Met virtuele longen de weg vinden in de luchtwegen
Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences doen we veel onderzoek. In onze Science Stories vertellen onze onderzoekers over hun werk en de instrumenten die ze gebruiken bij hun onderzoek voor FHML.
Bij een bronchoscopie gebruikt een longarts een flexibele slang met een camera om de binnenkant van de luchtwegen te bekijken. Om ervoor te zorgen dat een patiënt hier zo min mogelijk last van heeft en zo min mogelijk kans heeft op bijwerkingen, is het belangrijk dat de longarts goed oefent.
In deze video vertelt Eveline Gerretsen over haar onderzoek. Zij onderzoekt of oefenen op een virtual reality-simulator longartsen in opleiding helpt om de luchtwegen goed te bekijken en hoe dit het maken van een bronchoscopie minder belastend en veiliger maakt voor patiënten.
Meer Science Stories? Bekijk wat er gebeurt met je hersenen na een hartstilstand.
Lees ook
-
Interprofessioneel samenwerken en leren in de eerstelijnsgezondheidszorg
Loes van Bokhoven (CAPHRI) zet zich in om huisartsenzorg te verbeteren en bij te dragen aan de personele uitdagingen in de regio.
-
Nieuw inzicht in rol hersenen bij psychiatrische aandoeningen
Het is al jaren bekend dat sommige delen van het brein bij bepaalde psychiatrische aandoeningen kleine afwijkingen laten zien. Het was echter lange tijd niet duidelijk of deze veranderingen in de hersenen komen door de ziekte zelf, door medicatie of door rookgedrag. In een recente studie hebben...
-
Diana Kramp – Een bijdrage aan zorg door kennis en ervaring
Is de zorg verbeteren enkel een opdracht voor ons zorg- en academisch personeel? In eerste instantie zou je zeggen van wel. Maar soms zijn er collega’s binnen onze gezondheidsfaculteit die de zorg zélf ondergaan, en een drang voelen om eraan bij te dragen vanuit een patiëntenperspectief. Deze...