Taal
  • Engels
Format
  • Voltijd
Startdatum
  • September
Locatie
  • Venlo
Afspraak aanvragen

Health Food Innovation Management

Klaar om de voedingswereld te veranderen? De master Health Food Innovation Management leert je ideeën omzetten in producten die echt impact maken op gezondheid. Ontdek de nieuwste trends, werk aan real-life cases en bouw je netwerk. Dit is jouw startpunt! 

Afspraak aanvragen
Student working in lab

Waarom deze studie?

Tegenwoordig worden slechte dieetkeuzes, vaak in combinatie met een inactieve levensstijl,  geassocieerd met verschillende chronische ziektes als obesitas, hartziektes en diabetes. Nutritional health is een belangrijke drijfveer voor innovatie in de voedingsmiddelen- en drankindustrie. Bij Health Food Innovation Management onderzoek je het innovatieve proces in deze sector, waarbij je specifiek focust op het ontwikkelen van gezonde voeding. Je leert hoe je voedingsgezondheid kunt gebruiken om nieuwe producten en marketingconcepten te bedenken.

Download ons volledige informatiepakket voor meer informatie zodat je helemaal up to date blijft

Multidisciplinair curriculum

De Master Health Food Innovation Management is een unieke studie, wereldwijd de enige in zijn soort. Het multidisciplinaire curriculum is perfect afgestemd op de behoeftes van de voedingsmiddelenindustrie. Je krijgt lessen over onderwerpen als biomedische wetenschappen en voeding, voedingsreglementen, consumentengedrag, ondernemerschap, business en marketing. Door de elementen uit business en management te combineren met food innovation en health science, bieden we je een opleiding die je het allerbeste voorbereidt op jouw toekomstige carrière.

Ontwikkel een unieke skillset

Deze opleiding geeft je een diepgaand, multidisciplinair inzicht in het innovatieproces van voedingsmiddelen, waarbij de nadruk ligt op hoe we de consumentengezondheid kunnen verbeteren en ziektes kunnen voorkomen. Het geeft je unieke vaardigheden die specifiek zijn uitgerust voor de behoeftes van de industrie die gezonde voeding ontwikkelt. Klaar met de studie? Dan weet je hoe je:

Wetenschap vertaalt naar nieuw voedsel

In deze master leer je niet alleen hoe je voedings- en gezondheidswetenschappelijk onderzoek doet, je leert ook hoe je die bevindingen vertaalt naar slimme marketingconcepten op basis van valide claims over gezondheidsvoordelen. Door biomedische- en consumentenwetenschappelijke data te combineren, ontwikkel jij nieuwe ideeën die zowel economisch aantrekkelijk zijn als goed voor de gezondheid van consumenten.

Bruggen bouwt tussen disciplines

De master is multidisciplinair. Dat betekent dat je straks relevante trends en ontwikkelingen kunt onderscheiden op het gebied van voeding- en gezondheidswetenschappen, consumentenwetenschappen en voedingsmiddelenrecht. Door deze trends te duiden, verbeter je de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderzoekers.

Van een product een commercieel succes maakt

Health Food and Innovation Management focust sterk op business en marketing. Dat betekent dat je leert hoe je een bedrijfsplan ontwikkelt waarin alle belangrijke domeinen aan bod komen: van voedings- en gezondheidsconcepten en consumenten- en marktonderzoek tot financiële investeringen en rendement op investeringen. Andere bedrijfs- en marketingonderwerpen die in deze master aan bod komen zijn bijvoorbeeld het verbeteren van de efficiëntie, het verminderen van uitval, het verlagen van de kosten en het verbeteren van de time-to-market.

Het ontwikkelen van gezonde voedingsproducten die echt een verschil maken voor de gezondheid van consumenten vereist geavanceerde kennis en begrip van gezondheid en voeding. Daarnaast zijn vaardigheden in bedrijfsmanagement en kennis over het nemen van beslissingen door consumenten ook belangrijk. Tegelijkertijd houd je altijd rekening met het wettelijke kader van voedselveiligheid en regelgeving over claims. Onze opleiding combineert deze disciplines en is daardoor echt uniek.

Freddy Troost, Universitair Hoofddocent, Health Food Innovation Management
Freddy smiling

We brengen de wereld naar je klaslokaal

Bij de Universiteit Maastricht hebben we nauwe banden met de voedingsmiddelenindustrie en voedingsonderzoeksinstituten. We doen onderzoeksprojecten met hen en nodigen onze connecties regelmatig uit om colleges te geven. Je krijgt gastcolleges van specialisten van verschillende Europese instituten en van spelers uit de industrie, zoals Unilever, Friesland Campina en Danone.

Ook bezoek je voedselbeurzen, de Europese Commissie en instituten voor voedselonderzoek zoals NIZO Food Research, TNO en Nederlands Bakkerij Centrum NBC. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied en dat kan je weer helpen bij het schrijven van je scriptie of het vinden van een baan.

Kleine groepen, grote voordelen

Net als bij veel andere opleidingen aan Universiteit Maastricht worden de programma's van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences onderwezen met behulp van Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). In kleine werkgroepen van 10 tot 12 studenten zoek je oplossingen voor 'problemen' die zijn ontleend aan echte situaties in de praktijk. Instructeurs fungeren als facilitators en bieden hulp wanneer dat nodig is. Dit stelt je in staat om zelfstandigheid op te bouwen en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen die je nodig zult hebben in het werkveld. Deze actieve, dynamische en samenwerkende leermethode heeft een van de hoogste kennisbehoudpercentages van alle instructiemethoden.

Onze verschillen zijn onze grootste kracht

Op Campus Venlo studeer je in een kleinschalige, internationaal wetenschappelijke omgeving. Zo’n 40% van de studenten komt uit het buitenland, ze representeren samen 18 nationaliteiten. Vanaf de allereerste dag dagen we je uit met en vanuit verschillende invalshoeken en ervaringen. Daarbij zoek je de interactie op met de docenten en studenten uit heel Europa en de wereld. Dat versterkt je denkbeelden én je wereldbeeld, en brengt je dichterbij het doel van de opleiding: studenten niet alleen feiten een concepten leren, maar ook internationale toegankelijkheid en begrip.

Stages

Stages bieden je een onmisbare ervaring. Je doet praktische en professionele ervaring op en ontwikkelt je snel: van het werken aan opdrachten in kleine groepen tot zelfstandig onderzoeker. Stages versterken door praktijkervaring niet alleen je studie, maar geven je ook een voorsprong bij het zoeken naar een baan. In het laatste semester werk je aan je afstudeeronderzoek terwijl je stage loopt bij een bedrijf of instelling naar keuze, in Nederland of in het buitenland.

Studeer een semester in het buitenland

Wil je net dat beetje extra uitdaging krijgen door praktijkervaring op te doen tijdens je studie? Het PREMIUM honoursprogramma helpt je die ervaring op te doen en precies die vaardigheden te ontwikkelen waar werkgevers naar op zoek zijn. Als onderdeel van een studententeam en onder begeleiding van onze academische staf, werk je ongeveer drie maanden aan een praktijkopdracht voor een bedrijf, NGO of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve individuele coaching en volgt masterclasses en workshops. Dit alles kost je ongeveer 250 uur, maar je hebt er een leven lang profijt van.

PREMIUM honours programme

Wil je een streepje voor hebben door tijdens je studie al ervaring te verkrijgen in het werkveld? Het PREMIUM honours programma helpt je daarbij. Je doet werkervaring op en ontwikkelt de vaardigheden die werkgevers belangrijk vinden. Onder begeleiding van academici voer je in een team drie maanden lang een opdracht uit voor een bedrijf, non-profit organisatie of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve coaching en neemt deel aan colleges en workshops. Het programma zal je ongeveer 250 uur kosten. In ruil daarvoor verwerf je vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

 Meer over PREMIUM  

Premium logo

Het ontwikkelen van gezonde voedingsproducten die echt een verschil maken voor de gezondheid van consumenten vereist geavanceerde kennis en begrip van gezondheid en voeding, vaardigheden in bedrijfsmanagement en kennis over het nemen van beslissingen door consumenten. Tegelijkertijd houd je altijd rekening met het wettelijke kader van voedselveiligheid en regelgeving over claims. Onze master combineert deze disciplines en is daardoor echt uniek.

Freddy Troost, Mastercoördinator Health Food Innovation Management