prof. dr. Marjon Weerepas in haar oratie getiteld ‘Grenswerkers: coördineren, niet omdat het niet kan, maar omdat het moet?’. Hiermee aanvaardde zij op 21 december het ambt van bijzonder hoogleraar Fiscale Aspecten van Grensoverschrijdende Arbeid aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht.

  Lees verder
 • ITEM annual conference

  Toekomstige uitdagingen van grensoverschrijdende samenwerking

  maandag, december 17, 2018

  Op 16 november vond voor de vierde keer de jaarlijkse conferentie van ITEM (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility) plaats. Zo’n 120 ervaringsdeskundigen en wetenschappers uit binnen- en buitenland kwamen in Brussel bijeen om te spreken over het thema ‘Grensoverschrijdende samenwerking: toekomstige uitdagingen’.

  Lees verder
 • FL_joost_a_campo.jpg

  Prof. Joost à Campo in uitzending Zembla over transseksualiteit op 19 december 2018

  maandag, december 10, 2018

  Op 19 december is prof. Joost à Campo te gast bij Zembla. In deze uitzending onderzoeken de makers van dit programma de effecten van een geslachtsverandering. Hoeveel mensen hebben achteraf spijt van hun geslachtsverandering? Hoeveel mensen zijn er gelukkiger door geworden? Ook kijken zij naar de screening voor mensen die van geslacht willen veranderen en of er sprake is van comorbiditeit met andere psychische/psychiatrische stoornissen.

  Lees verder
 • LAW_prof._vd_braak.jpg

  Bert van den Braak benoemd tot hoogleraar Parlementaire Geschiedenis en Parlementair Stelstel

  dinsdag, december 4, 2018

  Op 1 december 2018 is Bert van den Braak benoemd als praktijkhoogleraar Parlementaire Geschiedenis en Parlementair Stelstel. De leerstoel valt onder de capaciteitsgroep Publiekrecht.

  Lees verder
 • FL_lc_engels_op_um_1.a73d092b.jpg

  L1mburg Centraal: Engels steeds meer voertaal bij Universiteit Maastricht

  dinsdag, december 4, 2018

  1Limburg maakte een korte reportage over het gebruik van de Engelse taal op onze faculteit en met name in de European Law School. Ze kwamen daarvoor filmen in de onderwijsgroep van Sarah Schoenmaeckers en interviewden haar en een paar studenten. 

  Deze korte video is onderdeel van de serie ‘Wij zijn Europa’ die later deze maand online wordt uitgezonden. In januari wordt de serie uitgezonden op televisie via L1, Omroep Gelderland en twee zenders in Duitsland.

  Bekijk de video

  Lees verder
 • anouk_bollen_l1_avondgasten

  Samenwerken & verbinden: ITEM Directeur op regionale televisie

  woensdag, november 21, 2018

  Op 19 november was Prof. dr. Anouk Bollen, te gast bij regionale televisieprogramma L1 AvondGasten. Samen met leden van het Europees Parlement, nam zij deel aan een discussie over verschillende Europese thema's. De discussie werd geleid door Sander Kleikers van L1.

  Lees verder
 • Maastricht Young Academic (MYA) Mariolina Eliantonio over haar onderzoek

  woensdag, november 21, 2018

  Through her research, Maastricht Young Academic Mariolina Eliantonio attempts to explore the role of national and European courts in the process of European integration. Ultimately, she aims to examine how the actions of the European and national administrative authorities can be adequately controlled. Learn more about her research and the MYA in this video.

  Lees verder
 • item-benelux_workshop_erkenning_kwalificaties_15112018.jpg

  Succesvolle ITEM-Benelux Workshop over Kwalificatie-erkenning in Europa

  dinsdag, november 20, 2018

  Op 15 november 2018 vond een ITEM-Benelux Workshop over erkenning van kwalificaties plaatsplaats bij het Benelux Secretariaat-Generaal in Brussel. De workshop bracht verschillende stakeholders op het regionale, nationale en Europese niveau samen.

  Lees verder
 • ITEM publiceert Grenseffectenrapportage voor 2018

  donderdag, november 15, 2018

  De ITEM Grenseffectenrapportage 2018 is gepubliceerd! De rapportage is bedoeld als waardevol hulpmiddel voor beleidsmakers op regionaal, Nationaal en Europees niveau bij het nemen van beslissingen rondom wet- en regelgeving met (bijkomende) effecten voor grensregio’s.

  Lees verder
 • pixabay-feelona-child-tower-building-blocks-blocks-1864718.jpg

  Grenswerkers geen aanspraak op Baukindergeld

  donderdag, november 15, 2018

  Afgelopen maart heeft de Duitse coalitie ingestemd met een subsidie die tot doel heeft het eigen woningbezit van jonge gezinnen financieel te stimuleren. Enkel inwoners van Duitsland komen in aanmerking. Wat betekent dit voor belastingplichtige grenswerkers? Het Baukindergeld werd in het kader van ITEM’s jaarlijke Grenseffectenrapportage onderzocht.

  Lees verder
 • Pixabay-Skitterphoto-child-2293839_640

  Update Nederlandse kinderopvangmedewerkers in Noordrijn-Westfalen

  maandag, november 12, 2018

  Om tekorten en overschotten op het gebied van kinderopvang te vereffenen is in het verleden voorgesteld dat Nederlandse kinderverzorgers over de grens in Duitsland aan de slag zouden gaan. Erkenningsprocedures staan echter in de weg aan snelle toegang tot de arbeidsmarkt voor Nederlandse kinderopvangmedewerkers. Een huidige klachtenprocedure is erop gericht om na te gaan of de grensoverschrijdende mobiliteit van kinderopvangmedewerkers kan worden vergemakkelijkt.

  Lees verder
 • ALDE Matthijs van Miltenburg - 18-10-18 ITEM - Martin Unfried

  ITEM neemt deel aan Expertpanel over grensoverschrijdend mechanisme

  maandag, november 12, 2018

  Op uitnodiging van rapporteur Matthijs van Miltenburg was Martin Unfried van Expertisecentrum ITEM aanwezig bij het expertpanel inzake het grensoverschrijdend mechanisme georganiseerd door de ALDE-Fractie op 18 oktober 2018.

  Lees verder
 • verzoek-30procentregeling.png

  30%-regeling krijgt alsnog overgangsrecht

  donderdag, november 8, 2018

  In de nota van wijziging Belastingplan 2019 heeft de staatssecretaris van financiën aangekondigd dat de verkorting van de 30% regeling van 8 naar 5 jaar alsnog een periode met overgangsrecht krijgt. De nieuwe duur van de regeling hangt af van de huidige einddatum.

  Lees verder
 • SWOL logo

  Drie van onze FdR onderzoekers ontvangen een Swol grant

  dinsdag, november 6, 2018

  Marta Santos Silva, Mariolina Eliantonio en David Roef hebben een SWOL grant ontvangen om hun onderzoek te ondersteunen. Gefeliciteerd met dit resultaat.

  Lees verder
 • Grenswerkers in Europa / Weerepas / ITEM

  Rapport Grenswerkers in Europa leidt tot voorstel wetswijziging door minister

  dinsdag, november 6, 2018

  Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een Kamerbrief een reactie gegeven die ervoor gezorgd heeft dat een aanbeveling uit het rapport ‘Grenswerkers in Europa’ is opgelost.

  Lees verder
 • Trapped in a marriage research project

  Nieuw wetsvoorstel tegen huwelijkse gevangenschap

  maandag, november 5, 2018

  Dankzij het NWO onderzoeksproject van Pauline Kruiniger, Marital Captivity: Bridging the gap between religion and law’ is er een nieuw wetsvoordstel aangenomen. 

  Lees verder
 • ITEM conferentie

  Euregio’s: sterker dan we denken

  donderdag, november 1, 2018

  Hoe empower je burgers en euregio’s binnen de Europese Unie?  Welke rol kunnen ze zelf pakken in de Europese Unie als het gaat om nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld brexit? Daarover gaat de jaarlijkse conferentie van ITEM (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility), verbonden aan de Universiteit Maastricht.  Op 16 november komen wetenschappers en ervaringsdeskundigen in Brussel bijeen om te spreken over het thema ‘Grensoverschrijdende samenwerking: toekomstige uitdagingen’.

  Lees verder
 • pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_verkleind.png

  Eerste stap in B-solutions project afgerond

  dinsdag, oktober 30, 2018

  Een eerste document is gepubliceerd in het kader van het B-Solutions project "Roadmap en factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen". Het doel van het project, ingediend door de Provincie Limburg (NL) als lead applicant en uitgevoerd door Expertisecentrum ITEM, is het ontwikkelen van roadmaps en factsheets gericht op het stimuleren van grensoverschrijdende mobiliteit door het verbeteren van erkenning.

  Lees verder
 • THE Law

  UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid bereikt de top 50 van de THE World University Rankings 2019 for Law

  dinsdag, oktober 23, 2018

  In de 2019 Times Higher Education (THE) World University Rankings for LAW, klimt onze faculteit van de 61e naar de 46e plaats. De faculteit stijgt bovendien tien plaatsen in de ranking van European law faculteiten; van de 26e plaats in 2018 naar de 16e plaats in 2019.

  Lees verder
 • Een goede raad_boek Montesquieu_stand van de lokale democratie

  Presentatie van Montesquieu bundel 11 'Een goede raad'

  dinsdag, oktober 16, 2018

  De nieuwe bundel van het Montesquieu Instituut staat in het teken van de lokale democratie. De 11e bundel uit de Montesquieu reeks gaat in op de uitdagingen waar de gemeenten anno 2018 voor staan.

  Lees verder
 • pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_verkleind.png

  B-Solutions Project "Roadmap en factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen"

  donderdag, september 27, 2018

  De activiteiten voor het B-Solutions project "Roadmap en factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen" zijn recentelijk gestart. Dit project, ingediend door de Provincie Limburg (NL) als hoofdaanvrager en uitgevoerd door ITEM, brengt partners langs de Nederlandse grens samen waaronder partners uit Nederland, België, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. 

  Lees verder
 • Samenwerking MUMC+/ITEM Euregionaal Kinderchirurgisch Centrum

  donderdag, september 27, 2018

  Het MUMC+ werkt samen met partijen in de Euregio Maas-Rijn aan de oprichting van een Euregionaal Kinderchirurgisch Centrum. Dit proces leidt tot een groot aantal vraagstukken. Een daarvan heeft betrekking op de opleiding en training van kinderchirurgen in Nederland, België en Duitsland en op hun mobiliteit tussen de drie landen. ITEM doet hier in opdracht van het MUMC+ onderzoek naar.

  Lees verder
 • ITEM publiceert handzame toelichtingsdocumenten over erkenning van kwalificaties

  woensdag, september 26, 2018

  Bij grensoverschrijdend werken komt veel kijken. Een veelbesproken aspect betreft de erkenning van kwalificaties. Tijdens deze procedures controleren bevoegde autoriteiten of de diploma’s en werkervaring van een persoon aan bepaalde standaarden voldoen. Zulke processen zijn allesbehalve voor de hand liggend. Om helderheid in het complexe onderwerp te bieden heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Expertisecentrum ITEM de opdracht gegeven een set toelichtingsdocumenten op te stellen. Met genoegen kondigt Expertisecentrum ITEM de publicatie van deze documenten aan.

  Lees verder
 • Maastricht Law book Series 4,2,1

  Presentatie van Maastricht Law Series

  maandag, september 24, 2018

  Vrijdag 28 september om 15.30 u zullen we onze nieuwe boekenserie presenteren. Maastricht Law Series is ontstaan in 2018 in samenwerking met Boom juridisch en Eleven International Publishing.

  Lees verder
 • ITEM Cross-border portal gelanceerd

  maandag, september 24, 2018

  ITEM ondersteunt en bevordert - vanuit de wetenschap - het euregionaal en transnationaal functioneren van de samenleving. Dankzij een nieuw gelanceerd grensoverschrijdend portaal kan de samenleving gebruik maken van ITEM's onderzoek. Het ITEM cross-border portal werd op 24 september 2018 tijdens de GIPTOGETHER-bijeenkomst van grensinfopunten in Eupen gelanceerd.

  Lees verder
 • Road traffic Cina PhD defence Yu

  Yu Yun gepromoveerd

  vrijdag, september 21, 2018

  Vrijdag 14 september is Yu Yan gepromoveerd. De titel van het proefschrift luidt: "A changing landscape of road traffic liability in China: a view from law and economics".

  Lees verder
 • ITEM ICGI Cross-border corporate mobility CbCM featured

  Tweede report over grensoverschrijdende ondernemingsmobiliteit in de EU gepubliceerd

  vrijdag, september 21, 2018

  Het tweede report van het ITEM/ICGI-project "Grensoverschrijdende ondernemingsmobiliteit in de EU" is nu gepubliceerd. Het report identificeert een continue grensoverschrijdende ondernemingsactiviteit en biedt een uitgebreid overzicht per land om een vollediger beeld te geven van de grensoverschrijdende bedrijfsmobiliteit in de EU.

  Lees verder
 • Andre de Zutter_phd defence rape_MLR

  André de Zutter, promotie PhD thesis

  donderdag, september 20, 2018

  Op vrijdag 14 september 2018 heeft André de Zutter, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Maastricht, succesvol zijn PhD thesis verdedigd met als titel "My Rape Story that Should be Believed: on the difference between true and false allegations of rape". 

  Lees verder
 • um_alumni_day_2018-240.jpg

  Inspirerende alumni dag op 8 september 2018

  donderdag, september 20, 2018

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid blikt terug op een inspirerende zonnige alumni dag, 8 september 2018. Hopelijk hebben jullie het naar je zin gehad, leuke gesprekken gevoerd en veel energie opgedaan?

  Lees verder
 • ITEM Proefprocedure: Update DigiD voor grenswerkers

  donderdag, september 20, 2018

  Expertisecentrum ITEM onderzoekt een aantal aspecten waarmee grensarbeiders te maken krijgen. Eén obstakel waar grensarbeiders mee geconfronteerd worden is het verkrijgen van een 'DigiD', het Nederlandse digitale identificatiesysteem. Aangaande dit obstakel is in de afgelopen maanden geprocedeerd, met als resultaat een uitspraak van de Rechtbank Den Haag. Helaas is deze uitspraak niet bevredigend. Er is hoger beroep ingesteld.

  Lees verder
 • Presentatie Neimed tijdens eerste Euregio Summer School

  woensdag, september 19, 2018

  Van 10 t/m 15 september 2018 werd voor het eerst de grensoverschrijdende en multidisciplinaire Euregio Summer School in de Euregio Maas-Rijn georganiseerd. 45 studenten van universiteiten en hogescholen en vertegenwoordigers van alle kennisinstituten uit de euregio kwamen bijeen met één doel: het ontwikkelen van toekomstvisies over het thema ‘Improving inclusive Mobility in the Digital Age’ in de Euregio Maas-Rijn.

  Lees verder
 • law_faculty_introduction

  Welkom nieuwe studenten!

  dinsdag, september 18, 2018

  Van 27 t/m 30 augustus vonden de jaarlijkse Facultaire Introductiedagen plaats. Ruim duizend nieuwe studenten (bachelor, master en exchange) namen deel aan een interessant en informatief introductieprogramma met als afsluiter een heerlijk Grieks buffet en feest in de tuin van onze faculteit.

   

  Lees verder
 • Grensoverschrijdend werken

  Beperkte aandacht voor grensoverschrijdend beleid in Limburgse coalitieakkoorden

  donderdag, september 13, 2018

  Stichting Geen Grens: "Nieuwe gemeente-coalities Limburg zien buitenland vaak over het hoofd". De pas aangetreden gemeentebesturen in Limburg beseffen wel dat hun gemeente aan het buitenland grenst, maar veel coalities doen daar verder niets mee in hun beleidsplannen. Dat concludeert de Stichting Geen Grens na een vergelijking van de 30 nieuwe Limburgse coalitieakkoorden. 

  Lees verder
 • Andrea_prize

  Andrea Broderick wint Edmond Hustinx prijs

  donderdag, september 13, 2018

  De Edmond Hustinx prijs voor wetenschap 2018 is toegekend aan Dr. Andrea Broderick, onderzoekster van de Faculteit de Rechten. Deze prijs werd uitgereikt tijdens de officiële opening van het academisch jaar in Maastricht.

  Lees verder
 • summer_school_flyer_for_recruiting_maastrichtu_online_deadline_7jun_verkleind.png

  Studenten werken samen ter bevordering van inclusieve mobiliteit in de Euregio Maas-Rijn

  maandag, september 10, 2018

  Tijdens de tweede week van september 2018 wordt de eerste Euregio Summer School gehouden. De week staat in het teken van de grensoverschrijdende mobiliteit in het digitale tijdperk en vindt plaats op verschillende locaties in de Euregio Maas-Rijn.

  Lees verder
 • pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_1.png

  ITEM voert onderzoek uit naar diploma-erkenning in grensregio's

  donderdag, september 6, 2018

  De Provincie Limburg heeft opdracht gegeven aan het ITEM Expertisecentrum om diploma-erkenning in grensregio's te onderzoeken. In mei/juni heeft het B-solutionsproject van de Europese Unie een subsidie toegekend voor een pilotproject ter vergroting van de transparantie op het gebied van diploma-erkenning voor kansberoepen. 
   

  Lees verder
 • winnters_nuremberg

  Maastricht wint Neurenbergse pleitwedstrijd international strafrecht 2018

  donderdag, augustus 2, 2018

  Het studententeam van de UM rechtenfaculteit heeft de Neurenbergse pleitwedstrijd 2018 gewonnen, die van 25 tot 28 juli plaatsvond. Het team, bestaande uit Anna Lena Neidmann, Marie Vesayt, Victoria Marie Häberle en Kimberley Mills, name het op tegen 45 andere teams in deze wedstrijd op het gebied van internationaal strafrecht.

  Lees verder
 • De complexe fiscaliteit en sociale zekerheid van zeer mobiele werknemers

  donderdag, juli 19, 2018

  Door globalisatie en de toenemende geïntegreerde aard van regionale economieën, zijn werkers veelal grensoverschrijdend actief op een zeer mobiele basis. Vanwege dit zeer mobiele karakter van grensoverschrijdende werkzaamheden doen zich moeilijkheden voor met betrekking tot de precieze plaats van uitoefening van werkzaamheden voor belastingdoeleinden, en bijbehorende (dis)coördinatieproblemen tussen belasting- en socialezekerheidsregels.

  Lees verder
 • abazi

  VENI-beurs voor dr Vigjilenca Abazi

  dinsdag, juli 17, 2018

  Vigjilenca Abazi, universitair docent Europees recht bij de capgroep internationaal en Europees recht, Universiteit Maastricht heeft een VENI-subsidie ​​van 250.000 euro toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

  Lees verder
 • Extra grote onzekerheden in grensregio’s door verhoging lage BTW tarief

  donderdag, juli 5, 2018

  Wat betekent de aangekondigde BTW verhoging voor Nederlandse grensregio’s? Lees meer over de onderzoeksresultaten en aanbevelingen in ITEM’s rapport ‘Verkenning van grenseffecten van verhoging van lage Btw-tarief’.

  Lees verder
 • pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_1.png

  Erkenning van diploma's: roadmap

  woensdag, juli 4, 2018

  Een van de projecten die in het kader van de B-solutions-oproep van de Europese Commissie is ingediend, heeft betrekking op een 'roadmap' voor de erkenning van kwalificaties. De roadmap en de factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen hebben tot doel de grensoverschrijdende mobiliteit en inzetbaarheid te bevorderen door de erkenning te verbeteren.

  Lees verder
 • Law_jos_hamers_5.jpg

  Benoeming mr.dr. Jos Hamers tot hoogleraar Nationaal en Interregionaal Rechtspersonen- en Personenvennootschapsrecht

  dinsdag, juli 3, 2018

  Per 1 juli jl. is Jos Hamers, UHD binnen de capaciteitsgroep Privaatrecht, benoemd op de persoonlijke leerstoel Nationaal en Interregionaal Rechtspersonen- en Personenvennootschapsrecht (0,2 fte).

  Lees verder
 • Lancering van ITEM's cross-border portal in september

  maandag, juli 2, 2018

  Expertisecentrum ITEM ondersteunt en bevordert - vanuit de wetenschap - het euregionaal en transnationaal functioneren van de samenleving. De samenleving kan door middel van een grensoverschrijdend portaal, dat in september 2018 gelanceerd zal worden, gebruik maken van ITEM's onderzoek.

  Lees verder
 • Law_rsj.jpg

  Pleidooi voor verankering herstelrecht in het strafrecht

  donderdag, juni 28, 2018

  Het huidige artikel 51h in het Wetboek van Strafvordering voldoet niet als basis voor een meer op herstel gericht straf(proces)recht. In het herstelrecht staan de conflictpartijen (dus ook het slachtoffer) centraal en gaat het erom dat de dader de door hem aangerichte schade herstelt. Om deze rechtsvorm steviger te verankeren in het wetboek gaat er vandaag een nieuwe versie van een ‘burgerinitiatief wetsvoorstel’ naar Den Haag, waaraan door ruim 250 professionals uit wetenschap en strafrechtpraktijk is gewerkt. Initiatiefnemers zijn de Stichting Restorative Justice Nederland (RJN) en de Universiteit Maastricht (UM).

  Lees verder
 • WTO Moot Court

  UM bij beste 4 WTO Moot Court teams van de wereld

  dinsdag, juni 26, 2018 Lees verder
 • LAW_Raoul_van_Caenegem

  Voormalig Maastrichts gasthoogleraar Prof. Raoul van Caenegem overleden

  maandag, juni 25, 2018

  Deze week ontving de faculteit het droevige bericht dat op vrijdag 15 juni Prof. Raoul van Caenegem is overleden in zijn woonplaats Gent. Prof. Van Caenegem was gasthoogleraar aan onze faculteit aan het eind van de jaren ‘90. Een uitgebreider bericht is alleen beschikbaar in het Engels.

  Lees verder
 • FL-Bram van Hofstraeten

  Benoeming Bram Van Hofstraeten als bijzonder hoogleraar Rechtsgeschiedenis van de Limburgse Territoria

  maandag, juni 18, 2018

  Per 15 juni is dr. Bram Van Hofstraeten benoemd als bijzonder hoogleraar Rechtsgeschiedenis van de Limburgse Territoria (0,2 fte). De huidige leerstoelhouder, prof.dr. Louis Berkvens, zal in juli 2018 met emeritaat gaan en Bram Van Hofstraeten volgt hem op.

  Lees verder
 • LAW_MariekeHopman.jpg

  Rechtsfilosoof Marieke Hopman doet onderzoek naar kinderrechten in de Centraal Afrikaanse Republiek

  donderdag, juni 7, 2018

  In 2016 bezocht Marieke de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) om onderzoek te doen naar de rechten van kinderen, en in het bijzonder hun recht op onderwijs. Zij ging in 2017 terug om de resultaten van het onderzoek met de lokale bevolking te delen.

  Lees verder
 • RIVM2

  Publicatie deelonderzoek ‘Aansprakelijkheid voor het laten werken met Chroom-6’

  maandag, juni 4, 2018

  Onderzoeksinsituut METRO (in samenwerking met collega’s van de rechtenfaculteit van Maastricht University) heeft het deelonderzoek ‘WP9: Aansprakelijkheid voor het laten werken met Chroom-6’ uitgevoerd in opdracht van het RIVM. Het rapport is op 4 juni 2018 gepubliceerd en kan in dit nieuwsbericht gedownload worden.

  Lees verder
 • pleitmarathon_2018

  Brons voor Pleitgenootschap Gaius in Nationale Pleitmarathon

  maandag, juni 4, 2018

  Na enkele weken voorbereiden was het vrijdag 11 mei jl. weer zover. Voor de 27ste editie van de NPM reisden vijf leden van Pleitgenootschap Gaius af naar het verre, doch mooie Groningen. Tijdens de kennismaking met de andere deelnemers zat de sfeer er goed in, maar was de spanning voelbaar. Op zaterdag hezen de deelnemers zich in hun toga's, hielden hun pleidooien en wezen hun vonnissen.

  Lees verder
 • Law_gebouw

  Theo van Boven - Maastricht Human Rights Research Prize 2018 - Call for nominations

  donderdag, mei 24, 2018

  De prijs wordt toegekend aan een uitmuntende jonge onderzoeker op het gebied van human rights laws, international criminal law of international humanitarian law.

  U kunt uw nominatie tot uiterlijk 5 September 2018 indienen.

  Lees verder
 • Benoeming dr. Joost à Campo tot praktijkhoogleraar Transforensische Psychiatrie

  donderdag, mei 24, 2018

  Per 1 juni 2018 wordt dr. Joost à Campo benoemd tot praktijkhoogleraar Transforensische Psychiatrie (0,2 fte) bij de capaciteitsgroep Strafrecht & Criminologie; de leerstoel wordt ingesteld door Mondriaan.

  Lees verder
 • LAW_var2018.jpg

  Bijna een hattrick: team Maastricht wint zilver in nationale VAR-pleitwedstrijd 2018!

  donderdag, mei 24, 2018

  Het was bijna gelukt: driemaal op rij de prestigieuze bestuursrechtelijke VAR-pleitwedstrijd op onze naam schrijven! Het Maastrichtse pleitteam heeft op woensdag 16 mei in Groningen een prachtige tweede plaats behaald.

  Lees verder
 • FL_Susan van der Aa

  Benoeming mr.dr. Suzan van der Aa tot hoogleraar Straf(proces)recht

  donderdag, mei 17, 2018

  Per 1 mei is mr.dr. Suzan van der Aa aan onze faculteit benoemd als hoogleraar Straf(proces)recht; ze volgt Gerard Mols op, die inmiddels met emeritaat is. 

  Lees verder
 • Visiegroep Buurtalen

  Manifest Buurtalen ‘Geef Frans en Duits ruimte in het onderwijs!’

  maandag, mei 14, 2018

  De Visiegroep Buurtalen heeft het manifest buurtalen opgesteld om beleidsmakers in het onderwijs ervan te doordringen hoe belangrijk goed onderwijs in de buurtalen Duits en Frans is. Sinds de lancering van het manifest op 31 januari 2018 komt het aantal ondertekeningen dichter bij het streefaantal van 10.000 ondertekenaars. De Visiegroep nodigt u uit om het Manifest te ondertekenen en met uw netwerk te delen.

  Lees verder
 • Oefenrechtbank on Tour: Kinderstrafzitting Oefenrechtbank Universiteit Maastricht (UM) op het OBC in Bemmel

  dinsdag, april 24, 2018

  Casus: Bedreiging school via Twitter-bericht

  Op maandag 9 april jl. hebben de docenten van de Oefenrechtbank UM en twee studenten van Pleitgenootschap GAIUS een demonstratie gegeven van een Kinderstrafzitting op het OBC in Bemmel voor ruim 75 VWO-5 leerlingen. Universiteit Maastricht wil scholieren graag laten kennismaken met de studie Rechten. Daarom bedacht de universiteit het plan om de medewerkers van de Oefenrechtbank met een speciale zitting naar middelbare scholen te sturen.

   

  Lees verder
 • Pixabay-Bru-nO--tax-euro-money-finance-calculator-870756_640

  30%-regeling voor buitenlandse werknemers verkort van acht naar vijf jaar

  dinsdag, april 24, 2018

  Het kabinet is van plan om de looptijd van een fiscale regeling voor werknemers uit het buitenland, de zogenoemde 30%-regeling, per 1 januari 2019 te verkorten van acht naar vijf jaar.

  Lees verder
 • item_jacquline_de_groot.jpg

  Jacqueline de Groot gestart bij ITEM

  donderdag, april 19, 2018

  Jacqueline de Groot kijkt ernaar uit om ITEM in het komende anderhalf jaar te ondersteunen als adviseur externe betrekkingen.

  Lees verder
 • LAW_ICCC2018-2

  Team USA wint internationale finale van de International Client Consultation Competition (ICCC)

  woensdag, april 18, 2018

  Het Amerikaanse team won de 2018 ICCC competitie. De Maastrichtse Faculteit der Rechtsgeleerdheid organiseerde de internationale finale van de International Client Consultation Competition van 11 tot en met 14 april 2018. Er namen teams deel uit 22 landen. Deze landen vertegenwoordigden de hele wereld van Nieuw Zeeland tot Illinois via Maleisië, Georgië en Ierland.

   

  Lees verder
 • ITEM_digid_survey.png

  Oproep - ITEM DigiD Enquête

  dinsdag, april 17, 2018

  Expertisecentrum ITEM doet onderzoek naar een aantal aspecten waarmee grensarbeiders te maken krijgen. Eén van deze zaken, is de (on)mogelijkheid een DigiD te verkrijgen. Expertisecentrum ITEM wil te weten komen hoeveel mensen ermee te maken hebben dat zij wel een DigiD zouden willen gebruiken, maar deze niet kunnen krijgen.

  Lees verder
 • FL_marta Pertegas Sender.jpg

  Benoeming dr. Marta Pertegás Sender tot hoogleraar Internationaal en Transnationaal Privaatrecht

  donderdag, april 12, 2018

  Marta Pertegás heeft een brede kennis van het internationaal privaatrecht en is een erkend expert op dit terrein. Ze heeft een brede praktijkervaring en internationaal netwerk. Zij start per 15 april 2018.

   

  Lees verder
 • Pixabay-Skitterphoto-child-2293839_640

  Obstakels overwinnen: Kinderopvangmedewerkers over de grens

  donderdag, april 12, 2018

  Erkenningsprocedures weerhouden Nederlandse kinderopvangmedewerkers ervan om over de grens aan de slag te kunnen gaan. Dit blijkt uit een aantal casussen die aan het licht zijn gebracht via de SGA. Naar aanleiding hiervan is er door, onder meer, het Expertise Centrum ITEM / SGA een procedure gestart waarbij wordt nagegaan of deelerkenning als Erzieher voor Nederlandse kinderopvangmedewerkers mogelijk is.

  Lees verder
 • ITEM Matthijs Huizing (Law)

  Matthijs Huizing bij ITEM gestart als adviseur externe betrekkingen

  vrijdag, maart 23, 2018

  Matthijs Huizing is per 15 maart 2018 gestart bij Expertisecentrum ITEM. Als adviseur externe betrekkingen zal hij zich gaan inzetten als vertegenwoordiger van het expertisecentrum om zodoende een link te vormen tussen wetenschap, politiek en beleid.

  Lees verder
 • Signing TEIN membership declaration Prof. dr. Anouk Bollen ITEM and Georg Walter Euro-Institut

  ITEM lid van TEIN-netwerk voor grensoverschrijdende organisaties

  vrijdag, maart 23, 2018

  Expertisecentrum laat met veel genoegen weten sinds kort lid te zijn van TEIN (Transfrontier Euro-Institut Network) aan, het netwerk voor grensoverschrijdende instituten en universiteiten. Met haar lidmaatschap, wordt de samenwerking met andere instituten en universiteiten in grensregio’sversterkt.

  Lees verder
 • Pauline Kruiniger

  Wetswijziging nodig om huwelijkse gevangenschap tegen te gaan

  donderdag, maart 22, 2018

  Om religieuze huwelijkse gevangenschap tegen te gaan is een wetswijziging nodig. Dat zei juriste Pauline Kruiniger van de Universiteit Maastricht (UM) afgelopen dinsdag bij de verschijning van het eindrapport van het zogenoemde MARICAP-onderzoek, getiteld ‘Niet langer geketend aan het huwelijk’.

  Lees verder
 • macchbonnefanten

  Brede conferentie over de strijd tegen de illegale kunsthandel en roofkunst

  vrijdag, maart 16, 2018

  Op 18 en 19 maart belichten (inter)nationale deskundigen tijdens een conferentie het thema roofkunst vanuit diverse invalshoeken: wetenschap, beleid, en (museale) praktijk.

  Lees verder
 • Nieuw onderzoeksproject: bescherming van de liberale constitutie in een populistisch tijdperk

  dinsdag, maart 13, 2018

  Dit nieuwe onderzoeksproject, uitgevoerd door de sectie staatsrecht in samenwerking met het Montesquieu Instituut, wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het Fonds Staatsman Thorbecke van de KNAW.

  Lees verder
 • kaft_item_grenseffectenrapportage_2018.png

  Bekendmaking dossierselectie ITEM Grenseffectenrapportage 2018

  donderdag, maart 8, 2018

  Expertisecentrum ITEM maakt de dossierselectie bekend voor onderzoek in hun jaarlijkse Grenseffectenrapportage. Op basis van de stakeholderraadpleging is de definitieve selectie gemaakt. In de komende periode zal een team van ITEM wetenschappers en experts zich gaan buigen over de dossiers.

  Lees verder
 • FL_Keuzegidsmasters2018

  Keuzegids Masters 2018

  donderdag, maart 8, 2018

  Uit de Keuzegids Masters 2018, die vandaag werd uitgebracht  blijkt dat de masterprogramma’s van de Maastrichtse rechtenfaculteit zoals elk jaar goed worden gewaardeerd. En hoewel dit jaar er geen masteropleiding op de eerste plaats staat, zijn de onderlingen verschillen klein en blijft de waardering voor onze docenten en de inhoud van de opleidingen groot.
   

  Lees verder
 • item_anouk_bollen_staatssecretaris_raymond_knops_rapport_gespecialiseerde_verpleegkundigen_ic.jpg

  Rapport over gespecialiseerde verpleegkundigen IC gepresenteerd (ITEM)

  donderdag, maart 8, 2018

  Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ITEM verzocht de casus omtrent de grensoverschrijdende mobiliteit van gespecialiseerde verpleegkundigen Intensive Care (IC) te onderzoeken. Op 7 maart jl. werden de resultaten van het rapport door ITEM gepresenteerd.

  Lees verder
 • ITEM Brochures Vera van Vliet

  Expertisecentrum ITEM pleit voor herziening Belgisch-Nederlandse Belastingverdrag

  dinsdag, februari 27, 2018

  De lokale media besteedde deze week aandacht aan loonverschillen van grenswerkers in het onderwijs. Het verschil in beloning, als gevolg van een bepaling uit het Belastingverdrag Nederland-België wordt betiteld als 'onrechtvaardig en niet meer van deze tijd'. In hun interviews met Vlaamse krant 'Het Belang van Limburg' en Nederlandse krant Dagblad de Limburger respectievelijk pleitten Prof. dr. Anouk Bollen en Prof. dr. Marjon Weerepas (Expertisecentrum ITEM) voor een herziening van het verdrag.

  Lees verder
 • Border traffic blog

  Einde aan dubbele belasting van pensioenen grensarbeiders

  maandag, februari 26, 2018

  De Belgische en Nederlandse belastingadministraties zijn op 23 februari jl. tot een akkoord gekomen op het gebied van belasting van Belgische grensarbeiders. De Nederlandse maatregel om aanvullende pensioenen tevens in Nederland te belasten, zorgde ervoor dat aanvullende pensioenen opeens dubbel werden belast. Nederland zal in het vervolg enkel belasting heffen op aanvullende pensioenen, wanneer deze pensioenen niet in België zullen worden belast. In het kader van effecten voor grensarbeiders, deelt Expertisecentrum ITEM dit persbericht.

  Lees verder
 • FdR jubileumboek_ een grote familie

  Nu te koop: Jubileumboek Faculteit der Rechtsgeleerdheid

  dinsdag, februari 20, 2018

  Ter ere van het 35-jarig bestaan van de Maastrichtse Faculteit der Rechtsgeleerdheid heeft de faculteit een jubileumboek uitgebracht. In het boek wordt de historie en de ontwikkeling tot de hedendaagse faculteit beschreven, aangevuld met vele oude en nieuwe foto’s. Het boek is voor € 34,50 (€ 29,50 voor studenten met een geldige UM-studentenkaart) te koop bij boekhandel De Tribune in Maastricht.
   

   

  Lees verder
 • Image Lady Justice

  Europees Hof boekt succes in strijd tegen social dumping

  woensdag, februari 7, 2018

  Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft uitgesproken dat frauduleus verkregen verklaringen van gedetacheerde werknemers buiten beschouwing kunnen worden gelaten. Prof. dr. Marjon Weerepas, verbonden aan Expertisecentrum ITEM van de Universiteit Maastricht, schreef een bericht met betrekking tot deze uitspraak.

  Lees verder
 • claudia

  Claudia Helmer wint debattoernooi 2016-2017

  vrijdag, februari 2, 2018

  De titel ‘Beste debater 2016-2017’ is gewonnen door Claudia Helmer, alumna van de opleiding Fiscaal Recht. 
  De heldere structuur in haar betogen, enkele fraaie drieslagen, een prachtige uitspraak als 'we werken niet voor de Quote 500, maar de Quote 18 miljoen' en de allitererende lofrede op haar ‘…leuke, liefdevolle Loyens & Loeff…’  wist de juryleden unaniem in haar voordeel doen beslissen.

  Lees verder
 • ITEM ICGI Cross-border corporate mobility CbCM featured

  Thomas Biermeyer en Marcus Meyer publiceren eerste rapport over grensoverschrijdende ondernemingsmobiliteit in de EU

  donderdag, februari 1, 2018

  Het eerste rapport van het ITEM/ICGI-project van Thomas Biermeyer en Marcus Meyer over ‘Grensoverschrijdende Ondernemingsmobiliteit in de EU’ is nu gepubliceerd. Het rapport biedt een eerste overzicht van empirische bevindingen op het gebied van grensoverschrijdende mobiliteit van ondernemingen. Dit eerste rapport richt zich voornamelijk op grensoverschrijdende fusies en zetelverplaatsingen van ondernemingen tussen 2013 en 2017.

  Lees verder
 • Samenwerking van start ter bevordering arbeidsbemiddeling over de grens

  woensdag, januari 31, 2018

  Op 31 januari jl. is een nieuwe samenwerking van start gegaan ter bevordering van arbeidsbemiddeling over de grens. Met de oprichting van de Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) Euregio Maas-Rijn kunnen werkgevers en werkzoekenden in Nederlands en Belgisch Limburg bediend worden.

  Lees verder
 • foto_scriptieprijzen_rechten

  Scriptieprijzen

  dinsdag, januari 30, 2018

  Afgelopen vrijdag 26 januari werd op de 42e Diesviering de UM scriptieprijs uitgereikt door Jos Hamers.

  Lees verder
 • Grenswerkers in Europa / Weerepas / ITEM

  Staatssecretaris beantwoordt Kamervragen over gevolgen voorstel beperking heffingskortingen ten aanzien van grenswerkers

  donderdag, januari 25, 2018

  De Staatssecretaris van Financiën heeft Kamervragen beantwoord over een bericht in het Financieele Dagblad ‘Belastingwijziging benadeelt grensarbeiders uit België en Duitsland’ van 12 december 2017 waarin werd gerefereerd naar het rapport ‘Grenswerkers in Europa’.

  Lees verder
 • FL_louise verboeket.jpg

  Louise Verboeket wint Jongbloed scriptieprijs

  dinsdag, januari 23, 2018

  Mr. L.W. (Louise) Verboeket, promovenda van de capgroep Publiekrecht aan de UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid, heeft op 12 januari jl. de Jongbloed scriptieprijs gewonnen. Haar masterscriptie getiteld “De publieke prijs. Een onderzoek naar de verdeling van publiek geld via prijsvragen” is daarmee de beste Leidse juridische scriptie van het afgelopen collegejaar. Louise Verboeket studeerde in 2017 cum laude af aan de Universiteit Leiden met een master Staats- en Bestuursrecht. Haar scriptiebegeleiders (en thans promotoren) zijn prof. mr. J.E. (Jacobine) van den Brink en prof. mr. drs. W. (Willemien) den Ouden.

  Lees ook het interview met Louise in Mr. magazine.

  Lees verder
 • Martin Unfried

  Interview: Een voorstander van het grensoverschrijdend werken

  maandag, januari 8, 2018

  Martin Unfried, ontgrenzer bij het ITEM Expertisecentrum werd door Julian Binn van de Duits-Nederlandse media-site 'AHA24x7' geïnterviewd over zijn kijk op grensoverschrijdende arbeid en zijn taak als 'ontgrenzer'.

  Lees verder
 • wikimedia_zeichen_391_-_mautpflichtige_strecke_stvo_2003.svg_.png

  Effecten van Duitse tol op grensregio’s nader onderzocht

  vrijdag, december 15, 2017

  De effecten van het Duitse tolplan op grensregio’s zijn nader onderzocht in een grenseffectentoets, uitgevoerd door Adviesbureau Ecorys in opdracht van het ministerie. Uit het onderzoek is gebleken dat de grensregio’s onder het Duitse tolplan de grootste effecten zullen ondervinden. De Nederlandse regering heeft op basis van deze juridische onderbouwing besloten zich aan te sluiten bij Oostenrijk en Duitsland voor het Europese Hof van Justitie te dagen vanwege de plannen om tol in te voeren voor personenauto's. Het Dossier met betrekking tot het Duitse Tolplan werd ook behandeld in de jaarlijkse Grenseffectenrapportage 2017 van Expertisecentrum ITEM (Universiteit Maastricht).

  Lees verder

Studeren aan de rechtenfaculteit

Waarom kiezen voor studeren in Maastricht? En hoe is het om daadwerkelijk aan onze faculteit te studeren? Bevalt de sfeer, het Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO) en hoe zit het met de studiebelasting? Heb je de mogelijkheid om op exchange te gaan? Studenten Rechtsgeleerdheid vertellen!

Agenda/ evenementen

Blog van de decaan

FL_jan_smits_kleiner_liggend.jpg

Lees hier de blog van onze decaan Jan Smits. In deze blog lees je over de dingen die de decaan bezighouden, aangevuld met foto's van achter de schermen.

FL_Jubileumboekvoorkant

Onconventionele juristen

Ter ere van het 35-jarig bestaan van de Maastrichtse Faculteit der Rechtsgeleerdheid heeft de faculteit een jubileumboek uitgebracht. In het boek wordt de historie en de ontwikkeling tot de hedendaagse faculteit beschreven, aangevuld met vele oude en nieuwe foto’s. Het boek is voor € 34,50 (€ 29,50 voor studenten met een geldige UM-studentenkaart) te koop bij boekhandel De Tribune in Maastricht.

Lees verder

Quick links
 

​Bachelor programma's
Master programma's
Exchange studenten
Courses for professionals
PhD studenten
Huidige studenten
Onderzoek
Publicaties
Conferenties
Instituten
Medewerkers

40 years of fresh wind ...

Social media