Overleeft de euro de klap van de coronacrisis?

Hoe komen we uit de crisis? Morgen komen de leiders van de lidstaten digitaal bijeen om die vraag te beantwoorden. Op de agenda: onderhandelingen over leningen, giften, en meer financiële maatregelen. Studio Europa Maastricht sprak met Clemens Kool, hoogleraar Monetaire en Financiële Economie, over een economische en monetaire unie die steeds verder uit elkaar dreigt te drijven. “We hebben eigenlijk geen mechanismen ontwikkeld om gezamenlijk schokken op te vangen”. 

De economische schokken van de coronacrisis zijn niet gelijkmatig verdeeld over de lidstaten van de Europese Unie. “Dat is deels een kwestie van pech en geluk”, begint Kool. “In Nederland zag je ook dat het een combinatie van carnaval en wintersport was waardoor het virus vooral in het zuiden voet aan de grond kreeg. Dat is overal zo, dus je kunt zeggen dat het coronavirus meer een regionaal dan een nationaal probleem is. Vervolgens hangt het ervan af wat voor regio het is: dichtbevolkt, dunbevolkt? Industrieel centrum of platteland? Hoe is de leeftijdsopbouw? Al die factoren samen bepalen de eerste virologische en economische impact van het virus”. 

Clemens Kool
Clemens Kool
corona euro

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...