De rol van ons ‘tweede brein’ bij darmkanker
Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences doen we veel onderzoek. In onze Science Stories vertellen onze onderzoekers over hun werk en de instrumenten die ze gebruiken bij hun onderzoek voor FHML.
In onze darmen zitten miljoenen zenuwcellen, die vaak onze ‘tweede hersenen’ genoemd worden. Deze cellen regelen allerlei functies in onze darm, zoals de vertering en opname van voedsel. Veerle Melotte ondekte met haar onderzoeksgroep bij GROW dat deze zenuwcellen ook een rol spelen in de ontwikkeling van darmkanker.
In deze video legt Veerle uit hoe ze hier onderzoek naar doet. Door beter te begrijpen hoe onze ‘tweede hersenen’ invloed hebben op de groei van een tumor, kunnen onderzoekers nieuwe behandelingen ontwikkelen voor patiënten met darmkanker en hopelijk hun overlevingskansen vergroten.
Meer Science Stories? Bekijk hoe Nick van Osta digitale tweelingen van het hart gebruikt om de ontbrekende puzzelstukjes bij hartziektes in te vullen.
Lees ook
-
Betere kwaliteit van leven binnen de ouderenzorg
Hilde Verbeek (CAPHRI) geeft onderwijs en ontwikkelt nieuwe woonvormen als alternatief voor verpleeghuiszorg.
-
Is het risico op kanker bij iedereen even groot?
Valery Lemmens (GROW) doet onderzoek naar kanker, preventie en hoe de maatschappij is ingericht om ongezonde keuzes te maken.
-
Meest prestigieuze Europese beurs voor twee UM-wetenschappers
Twee hoogleraren van Universiteit Maastricht krijgen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Grant, ter waarde van ruim €2,5 miljoen. Het gaat om Lorenzo Moroni (MERLN) en Alexander Sack (FPN).