YUFE-alliantie bouwt aan Europese universiteit van de toekomst

De Young Universities for the Future of Europe (YUFE)-alliantie was gisteren in Brussel aanwezig tijdens het startevenement van het European Universities Initiative. YUFE is een van de 17 allianties van Europese universiteiten die door de Europese Commissie zijn geselecteerd om de eerste modellen voor een Europese universiteit te ontwikkelen en te implementeren. Professor Martin Paul, voorzitter van de YUFE-alliantie én voorzitter van de Universiteit Maastricht die het consortium leidt, zei hierover: "Onze alliantie, inclusief acht jonge universiteiten, zal de eerste Europese universiteit van de toekomst bouwen die voor iedereen toegankelijk is." De YUFE-alliantie kondigde ook de benoeming aan van Dr. Daniela Trani als Managing Director. Zowel zij als de op Cyprus geboren UM-student Costas Georgiades namen deel aan het officiële startprogramma in Brussel.

Studeren in heel Europa

De visie van YUFE is dat je de mogelijkheid krijgt een Europees diploma te halen, door je eigen curriculum samen te stellen uit alle vakken die door de acht YUFE-universiteiten worden aangeboden. Daarnaast is er de YUFE Virtual Campus, waar je de online vakken van alle YUFE-universiteiten kunt vinden. Met een YUFE-studentenkaart heb je toegang tot alle faciliteiten. De officiële taal is Engels, maar je krijgt de mogelijkheid om de taal van je gastland te leren. Je kunt vrijwilligerswerk doen of stage lopen. Je diploma zal ook vermelden wat je hebt bereikt op het gebied van taalverwerving, professionele training, job shadowing, vrijwilligerswerk voor de gemeenschap en alle andere mogelijkheden die YUFE biedt.

YUFE map

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

YUFE wil ook huisvestingsoplossingen ontwikkelen om culturele uitwisseling, wederzijdse ondersteuning en integratie met de lokale gemeenschap te faciliteren. Een voorbeeld: om haar studenten volledig in de maatschappij onder te dompelen, overweegt YUFE om woningen in te richten waar studenten geen huur hoeven te betalen en de mogelijkheid krijgen een bijdrage te leveren aan de lokale gemeenschap.

“YUFE is gebaseerd op het principe van sociale verantwoordelijkheid en vooral om studenten voorop te stellen in alles wat we doen. Dat is ook de reden waarom studenten in ons initiatief een leidende rol spelen als onderdeel van alle bestuursorganen al tijdens het oprichtingsproces van deze Europese universiteit ”, zegt Daniela Trani. “Volgend jaar willen we de eerste pilotprogramma’s lanceren, waarmee studenten van alle achtergronden aan onze tien partneruniversiteiten kunnen leren - inclusief geassocieerde partneruniversiteiten - maar ook de taal, de cultuur en de mensen in de YUFE-steden en -regio’s kunnen leren kennen. Een ander belangrijk element bij YUFE is de inzetbaarheid van onze afgestudeerden. We zullen samenwerken met de publieke en private sector om ervoor te zorgen dat YUFE-studenten competenties ontwikkelen die optimaal zijn afgestemd op de behoeften van de arbeidsmarkt en die hen makkelijk inzetbare professionals maken, overal in Europa."

YUFE-partners:

 • Maastricht University (coördinator) - Nederland
 • Carlos III University Madrid - Spanje
 • Universiteit van Antwerpen - België
 • Universiteit van Bremen - Germany
 • Universiteit van Cyprus
 • Universiteit van Oost-Finland
 • Universiteit van Essex – Verenigd Koninkrijk
 • University van Rome Tor Vergata - Italië

YUFE associated partners:

 • European Entrepreneurs CMA-PME
 • Kiron Open Higher Education
 • Nicolaus Copernicus Universiteit Torún - Polen
 • Adecco Group France
 • ETS Global
 • Universiteit van Rijeka - Kroatië

Lees ook