Over ons

Maastricht University's Talencentrum biedt talendiensten aan in de breedste zin van het woord. We bieden taalcursussen en taalassessments aan studenten, medewerkers, bedrijven, organisaties en externen.

Onze missie

Onze missie:
Wij zijn hét expertisecentrum voor taaltraining, academische taalvaardigheid en (inter)culturele communicatiecompetenties. 

Waarom? 
Wij geloven dat meertaligheid en (inter)culturele vaardigheden essentiële 21-eeuwse vaardigheden zijn voor een sterke en duurzame menselijke connectie, die kritische denkers in staat stelt om te begrijpen en begrepen te worden in een wereldwijde omgeving.

Hoe?

  • Door hoogopgeleide, professioneel gekwalificeerde taaldocenten te zijn die deskundige taaltrainingen en -cursussen van hoge kwaliteit geven, afgestemd op alle taalbehoeften. 
  • Door de eerste keuze te zijn voor academici en professionals, om communicatie in een werk- en sociale omgeving te vergemakkelijken. 
  • Door toegankelijk en zichtbaar zijn voor de universitaire gemeenschap en het grote publiek, zowel fysiek als online.  
  • Door een gastvrije omgeving zijn met een gedeeld gevoel van plaats en een sterke identiteit binnen de universiteit en de internationale gemeenschappen waaraan we onze diensten aanbieden.
Maastricht University Language Centre

Wat zeggen onze klanten

 Dankzij de basiscursus Engels kon een groep secretaresses van het Centraal Bureau voor de Statistiek hun twijfels en aarzelingen over het leren van Engels overwinnen. In september startte de groep met als leerdoel het eerste Cambridge certificaat. Flexibiliteit, kwaliteit en enthousiasme zijn belangrijke voorwaarden voor succes. En dat is precies wat het Talencentrum van de Universiteit Maastricht bood.  

Wim de Witte | Sectormanager bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Heerlen

  Nog interessanter is het dat de andere cursisten bij de Effective Communication cursus uit alle hoeken van de wereld komen. De verschillende culturen en accenten voegen een extra dimensie aan de training toe. Dat geeft een representatief beeld van de echte wereld: in het dagelijks leven moet je ook communiceren met mensen die niet altijd dezelfde taal spreken.  

Mark Stallinga | Buyer Indirect Goods & Services | DSM Sourcing B.V.

 Ik wil het hele Team van Taalcentrum bedanken! Jullie hulp en vriendelijkheid stimuleren ons om een nieuw leven in Nederland te bouwen  

Maya Sitnic

Wie zijn onze klanten

Maastricht University Language Centre

Studenten en medewerkers Universiteit Maastricht

Tot hoogopgeleide professionals behoren allereerst de studenten en medewerkers van de jonge en succesvolle Universiteit Maastricht. Het taalaanbod van het Talencentrum is dan ook afgestemd op de studie- en werkgerichte context van de faculteiten van de Universiteit Maastricht. Het Talencentrum is thuis in de wetenschappelijke inzichten en disciplines van de Universiteit Maastricht, waardoor het taalonderwijs naadloos aansluit op de leerwens van student of medewerker. Of het nu gaat om effectieve communicatie in de moedertaal, academisch schrijven in Nederlands of Cambridge English, het Talencentrum biedt alle mogelijke vormen van taalonderwijs. 

Bedrijfsleven en overheid

Ook voor het bedrijfsleven en de overheid in de Euregio is het Talencentrum de aangewezen taalpartner.
Door academische inzichten in hoe taal daadwerkelijk effectief kan zijn, en die kennis te verbinden met praktisch toepasbaar taalonderwijs slaat het Talencentrum een brug tussen de universiteit en het bedrijfsleven in de regio; een regio die steeds internationaler en kennisintensiever wordt. Ook speelt het programma van het Talencentrum op praktische wijze in op recente ontwikkelingen binnen het bedrijfsleven, zoals de Kennis-As Limburg, een strategisch programma gericht op economische ontwikkeling en structuurversterking in Limburg.

Onze trainingsmogelijkheden

Het Talencentrum levert kwaliteit en maatwerk en is een betrouwbare partner met een persoonlijke benadering. De taaldocenten luisteren nauwkeurig naar de vraag van opdrachtgevers en vertalen deze naar een passend leertraject. De leerdoelen en werksituatie van de deelnemer staan centraal in de interactieve en communicatieve context waarin de taalontwikkeling plaatsvindt.

Het Talencentrum biedt innovatieve taaltrainingen en -coaching in verschillende moderne vreemde talen, en altijd met een focus op de communicatieve vaardigheden. Het onderwijs ontwikkelt de gewenste taalvaardigheden van de hoogopgeleide professional naar het niveau dat vereist is voor uitstekende prestaties op werkvlak.

De taaldocenten zijn hoog gekwalificeerde, native docenten. Door hun jarenlange ervaring stemmen zij de leerstijl gemakkelijk af op het niveau van het individu of de groep, wat het effect en plezier van de taaltraining vergroot. Kenmerkend voor de docenten zijn hun motivatie en passie voor het vak en hun professionele en persoonlijke aanpak. De docenten creëren de voorwaarden voor zelfvertrouwen en intercultureel bewustzijn, zodat cursisten in hun dagelijkse werkomgeving succesvol kunnen functioneren in een vreemde taal.

Wilt u  meer weten over de cursussen die wij aanbieden? Kijk hier voor het volledige cursus overzicht. Wilt u een intakegesprek aanvragen, of heeft u meer informatie nodig? Neem dan contact op met de medewerkers van het talencentrum. We zijn te bereiken via your-language-course@maastrichtuniversity.nl.

TAEC: Transnationale afstemming van Engelse taalvaardigheid voor universiteitsdocenten

TAEC

Het project "Transnationale afstemming van Engelse taalvaardigheid voor universiteitsdocenten” (Transnational Alignment of English Competences for University Lectures, TAEC) is een 28 maanden durend project dat wordt gefinancierd door het programma Erasmus+. Het Talencentrum van de UM is een van de partners in dit project.

Doel van het project is het ontwikkelen van een gemeenschappelijk kader voor EMI-kwaliteitszorg en -ondersteuning, dat de partners moet helpen lokale taalbeoordelingsinstrumenten voor EMI-opleidingen en -certificering aan te passen voor transnationaal gebruik. Meer lezen