Online workshops van UM Career Services

Een blijvertje!

Toen de lockdown in maart werd aangekondigd, werd er bij UM Career Services natuurlijk ook meteen nagedacht over het online aanbieden van hun diensten. Inmiddels kunnen ze zich al bijna niet meer voorstellen dat het online aanbod ooit helemaal zal verdwijnen. En: ze zijn de hele zomer open.

UM Career Services werkt nauw samen met de UM Psychologen. Vandaar dat in de eerste online workshops vooral naar het studentenwelzijn is gekeken. “Op het moment dat in Europa de hel losbrak, zat waarschijnlijk niemand te wachten op een training over salarisonderhandelingen”, aldus Bibi Linssen, loopbaanadviseur bij UM Career Services. Vanaf april werd gestart met de meer praktische workshops als de ‘cv-check’. Stiekem denkt ze, dat haar collega’s het wel leuk vonden om online workshops te moeten gaan organiseren. “Er werd een beroep gedaan op ons creatieve en innovatieve vermogen en die uitdaging namen we met beide handen aan.” 

Interactie

“Een online workshop is niet gewoon dezelfde workshop online geven. We zoeken altijd de interactie. We willen geen lectures geven en we komen je niet vertellen hoe het moet. We willen de deelnemers er juist meteen bij betrekken. Hoe geef je ze het gevoel dat ze vragen kunnen stellen, dat ze input kunnen leveren? Daarom hebben we vanaf het begin met ‘break-out rooms’ [aparte sessies voor korte groepsgesprekken] gewerkt, en we zien in de evaluaties dat studenten dat heel erg waarderen.” 

“Omdat het online meestal best grote groepen (20 deelnemers of meer) zijn, kunnen er tijdens de workshops vragen gesteld worden via de chat en wordt er standaard gewerkt met twee trainers. In kleinere groepen worden deelnemers vooral aangemoedigd om iets te zeggen. Daarnaast is er veel geëxperimenteerd met verschillende platformen zoals Whooclap.”

Mai Henckens

De hele zomer open

Een groot voordeel van het online aanbod is dat deelnemers overal ter wereld kunnen meedoen. De workshops worden nu ook in de avonduren aangeboden, zodat studenten die bijvoorbeeld in een andere tijdzone zitten ook kunnen deelnemen. Bibi: “Normaal is er in de zomer geen aanbod omdat er dan geen studenten in Maastricht zijn. Maar dit jaar kunnen studenten gewoon vanuit thuis deelnemen, dus zijn er de hele zomer workshops en een nieuw online zomerprogramma. Daarnaast zijn de medewerkers de hele zomer beschikbaar om vragen te beantwoorden.” Dat geldt overigens ook voor de workshops en diensten van de UM Psychologen.

Het online aanbod is na de zomer overigens nog niet verdwenen: “Door dit als aanvulling naast fysieke workshops aan te bieden, kunnen we een nog grotere groep bereiken.”

Meld je aan
Online workshops & lectures

Maar hoe ervaren studenten de online workshops?

Ruqin Hu
UM-studente Ruqin Hu

"Normaal is het onbeschoft om tijdens een workshop je telefoon te gebruiken"

Ruqin Hu, UM-studente Media Studies: Digital Cultures, heeft zowel online als offline workshops gevolgd en heeft een lichte voorkeur voor online: “Omdat je niet naar de UM hoeft te gaan, bespaar je veel tijd. Daarnaast is het veel makkelijker om alle spullen zoals notities, boeken, laptop, telefoon, etc. bij de hand te houden, want je hoeft niet alles mee te slepen.”

Ruqin volgde de online lecture ‘Getting the most out of LinkedIn’ en is lovend, ondanks dat er minder interactiemogelijkheid was: “Er was ruime gelegenheid om vragen te stellen. Omdat ik een beetje verlegen ben, durf ik dat in een offline setting niet altijd. Maar online kun je vaak gewoon een berichtje sturen. En omdat er meestal twee trainers zijn, krijg je meteen antwoord. Ondertussen kon ik op mijn telefoon meteen mijn LinkedIn-profiel aanpassen; normaal is het onbeschoft om tijdens een workshop je telefoon te gebruiken.”

"Ik hoef alleen maar mijn laptop open te klappen"

Lieke Maas
UM-studente Lieke Maas

Ook Lieke Maas, UM-studente Biomedische Wetenschappen en studentmedewerker in het Student Guidance Student Team, gelooft dat het veel laagdrempeliger is om online deel te nemen. Ze hoort medestudenten regelmatig klagen over de tijd die het ze kost om naar de UM te komen. Lieke is namelijk ook peer supporter en beantwoordt regelmatig de Facebook live chat.

Lieke volgde zelf de offline workshop ‘The art of imperfection’. Er werden vooral oefeningen gedaan om jezelf te leren kennen en om prioriteiten te stellen. Naast het verhaal van de trainer konden de deelnemers met elkaar praten over het thema. Dat vond Lieke het leukste aan de workshop.

In de online cv checks die ze zelf geeft, vond ze het in het begin juist lastig om ervoor te zorgen dat studenten actief meedoen en niet achterover gaan leunen. Maar ze probeert zelf zo min mogelijk aan het woord te zijn. Alle studenten moeten bijvoorbeeld hun cv insturen, die ze daarna een voor een bespreken. Iedereen moet een paar goede dingen en een paar verbeterpunten voor elk cv opnoemen.

Lieke heeft zelf nog niet deelgenomen aan een online workshop, maar het lijkt haar heerlijk: “Ik hoef nergens naartoe te fietsen en alleen maar mijn laptop open te klappen.”

Van experiment naar expert…

Bij UM Career Services worden de online producten deze zomer daarom verder geoptimaliseerd en geprofessionaliseerd. Bibi: “Ik vind het leuk. De meeste van ons kunnen trainingen geven met hun ogen dicht, maar door het online component komt er iets nieuws bij. Een aantal van ons hebben ook online trainingen gevolgd over het geven van online trainingen. Het is leuk om te zien dat je er na een paar maanden echt wel expertise in begint te krijgen. Je moet bijvoorbeeld met de verschillende ondersteunende systemen kunnen omgaan. Daarnaast moet je reacties van studenten leren lezen. Normaal krijg je veel non-verbale feedback in een training, online moet je daar actiever naar op zoek.”

Dive into your career

Deze zomer wordt voor het eerst ‘afgesloten’ met het zomerprogramma ‘Dive into your career’, uiteraard helemaal online. Een week lang kunnen studenten online workshops volgen die hen voorbereiden op het zoeken naar hun eerste ‘echte’ baan. Bibi: “De rode draad is het maken van een Persoonlijk Ontwikkelplan met als afsluiting een persoonlijke pitch. Aan het eind van het programma voelen studenten zich echt employable: klaar om de arbeidsmarkt op te gaan.”

Bibi vindt het spannend om te zien of studenten hier inderdaad behoefte aan hebben, maar is blij dat er steeds meer aanmeldingen komen. Interesse? De registratie is inmiddels gesloten, maar je kunt je wel nog voor andere, losse workshops opgeven. Meer informatie over het zomerprogramma vind je op www.maastrichtuniversity.nl/dive.

Lees ook

  • Op 1 april 2022 vond de GreenFood4Health Challenge plaats op de Brightlands Campus Greenport Venlo. De winnaars: het team van Anastasia Kalalidou, Einar Schulze, Vanessa Klose, Inês Brito Da Mana Morgado en Saja Alowaisi (Fontys), masterstudenten van de MSc Health Food Innovation Management aan de...

  • Twee coassistenten van de Universiteit Maastricht (UM) hebben de coronacrisis aangegrepen voor een bijzonder nieuw initiatief.