Grootschalig onderzoek onder 180.000 Nederlanders gepubliceerd in Nicotine and Tobacco Research

Roken in het openbaar steeds minder sociaal geaccepteerd

Nederlanders vinden roken in het openbaar steeds minder sociaal acceptabel. Ook staan steeds meer mensen het roken in huis niet meer toe. Dat blijkt uit een grootschalig representatief onderzoek van de Universiteit Maastricht dat gebaseerd is op resultaten van het Continu Onderzoek Rookgewoonten (COR). In totaal werden voor deze studie meer dan 180.000 Nederlanders bevraagd gedurende tien jaar. Deze week is een artikel over het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nicotine and Tobacco Research.

De plekken waarop roken het minst acceptabel wordt gevonden is in het openbaar vervoer, op scholen en in de auto met niet-rokers. De acceptatie van roken in het openbaar daalde sterker onder jongere dan oudere deelnemers aan het onderzoek en sterker onder rokers dan onder niet-rokers. Karin Hummel, eerste auteur van het onderzoek: “We zien een duidelijke daling in de acceptatie van roken op veel openbare plekken en vooral voor roken in restaurants. Aan de andere kant blijft roken in café’s nog steeds vrij acceptabel voor veel Nederlanders. Dit kan komen door de regelmatige wijzigingen in de wetgeving voor het rookverbod in cafés.”

Voordat  het rookverbod in de horeca een feit was, waren er zorgen dat mensen na de invoering meer thuis zouden gaan roken. Dit blijkt niet het geval te zijn. Zowel rokers als niet-rokers hebben gedurende de afgelopen 10 jaar steeds vaker een rookverbod thuis ingevoerd. In 2005 was in gemiddeld 62% van de huishoudens waarin jonge kinderen leven roken niet toegestaan. In 2014 was dit gestegen naar 77%. Onder rokers steeg het percentage dat een rookverbod thuis had van 43% naar 55%. Het lijkt alsof roken zowel in de publieke omgeving als ook in de thuisomgeving steeds minder normaal gevonden wordt.

Over het onderzoek
Het COR was een nationale populatiestudie waarin het rookgedrag van Nederlanders werd gemonitord. Elke week vond er een steekproef onder de Nederlandse bevolking plaats waarin werd gevraagd naar hun rookgewoontes en mening over roken. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers Drs. Karin Hummel, Dr. Gera Nagelhout, Prof. Marc Willemsen en Prof. Hein de Vries van de Universiteit Maastricht (CAPHRI) en Dr. Karin Monshouwer van het Trimbos-instituut. Het veldwerk werd uitgevoerd door TNS NIPO.

Bronvermelding onderzoek: Hummel, K., Willemsen, M.C., De Vries, H., Monshouwer, K., & Nagelhout, G.E. Social acceptance of smoking restrictions during 10 years of policy implementation, reversal, and reenactment in the Netherlands: Findings from a national population survey. Nicotine and Tobacco Research. Published Online First: 17.08.2016

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...