7 februari 2019

Vrouwenrechtswinkel: voor vrouwen, door vrouwen

In een groot gebouw aan de Franciscus Romanusweg heeft de Stichting Vrouwenrechtswinkel Maastricht haar kantoor. Vrouwelijke rechtenstudenten staan daar vrouwen met juridische vragen of problemen bij met vooral raad. Donderdagavond en vrijdagmorgen staat de deur twee uur lang open voor iedere vrouw die een juridische vraag heeft. Voorzitter Nicky Limbourg is derdejaarsstudent Nederlands Recht en werkte eerst een jaar als vrijwilliger voordat ze de voorzittersrol op zich nam. “Ik kreeg allerlei ideeën in dat jaar voor hoe we de naamsbekendheid van de Vrouwenrechtswinkel konden verbeteren en ik doe graag dingen naast mijn studie.”

vrouwenrechten

Luisterend oor in veilige omgeving

Na afloop hebben ze altijd ook nog even contact met de vrouw, om te kijken of het de goede kant op gaat. “Het gaat vaak om emotionele zaken die hier binnenkomen, dus wij zien ons werk ook als meer dan een juridisch loket. De veilige omgeving en het luisterend oor dat we vrouwen bieden, wordt erg gewaardeerd.” Doorgaans zijn de circa vijftien vrijwilligers drie uur per week bezig met de rechtswinkel. Hoe Nicky de dames zou omschrijven, ook met het oog op nieuwe vrijwilligers? “Het zijn vaak de wat serieuzere types, zou ik zeggen, met ook wel een feministische inslag.”

Natuurlijk kun je je studententijd voornamelijk in de bibliotheek doorbrengen met een boek, of in het café met een biertje: allebei belangrijk in je studententijd. Maar ik vind het fijn om te zien dat er studenten zijn in Maastricht die ervoor kiezen wat vrije tijd aan de samenleving te besteden. Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen de samenleving daar beter van wordt, maar ook de studenten zelf. We kunnen anno 2018 het ‘samen’ in het woord ‘samenleving’ niet genoeg benadrukken. Samen maken we er iets moois van, iets beters. Een groot compliment voor alle studenten die dat al zo jong beseffen.
Rianne Letschert, Rector Universiteit Maastricht
Door: Femke Kools (tekst)