Hub voor Nederlandse en Amerikaanse bedrijven in de life sciences

Vestiging Brightlands Maastricht Health Campus in Life Sciences 'hot spot' Californië

Brightlands Maastricht Health Campus heeft op maandag 29 april een vestiging geopend in de business accelerator van de Universiteit van Californië in Irvine aan de Amerikaanse westkust. Dit is een concreet vervolg op de samenwerkingsovereenkomst die collegevoorzitter Martin Paul van de Universiteit Maastricht en zijn counterpart van University of California, Irvine in oktober 2018 hebben ondertekend. De samenwerking is gericht op gemeenschappelijk wetenschappelijk onderzoek in de regeneratieve geneeskunde (zoals het kweken van cellen, weefsels en organen in het lab), een gebied waarop beide universiteiten excelleren.

Daarnaast moet samenwerking in wetenschappelijk onderzoek voor Brightlands Maastricht Health Campus leiden tot valorisatie met maatschappelijke en economische opbrengsten. Deze valorisatie vindt vaak plaats in de vorm van nieuwe startups. De net geopende ‘hub’ wil deze startups helpen met hun expansieplannen in de VS.

Internationale samenwerking


De onderzoeksinstituten MERLN en M4I van de Universiteit Maastricht hebben een uitstekende reputatie en zijn werkzaam op een vakgebied waarin internationale samenwerking absoluut noodzakelijk is. Prof. dr. Marianne van der Steen, hoogleraar biological entrepreneurship verbonden aan het UM-instituut MERLN, is gespecialiseerd in regeneratieve geneeskunde. Als directeur van het Global Scale-up Program en Global Investor Forum dat medtech- en biotechbedrijven koppelt aan industriepartners en internationale investeerders in Europa en de VS is zij een belangrijke schakel in de totstandkoming en uitbouw van deze samenwerking. Met de ondertekening van een ‘Memorandum of Understanding’ (MOU) is nu de samenwerking tussen UCI Innovation en Brightlands Maastricht Health Campus bekrachtigd. Dit universitaire partnership is de basis voor de samenwerking die Brightlands Maastricht Health Campus aangaat met UCI Innovation, de business incubator van de University of California, Irvine. 

Orange County


De keuze voor California heeft alles te maken met de ontwikkelingen in het zuidwesten van de VS. Dit gebied, ook wel ‘Orange County’ genoemd, wordt beschouwd als het mekka van de regeneratieve geneeskunde in de VS en misschien wel de hele wereld. Daarnaast is er in Zuid-Californië verhoudingsgewijs veel risicokapitaal beschikbaar. Het kantoor van Brightlands Maastricht Health Campus wordt gevestigd in The Cove, het Technology Transfer Center in Irvine. Het kantoor moet in eerste instantie een uitvalsbasis worden voor ondernemers en startups die betrokken zijn bij Brightlands Maastricht Health Campus. Een speciale focus is er op startups in de regeneratieve geneeskunde. In tweede instantie zullen er door Brightlands Maastricht Health Campus ook diensten aangeboden worden aan Amerikaanse startups die de Europese markten op willen.
 

Opening


Bij de opening waren onder meer aanwezig: Gerbert Kunst, de Nederlandse Consul-Generaal in de VS; Henk Hanselaar, ondernemer, investeerder en Honorair Consul in San Diego, en Mw. Carola van der Weijden, Managing Director Provincie Limburg.
 

Reacties
 

Dr. Joost van den Akker, Gedeputeerde Economische Zaken en Kennisinfrastructuur  Provincie Limburg
"Voor de Limburgse economie is het goed dat de  Brightlands Health Campus zich nu ook vestigt in Amerika. Door op deze wijze intensiever samen te werken wordt kennis beter gedeeld. Gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek  zal leiden tot meer toepasbare kennis voor medtech bedrijven. Dat daarnaast start-ups die willen ondernemen in Amerika hierdoor extra kansen krijgen kan ik alleen maar toejuichen." 
 
Prof. dr. Martin Paul, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Maastricht
"Samenwerken met de University of California, Irvine is voor de UM een stevige stap om ons innovatief medisch onderzoek, zoals bijvoorbeeld op het gebied van regeneratieve geneeskunde, verder te brengen. Het uitwisselen van wetenschappelijk talent is een verrijking voor zowel de UM als de UCI. Verder zullen we een sterk gezamenlijk ecosysteem voor kennisvalorisatie opbouwen." 
 
Prof. dr. Marianne van der Steen, hoogleraar entrepreneurship aan de Universiteit Maastricht
"De vestiging van een fysiek kantoor van Brightlands Health Campus in de VS is een logische volgende stap. Na succesvol onderzoek in de labs en klinische testen volgt valorisatie. Ondernemers willen concreet geneesmiddelen en weefsels produceren. Amerikanen willen graag naar Europa, Europese ondernemers graag naar de VS. Wij gaan met ons kantoor daarin een ondersteunende rol spelen."
 
Prof. dr. Jan Cobbenhagen, CEO Brightlands Maastricht Health Campus
"Dankzij de samenwerking met UCI Innovation bieden we een springplank aan startups en ondernemers die vanuit de regio Limburg de Amerikaanse markt willen betreden. Andersom zullen we Amerikaanse startups en groeiers gaan ondersteunen die een springplank zoeken naar de Europese markt. Het is dus tweerichtingsverkeer". 

Lees ook

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

  • Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl...