Nice to meet you: Lieve Vonken

Evidence-based gezondheidstips voor studenten

In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi bij Caphri, het Care and Public Health Research Institute en onderzoekers bij het Departement Gezondheidspromotie.

Benieuwd naar de tips? Volg ons op Instagram voor een gezondere levensstijl!

Lieve en Gido namen deel aan het congres van de European Health Psychology Society. Tijdens een workshop voorafgaand aan het congres, werkten ze samen met doctoraatskandidaten uit Duitsland en Zwitserland aan de communicatie over hun wetenschappelijk onderzoek.

Als echte gezondheidsgedrag specialisten vonden ze het onmogelijk om na te denken over wetenschapscommunicatie zonder een direct gezondheidsbevorderend doel. "We bedachten een plan om te werken aan het direct communiceren van wetenschappelijk werk naar studenten en tegelijkertijd hun  gezondheid te bevorderen. Zo kwamen we tot het idee van evidence-based gezondheidstips voor studenten. Na de workshop kregen we een kleine subsidie van de VN om ons plan in de praktijk te brengen."

Het juist leermoment vinden

"Als ik terugkijk op mijn studentenleven, was dat een fase waarin mensen nog ontvankelijk zijn voor verandering. Dit kan een perfect moment zijn om gezondheidstips te geven die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek." Er is online veel advies te vinden. Vooral voor gezondheidsstudenten is het belangrijk om een wetenschappelijke bron te bieden, omdat studenten van Universiteit Maastricht leren om kritisch na te denken over alles wat met gezondheid te maken heeft.

Dat advies wordt gekopieerd naar het MUMC+ en de tips die we aan studenten geven, worden ook gedeeld met patiënten en hun netwerk, die misschien ook ontvankelijk zijn voor verandering omdat ze op dat moment in hun leven meer bezig zijn met hun persoonlijke gezondheid. Een bezoek aan het ziekenhuis kan dienen als een 'leermoment'.  

Een onderzoeksproject achter elke tip

Lieve verzamelde de tips op basis van lopend onderzoek bij het departement Gezondheidsbevordering. Ze vroeg haar collega's of ze over hun onderzoeksprojecten wilden praten en advies voor studenten wilden formuleren. "Iedereen was echt enthousiast om over hun onderzoek te praten, alleen niet zo enthousiast om op de foto te staan voor Instagram. Maar ze doen het, voor de wetenschap."

Verwacht de komende maanden tips over slaap, voeding, zelfgestuurd leren en meer. "Deze tips zijn geformuleerd als advies om kleine stappen te nemen in de richting van een gezonde levensstijl, wat ook bewezen effectief is in gedragsverandering en kan helpen bij het vieren van kleine successen."