Studenten Campus Venlo winnen voorronde Europese voedingswedstrijd
Drie teams van de Health Food Innovation Management Master (UM's Campus Venlo) hebben op vrijdag 19 mei de eerste, tweede én derde plaats in de wacht gesleept tijdens de voorronde van de Ecotrophalia: een Europese wedstrijd tussen studententeams van zowel universiteiten als hogescholen. Het doel van de wedstrijd is om nieuwe, duurzame voedingsproducten te ontwikkelen.
In de halve finale zullen de drie HFIM-teams het tegen elkaar opnemen om te zien wie er namens Nederland (en Universiteit Maastricht) naar de finale gaat in Londen. Daar zullen ze strijden tegen teams uit heel Europa om de eerste prijs.
Ecotrophelia
Ecotrophelia heeft de ambitie om ondernemerschap en concurrentie binnen de Europese voedingsindustrie te stimuleren door een trainingsnetwerk in voedingsinnovatie te implementeren en een Europese voedingswedstrijd te organiseren:"the Student Food Innovation Award." Ecotrophelia behaalt haar doel om studenten, docenten, onderzoekers en professionals uit de voedingsindustrie met elkaar te verbinden en te denken over de eco-innovatieve voedingsproducten van de toekomst.

De winnaars
1e plaats: V-Egg
V-Egg is gemaakt van Aquafaba. Aquafaba is de gebruikelijke naam voor het kookvocht dat je overhoudt als je kikkererwten kookt. Aquafaba kan gebruikt worden om eiwitten te vervangen in een een scala aan producten. Dit betekent dat V-Egg een uitstekend alternatief is voor eieren en daarmee de bio-industrie verminderd.
Teamleden:
- Celia Deleersnijder
- Addini Pascaramadhani
- Thanyathorn Wongnitchakul

2e plaats: PopPeas
PopPeas is een verantwoord tussendoortje, gemaakt van gele erwten, champignons en basilicum. De gele erwten zijn rijk aan proteïne, de champignons worden door middel van UV-licht verrijkt tot 9 maal hun aanvankele vitamine-waarde en de gedroogde basilicum is goed vanwege het calciumgehalte. Deze ingrediënten worden gemixt, gemalen en door een extrusie-apparaat gevoerd. Het resultaat is een Cheetos-achtige snack, maar een heel stuk gezonder.
Teamleden:
- Elke Donkers
- Tom Kerstens
- Lorraine Arts
- Rob Wijers

Third place: C-real
Deze ontbijtgranen/muesli kan genuttigd worden zonder de traditionele toevoeging van melk. Dit komt door de toevoeging van Carob, dat zoet is, in plaats van chocolade. Carob is rijk aan calcium, dat er voor zorgt dat C-real een duurzaam alternatief is voor een hoop ontbijtgranen/muesli's waar vaak chocolade in zit.
Teamleden:
- Sandra Jenniskens
- Tessa Naus
- Laura Reitsma
- Britt Otten

Foto's
Een kleine impressie van de winnaars en hun producten
About HFIM
De Health Food Innovation Management-master is een uniek programma, het enige programma in zijn soort ter wereld. Het multidisciplinaire curriculum is op maat gemaakt voor de professionele eisen van werkgevers uit de voedingsindustrie. je zult vakken volgen als: biomedical sciences and nutrition, food regulation, consumer behaviour, entrepreneurship, business and marketing.
Door elementen van bedrijfskunde en mangement te combineren met voedingsinnovatie en gezondheidswetenschap, leveren wij een opleiding die je perfect voorbereid op een succesvolle toekomst.
De opleiding overbrugt het hele proces van voedselinnovatie, met een focus op het verbeteren van consumentengezondheid en voorkomen van ziektes.

Relevant links
Lees ook
-
Prins Friso Ingenieursprijs: UM wint beide publieksprijzen
Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone zijn de winnaars van de publieksprijzen die tijdens de verkiezing van de Ingenieur van het jaar werden uitgereikt. De winst en de nominatie van beiden, door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, laten zien dat de Universiteit Maastricht, en vooral de...
-
Kampioenen van innovatie: Stem Maastrichtse ingenieurs naar de top
Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs nomineerde Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone voor de prijs van beste ingenieur en beste studententeam van 2024. Beiden horen bij de laatste 3 finalisten in hun categorie. Wil jij ook dat de beste ingenieurs winnen, stem dan nu op UM!
-
Studenten Universiteit Maastricht winnen goud op de internationale iGEM-competitie
Hoe repareer je een scheur in kalksteen, zoals mergel? Nou, vraag gewoon een paar bacteriën om het voor je te doen. Dit is in het kort het doel dat 11 studenten van de Universiteit Maastricht zichzelf stelden. Het lukte, ze eindigden in de top 10 van de beste undergraduate-projecten van de iGEM...