Half miljoen subsidie voor Maastrichts onderzoek naar longtumoren

KWF Kankerbestrijding subsidieert Maastrichts onderzoek naar longtumoren met 498.000 euro. De subsidie is toegekend aan prof. dr. Ernst-Jan Speel (Pathologie) en prof. dr. Anne-Marie Dingemans (Longziekten) van het Maastricht UMC+.

Het gaat om onderzoek naar voorspellende markers voor uitzaaiingen na operatieve verwijdering van longtumoren (pulmonale carcinoïden). Met deze subsidie wordt een vervolgstudie opgezet naar de voorspellende waarde van twee eerder geïdentificeerde genen op de ontwikkeling van die uitzaaiingen.

In samenwerking met dr. Fernandez-Cuesta van het International Agency for Research on Cancer (IARC, Lyon) zullen deze zeldzame tumoren worden geanalyseerd met behulp van zogenoemde next-generation sequencing, een nieuwe methode van DNA-onderzoek waarbij alle gewenste genen in één keer worden onderzocht op de aanwezigheid van ziekteverwekkende mutaties.

Lees ook

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

  • Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl...