Kinderen rekenen beter dankzij gezonde lunch en bewegen op school
Schoolkinderen presteren vooral bij het rekenen beter als ze op school gezond lunchen en gevarieerd bewegen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek op basis van data uit het langjarige studieproject Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBvT) van de Universiteit Maastricht (UM). Tijdens dat project werden twee keer per jaar lees- en rekentoetsen afgenomen. Nadat de wetenschappers eerder al aantoonden dat de methode van de GBvT inderdaad zeer positieve effecten heeft op de gezondheid en het gedrag van kinderen, is er nu ook gekeken naar de invloed op de schoolprestaties van kinderen. Met name op het vlak van rekenen zien de onderzoekers de resultaten gedurende 4 jaar blijvend verbeteren.
Schoolprestaties
Hoewel de positieve impact van gezonde voeding en voldoende beweging op de fysieke gezondheid goed gedocumenteerd is, is het effect op rekenvaardigheid en leesbegrip veel minder bekend. Uit de studieresultaten blijkt nu dat de rekenprestaties van kinderen die op school een gezonde lunch en extra bewegingsonderwijs krijgen, verbeteren. Die verbetering was na één jaar al zichtbaar, maar na vier jaar bleken de rekenprestaties van deze kinderen nog steeds beter te zijn dan die van kinderen op reguliere scholen. Bij de taaltoetsen zagen de onderzoekers overigens geen grote verschillen. “Deze resultaten zijn interessant gezien het recente besluit van de overheid om schoolmaaltijden financieel te blijven ondersteunen. Gezonde voeding draagt dus niet alleen bij aan een betere gezondheid van de kinderen, maar ook aan verbeterde schoolprestaties”, zegt professor Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht en projectleider van het onderzoek.
Gezonde Basisschool van de Toekomst
Het langjarige GBvT-project vond van 2015 tot 2020 plaats in de Zuid-Limburgse regio Parkstad. Dat is een gebied met relatief grote gezondheidsproblematiek onder de bevolking. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht vergeleken vier jaar lang ruim 2200 kinderen van vier projectscholen en vier reguliere scholen. De projectscholen richtten zich op het verbeteren van de gezondheid van kinderen door het verstrekken van gezonde schoollunches en gestructureerd bewegingsonderwijs. De onderzoekers schrokken na afloop van de grote verschillen in gezondheid bij kinderen op deze acht scholen. Inmiddels is uit het onderzoeksproject een stichting voortgekomen, die als doel heeft om de GBvT-methode over meer Nederlandse scholen uit te rollen. De recente studie naar de invloed van gezonde voeding en beweging op de lees- en rekenprestaties maakt gebruik van eerder verkregen data uit het GBvT-project én de Educatieve Agenda Limburg, waarin scholen nauw samenwerken met de Universiteit Maastricht.
Lees ook
-
Nieuw inzicht in rol hersenen bij psychiatrische aandoeningen
Het is al jaren bekend dat sommige delen van het brein bij bepaalde psychiatrische aandoeningen kleine afwijkingen laten zien. Het was echter lange tijd niet duidelijk of deze veranderingen in de hersenen komen door de ziekte zelf, door medicatie of door rookgedrag. In een recente studie hebben...
-
Diana Kramp – Een bijdrage aan zorg door kennis en ervaring
Is de zorg verbeteren enkel een opdracht voor ons zorg- en academisch personeel? In eerste instantie zou je zeggen van wel. Maar soms zijn er collega’s binnen onze gezondheidsfaculteit die de zorg zélf ondergaan, en een drang voelen om eraan bij te dragen vanuit een patiëntenperspectief. Deze...
-
Anique de Bruin wordt de nieuwe wetenschappelijk directeur van SHE
Vanaf 1 juli 2025 wordt Prof. De Bruin de nieuwe wetenschappelijk directeur van de School of Health Professions Education (SHE).