Tranen onthullen meer dan emotie
Met het door Marlies Gijs opgezette traanvochtonderzoek verricht zij baanbrekend werk. Traanvochtonderzoek is booming. Zeker ook als vervanging voor soms pijnlijke en risicovolle invasieve onderzoeksmethoden. En als een wezenlijke schakel in neurologisch onderzoek met daarin een hoofdrol voor de tranen van alzheimerpatiënten.
Traanvocht-biomarkers
Gijs was al in eerder onderzoek met traanvocht in aanraking gekomen, maar bij de Universiteit Maastricht kreeg ze de kans om het groot op te zetten. “Onderzoek naar traanvocht biomarkers (stofjes die wijzen op een bepaalde aandoening) was niet nieuw, maar het gebeurde weinig. Dankzij moderne technieken is het steeds gemakkelijker geworden om uit extreem kleine staalvolumes traanvocht diagnoses te kunnen stellen. Van bloed heb je bijvoorbeeld veel grotere volumes nodig.”
Beluister in dit fragment van Villa VdB waarin Marlies Gijs vertelt hoe tranen kunnen bijdragen aan medische diagnoses
Lees dit interview met Marlies Gijs

Marlies Gijs, universitair docent aan de Universitaire Oogkliniek Maastricht
Lees ook
-
Geavanceerde magnetische en akoestische levitatie gaat hartmodellen bioprinten om de bescherming tegen straling in de ruimte en op aarde te verbeteren.
-
Diabetes type I is een auto-immuunziekte waarbij lichaamseigen insuline producerende cellen, gelegen in de eilandjes van Langerhans, door het lichaam zelf worden vernield. In plaats van continu insuline injecteren, bestaat voor patiënten ook de mogelijkheid tot clinical islet transplantation...
-
Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.