Wat doen alledaagse stoffen met onze gezondheid?
Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences doen we veel onderzoek. In onze Science Stories vertellen onze onderzoekers over hun werk en de instrumenten die ze gebruiken bij hun onderzoek voor FHML.
Elke dag komen we in aanraking met duizenden stoffen. Denk bijvoorbeeld aan plastic bekers als we koffie drinken, of bestrijdingsmiddelen op fruit dat we eten. We weten echter niet zo goed wat deze stoffen doen met onze gezondheid. Sommige kunnen onze hormonen in de war sturen en uiteindelijk zelfs ziektes veroorzaken.
Hoe kunnen we testen welke stoffen schadelijk zijn voor ons hormoonstelsel? In deze video legt Stefan Giselbrecht uit hoe hij en zijn collega's bij MERLN veel verschillende stoffen tegelijk kunnen testen, door mini-schildklieren in het lab te maken van stamcellen.
Meer Science Stories? Bekijk hoe Veerle Melotte onderzoek doet naar de rol van ons 'tweede brein' bij darmkanker.
Lees ook
-
Interprofessioneel samenwerken en leren in de eerstelijnsgezondheidszorg
Loes van Bokhoven (CAPHRI) zet zich in om huisartsenzorg te verbeteren en bij te dragen aan de personele uitdagingen in de regio.
-
Nieuw inzicht in rol hersenen bij psychiatrische aandoeningen
Het is al jaren bekend dat sommige delen van het brein bij bepaalde psychiatrische aandoeningen kleine afwijkingen laten zien. Het was echter lange tijd niet duidelijk of deze veranderingen in de hersenen komen door de ziekte zelf, door medicatie of door rookgedrag. In een recente studie hebben...
-
Diana Kramp – Een bijdrage aan zorg door kennis en ervaring
Is de zorg verbeteren enkel een opdracht voor ons zorg- en academisch personeel? In eerste instantie zou je zeggen van wel. Maar soms zijn er collega’s binnen onze gezondheidsfaculteit die de zorg zélf ondergaan, en een drang voelen om eraan bij te dragen vanuit een patiëntenperspectief. Deze...