Belangrijke praktische zaken

Hieronder vind je een aantal praktische zaken die je voor je vertrek kunt of - in sommige gevallen - moet regelen. Lees deze informatie zorgvuldig door.

Taalondersteuning

Studenten die voor een studie, stage of afstuderen naar het buitenland gaan moeten de voertaal van het gastinstituut voldoende beheersen. Meestal is dit Engels, maar soms wordt er ook een andere taal gesproken. Vaak is taalbeheersing een formele eis om te worden toegelaten tot een opleiding. Het is dan noodzakelijk dat je eerst een toets maakt.

Lees verder over taalondersteuning

Toelatingstesten

Studenten die voor studie, stage of onderzoek naar het buitenland gaan moeten vaak een test doen. Bijvoorbeeld een taaltest of een test waarmee je andere kwaliteiten aantoont.

De twee bekendste taaltesten zijn het Amerikaanse TOEFL, en het Britse IELTS. Daarnaast wordt regelmatig gevraagd dat je slaagt voor een GMAT (Graduate Management Admission Test), of  GRE (Graduate Record Examinations).

Lees verder over toelatingstesten

Beurzen

Voor studenten die in het buitenland willen gaan studeren zijn beurzen beschikbaar. De meeste beurzen zijn bedoeld voor een specifieke groep studenten. Kijk hieronder welke dit zijn en of je in aanmerking komt. 

Lees veder over beurzen voor studie en onderzoek in het buitenland
Lees verder over Erasmus+ grants

Verzekeringen

Zorgverzekering

In Nederland heb je een particuliere zorgverzekering. Controleer altijd bij je verzekeringsmaatschappij of deze wereldwijde dekking biedt. Voor sommige niet-EU-landen heb je een aanvullende dekking nodig vanwege de extreem hoge medische kosten (bijv. de VS, Canada, Australië en Zwitserland). Sommige gastuniversiteiten hebben zelfs een verplichte universitaire ziektekostenverzekering.
 

Andere verzekeringen

Tijdens je verblijf in het buitenland ben je gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering van de UM. Deze verzekering dekt schade waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. Deze dekt echter alleen de schade die ontstaat bij academische activiteiten (inclusief stages), dus geen schade veroorzaakt tijdens privé-tijd. Daarom raden we je sterk aan om ook een goede reisverzekering af te sluiten, en eventueel ook een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering en een ongevallenverzekering. 

Visum en verblijfsvergunning

Afhankelijk van je bestemming en je nationaliteit moet je mogelijk een inreisvisum en/of verblijfsvergunning aanvragen. De gastinstelling zal je hier normaal gesproken over informeren, maar we raden je ook aan om de pagina's van de ambassade en immigratie van het gastland te raadplegen. Houd je aan hun instructies, anders kan de procedure vertraging oplopen. 

Je hebt geen visum nodig voor EU-landen als je de nationaliteit van een EU-land bezit. Heb je die niet, dan heb je een verblijfsvergunning nodig als je langer dan drie maanden in een EU-land verblijft. Raadpleeg de informatie aangeboden door de ambassade van het gastland.

Als je een Nederlandse verblijfsvergunning hebt, mag je tijdens je studie maximaal negen maanden in het buitenland verblijven zonder dat je Nederlandse verblijfsvergunning in gevaar komt. Als je vergunning verloopt terwijl je in het buitenland verblijft, laat deze dan verlengen voordat je op uitwisseling gaat. Een Nederlandse verblijfsvergunning geeft je niet automatisch een legaal verblijf in de andere EU-landen; vraag dit altijd na bij de betreffende ambassade.

Voor niet-EU-landen is bijna altijd een visum nodig. Start de visumprocedure zodra je de benodigde documenten van je gastuniversiteit hebt ontvangen. Raadpleeg de informatie aangeboden door de ambassade van het gastland.

Gezondheid

  • Maak indien nodig bij de GGD een afspraak voor vaccinaties. In het informatiemateriaal van de gastinstelling staat meestal of en welke vaccinaties nodig zijn. Raadpleeg voor actuele informatie de ambassade van het gastland of de plaatselijke gezondheidsdienst.
  • Als je speciale medicijnen gebruikt, vraag dan aan ambassade hoe je deze medicijnen op een legale manier met je mee kan nemen. Vraag naar speciale eisen daarvoor.  Misschien moet je je arts vragen een officiële medische verklaring op te stellen.