Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons dan een e-mail.

Afstudeerceremonie

Alumnikringen

Hoe kan ik actief lid worden?
Elke alumnikring heeft een commissie die in hun stad alumni-evenementen organiseert. Zij zijn altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste leden, dus je bent van harte welkom. Stuur je verzoek naar onze Event Coördinator Camiel Pesch om de mogelijkheden te bespreken.

Er is geen alumnikring in mijn stad. Kan ik er een beginnen?
Het hangt er per stad vanaf of er genoeg animo is om een nieuwe alumnikring te starten en of er voldoende alumni in desbetreffende stad wonen. Uiteraard denken we graag met je mee. Stuur je verzoek of vraag naar onze Event Coördinator Camiel Pesch om de mogelijkheden te bespreken.

Alumni e-mailadres

Stuur je vragen over je alumni e-mailaccount naar servicedesk-icts@maastrichtuniversity.nl.

Heb ik een alumni e-mailadres?
Je alumni e-mailadres is een extra e-mailadres dat gelinkt is met je studentenmailbox. De loginprocedure is precies dezelfde als bij je studenten e-mailaccount en je blijft in de gelegenheid om e-mails van je studenten e-mailaccount te benaderen. Je alumni e-mailaccount wordt na je afstudeerdatum actief. Bij vragen of onduidelijkheden kun je contact opnemen met ICTS.

Promovendi die voorafgaand aan hun promotietraject niet aan de Universiteit Maastricht (UM) hebben gestudeerd ontvangen helaas geen alumni e-mailaccount. Voorwaarde is namelijk dat je een studenten e-mail account hebt gehad, promovendi maken gebruik van een medewerkers e-mailaccount tijdens hun promotietraject.

Hoe kan ik het wachtwoord van mijn alumni e-mailadres wijzigen? 
In het geval dat je je wachtwoord kwijt bent, of als je geen wachtwoord voor je UM-account hebt ontvangen, ga dan naar een ICTS' Front Office met een geldig paspoort/identiteitsbewijs of gebruik deze website om een nieuw wachtwoord aan te vragen. In het geval dat je je wachtwoord kwijt bent, of als je geen wachtwoord voor je UM-account hebt ontvangen, ga dan naar een ICTS' Front Office met een geldig paspoort/identiteitsbewijs of gebruik deze website om een nieuw wachtwoord aan te vragen. Is dit niet mogelijk, stuur dan een kopie van een geldig paspoort/identiteitsbewijs naar servicedesk-icts@maastrichtuniversity.nl. Vermeld daarbij ook een telefoonnummer waarmee we je kunnen bereiken en een nieuw wachtwoord kunnen toekennen. Zorg ervoor dat je burgerservicenummer onherkenbaar is en vermeld op deze kopie dat hij alleen bedoeld is voor een wachtwoordwijziging aan de Universiteit Maastricht. Je moet een kopie van je paspoort toevoegen (voor verificatie) en een telefoonnummer om je te kunnen bereiken. Na het wijzigen van je wachtwoord, belt de ICTS Servicedesk namelijk om het nieuwe wachtwoord door te geven.

Microsoft 365
Voordat het alumni e-mailadres komt te vervallen, gaat jouw mailbox eerst verhuizen naar Microsoft 365. Omdat het huidige e-mailsysteem van de UM is verouderd en er geen optimale integratie is met andere applicaties (bv. Microsoft Teams) nemen we een nieuw e-mailsysteem in gebruik: Exchange Online van Microsoft 365. Zo bereiden we ons voor op de toekomst en zijn we beter beveiligd tegen cyberaanvallen. Er verandert niets aan de manier waarop je e-mailberichten verstuurt. 

Je kunt gewoon gebruik blijven maken van Outlook, webmail, mobiele apparaten of andere applicaties, maar er zijn wel een paar wijzigingen na de verhuizing naar Microsoft 365:
- Outlook (Windows): Geen actie nodig
- Outlook Web App (webmail): er verschijnt voortaan een tussenvenster bij inloggen
- Mobiele apps zoals Android Mail, iOS mail, Outlook Mobile en overige apps zoals Thunderbird en Evolution: hier moet je opnieuw jouw account toevoegen. Via deze link vind je een eenvoudig stappenplan om dit te doen. 

Zodra jouw mailbox aan de beurt is voor de verhuizing naar Microsoft 365, ontvang je twee weken van tevoren een e-mail van Servicedesk ICTS met de geplande datum. Een week van tevoren ontvang je nog een herinnering. Het daadwerkelijke moment van verplaatsen is iets wat we niet exact kunnen timen. Wanneer jouw mailbox verplaatst is, krijg je een pop up van Outlook met de vraag om Outlook opnieuw op te starten. Voor het aanpassen van jouw applicaties op jouw mobiele telefoon dien je de stappen uit te voeren zoals beschreven op de informatiepagina.

Alumni Portal

Hoe kan ik een account op de Alumni Portal aanmaken?
Stuur jouw verzoek naar alumni@maastrichtuniversity.nl zodat we jouw unieke registratiecode kunnen toesturen! Vermeld in de e-mail je voornaam, achternaam, geboortedatum en geboorteplaats zodat we jouw identiteit kunnen verifieren. 

Hoe kan ik mijn wachtwoord resetten?
Ga naar deze pagina om jouw wachtwoord te resetten. 

Ik heb een portal account aangemaakt, maar ik ben mijn gebruikersnaam vergeten
Stuur een e-mail naar alumni@maastrichtuniversity.nl en vraag naar jouw gebruikersnaam. Vermeld je voor- en achternaam, geboortedatum en geboorteplaats zodat wij jouw identiteit kunnen verifiëren.

Bewijs van inschrijving of betaling

Kunnen jullie mijn bewijs van inschrijving of betaling opsturen? 
Neem contact op met het Student Service Centre per e-mail via study@maastrichtuniversity.nl of telefonisch via +31 43 388 5388.

Carrière

Ik heb een niet-Nederlandse achtergrond en wil na mijn afstuderen graag in Nederland komen werken, hebben jullie advies? 
Welcome to NL biedt inzicht in wonen en werken in Nederland. Het staat boordevol informatie over de Nederlandse bedrijfscultuur, onze innovatieve sectoren en hoe het is om hier als internationale inwoner te wonen. De website dekt alles, van vergunningen en financiële zaken tot gezinsleven en onderwijs.

Contactvoorkeuren

Hoe kan ik mijn contactvoorkeuren aanpassen?
Voor het wijzigen van jouw contactvoorkeuren kun je dit formulier invullen. 

Diploma of cijferlijst

Kunnen jullie mij een kopie van mijn diploma en/of cijferslijst sturen? 
Voor Nederlandse alumni is het mogelijk om een gratis digitaal uittreksel van je diploma te downloaden op de website van DUO. Voor overige vragen of als je niet kunt inloggen op de website van DUO, neem  contact op met het examenbureau van jouw faculteit:

Gegevens

Hoe kan ik mijn gegevens aanpassen in de alumni database?
Hier zijn twee mogelijkheden voor: 

Klik hier voor de privacyverklaring van het UM Alumni Office. 

Privacyverklaring

Waar kan ik de privacyverklaring van het UM Alumni Office lezen?
Je kunt de privacyverklaring van het UM Alumni Office hier lezen.  

Software

Kan ik via de UM korting krijgen op software?
Alleen actieve studenten en medewerkers van de UM krijgen via Surfspot korting op software. Voor alumni is deze korting niet meer geldig. 

Alleen actieve studenten en medewerkers van de UM krijgen via Surfspot korting op software. Voor alumni is deze korting niet meer geldig. 

UMagazine

Ik zou graag het UMagazine ontvangen, hoe kan ik dat regelen? 
Het UMagazine is een Engelstalig tijdschrift voor de externe relaties van de Universiteit Maastricht en onze alumni. Het geeft nieuws en achtergronden over onderwijs en onderzoek aan de UM, over alumni, alumnizaken en fondsenwerving. Het verschijnt drie keer per jaar. Klik hier voor de online versie. 

Alumni kunnen zich kostenloos abonneren op het UMagazine door een mail te sturen naar alumni@maastrichtuniversity.nl of een brief te schrijven naar MUO/D&A, Alumni Office, Postbus 616, 6200 MD Maastricht. Vermeld daarbij ook jouw geboortedatum en geboorteplaats zodat we jouw identiteit kunnen verifiëren. 

UM SPORT

Mag ik gebruik blijven maken van de faciliteiten van UM SPORT?
UM alumni houden ook na hun afstuderen levenslang recht op een UM SPORT lidmaatschap en kunnen zo gebruik maken van de sportfaciliteiten van de Universiteit Maastricht tegen het alumni-tarief. Zo kun je je favoriete groepslessen, trainingen of cursus blijven volgen en trainen in de fitness. 

Op de website van UM SPORT vind je alle informatie over het sportprogramma, de verschillende lidmaatschappen en de tarieven. Kom naar de balie in het Universitair Sport Centrum (P. Debyeplein 15 in Maastricht) om lid te worden en neem een kopie van je diploma (of een foto ervan) en betaalpas mee.

Universiteitsbliotheek

Heb ik nogsteeds toegang tot de Universiteitsbibliotheek?  
De UB biedt aan alumni de volgende services:

 • Toegang tot de twee bibliotheeklocaties (binnenstad en Randwyck).
 • Uitleg ter plekke door de UB-medewerkers over de services die je kunt verwachten. 
 • Gebruik van alle papieren en elektronische* informatiebronnen in het gebouw, inclusief materiaal uit het Studielandschap en depot.
 • Lenen van boeken uit de eigen collectie (maximaal 10 tegelijk).
 • Interbibliothecair Leenverkeer (IBL): aanvragen van boeken en tijdschriften uit andere bibliotheken.
 • Deelname aan informatievaardighedenonderwijs van de UB, waaronder specifieke trainingen hoe te zoeken in gespecialiseerde databases. 

* De meeste elektronische informatiebronnen zijn - in verband met licenties – voor jou helaas niet beschikbaar vanuit thuis of elders maar vereisen een fysieke aanwezigheid in de UB.

Om toegang te krijgen tot deze services vragen wij je om, tegen een gereduceerd tarief, lid te worden van de UB. Dit lidmaatschap is persoonsgebonden en alleen voor privé gebruik. Aan IBL zijn eveneens kosten verbonden. Kom naar de balie van de UB en neem een kopie van je diploma (of een foto ervan) en betaalpas mee.

Meer informatie vind je op de website van de UB. Heb je vragen over het UB-lidmaatschap voor alumni? Neem contact op met Ask your librarian

Vacatures en stages

Kan het Alumni Office mij helpen bij het vinden van een baan of stage?
We verwijzen je graag naar UM Career Services die het volgende kan bieden:

 • Links naar UM-vacaturedatabases
 • Links naar externe vacaturesites
 • Informatie over werken en wonen in het buitenland
 • Workshops
 • Carrière-evenementen
 • Carrière advies
 • Hulp bij het opzetten van je eigen bedrijf

Ook kun je bij de UM Vacancy Board terecht voor vacatures voor pas afgestudeerden en professionals. Op deze website staan stages, deeltijdbanen en vrijwilligersfuncties.

Is het mogelijk om een stage of vacature te delen met de UM?
Ja, stuur een e-mail met meer informatie naar careerservices@maastrichtuniversity.nl. Bedankt!