Universiteiten broedplaatsen voor samenwerking, innovatie en start-ups

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) presenteert vandaag het onlinemagazine ‘Valorisatie in beeld’. De veertien Nederlandse universiteiten laten hierin zien hoe wetenschappelijke kennis ten goede komt aan de samenleving. Van maatschappelijke samenwerking, mediaoptredens en universiteitsmusea tot start-ups, patenten en onderzoeksverbanden met het bedrijfsleven: alle vormen van kennisbenutting komen langs.

Kennisbenutting, valorisatie genoemd, is naast het geven van onderwijs en het verrichten van onderzoek een derde kerntaak van universiteiten. Wetenschappers zorgen dat hun uitvindingen, kennis en ideeën buiten de universiteit een plek vinden en ten goede komen aan de samenleving. Het magazine ‘Valorisatie in beeld’ biedt een collage van deze verschillende vormen van valorisatie anno 2016. En dit is slechts een greep uit de bijdragen van de wetenschap aan de vele gezichten van kennisbenutting in Nederland. Het magazine zoomt per universiteit in op de cijfers en praktijkvoorbeelden, ondersteund met interessante artikelen, filmpjes en infographics.

Valorisatie zichtbaar en meetbaar maken

Valorisatie is de dagelijkse praktijk voor alle universiteiten, maar het is niet altijd zichtbaar. In Nederland en in omringende landen zijn daarom initiatieven ontstaan om deze activiteiten zichtbaar en meetbaar te maken. Nederlandse universiteiten ontwikkelden daarop de valorisatie-indicatoren volgens een gezamenlijke definitie. Iedere universiteit heeft vervolgens een eigen set van indicatoren gekozen om haar manier van kennisbenutting zichtbaar te maken. Het helpt de universiteiten bovendien om hun eigen profiel te versterken. De resultaten zijn te lezen in het E-zine.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...