13 juli 2017
Students going the extra mile

UM-student presenteert onderzoek tegen kanker op internationale conferentie

Connor Deacon-Price is een recent afgestudeerde student aan het Maastricht Science Programme (MSP). Dat hij zijn onderzoek, dat moet bijdragen aan de strijd tegen kanker, presenteert op een gerenommeerde conferentie is zeer bijzonder. Zeker als je bedenkt dat dit een bachelor-student is, die zich nu al kan meten met PhD-studenten.

Strijd tegen kanker

“Platins zijn chemicaliën met een platina kern, de allerbekendste hiervan is een medicijn genaamd ‘Cisplatin’. Dit is al decennia-lang hét medicijn tegen kanker. Ondanks dat platins erg goed zijn in wat ze doen, geven ze ook veel problemen. “Dit heeft mij gestimuleerd om onderzoek te doen naar een verbreding van de ‘non-platinum-based antineoplastics’.​

“Het idee was om chemische reacties uit te oefenen op deze basisstructuur om daarmee de chemische eigenschappen (voornamelijk wateroplosbaarheid) te veranderen. En uiteraard daarna te laten testen als middel tegen kanker; dat gebeurt op dit moment.”

“Ik heb besloten om te werken met ruthenium in plaats van platina, aangezien eerder verricht onderzoek aangewezen heeft dat dit een veelbelovend alternatief is en ik heb heb mijn structuren gebaseerd op een zeer interessante structuur, genaamd ‘RAPTA-C’.”​

Conferentie

Connor heeft officieel een aanvraag moeten indienen om naar de conferentie in Copenhagen te gaan. Het conferentie-committee heeft een keuze  gemaakt op basis van Connor’s onderzoeks-abstract en zijn motivatiebrief en hem een reis-beurs toegekend. Ondanks dat het niet om een hoog bedrag ging, is het zeer bijzonder. Vergeet niet dat Connor een bachelor-student is, die zich op dit moment kan meten met PhD-studenten.

Connor’s begeleider Dr. Burgert Blom heeft besloten dat het een goed idee zou zijn als zijn student naar Copenhagen zou gaan, omdat Connor’s scriptie aansloot bij het onderzoeksveld dat Dr. Blom aan het opzetten is in Maastricht, in samenwerking met onderzoeksgroepen in Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Afrika. Dit onderzoek gaat over het synthetiseren van ruthenium-gebaseerde structuren, verbonden met tin- en germanium-groepen, welke mogelijk succesvol kunnen zijn in kankerbestrijding.

Recent is een artikel van MSP geaccepteerd voor publicatie, gebaseerd op eerder werk van Blom, dat gerelateerd is aan het onderzoeksveld waar ook Connor’s scriptie zich in begeeft. De naam van deze publicatie: “Synthesis and In Vitro (Anticancer) Evaluation of η6-Arene Ruthenium Complexes Bearing Stannyl Ligands” en wordt gepubliceerd in open acces journal: Inorganics.

De EICC-4: EucheMS Inorganic Chemistry Conference in Kopenhagen is een bekende, internationale conferentie voor experts op gebied van moderne, inorganische en organometallische scheikunde, inclusief materiaal scheikunde, katalyse en bioinorganische scheikunde.

Na MSP

Connor is afgelopen vrijdag afgestudeerd bij Maastricht Science Programme. Na een welverdiende vakantie gaat hij beginnen aan een Master Scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Samen met een nog andere MSP-alumni is hij momenteel op zoek naar een appartement in Amsterdam.