5 juni Wereldmilieudag

Een nieuw leven voor eierschalen

Twee afvalproducten uit eieren krijgen bij startup EGGXPERT een nieuwe bestemming bij de productie van gezichtsmaskers en wondpleisters. Chang Liu is een van de oprichters van het bedrijf. Ze hoorde bij de eerste afgestudeerden van de master Biobased Materials van de Faculteit of Science and Engineering

Dagelijks leggen kippen in Nederland bijna 30 miljoen eieren, voor de losse verkoop, de export en voor de industrie die eieren verwerkt in allerlei producten. Een deel van de eierschalen, die rijk zijn aan kalk, wordt gebruikt in bodemverbeteraars voor de landbouw. Toch gaat er ook nog veel verloren, weet chemisch product ontwerper Chang Liu. Dankzij haar Chinese wortels kende zij het huis-tuin-en-keukengebruik van het vliesje aan de binnenkant van eierschalen. Het dunne vlies of membraan dient voor bescherming van het kuiken en bevat allerlei stoffen voor de vroege ontwikkeling van het embryo. “In China gebruiken mensen die vliesjes voor huidverzorging en bij de genezing van wonden. Er zitten eiwitten in die de huid beschermen en herstellen”, legt Lui uit. Dit soort eiwitten wordt al gebruikt bij de productie van sommige huidverzorgingscrèmes, alleen worden ze op andere manieren geproduceerd.

chang liu
Chang Liu bij de Donghua University in Shanghai
Pauline van Schayck (tekst), Chang Liu (fotografie)

Van afval naar dagelijkse producten

Chang Liu
Chang Liu in centrum van Shanghai

Het idee om eierschalen duurzaam te gaan verwerken voor huid- en wondverzorging ontstond toen Liu de master Biobased Materials deed. Tijdens een ontmoeting met mensen van een bedrijf dat eieren verwerkt, hoorde ze over de enorme afvalstroom. Liu: “Ze wisten niet wat ze daarmee aan moesten. Bedrijven moeten nu namelijk betalen om ervan af te komen.” Samen met Rong Wang, een vriendin en gespecialiseerd in biomaterialen en regeneratieve geneeskunde, bedacht ze om een deel van dat afval te verwerken tot duurzame producten voor huid- en wondverzorging. Ze legden de wetenschappelijke basis voor het gebruik van de eiwitten uit de vliesjes en ontwikkelden als eerste een serum voor de productie van gezichtsmaskers. Later volgt een lijn voor wondverzorgingsproducten. “Daarvoor willen we niet alleen de eiwitten, maar ook de structuur van het vlies gebruiken,” vertelt Liu. “Die structuur lijkt op menselijke huid en kan worden verwerkt in een soort pleister.” Bovendien wil EGGXPERT ook de kalk uit de eierschalen benutten in voedingssupplementen, onder andere voor mensen met reuma. Tot slot denkt Liu ook aan toepassingen in tandpasta. “Ik denk dat we het vlies en de schaal uiteindelijk in allerlei verschillende producten kunnen gebruiken.”    

Uniek programma

Liu ontwikkelt de producten van EGGXPERT vanuit de gedachte van duurzaam ondernemen, onderbouwd met wetenschappelijke kennis. De basis hiervoor legde ze al bij de keuze voor haar master Biobased Materials. Voordat Liu naar Maastricht kwam, studeerde zij Polymer Materials and Engineering in Shanghai. “Ik wilde voor mijn master meer richting duurzaamheid en recycling gaan. Vooral de focus hier op natuurlijke materialen sprak mij erg aan. Daarom heb ik voor Maastricht gekozen. Ook de manier waarop het Biobased Materials programma is opgezet, vond ik nergens anders.” Ze doelt op de thuisbasis van het Biobased Materials programma midden op de Chemelot campus. Daar behoorde ze in 2015 tot de eerste studenten van dit nieuwe masterprogramma. Tijdens haar studie was Liu omringd door interessante spelers uit het werkveld. In de kantine waar zij met haar studiegenoten ging lunchen, kwamen bijvoorbeeld ook mensen die bij de omliggende bedrijven werkten. Liu: “Dat maakte het makkelijk om een netwerk op te bouwen binnen de industrie.”

Lees ook

  • Marta Dávila Mateu, alumna Data Science and Knowledge Engineering, reisde in 2016 af naar Maastricht, een voor haar volslagen onbekende Nederlandse stad. Het werd een kennismaking met twee kanten. De afwezigheid van een skatecultuur maakte haar regelmatig depressief. Van de andere kant genoot zij...

  • joordens en claessens

    Is time on our side?

    Paleontologie en evolutiebiologie waren tot nu toe geen grote wetenschapsgebieden aan de UM. Dat gaat de komende jaren veranderen, zeggen de recent begonnen hoogleraren José Joordens en Leon Claessens.