Gezonde Basisschool van de Toekomst breidt uit naar de rest van Nederland
Gezonde voeding, voldoende bewegen en cultuur- en talentontwikkeling is goed voor de ontwikkeling van ieder kind. Met het concept van de Gezonde Basisschool van de Toekomst wordt dit een vast onderdeel van de schooldag. JOGG, Gezonde School, Stichting Gezonde Basisschool van de Toekomst, Voedingscentrum, Universiteit Maastricht, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Kenniscentrum Sport & Bewegen werken samen om scholen en gemeenten die willen werken met de Gezonde Basisschool van de Toekomst zo goed mogelijk te ondersteunen. Het nieuwe online platform van de Gezonde Basisschool van de Toekomst helpt daarbij.
De Gezonde Basisschool van de Toekomst is in 2015 gestart in Limburg. Inmiddels gaan steeds meer scholen en gemeenten in Nederland ermee aan de slag. Onderzoek van Universiteit Maastricht toont aan dat het concept werkt: niet alleen heeft het een positief effect op de fysieke, maar ook op de mentale ontwikkeling van leerlingen. Bovendien blijkt dat ook de sfeer op school verbetert. Zo krijgt ieder kind de kans om gezond op te groeien. De ambitie is om nog meer scholen en gemeenten te bereiken. Vanaf nu wordt dit veel makkelijker door de lancering van een nieuw online platform.
Nieuw online platform
Hoe organiseer je een gezonde lunch op school? Welke financieringsmogelijkheden kun je bedenken of hoe zorg je dat kinderen minimaal een uur extra per dag bewegen op school? Het antwoord hierop lees je vanaf vandaag op het nieuwe online platform van de Gezonde Basisschool van de Toekomst. Het platform is ontwikkeld door JOGG in afstemming met de coalitiepartners en bedoeld voor gemeenten en scholen. Helder en overzichtelijk vind je inspiratie, informatie, stappenplannen en goede voorbeelden die helpen om de Gezonde Basisschool van de Toekomst op de basisschool te implementeren. Verder vind je nieuws en bijeenkomsten om van elkaar te leren en makkelijker te kunnen opschalen.
Meer weten? Kijk op www.degezondebasisschoolvandetoekomst.nl
Lees ook
-
Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft vrijdagmiddag 18 oktober een werkbezoek gebracht aan Maastricht. Daar is hij door de Limburgse mbo-, hbo- en wo- onderwijsinstellingen geïnformeerd over actuele onderwijsthema’s uit het Onderwijsmanifest. Ook ging de minister in gesprek met docenten en studenten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kreeg Bruins een goed beeld van hoe het onderwijs in Limburg de krachten bundelt en de kansen van de grensligging benut. Daarnaast uitten de Provincie Limburg en de onderwijsinstellingen samen hun zorgen over kabinetsplannen die juist onvoldoende rekening houden met die kansen voor de regio.
-
Op 15 oktober heeft onderwijsminister Bruins de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn plannen om via de Wet Internationalisering in Balans het aantal internationale studenten in Nederland terug te brengen. De Universiteit Maastricht maakt zich ernstige zorgen daarover. De minister lijkt volledig voorbij te gaan aan de noodzaak tot passend beleid waar onderwijs, overheden en bedrijfsleven in Limburg afgelopen tijd voortdurend op hebben gewezen. Passende regels met oog voor regionale verschillen zijn namelijk harde noodzaak om in Limburg kaalslag in het onderwijs te voorkomen en om voldoende professionals op te leiden voor de krappe arbeidsmarkt in de regio en Nederland.
-
Het totale aantal studenten aan de Universiteit Maastricht zal dit jaar waarschijnlijk nog licht toenemen tot ruim 23.000. Vanwege een daling van het aantal nieuwe studenten – de instroom – met naar schatting 3%, vlakt die groei wel af. Ook de verhouding tussen Nederlandse en internationale studenten stabiliseert: onder de nieuwe lichting neemt het aandeel Nederlandse studenten iets toe. Nog steeds komt een groot deel van de studenten uit de ‘eigen’ Euregio, ruim 50% van de studenten is afkomstig uit het gebied binnen een straal van 100 kilometer van Maastricht.