Thema: Yoga for wellbeing

Internationale Yoga Dag 2021

Vandaag (21 juni) is het Internationale Yoga Dag. Deze dag is door de Verenigde Naties (VN) in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de vele voordelen van yoga. We praatten over yoga met Maria Stanford en Marijke Heemskerk, beiden yogadocent bij UM SPORT.

Wat is yoga?

Yoga is een eeuwenoude fysieke, mentale en spirituele oefening en vindt zijn oorsprong in India. Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet en betekent ‘verbinden’ of ‘verenigen’, wat de vereniging van lichaam en bewustzijn symboliseert. Tegenwoordig wordt het in verschillende vormen over de hele wereld beoefend en blijft het in populariteit toenemen.

De VN onderstreept het belang van het maken van gezondere keuzes en een levensstijl die een goede gezondheid bevordert. In dit verband heeft ook de Wereldgezondheidsorganisatie er bij haar lidstaten op aangedrongen hun burgers te helpen bij het terugdringen van lichamelijke inactiviteit. Lichamelijke inactiviteit behoort namelijk wereldwijd tot de tien belangrijkste doodsoorzaken en is een belangrijke risicofactor voor o.a. hart- en vaatziekten, kanker en diabetes (Verenigde Naties, 2021).

Mai Henckens

Meer dan een fysieke activiteit

Maar yoga is meer dan alleen een fysieke activiteit. Volgens Marijke Heemskerk, yogadocent bij o.a. UM SPORT, is ‘innerlijke rust’ het sleutelwoord. “Op een matje oefenen met geduld, geweldloosheid, mededogen en niet presteren. Een gezonde geest in een gezond lichaam”.

Inmiddels bestaan er veel verschillende vormen en varianten van yoga: Hatha Yoga, power yoga, yin yoga, power yoga, Ashtanga yoga, vinyasa yoga, chakra yoga, om er maar enkele te noemen. De ene yogavorm vraagt om kracht, balans en uithoudingsvermogen, terwijl de andere vorm meer vraagt om psychische kracht of een spirituele benadering.

Het opdelen van yoga in al deze stijlen vindt Marijke niet per sé een goede ontwikkeling: “Dat wat je lekker vindt (bijv. snoep) is misschien niet goed voor je. Als je een actief persoon bent, is Ashtanga yoga of power yoga waarschijnlijk je eerste keuze. Maar zou je dan niet juist meer ontspanning moeten inbrengen, en bijvoorbeeld kiezen voor yin yoga of restorative yoga?”

Die ervaring had UM SPORT yogadocent Maria Stanford ook. Voordat ze twintig jaar geleden haar eerste yogales nam, was ze meer van de “hardcore work-outs”. Maar haar lichaam voelde niet fijn meer en deed pijn. Iemand raadde haar een yogales aan. “Maar dat is toch alleen maar rekken en strekken, wat heb ik daaraan?” dacht Maria. Ze wilde een work-out, en dacht niet dat yoga haar dat kon geven. Maar ze voelde een verandering in haar lichaam, en uiteindelijk in haar hart. Een vereniging.

De basis van een goede yogales

Volgens Marijke staat aan de basis van een goede yogales “een vakbekwame, ontspannen en betrokken docent die een goede sfeer creëert en een veilige situatie. Een goede les heeft een duidelijke structuur en opbouw, geeft de cursist de vrijheid en ruimte om te onderzoeken, heeft een meditatief aspect. De docent is de begeleider, de gids, zodat de student zich kan ontwikkelen.”

Zowel Maria als Marijke zien dat het (jonge) yogapubliek bij UM SPORT heel erg openstaat voor het proberen van (nieuwe) dingen. Maar ook dat sommige studenten van pakweg 18 jaar al jaren met yoga bezig zijn. “Ze willen leren, ervaren en afkomen van hun stress gerelateerde klachten. Het verlangt een persoonlijke benadering.”, aldus Marijke. In haar lessen geeft ze dan ook vrijheid en ruimte om te onderzoeken.

Ook Maria past haar lessen aan het publiek aan. “Als ik veel beginners heb in een les, doe ik het bijvoorbeeld wat rustiger aan. Ik kijk wat het publiek nodig heeft. Als iemand er moe uitziet, voeg ik wat meer stretches of meditatie toe.”

Marijke Heemskerk
Bron: Vereniging Yogadocenten Nederland

Marijke Heemskerk

Marijke Heemskerk verzorgt al 25 jaar yogalessen voor onder andere UM SPORT en haar eigen yogapraktijk Yogapunt. Ze heeft meer dan 8 jaar opleidingen gevolgd en geeft o.a. bedrijfsyoga, Hatha Yoga, ‘yoga voor een maatje meer’, Critical Alignment Yoga en yoga voor hoogbejaarden. Marijke is ook aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Yoga voor je welzijn

Het thema van de Wereld Yoga Dag 2021 is ‘Yoga for wellbeing’. Volgens de VN is yoga tijdens de COVID-19 pandemie wereldwijd gebruikt als middel om gezond te blijven en sociale isolatie en depressie tegen te gaan. Daarnaast speelt yoga een belangrijke rol in de psychosociale zorg en rehabilitatie van COVID-19 patiënten in quarantaine en isolatie.

Volgens Maria kan yoga inderdaad een positief effect hebben op je geestelijke gezondheid. “Je gedachten afremmen, zodat je je lichaam beter kan voelen, en op die manier meer verbonden bent met je hart. Het is belangrijk dat dat op een manier gebeurt die niet geforceerd of gedwongen is. Dit is ook wat yoga onderscheidt van sporten. Het heeft niet alleen een fysiek effect, maar ook een mentaal effect.”

Het gaat om hoe je je voelt, niet om hoe je beweegt

Je hoeft niet flexibel te zijn, je hoeft niet slank te zijn, je hoeft je tenen niet aan te kunnen raken en je hoeft geen vrouw te zijn. Yoga gaat om hoe je je voelt in plaats van hoe je beweegt.

Doe mee met deze yogales van Maria en ervaar zelf hoe jij je voelt. Fijne Internationale Yoga Dag! Natuurlijk kun je ook een live (proef)les komen volgen bij UM SPORT. Marijke en Maria voelen zich bevoorrecht om het je te mogen leren.

Maria Stanford

Maria Stanford

Maria Stanford beoefent al meer dan 20 jaar yoga, waarvan de eerste 17 jaar in San Fransisco en de laatste 3 jaar in Maastricht. Ze is gecertificeerd in diverse yoga- (flow, yin, Ashtanga) en meditatievormen. Daarnaast is ze Reiki Master. Alle sessies die Maria geeft, kun je vinden op haar website.

Yoga Flow met Maria

Lees ook

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

  • David Baião Barata is geboren en getogen in Castelo Branco, in het oosten van Portugal. Zijn moeder kookte de reguliere Portugese keuken: goed gevulde soepen, veel vlees en dat alles overgoten met olijfolie. Pas tijdens zijn studie cel en moleculaire biologie in Lissabon ontdekt hij zelf het koken...

  • Toen ze vijf jaar geleden bij bezichtiging van het huis een AGA-cooker zag staan, was de keuze snel gemaakt. Voor de in Amerika en Engeland opgegroeide Alexx Allen-de Rijk is dit specifieke fornuis het summum van huiselijkheid. De ouders van haar beste vriendinnetje Pip hadden er een. “Wanneer we...

Meer nieuws