Ouderschap in tijden van crisis

“Wees behulpzaam en ben open.” Dat is het advies van Anita Vreugdenhil als het gaat om hoe ouders en kinderen kunnen omgaan met de huidige coronacrisis. Vreugdenhil is kinderarts bij het MUMC+ en oprichter en hoofd van het Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare (COACH).  “Maak het bespreekbaar, zeker als het pubers zijn. Ga de hele tijd met ze in gesprek.”

Katerina Danae Kandylaki (text), Appie Derks (photography)
Vreugdenhil

Anita Vreugdenhil

De afgelopen maanden gaven de kinderartsen van het MUMC+ ouders telefonisch informatie over wat te doen tijdens de pandemische crisis. Behalve de zorgprofessionals van de afdelingen acute zorg binnen kindergeneeskunde, werkten alle kinderartsen van huis uit.  Bij COACH vonden de consulten plaats tijdens teleconferenties, waarbij de privacy gegarandeerd werd. Het was jammer dat de sport- en kookactiviteiten voor de kinderen niet meer door konden gaan. Via social media werden de kinderen gemotiveerd om aan activiteiten deel te nemen. Vreugdenhil: “We hebben allerlei challenges op Instagram en Facebook gezet, en we nodigden ze uit om daar foto’s van op Facebook te zetten. Zo konden ze laten zien hoe het ze lukten lichamelijk actief te blijven en gezond te koken.” Ook in deze bizarre tijden, waarin de kinderen hun leven compleet moesten omgooien, hielp COACH hen met het aanleren van gezonde gewoontes.  

COACH: de verbindende schakel

Vreugdenhil richtte COACH tien jaar geleden op, omdat ze gelooft in een gezonde levensstijl. Ze ontwikkelde haar visie door heel goed te luisteren naar de kinderen en hun familie, en erachter te komen waar ze echt behoefte aan hebben. Ze praatte ook met partners, bedrijven en zorginstellingen die op zoek waren naar manieren om kinderen met overgewicht te helpen. Gezinnen en deskundigen bleken niet op een lijn te zitten en Vreugdenhil zag het als haar missie om ze bij elkaar te brengen.

coach

Kinderen die deelnemen aan het trainingsprogramma

Waarom is die specifieke aandacht voor kinderen met overgewicht belangrijk?

“Kinderen die obees zijn, worden vaak obese volwassenen. Het is heel moeilijk om leefgewoontes af te leren als je volwassen bent, maar alle onderzoeken tonen aan dat het voor kinderen makkelijker is naarmate ze jonger zijn. Zelfs op de basisschool (6 tot 12 jaar) hebben kinderen met overgewicht of obesitas al een verhoogd risico op chronische ziektes, bijvoorbeeld insulineresistentie, het eerste stadium van diabetes type 2, of hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. We zijn behoorlijk geschrokken van het feit dat zoveel kinderen al de eerste symptomen van chronische ziektes vertonen. In Nederland heeft 15 procent van de kinderen overgewicht of obesitas, wat neerkomt op ongeveer 500 duizend kinderen, van wie er circa 40 duizend in Limburg wonen. In sommige gebieden kan dit oplopen tot 50 procent. Behalve medische problemen ervaren deze kinderen ook psychosociale moeilijkheden, zoals een lagere eigenwaarde en minder kwaliteit van leven. Om deze kinderen de kans te bieden hun ambities en dromen na te jagen in plaats van geconfronteerd te worden met de psychosociale en economische uitdagingen die gepaard gaan met gezondheidsproblemen, is het belangrijk chronische ziektes op jonge leeftijd te voorkomen.”

Wat is de beste strategie voor een gezonde levensstijl?

“Het centrum biedt gepersonaliseerde, langdurige interventies aan. Kinderen worden naar het centrum verwezen door de Jeugdgezondheidszorg, huisartsen of kinderartsen. In sommige regio’s, waar veel kinderen COACH-interventies krijgen, worden de kinderen zelf ‘ambassadeurs’ van het centrum en maken er binnen de gemeenschap enthousiast reclame voor. Het geheim van het succes is de persoonlijke aanpak in combinatie met een lange periode van consulten; we begeleiden de gezinnen zo lang als dit nodig is.”

Hoe ziet zo’n interventie er eigenlijk uit?

“We beginnen met het beoordelen van de kinderen op hun eetgewoontes, fysieke activiteit, comorbiditeit, geestelijk welzijn en sociaal gedrag. Dan worden er verschillende interventies gecombineerd, toegespitst op de persoon en afhankelijk van de beoordeling. Er zijn verschillende interventies, zoals het coachen van de ouders bij het stellen van doelen om de leefstijl te veranderen, sportprogramma’s, buddy’s (studenten van de UM), en voedselprogramma’s waarbij mensen leren koken, nieuwe gerechten proeven en leren hoe etiketten van producten in de supermarkt te lezen. Sommige kinderen lijden aan een tekort aan aandacht. Dit moet dan eerst door een psycholoog behandeld worden voordat de andere interventies plaats kunnen vinden. De begeleidende consulten duren een jaar tot zeven jaar.”

vreugdenhil

Wat is het belangrijkste advies voor gezinnen?

“Het is het beste om niet alles in een keer te veranderen. Als ik hen vraag wat er als eerste moet veranderen, nemen ze altijd iets heel moeilijks, zoals ‘ik ga geen chocola meer eten als ik uit school kom.’ Dan vraag ik hen: ‘Als dit niveau 20 is, wat zou niveau 1 dan zijn ?’ Kleine eerste stappen zoals, ‘drink meer water’ of ‘ga drie keer per week 10 minuten wandelen na het avondeten’ zijn veel haalbaarder doelen. Als deze dingen zonder moeite gaan, is de kans groter dat het gezin zich aan de gezonde gewoontes blijft houden.”

De volgende stap

Nu de crisis vooralsnog over haar hoogtepunt heen lijkt te zijn, concentreert Vreugdenhil zich in haar onderzoek ook op covid-19-gerelateerde onderwerpen rond kinderen en pubers. Ze is initiatiefnemer van COVID-19, Obesity and Lifestyle in Children (COLC-onderzoek), waarbij de effecten van de coronacrisis op de leefstijl van kinderen wordt onderzocht. Het onderzoek richt zich in het bijzonder op de gevolgen voor het lichaam en de algehele gezondheid van de kinderen binnen het gezin. Kinderen en pubers van 4 tot 18 jaar kunnen aan het onderzoek deelnemen. In het programma Your Coach Next Door zal COACH de komende jaren schoolverpleegkundigen opleiden in het toepassen van begeleide interventies bij kinderen en gezinnen, zoals die tot nu toe alleen in het centrum gedaan werden. Het centrum blijft de plek waar medische problemen worden gemonitord, maar de interventies worden op deze manier laagdrempeliger doordat ze dichter bij huis plaats kunnen vinden zonder veelvuldig ziekenhuisbezoek. Dit programma wordt nu al in Limburg uitgevoerd.

Meer informatie over het COLC-onderzoek, privacybescherming en deelname.

Lees ook

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

  • Manon’s academic path led her to work on prevention and well-being at the workplace. A place where we spend most of our time. The master’s programme Occupational Health and Sustainable Work (OHSW) uncovered the interventions that companies and policymakers need to keep work sustainable. Her job as a...

  • Klinisch epidemioloog en postdoctoraal onderzoeker Frits van Osch studeerde Epidemiologie vanwege de sterke focus op onderzoeksmethodologie. Frits is enthousiast om bij VieCuri Medical Center met statistieken, data en patronen te werken en als tutor zijn kennis door te geven aan FHML-studenten.