Overleeft de euro de klap van de coronacrisis?

Hoe komen we uit de crisis? Morgen komen de leiders van de lidstaten digitaal bijeen om die vraag te beantwoorden. Op de agenda: onderhandelingen over leningen, giften, en meer financiële maatregelen. Studio Europa Maastricht sprak met Clemens Kool, hoogleraar Monetaire en Financiële Economie, over een economische en monetaire unie die steeds verder uit elkaar dreigt te drijven. “We hebben eigenlijk geen mechanismen ontwikkeld om gezamenlijk schokken op te vangen”. 

De economische schokken van de coronacrisis zijn niet gelijkmatig verdeeld over de lidstaten van de Europese Unie. “Dat is deels een kwestie van pech en geluk”, begint Kool. “In Nederland zag je ook dat het een combinatie van carnaval en wintersport was waardoor het virus vooral in het zuiden voet aan de grond kreeg. Dat is overal zo, dus je kunt zeggen dat het coronavirus meer een regionaal dan een nationaal probleem is. Vervolgens hangt het ervan af wat voor regio het is: dichtbevolkt, dunbevolkt? Industrieel centrum of platteland? Hoe is de leeftijdsopbouw? Al die factoren samen bepalen de eerste virologische en economische impact van het virus”. 

Clemens Kool
Clemens Kool
corona euro

Lees ook

  • Bewegende oranje stippen op een gele achtergrond zijn het eerste teken dat er iets bijzonders gebeurt in de wereldwijd beroemde kalksteengroeve in de Maastrichtse Sint-Pietersberg. Dichterbij zie je dat het om mensen gaat gekleed in oranje hesjes. Het zijn studenten van het Maastricht Science...

  • Het terrein aan de Sorbonnelaan in de Maastrichtse wijk Randwyck oogde zo’n twee jaar geleden nog ietwat kaal en afgelegen. Dat had vooral te maken met de modulaire en tijdelijke uitstraling van de studentenwoningen die er in korte tijd zijn gerealiseerd. Inmiddels krijgt de plek steeds meer het...

  • Twee promovendi van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid ontvingen een prijs voor hun proefschrift tijdens het 21e International Congress of the International Association of the Penal Law in Parijs.