11 jan
10:00

Promotie Lisanne H.P. Houben

Promotor: Prof. dr. L.J.C. van Loon

Co-promotores: Dr. S. Beijer, Dr. M. Beelen

Trefwoorden: prostaatkanker, androgeen deprivatie therapie, krachttraining
 

"Exercise training in prostate cancer patients on androgen deprivation therapy"

Androgeen deprivatie therapie (ADT) is de hoeksteen in de behandeling van (lokaal) gevorderde prostaatkanker. Door het onderdrukken van testosteron wordt de prostaattumorgroei geremd. Helaas resulteert ADT ook in heftige bijwerkingen, waaronder een toename van vetmassa en afname van spiermassa en spierkracht. In het eerste deel van dit proefschrift zijn deze bijwerkingen verder in kaart gebracht. Vervolgens is onderzocht of krachttraining effectief is om deze bijwerkingen tegen te gaan, en of eiwitsuppletie extra meerwaarde biedt. Krachttraining blijkt zéér effectief om deze bijwerkingen tegen te gaan - ondanks de onderdrukking van testosteron door ADT – en het resulteert zelfs in een toename van spiermassa en spierkracht. Hiermee vormt krachttraining een veelbelovende interventie voor implementatie in de praktijk. Omdat ADT doorgaans voor twee jaar of meer wordt voorgeschreven, is vervolgens onderzocht in hoeverre de resultaten ook op de lange termijn behouden blijven.

In het laatste deel van dit proefschrift is de focus verlegd naar beweging als strategie om tumorprogressie te remmen. Dit door prostaatkankerpatiënten veel of weinig stappen te laten zetten in de week voorafgaand aan de operatieve verwijdering van de prostaat, en het effect hiervan op de eiwitopbouwsnelheid van de tumor in kaart te brengen. 

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.

Lees ook

 • 21 jun
  16:00

  Afscheidscollege Prof. dr. Jos Schols

  "De onafgebroken evolutie van de ouderengeneeskunde en de ouderenzorg:het open einde van de voortdurende ontwikkelingen…"

 • 24 jun
  13:00

  Promotie Yingyi Wu

  "Sitting Smartly in Tertiary Education Exploring Strategies to Tackle Sedentary Behavior for Student’s Cognitive and Physical Well-being"

 • 24 jun
  16:00

  Promotie Denise Slenter

  "Symphonies of Metabolomics: Utilizing graphs as sheet music to orchestrate biochemical interactions relevant in health and disease"