’One of a kind’ promotie

Afgelopen vrijdag vond voorlopig de laatste promotie op de Minderbroedersberg plaats. Nu de overheid groepsbijeenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden heeft, is ook de afgeslankte versie van maximaal 30 personen komen te vervallen. Promoties worden uitgesteld of vinden online plaats. Sanne Schreurs promoveerde bij Mirjam oude Egbrink, hoogleraar Implementatie van Onderwijskundige Innovaties, cum laude op haar onderzoek naar manieren van selecteren bij de geneeskundeopleiding. Het blijkt dat de ‘Maastrichtse selectiemethode’ studiesucces en betere afstuderende artsen voorspelt. Hoe was het om onder deze bijzondere omstandigheden te promoveren?

Annelotte Huiskes (tekst), Ad Utens (fotografie)
promotie sanne

“Het was heel apart. Ik had maar twee opponenten in de zaal zitten, die ik op dat moment ook geen Coronaleden durfde te noemen”, zegt Sanne Schreurs glimlachend via Zoom. “De vier andere opponenten deden mee via videobellen. Voordeel van minder opponenten in de zaal was dat ik dan weer meer mensen kon uitnodigen. Mijn ouders, familie en een paar collega’s waren er. Veel mensen kwamen van ver en hadden al hotels geregeld, dus ik was heel blij dat mijn promotie nog net door kon gaan. Alles ging goed alleen waren de opponenten soms niet goed te verstaan.”
Mirjam oude Egbrink: “Ik vond dat jij het nog goed kon verstaan, ik verstond er soms helemaal niets van. Sanne zat heel erg in de flow. Tijdens de vragen van de eerste opponent was de techniek nog druk bezig om alle online opponenten op het scherm te krijgen, maar jij ging heel stoïcijns door. Zelf heb ik de vragen van die eerste opponent nauwelijks meegekregen. Maar uiteindelijk ging het gelukkig goed. Toen we als commissie de zaal in kwamen lopen was dat toch wel een vreemde gewaarwording, zo weinig mensen en allemaal zo ver van elkaar, het leek wel een schoolexamen.”

Felicitaties

Oude Egbrink: “Bij het feliciteren ging het een beetje mis, toen werd het heel moeilijk om de afstand te bewaren.”
Schreurs, lachend: “Dat klopt, mijn moeder moest me natuurlijk knuffelen. Maar mijn familie en beste vriendin die paranimf was, zie ik al heel veel, dus afstand houden heeft daar geen zin meer. Er werd ook echt wel op afstand gefeliciteerd. Een collega had een lat van anderhalve meter gemaakt, met daaraan de cadeautjes en er zijn veel voetstootjes gegeven. En een van mijn paranimfen die verkouden was, mocht er alleen online bijzijn. Na de ceremonie hebben we iedereen naar huis gestuurd en zijn mijn vriend en ik vlaaien gaan halen. Op weg naar ons huis in Ede zijn we bij een paar mensen langs gegaan. Ik had totaal geen cum laude verwacht. Toen ik het hoorde, kon ik Mirjam alleen maar met open mond aanstaren.”
Oude Egbrink: “Terwijl we op anderhalve meter van elkaar stonden. Maar het was zeer welverdiend. Nadat de beoordelingscommissie zijn goedkeuring geeft voor een cum laude, kan het nog misgaan bij de verdediging. De pedel maakt twee bulls, een met en een zonder cum laude. Maar iedereen was zeer te spreken over Sannes verdediging. Leuk om mee te maken, ook voor het promotieteam.”

promotie sanne

In haar proefschrift 'Selection for Medical School; the Quest for Validity' toont Sanne Schreurs aan dat de selectie-aanpak zoals deze bij de opleiding Geneeskunde in Maastricht plaatsvindt voorspellend is voor studiesucces en waarschijnlijk betere, startende artsen oplevert. Hier leest u meer over haar onderzoek en de samenwerking met haar promotor Mirjam oude Egbrink.

sanne promotie
Felicitaties op afstand

En nu?

Schreurs: “Ik ben de afgelopen tijd alleen maar met mijn promotie bezig geweest en heb nu nog even vrij. We hadden eigenlijk in Keulen moeten zitten, helaas. Sinds mijn PhD-contract juli vorig jaar afliep, ben ik in dienst van de UM. Ik werk bij docentenprofessionalisering en Study Smart, een project van FMHL en EDLAB waarin we studenten strategieën bieden om effectiever te leren. Dat wordt in steeds meer faculteiten geïmplementeerd.”
Oude Egbrink: “Ik zit thuis maar heb het nog nooit zo druk gehad als nu. De mails en de apps vliegen me om de oren. Ik Zoom ongeveer de hele dag, op zich werkt dat heel goed, maar het is echt hectisch. Dagelijks heb ik crisisoverleg met de directie van ons onderwijsinstituut en er zijn extra bijeenkomsten met het onderwijsplatform dat door de rector wordt voorgezeten.  Helaas kunnen we niet uitsluiten dat de coronacrisis voor bepaalde studenten vertraging gaat opleveren, hoewel we ons uiterste best doen om dat te minimaliseren. De blokken lopen; onderwijsgroepen en colleges gaan goed voor zover wij dat meekrijgen, maar het probleem zit ‘m in trainingen en practica, dat kun je niet altijd online doen. Dingen oefenen op iemand of in een lab gaat nu niet. Dus daar moeten we een oplossing voor vinden. Dat geldt ook voor stages en coschappen.  En dan heb je nog de toetsen. Voor kleinere programma’s kun je goede oplossingen vinden in de vorm van essays, takehome messages of groeppresentaties. Black board collaborates werkt hiervoor heel goed. Maar grote bachelortoetsen voor 300-400 mensen proberen online te maken en ook nog behapbaar te houden voor docenten wat nakijken betreft, dat is ingewikkeld. Daar zijn we nog niet uit. Als alles goed gaat, gaan we van deze crisis ook heel veel leren. We zijn nu in een klap gedwongen na te denken over online onderwijs en alternatieven. Daar houden we ongetwijfeld hele leuke en waardevolle ideeën aan over. Uiteindelijk, alleen nu is het nog even chaos.”

sanne promotie

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

  • Manon’s academic path led her to work on prevention and well-being at the workplace. A place where we spend most of our time. The master’s programme Occupational Health and Sustainable Work (OHSW) uncovered the interventions that companies and policymakers need to keep work sustainable. Her job as a...