We zijn open!
Er wordt minder vergaderd, anders onderwijs gegeven en sommige wetenschappelijke studies ondervinden hinder van de coronacrisis. Maar de Universiteit Maastricht is open! Binnen de bestaande mogelijkheden doen medewerkers en studenten er alles aan om actief en productief te blijven. In deze verhalenserie lees je over deze leden van onze gemeenschap.
Don't stop me now
Miljoenensuccessen ten tijde van cyberaanvallen en corona
24 augustus 2020
Hoewel 2020 tot nu toe weinig soepel verloopt, heeft het sommigen ook grote successen gebracht. Neem bijvoorbeeld Dr. Kateřina Staňková en Prof. Yvonne van der Meer. Dwars door de cyberaanval heen bemachtigden ze elk miljoenen euro’s onderzoeksfinanciering. Hoe was dat? En wat betekent de huidige situatie – Brexit is werkelijkheid, veel gebeurt via Zoom – voor hen als nieuwe coördinatoren van Europese onderzoeksnetwerken?
Het is 14 januari 2020. Terwijl er bij andere Europese universiteiten weinig aan de hand is, is de UM verwikkeld in de nasleep van de beruchte cyberaanval op Kerstavond. E-mail is pas sinds een week weer in gebruik. Andere IT-systemen worden langzaam opgestart.
Het is ook de laatste dag om een ITN-toekenning aan te kunnen vragen: een competitieve subsidie van de Europese Unie, die grootschalige Europese onderzoekssamenwerkingen (‘Innovative Training Networks’) in staat stelt om een nieuwe generatie wetenschappers op te leiden. Het succespercentage van dergelijke aanvragen ligt doorgaans ruim onder de 10%. Veel van de voorgestelde partnerschappen worden nooit werkelijkheid – en dat is wanneer alles zo’n beetje normaal verloopt.
Door naar 26 mei 2020. Een tweede, wereldwijde crisis heeft de kop opgestoken. Temidden van anderhalve meter afstand, reisbeperkingen en lockdowns ontvangen FSE-onderzoekers Prof. Yvonne van der Meer en Dr. Kateřina Staňková een e-mail van de Europese Comissie. “Dear Coordinator”: ondanks alle tegenslagen zijn hun voorstellen geselecteerd voor respectievelijk 3 en 4 miljoen euro subsidie.
Zulke prestigieuze beurzen binnenslepen terwijl je twee ongekende crisissen het hoofd biedt… Als het om een filmscript ging, zou het verhaal waarschijnlijk worden afgedaan als onrealistisch en afgezaagd. Wat gebeurde er nou echt?
Nachtmerrie na Kerstmis
“Het ging er rommelig aan toe rond kerst”, herinnert Dr. Staňková zich. “Sommige mensen reageerden niet op mijn e-mails over het projectvoorstel. Later wist ik niet of ze me domweg negeerden, of dat mijn e-mails niet aankwamen. Het kostte me 3 à 4 dagen om over te stappen op een ander e-mailadres. Pas toen kreeg ik de schade door.”
Prof. Van der Meer had intussen ook gemerkt dat er iets mis was. “De voorbereidingen voor ITN-aanvragen gaan normaal gesproken door rond kerst. Ik was op vakantie, maar hield wel mijn e-mails in de gaten. Toen er geen updates meer kwamen wist ik al dat er iets niet klopte, maar ik dacht natuurlijk niet meteen aan een cyberaanval.”
Kies je strategie
Hoewel beide onderzoekers hun cruciale bestanden via back-ups terug wisten te halen, konden ze door de cyberaanval minder met hun partners afstemmen dan ze hadden gewild. Doordat het BioBased ValueCircle-project van Prof. Van der Meer voor de derde keer werd ingediend, kon ze de voorbereidingen voor het grootste deel tussen zichzelf en AMIBM-collega ir. Ermo Daniels houden. “In de vorige ronde scoorden we nét te laag om geselecteerd te worden. We dachten: als we onze tijd besteden aan het verbeteren van de aangewezen zwakke punten, in plaats van de wetenschappelijke inhoud, dan lukt het misschien. We besloten om geen grote bijeenkomsten te houden – ook omdat we zelf nog bezig waren om alle bestanden en contacten terug te vinden.”
Dr. Staňková en haar consortium deden echter hun eerste gooi naar een ITN-subsidie. “EvoGamesPlus is een voortzetting van een eerdere, door de EU gefinancierde samenwerking, maar met veel nieuwe partners.” Samenspraak was daarom onvermijdelijk. “Vijf dagen voor de deadline was iedere dag een hartaanval.” Ze lacht: “Ik geloof dat ik een andere ouder heb getraumatiseerd toen we de kinderen uit school haalden. Hij vroeg hoe het ging. Sinds ik toen tien minuten onafgebroken over het project heb staan ratelen, merk ik dat hij niet meer graag naast me staat. Het ging niet soepel, maar het is ons gelukt.”
Epidemiologisch teken aan de wand
Staňková’s inzet maakt de weg nu vrij voor toegepaste wiskunde. “Ons netwerk staat in het teken van evolutionaire speltheorie. We gaan realistischere wiskundige modellen maken, die interacties in de natuur beschrijven.” Zulke modellen worden bijvoorbeeld gebruikt om menselijke interacties te begrijpen en om de bestrijding van landbouwplagen te verbeteren. EvoGamesPlus wil dergelijke modellen in het algemeen verbeteren, maar bestudeert straks ook twee specifieke toepassingen: de behandeling van kanker en epidemiologie. “Maar”, belooft Staňková, “we hadden nog niet van COVID-19 gehoord toen we het voorstel schreven.”
EvoGamesPlus benadrukt zijn netwerkstatus en streeft naar impact. Staňková: “Over het algemeen heeft ieder deelnemend instituut straks één promovendus. Alle promovendi bezoeken daarnaast plekken waar ze nieuwe vaardigheden leren en met relevante data kunnen werken.” Om er zeker van te zijn dat theorie elkaar praktijk ontmoeten, is Staňková streng geweest: “Een academicus zal er meestal voor kiezen om zijn of haar student naar een andere universiteit te sturen. We lieten iedereen daarom zelf twee opleidingsplekken kiezen en voegden daar zelf een derde praktijkgerichte lokatie aan toe. Een organisatie met waardevolle real-life data, bijvoorbeeld.”
Over EvoGamesPlus
EvoGamesPlus is een samenwerking tussen 14 Europese instituten en nog eens 15 partners vanuit de hele wereld, waaronder de VS en Brazilië. 15 promovendi worden opgeleid als evolutionair speltheoreticus en krijgen een trainingen in wiskundig modelleren, maar ook in biologie, computerwetenschappen en data-analyse. Naast het ontwikkelen van nieuw wiskundig gereedschap richt het netwerk zich op twee toepassingen: kankertherapie en epidemiologie. Het consortium wordt gecöordineerd door Dr. Kateřina Staňková, universitair hoofddocent bij FSE’s Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE).
Gedeelde duurzame waarden
Het BioBased ValueCircle-consortium legt een al even prominente nadruk op een brede opleiding en samenwerking met de praktijk. Het netwerk zal zich richten op het versnellen van de overgang van een olie-economie naar een economie die duurzaam en op biologische grondstoffen gebaseerd is.
“De filosofie achter BioBased ValueCircle lijkt erg op dat van ons instituut”, legt Prof. Van der Meer uit. Als coördinator van het project en wetenschappelijk co-directeur van AMIBM weet ze de overeenkomsten snel aan te wijzen. “Wij benaderen de zogenaamde waardeketen van bio-based materialen op unieke wijze. Bij AMIBM kijken we naar het hele proces: van de biologische grondstoffen tot de moleculen die je er van kan maken, en van de materialen die we daaruit verkrijgen tot de toepassingen daarvan. Het consortium doet straks hetzelfde, maar nu samen met andere universiteiten en bedrijven. Die samenwerking gaat ver: alle promovendi die binnen het netwerk worden opgeleid, doen straks de helft van hun tijd onderzoek bij een bedrijf.”
Van der Meer: “BioBased ValueCircle doet twee andere dingen die bij dit soort projecten ongebruikelijk zijn. Allereerst integreren we biologie in het programma. Materiaalonderzoek is sterk gericht op chemie en producttechnologie, maar je hebt kennis van biologie nodig wanneer je biologische grondstoffen gaat gebruiken. In veel programma’s is dat niet aan de orde, terwijl wij mensen met een integrale visie willen opleiden. Daarnaast gaan we een gedeelde taal en methodologie ontwikkelen. Die heb je nodig om elkaar te inspireren en ideeën uit te wisselen, zeker tussen de verschillende disciplines en partijen die betrokken zijn bij bio-based materialen en de circulaire economie.”
Over BioBased ValueCircle
14 instituten bundelen hun krachten binnen het BioBased ValueCircle-consortium, dat 12 promovendi op gaat leiden – waarvan er maar liefst 7 aan de UM zullen promoveren. De promovendi doen hun onderzoek zowel aan de universiteit als in het bedrijfsleven (een ‘industrial doctorate programme’) en bekwamen zich in alle aspecten van het ontwikkelen van bio-based producten. Dit bespoedigt de overgang naar een duurzame, circulaire economie: BioBased ValueCircle mikt op het versnellen van het productontwikkelproces en het bevorderen van de samenwerking tussen alle wetenschappelijke disciplines die hierbij betrokken zijn. Het consortium wordt gecoördineerd door Prof. Yvonne van der Meer en Prof. Stefan Jockenhövel, wetenschappelijk directeuren van het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM).
Publiek zoekt private partner
Wederzijdse inspiratie kan ook een uitdaging zijn binnen publiek-private partnerschappen. Prof. Van der Meer: “De crux is om je er van te verzekeren dat beide partijen profiteren. Universiteiten hebben andere doelen dan bedrijven – veel publiceren, of een heel goed proefschrift laten zien – die je bij elkaar moet brengen in één project.” Lachend: “Volgens mij ging het ons goed af, maar dat moeten we natuurlijk nog bewijzen. We zijn bij AMIBM gewend aan publiek-private samenwerking, maar meestal betekent het dat de promovendus bij ons zit en af en toe naar het bedrijf gaat. Dat ze nu 18 maanden de industrie in gaan, in een industrial doctorate programme, dat is nieuw voor ons. Ik denk dat het voor de promovendi heel leuk is om in beide werelden te kunnen werken.”
Dr. Staňková: “Wij wilden ook partners uit de praktijk, omdat ze vaak ‘echte’ data hebben. Het is fantastisch om aan een theoretisch model te werken, maar zonder toepassing luistert niemand echt naar je. We vroegen beoogde private partners: waar ben je mee bezig, welke problemen ervaar je? Als je erover nadenkt, is het een soort onderhandelen. Onze private partners zijn straks ook nauw betrokken bij de opleiding van de promovendi. Ze zijn bijvoorbeeld onderdeel van de stuurgroepen van individuele PhD-studenten, om te voorkomen dat wij als academici afdwalen naar puur theoretische gronden. We willen mensen opleiden die hun kennis kunnen verspreiden, maar die ook een glanzende toekomst hebben.”
Derde toekenning
Binnen dezelfde ronde werd er nog een derde toekenning subsidie toegekend aan de UM en wel voor het project 'MINDSHIFT' (Mechanistic Integration of vascular aND endocrine pathways for Subtyping Hypertension: an Innovative network approach for Future generation research Training)'.
Ook hiervoor werd een grote inspanning geleverd. CARIM-onderzoeker Koen Reesing en de voormalig directeur van het instituut Thomas Unger sleepten de subsidie binnen. Unger blijft bij het project betrokken, Reesink zal in de praktijk samenwerken met ERC programmamanager Tara de Koster.
Post-Brexit Zoomwerkelijkheden
Hoewel beide onderzoekers met recht optimistisch zijn over de toekomst in kwestie, is moeilijk te ontkennen dat de wereld er anders uitziet dan ze in januari verwachtten.
“Die twee opeenvolgende crisissen zijn een beetje jammer”, erkent Prof. Van der Meer met gevoel voor understatement. “Nu is ons voorstel geselecteerd en moeten we het alsnog met kunstgrepen gaan uitvoeren. De ervaringen met online vergaderen en lesgeven komen nu goed van pas. We hebben al een pre-kick-off-bijeenkomst gehouden via MS Teams. Ik ben er niet ontevreden over, maar ik denk niet dat het een oplossing voor de lange termijn is. Het blijft beter om ingewikkelde discussies in het echt te voeren. En hoewel ik mijn onderzoek vanuit huis kan doen, hebben veel van mijn collega’s een labruimte nodig – er zit een grens aan de online mogelijkheden.”
Ook Dr. Staňková hoopt op een terugkeer naar het oude. “Onze startdatum is flexibel. We proberen het zo ver mogelijk uit te stellen, zodat we misschien fysiek kunnen samenkomen voor de kick-off. We hebben echter ook Engelse partners die door Brexit geraakt worden, waardoor de Europese Commissie de startdatum wellicht naar voren brengt. Zonder COVID zou ik iedereen in het echt proberen te ontmoeten. Nu moet het via Zoom. Het is wat het is – net als met de cybercrisis kunnen we niks anders doen dan ons aanpassen. Met zo’n geweldig team twijfel ik er niet aan dat het ons gaat lukken.”
Tekst en foto Yvonne van der Meer: Dieudonnée van de Willige
Foto's Katerina Stankova en Tapijnkazerne: Joey Roberts
EvoGamesPlus en BioBased ValueCircle zijn zogenaamde Innovative Training Networks (ITNs) en worden gefinancierd binnen het Marie Skłodowska-Curie Actions-framework van het Horizon 2020-programma van de Europese Unie.
Lees meer verhalen
Noodzaak is de moeder van de uitvinding
20 maart 2020
Teun Dekker, Europa’s eerste hoogleraar Liberal Arts and Sciences, is volledig uitgerust met thee, whisky en UM’s arsenaal aan software voor online onderwijs – en een tintelend gevoel van opwinding over al die innovatie die de crisis gaat opleveren. De gebouwen van de UM mogen dan gesloten zijn, het onderwijs gaat op volle kracht door en ontwikkelt zich sneller dan ooit tevoren.
Mark Levels en de sociale orde in tijden van corona
23 maart 2020
Als onderzoeksleider van het internationale consortium Technequality zou hij begin vorige week nog spreken tijdens de AI Summit van journalistiek platform Politico in Brussel. Strenge maatregelen vanwege het coronavirus gooiden echter roet in het eten. Maar verder is het voor professor Mark Levels (ROA) dezer dagen eigenlijk business as usual. Al moet hij wel beduidend vroeger opstaan en is de vrijmibo voortaan digitaal.
“Het werk gaat gewoon door. Maar dan anders”
24 maart 2020
“Het is wennen om niet dagelijks op de universiteit te zijn maar thuis. Op kantoor kan ik overdag meer doen. Nu moet ik mijn tijd anders indelen, want de hele familie is thuis. Zo help ik ook mijn kinderen met hun lesstof”, zegt Anne Roefs, hoogleraar sectie eetstoornissen en obesitas van de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen.
Frontbericht van hoogleraar-huisarts Jochen Cals
26 maart 2020
Veel collega’s zijn momenteel druk met het organiseren van digitaal onderwijs of het combineren van wetenschappelijk onderzoek met de zorg voor kleine kinderen, maar sommige UM'ers opereren dezer dagen letterlijk in de frontlinie. Hoogleraar Huisartsengeneeskunde Jochen Cals is ook huisarts in Sittard, een stad die te kampen heeft met relatief veel corona-besmettingen. Hoe beleeft hij deze bijzondere tijd?
’One of a kind’ promotie
27 maart 2020
Afgelopen vrijdag vond voorlopig de laatste promotie op de Minderbroedersberg plaats. Nu de overheid groepsbijeenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden heeft, is ook de afgeslankte versie van maximaal 30 personen komen te vervallen. Promoties worden uitgesteld of vinden online plaats. Sanne Schreurs promoveerde bij Mirjam oude Egbrink, hoogleraar Implementatie van Onderwijskundige Innovaties, cum laude op haar onderzoek naar manieren van selecteren bij de geneeskundeopleiding. Het blijkt dat de ‘Maastrichtse selectiemethode’ studiesucces en betere afstuderende artsen voorspelt. Hoe was het om onder deze bijzondere omstandigheden te promoveren
Jouw mentale gezondheid is nu belangrijker dan ooit
27 maart 2020
Het team van UM-psychologen bij het SSC is er voor jou – of je nou last hebt van faalangst, uitstelgedrag, stress, somberheid of eenzaamheid. Je kunt hen nu zelfs – of eigenlijk: alleen maar – vanaf thuis bereiken.
Routine vinden in onlineonderwijs wordt de nieuwe uitdaging
30 maart 2020
Het vinden van een nieuwe routine in het onderwijs wordt de grootste uitdaging voor de komende periode. Dat stelt Patrick Bijsmans, assistant professor European Studies bij de Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS).
Studentenoppas ontzorgt medewerkers
1 april 2020
Vera Kleinveld en Emma Sanders hebben de coronacrisis aangegrepen voor een bijzonder nieuw initiatief. Zij hebben een netwerk opgezet waarbij studenten van de UM worden gekoppeld aan UM-medewerkers en zorgmedewerkers in Zuid-Limburg die thuis een handje hulp kunnen gebruiken.
'Eenzaamheid ligt op de loer'
3 april 2020
Kwetsbare ouderen worden op alle vlakken het zwaarst getroffen door het coronavirus. Een gesprek met Hilde Verbeek, hoogleraar Zorgomgeving voor Kwetsbare Ouderen en vicevoorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg (AWO-ZL).
Niet normaal, wel prima te doen
6 april 2020
280 studenten Gezondheidswetenschappen schakelen over op online onderwijs. Coördinator Rixt Zijlstra blikt terug, samen met studente Isabelle Dekker.
Palliatieve zorg in tijden van corona
8 april 2020
De overlevingskansen van coronapatiënten op de Nederlandse Intensive Care zijn nog moeilijk te bepalen. Tot nu toe overleed ruim 10%, maar artsen schatten dat dat percentage uiteindelijk rond 30-40% zal liggen. Worden IC’s daarmee niet een dure, onwenselijke vorm van palliatieve zorg? Een interview met Marieke van den Beuken, bijzonder hoogleraar Palliatieve Geneeskunde.
Studenten schieten te hulp
14 april 2020
Het is mooi om te zien hoe onze studenten proberen te helpen in deze crisistijd. Hier aandacht voor twee nieuwe initiatieven: rechtenstudenten die gratis juridisch advies geven en Connect & Support, een platform om mensen online met elkaar te verbinden.
Honours-programma’s EDLAB: online is ook fijn
15 april 2020
“Studenten zijn zó flexibel en creatief”, moet Fabienne Crombach concluderen. De coördinator van de EDLAB honours-programma’s voor master- en bachelorstudenten is onder de indruk van het aanpassingsvermogen van studenten. En dankzij online tools als Tumblr, Zoom en Skype, maken ze er samen het beste van.
We zeiden: ‘Loop naar de hel!’
16 april 2020
Piet Eichholtz was een van de ondertekenaars van een open brief waarin Nederland bekritiseerd werd vanwege zijn onwil om Zuid-Europa te helpen in tijden van nood. Hij legt uit hoe de coronacrisis onlosmakelijk verbonden is met economische, politieke en ethische kwesties.
De lokroep uit het zuiden
20 april 2020
Een week of vijf geleden vierden ze nog dat het eindelijk lente was in Maastricht. De dag erop zaten ze in een vliegtuig naar huis. Eerstejaars UCM-studenten Giulia Petrilli uit Apulië (Italië) en Max Griera uit Catalonië (Spanje) vertellen over hun ervaringen met de coronacrisis in Zuid-Europa.
Geluk in tijden van crisis
20 april 2020
De Corona crisis heeft een enorme impact op ons dagelijks leven en de economie. Wat kunnen we doen om toch gelukkig te blijven? Econoom Paul Smeets, hoogleraar Filantropie & Sustainable Finance, en UM’s jongste professor doet onder meer onderzoek naar geluksgevoel in relatie tot welvaart en wordt daarom ook wel de Geluksprofessor genoemd. “Veel mensen ervaren wat nu belangrijker is dan ooit: de tijd hebben om met elkaar verbonden te zijn”.
Online-onderwijs: een uitdaging, maar ook een kans
22 april 2020
Giuditta Perversi, docent Chemistry bij het Maastricht Science Programme (MSP), vertelt over online-onderwijs en –examens in tijden van corona.
'Should I stay or should I go'
23 april 2020
UM Diversity officer Constance Sommerey praat met drie internationale studenten: 'Should I stay or should I go': vanuit huis studeren of werken in tijden van corona. Dit is de eerste aflevering in de videoserie 'Wij zijn open'.
One stayed in the Koekoek’s nest
24 april 2020
“We houden ons vooral bezig met formules en denken over dingen na, dus de situatie is voor mij en mijn studenten eigenlijk niet zo slecht,” zegt Gideon Koekoek, universitair docent zwaartekrachtgolven en fundamentele natuurkunde aan de Faculty of Science and Engineering (FSE). Hij gaat gewoon door met onderwijs geven en onderzoek doen.
"De wens om te helpen is enorm"
28 april 2020
Honderden geneeskundestudenten van Universiteit Maastricht springen bij in het Maastricht UMC+. Ze screenen bezoekers, monitoren COVID-19-patiënten of verlenen administratieve assistentie. Zo maken zij extra handen aan het bed mogelijk.
‘Elk gezondheidszorgsysteem is zo sterk als de zwakste schakel’
30 april 2020
Kort door de bocht zou je SHE Collaborates, onderdeel van de School for Health Professions Education, kunnen omschrijven als de afdeling Ontwikkelingssamenwerking van FHML. Directeur Geraldine Beaujean probeert al jaren een brug te slaan tussen de behoefte van universiteiten in arme landen, de financiële slagkracht van internationale organisaties en de expertise in het Nederlandse hoger onderwijs.
Thuis raken in thuiswerken
6 mei 2020
Moe, hoofdpijn, prikkelbaar, slaapproblemen? Dit zouden symptomen kunnen zijn van stress die veroorzaakt wordt door de ongebruikelijke eisen die thuiswerken aan je stelt. Angelique de Rijk onderzoekt werkstress bij verpleegkundigen.
Woningmarkt Amsterdam trok zich weinig aan van eerdere pandemieën
7 mei 2020
Wie denkt na de Covid-19 pandemie goedkoop een huis in Amsterdam te kunnen kopen, komt waarschijnlijk bedrogen uit. In het verleden bleek de stad enorm veerkrachtig na uitbraken van grote pandemieën. Na een korte en tijdelijke daling van de woning- en huurprijzen, stegen die al snel weer tot niveaus van voor de pandemie. Dat toont promovendus Matthijs Korevaar aan op basis van diepgaand onderzoek naar de woningmarkt over een periode van 500 jaar.
Jacht op de dinosaurus
13 mei 2020
Donna Yates, universitair hoofddocent Criminal Law and Criminology, kwam vanwege de Brexit in januari van Glasgow naar Maastricht met een ERC-grant van 1,5 miljoen. Nog geen drie maanden later gaat de wereld op slot vanwege Corona. Wat betekent dit voor haar onderzoek naar criminaliteit in de handel van objecten uit de oudheid, fossielen en wilde dieren?
Migranten in tijden van corona
14 mei 2020
Het Maastricht Centre for Citizenship, Migration and Development (MACIMIDE) van de UM doet onderzoek naar de diverse aspecten van migratie en heeft veel expertise op dat gebied. Het instituut geeft informatie over de maatschappelijke, humanitaire, medische en economische aspecten van migratie over de hele wereld. Twee leden van de MACIMIDE Executive Board, professor Melissa Siegel en professor Maarten Vink, leggen uit welk effect de coronacrisis heeft op migranten in Nederland en daarbuiten.
Hoe het coronavirus onze darm binnendringt
18 mei 2020
Het zijn uitzonderlijke tijden, ook in de wetenschap. Waar het publiceren van een artikel in toptijdschrift Science normaliter minimaal een jaar werk is, kreeg een groep onderzoekers uit Utrecht, Rotterdam en Maastricht het in zes weken voor elkaar. Zeven medewerkers uit het lab van prof. dr. Peter Peters werkten er fulltime aan. De groep kon zo visualiseren, met behulp van geavanceerde microscopie, hoe het coronavirus aangrijpt op dunne darmcellen, waarna het zich in hoog tempo vermeerdert.
Aantal grenswerkers dreigt buiten steunmaatregels van overheid te vallen
25 mei 2020
Om de economische gevolgen van COVID-19 crisis enigszins op te vangen, komt de overheid met allerlei steunmaatregels. ITEM, gespecialiseerd in onderzoek naar het effect van nationale en Europese wetgeving voor de grensstreek, vergeleek de Nederlandse, Duitse en Belgische steunmaatregels voor zelfstandige ondernemers. En wat blijkt zelfstandige ondernemers die in Nederland werken, maar in België of Duitsland wonen, vallen buiten de boot. Hun advies: volg het Belgische model.
Het Corona-effect op de ETpathfinder
27 mei 2020
“De voorbereidingen voor de komst van de ETpathfinder worden vooralsnog niet belemmerd door de Coronacrisis. Voorlopig liggen we nog min of meer op schema”, aldus professor Stefan Hild, als hoogleraar betrokken bij de bouw van de ETpathfinder, de testfaciliteit voor de Einstein Telescoop die zwaartekrachtgolven bestudeert.
Olie-industrie en wetenschap: een innige relatie
2 juni 2020
“Als we een overgang willen maken naar een meer duurzame wereld, waarin we nieuwe technieken en alternatieve energiebronnen willen ontwikkelen zodat we minder afhankelijk zijn van olie, moeten we ons realiseren dat juist de olie-industrie diep verweven is met wetenschappelijk onderzoek en innovatie”, zegt Cyrus Mody, hoogleraar Geschiedenis van Wetenschap en Technologie.
Het zacht-troostende van de hartslag
2 juni 2020
Damiën Nunes bedacht het concept Hearttalks, dat tijdige oplossingen en tijdloze inspiratie probeert te bieden voor het verlies van dierbaren. Familieleden kunnen op afstand gesproken boodschappen sturen, terwijl ze luisteren naar het intieme geluid van het kloppende hart van (terminale) patiënten die niet of moeilijk kunnen praten.
Intensive care-arts in coronatijd
3 juni 2020
Opeens was ze er, in alle hevigheid: de wereldwijde coronacrisis. Hoe is het om dan als arts te werken op de intensive care? Wat vraagt dat van jezelf, je collega’s en je familie? En van je (neven-)werkzaamheden? Marcel Aries, neuroloog-intensivist bij het MUMC+, deelt zijn ervaringen. ‘‘Na elk journaal stapte ik het liefst meteen in de auto, terug naar het ziekenhuis.’’
Europese samenwerking in crisistijd
8 juni 2020
“Wat heeft de EU te bieden?” Die vraag moet de EU nu echt beantwoorden, stelt Mathieu Segers, hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie. Op uitnodiging van het Europees Parlement heeft hij een online college gegeven over de beloften en grenzen van Europese samenwerking in crisistijd.
Covid-19. Een nachtmerrie voor gendergelijkheid?
12 juni 2020
Gelijke kansen voor mannen en vrouwen nemen af tijdens Coronacrisis. Hoe dit te pareren? Een gesprek met Constance Sommerey met assistent professor Ceren Pekdemir van MSI (SBE) en filosoof Darian Meacham (FASoS) over de de rol van vrouwen in de Nederlandse wetenschap.
‘Dit is een gouden tijd voor de wetenschap’
12 juni 2020
‘The comfort zone is great, but nothing grows there’, luidt het motto op zijn persoonlijke profielpagina. Wat dat betreft mag Maurice Zeegers zich rijk rekenen in deze bijzondere periode, waarin alle lijntjes lijken samen te komen. Hij is niet alleen hoogleraar Complexe Genetica en Epidemiologie, maar ook wetenschappelijk directeur van de Maastrichtse onderzoeksschool CAPHRI (Care and Public Health Research Institute). En in deze coronatijd fungeert hij ook nog eens als onderzoekspartner van het WHO Evidence Collaborative.
“We hebben hier al tientallen jaren voor gewaarschuwd”
16 juni 2020
Covid-19, de derde uitbraak van een coronavirus in 20 jaar, was niet bepaald onvoorspelbaar. Hoogleraar Pim Martens, die wetenschappelijke kennis en dierenrechtenactivisme probeert te combineren, legt uit hoe zoönosen, besmettelijke ziektes die van dieren op mensen kunnen overspringen, de complexe onderlinge samenhang aan het licht brengen tussen ons welzijn en hoe we met dieren omgaan.
Werken en leven in Washington DC tijdens Covid-19
Bijna drie jaar geleden verhuisde Timor El-Dardiry, UM-alumnus International Economic Studies naar Washington DC om te gaan werken bij de Nederlandse Ambassade. Momenteel staat veel van het werk van de ambassade in het teken van corona. “Een van mijn collega’s is bijvoorbeeld dag en nacht bezig geweest een oplossing te vinden voor Nederlanders op rondvarende cruiseschepen in deze regio die wekenlang nergens mochten aanmeren.”
Welzijn, vrouwen en werk in Ethiopië
22 juni 2020
Het 3WE-project (‘Well-being, Women and Work in Ethiopia’) van de UM bestudeert hoe werkgelegenheid, gegenereerd door directe buitenlandse investeringen (DBI), van invloed is op het welzijn van werkenden en van vrouwen in het bijzonder. Hoofdonderzoeker prof. dr. Valentina Mazzucato, 3WE-projectcoördinator en universitair docent dr. Bilisuma Dito, en postdoctoraal onderzoeker dr. Konjit Hailu Gudeta vertellen over de situatie waarin deze vrouwen zich bevinden, met speciale aandacht voor de gevolgen van de huidige pandemie.
Onderzoeksbeurzen verwerven in tijden van corona
25 juni 2020
In dit Zoom-interview vertelt prof. dr. Philippe Lambin over het onderzoekswerk van zijn Department of Precision Medicine, dat het afgelopen half jaar ruim drie miljoen euro onderzoeksgeld verwierf. Hoe doen ze dat, in tijden van corona? Lambin deelt zijn ervaringen, visie en tips.
Hoe maak je ethisch verantwoord coronabeleid?
25 juni 2020
Hoe te kiezen tussen een lockdown of weinig beperkingen? En tussen het behandelen van een oude of een jonge patiënt? Universitair hoofddocent Peter Schröder-Bäck onderzocht een aantal jaren geleden de gevolgen van de Europese schuldencrisis op onze gezondheid en geeft Europese beleidsmakers nu advies over ethisch handelen in onzekere tijden.
“Investeer in scholing van je medewerkers, juist nu”
30 juni 2020
De coronacrisis raakt heel veel bedrijven wereldwijd. Een van de maatregelen die bedrijven overwegen te nemen om er financieel weer bovenop te komen, is het verlagen van de opleidingsbudgetten voor medewerkers. Dat is echter geen verstandige zet, betoogt prof. dr. Andries de Grip.
Grenzen verleggen
6 juli 2020
Hoogleraar Filosofie van de Publieke Gezondheidszorg Klasien Horstman en Belgisch beeldend kunstenaar Marlies Vermeulen hebben dit jaar de Mingler Scholarship gewonnen voor hun project Bacteria & Borders. Experimental cartography between art, lab & (daily) life. Ze willen de realiteit van besmettelijke ziektes in grensregio’s bestuderen en tastbaar maken.
Overleeft de euro de klap van de coronacrisis?
9 juli 2020
Hoe komen we uit de crisis? Morgen komen de leiders van de lidstaten digitaal bijeen om die vraag te beantwoorden. Op de agenda: onderhandelingen over leningen, giften, en meer financiële maatregelen. Studio Europa Maastricht sprak met Clemens Kool, hoogleraar Monetaire en Financiële Economie, over een economische en monetaire unie die steeds verder uit elkaar dreigt te drijven.
Etudes voor een nieuwe klassieke muziekpraktijk
13 juli 2020
Het publiek van klassieke concerten vergrijst, dus er is grote behoefte aan een nieuw publiek. “Maar als je als orkest een nieuw publiek wilt bereiken dan moet je zelf ook veranderen”, aldus Peter Peters, bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek en directeur van het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Musik (MCICM). Het MCICM ontving geld van de NWO/SIA voor onderzoek naar manieren waarop symfonieorkesten hun publiek actiever kunnen betrekken bij concerten. En toen brak de coronacrisis uit. Peters legt uit wat dit betekent voor het onderzoek en vertelt over de inzichten tot zover.
Hoe open moet de universiteit zijn?
20 juni 2020
“Sorry dat ik je heb laten wachten, ik zat in een overleg”. Een paar minuten later dan gepland belt Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht sinds 2016. Haar (online) dagen beginnen ‘s ochtends vroeg en duren tot negen uur. “Aan het einde van de dag wil ik alle apparaten in de kliko gooien, maar da’s niet handig.” Want meer dan ooit is behoefte aan de eigenschap waar Letschert om bekend staat: leiderschap.
Tegen alle verwachtingen in: samenwerking met een Iraanse universiteit
23 juni 2020
Prof. dr. Anja Krumeich van de afdeling Health, Ethics and Society van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de UM en prof. dr. Amirhossein Takian, voorzitter van de afdeling Global Health and Public Policy van de Tehran University of Medical Sciences (TUMS) weten wat er nodig is om een global health-project te doen slagen: wijsheid, leiderschap en geduld.
Een blijvertje!
23 juli 2020
Toen de lockdown in maart werd aangekondigd, werd er bij UM Career Services natuurlijk ook meteen nagedacht over het online aanbieden van hun diensten. Inmiddels kunnen ze zich al bijna niet meer voorstellen dat het online aanbod ooit helemaal zal verdwijnen. En: ze zijn de hele zomer open.
Post-covid economisch herstel – een kwestie van vertrouwen
3 augustus 2020
Hoe snel zal alles weer normaal worden? Hoe jij hier tegenaan kijkt is belangrijker dan je misschien denkt! Omdat het voor beleidsmakers die acute problemen aanpakken van cruciaal belang is om te weten wat mensen denken dat er zou kunnen gebeuren, heeft Peiran Jiao een experiment uitgevoerd met een online enquête, om zo een beeld te krijgen van hoe de pandemische schok onze economische voorkeuren en opvattingen heeft beïnvloed.
Een kijkje in de UB
13 augustus 2020
De Universiteitsbibliotheek (UB) is meer dan een alleen plek om te studeren. Na de lockdown werd de UB voor sommige studenten nog belangrijker, het werd hun tweede huis. Huismeester Toiny Kerkhofs en twee studenten vertellen over hun recente ervaringen.
Bekijk video
Hoe komen familiebedrijven de crisis door?
10 augustus 2020
Hebben familiebedrijven een grotere veerkracht in crisistijd dan niet-familiebedrijven? En waar hangt dat mee samen? Dr. Anita Van Gils zette het bestaande onderzoek naar deze vragen, veelal uitgevoerd na de vorige (financiële) crisis in 2008, op een rij. “Veel mensen beseffen niet dat ruim zeventig procent van alle Nederlandse bedrijven een familiebedrijf is”, zegt ze, “van de broodjeszaak hier om de hoek tot Heineken.”
Ouderschap in tijden van crisis
13 augustus 2020
“Wees behulpzaam en ben open.” Dat is het advies van Anita Vreugdenhil als het gaat om hoe ouders en kinderen kunnen omgaan met de huidige coronacrisis. Vreugdenhil is kinderarts bij het MUMC+ en oprichter en hoofd van het Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare (COACH). “Maak het bespreekbaar, zeker als het pubers zijn. Ga de hele tijd met ze in gesprek.”