De rol van ons ‘tweede brein’ bij darmkanker
Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences doen we veel onderzoek. In onze Science Stories vertellen onze onderzoekers over hun werk en de instrumenten die ze gebruiken bij hun onderzoek voor FHML.
In onze darmen zitten miljoenen zenuwcellen, die vaak onze ‘tweede hersenen’ genoemd worden. Deze cellen regelen allerlei functies in onze darm, zoals de vertering en opname van voedsel. Veerle Melotte ondekte met haar onderzoeksgroep bij GROW dat deze zenuwcellen ook een rol spelen in de ontwikkeling van darmkanker.
In deze video legt Veerle uit hoe ze hier onderzoek naar doet. Door beter te begrijpen hoe onze ‘tweede hersenen’ invloed hebben op de groei van een tumor, kunnen onderzoekers nieuwe behandelingen ontwikkelen voor patiënten met darmkanker en hopelijk hun overlevingskansen vergroten.
Meer Science Stories? Bekijk hoe Nick van Osta digitale tweelingen van het hart gebruikt om de ontbrekende puzzelstukjes bij hartziektes in te vullen.
Lees ook
-
Een gezonde samenleving maken we samen
Matty Crone doet onderzoek naar het samenspel tussen preventie, de wijk, de overheid en de zorg.
-
Caroline Coeckelbergh - nooit te oud voor zonbescherming
Ondanks de bekende preventiemethodes en nationale infocampagnes blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen en is het inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, vooral bij 65-plussers. Volgens Caroline Coeckelbergh, alumna van de master Health Education and Promotion...
-
Het belang van ‘identity safety’ in onderwijs voor gezondheidsberoepen
Shika Pai (SHE) onderzoekt hoe we geneeskundestudenten kunnen helpen om zich veiliger te voelen en sterker te staan in hun identiteit.