Eerstegeneratiestudent Nahdjay: “Ik voel de drang om te bewijzen dat mijn studie de tijd waard is”

Als eerste binnen je familie studeren, hoe is dat? Wij gaan er de komende tijd met eerstegeneratiestudenten over in gesprek. Hoe ervaren zij het studeren? Wat vinden hun ouders ervan? Hebben ze tips voor anderen? De eerstegeneratiestudent die het spits afbijt, is Nahdjay. Hij zit in het eerste jaar van de studie Computer Science en is de eerste binnen zijn gezin die studeert. “Mijn meeste familieleden zijn al vanaf hun achttiende aan het werk. Dat maakt mijn pad anders.”

De eerste op de universiteit

In Nahdjays familie is het niet gebruikelijk om te studeren. Zijn moeder deed de huishoudschool; zijn vader begon met werken zonder de middelbare school af te ronden. “De meeste van mijn familieleden beginnen op hun achttiende met werken en gaan dan uit huis. Ik begon op die leeftijd net aan het vwo. Ik zie bij veel mensen om me heen dat het heel gewoon lijkt om rond je achttiende het studentenleven in te gaan. Voor mij was het juist een ongebruikelijk pad.”

Nahdjay wilde de keuze om te studeren dan ook goed afwegen. “Ik voelde de drang om te bewijzen dat studeren goed is voor mijn toekomst en de tijd waard is.” “Maar,” zo benadrukt Nahdjay, “mijn moeder is heel trots op me. Ik heb me altijd gesupport gevoeld bij mijn keuze.”
 

Studiekeuze

Bij het kiezen van een studie heeft Nahdjay uitgebreid naar de toekomstperspectieven gekeken. “Ik wilde een studie kiezen die goede baankansen biedt en ik wilde vaardigheden ontwikkelen waar ik mijn hele leven iets mee kan.” Nahdjay vond wiskunde altijd al leuk. Daarom besloot hij zich specifiek te oriënteren op wiskundige studies. Na het verhaal van de docent op de open dag bij Computer Science wist hij het zeker: deze studie past bij hem.

Nahdjay vertelt: “De studie is een mix van wiskunde en probleemoplossend vermogen. Je leert wiskundige kennis toe te passen om er producten mee te maken, zoals software.” Nahdjay noemt het de perfecte kruising tussen theorie en toewerken naar concrete resultaten.
 

Zorgen over baankansen

Nahdjay heeft nog geen seconde spijt gehad van zijn studie. Wel vindt hij het soms spannend dat je nooit baanzekerheid hebt. “Nu wordt vaak gezegd dat de banen voor het oprapen liggen in de ICT. Maar als je kijkt naar grote technologiebedrijven zie je dat IT’ers vaak bij economische tegenslag het snelst worden ontslagen. Dat vind ik wel spannend. Deels door mijn achtergrond vind ik het belangrijk om straks aan een goede baan te komen.”

Hij relativeert: “Natuurlijk wil ik de universiteit liever zien als een plek om kennis te vergaren, niet als een machine om een baan te krijgen. Maar ik wil wel graag dat studeren mijn tijd waard is, juist omdat sommige anderen al op hun achttiende werken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Nahdjay2

Internationale studie

Los van wat lichte zenuwen over zijn eerste tentamenweek, heeft Nahdjay het erg naar zijn zin bij Computer Science. “Het is een heel internationale studie. Van alle 300 studenten Computer Science en Data Science & Artificial Intelligence komen er maar een paar studenten uit Nederland. Doordat er veel groepsopdrachten zijn, leer je elkaar snel beter kennen. Zo heb ik leuk contact met medestudenten uit Polen, Turkije, Italië, Iran, Hongarije en Syrië.”

Het leukste onderdeel van het eerste semester vond Nahdjay een groepsproject. “De opdracht was om in verschillende fases een computerapplicatie te maken voor een Tetris-achtig spel. Ik mocht de leider zijn binnen ons groepje. Dat was heel leuk, zeker omdat we een mooi resultaat hebben afgeleverd en de samenwerking goed ging.”
 

Geloof dat je het kunt

Wat Nahdjay andere eerstegeneratiestudenten aanraadt? “Geloof dat je het kunt. Misschien voelt het soms alsof je je op onbegonnen terrein begeeft. Maar zoveel verschilt studeren niet van wat je altijd al hebt gedaan: naar school gaan.”

Nahdjay geeft toe: “Als eerstegeneratiestudent zal je ervaren dat jouw schoolactiviteiten geen onderdeel zijn van de algemene leefomgeving thuis. Dat maakt je meer op jezelf aangewezen. Wat mij helpt, is om te focussen op dat wat het studentenleven het studentenleven maakt: vrienden maken en sociale contacten opdoen. Er zijn altijd genoeg leuke activiteiten op de universiteit om je verbonden te voelen met anderen. Maak daar gebruik van!”
 

Tekst: Romy Veul
Fotografie: Joris Hilterman

Wil je studeren, maar heb je daarvoor niet de financiële middelen?
Lees alles over de studiebeurzen van de UM

Lees meer over eerstegeneratiestudenten

More news items

Lees ook

  • Bewegende oranje stippen op een gele achtergrond zijn het eerste teken dat er iets bijzonders gebeurt in de wereldwijd beroemde kalksteengroeve in de Maastrichtse Sint-Pietersberg. Dichterbij zie je dat het om mensen gaat gekleed in oranje hesjes. Het zijn studenten van het Maastricht Science...

  • Het terrein aan de Sorbonnelaan in de Maastrichtse wijk Randwyck oogde zo’n twee jaar geleden nog ietwat kaal en afgelegen. Dat had vooral te maken met de modulaire en tijdelijke uitstraling van de studentenwoningen die er in korte tijd zijn gerealiseerd. Inmiddels krijgt de plek steeds meer het...

  • Twee promovendi van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid ontvingen een prijs voor hun proefschrift tijdens het 21e International Congress of the International Association of the Penal Law in Parijs.