Project Venti: Twintig marathons in twintig dagen door twintig regio's

Alumnus Alessandro Portante loopt twintig marathons in twintig dagen door de twintig regio's van zijn thuisland Italië, een uitdaging die hij Project Venti noemt. Hoe komt iemand op het idee om zoiets groots en schijnbaar onmogelijks te ondernemen? We spraken met Alessandro om meer te weten te komen over wat hem drijft.

Alessandro spreekt gepassioneerd over zijn project: “Ik heb altijd wilde dromen gehad, maar ik stelde ze om de een of andere reden uit. Ik was er niet klaar voor, had de tijd niet of miste het geld. Met Project Venti heb ik eindelijk de sprong in het diepe gewaagd en besloten ervoor te gaan. Ik voelde me verloren en miste een bepaald doel in mijn leven, dus besloot ik om deze reis te maken en vast te leggen om opnieuw contact te maken met mijn thuisland en mezelf weer te ontdekken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Day 1

Opgeven is geen optie

Alessandro gaat uitdagingen niet uit de weg. Terwijl hij studeerde aan het Maastricht Science Programme en een veeleisende baan had bij het studenten videoteam, trainde hij ook voor een Ironman - die hij succesvol volbracht. Hoewel Alessandro dus bekend is met sportieve uitdagingen, brengt Project Venti veel meer met zich mee.

"Je bereidt je voor op het ergste en hoopt op het beste," zegt Alessandro. "Na maanden van trainen en het regelen van logistieke zaken, was het rennen van de marathons het 'makkelijke' deel. Gedurende het project voelde ik me moe en had ik last van het slaapgebrek, mijn voeten deden pijn en mijn spieren waren stijf, maar ik bleef gemotiveerd. Uiteindelijk paste mijn lichaam zich aan de lange de loopafstanden aan."

Opgeven was voor Alessandro nooit een optie. "Onverwachte dingen gebeuren, maar er is voor alles een oplossing. Iedereen die mij kent, zal je vertellen dat ik koppig ben, en als ik eenmaal mijn zinnen op iets heb gezet, ga ik het ook echt doen. Mijn tijd in Maastricht heeft me zeker geholpen om probleemoplossende vaardigheden en discipline te ontwikkelen, beide zijn essentieel voor het plannen van een groot project als dit."

Tekst gaat verder onder de foto.

Day 2

Teamwork

Het oorspronkelijke idee kwam van duursporter James Lawrence, die vijftig Ironman wedstrijden in vijftig dagen voltooide in alle vijftig staten van de VS. "Ik vond dit indrukwekkend en wilde iets soortgelijks proberen, dus heb ik het idee teruggebracht tot één marathon per dag in elke Italiaanse regio."

Toen hij begon met het plannen van Project Venti, wilde Alessandro niet dat het alleen om hem zou draaien. "Ik wilde dat iedereen in het team verantwoordelijkheid zou nemen, deel zou uitmaken van iets groots, en er trots op zou zijn. Bovendien hoopte ik anderen te inspireren om iets te gaan doen wat ze tot nu toe nog niet durfden.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Day 4

Elke stap vastleggen

"Daarom wilde ik samenwerken met mensen die ik kende en vertrouwde. Joris en Lorenzo, twee voormalige collega's van mij, hebben een uitstekende band. Ik wist zeker dat dit goed zou werken voor het onderliggende doel van het project: het maken van een documentaire!”

Alessandro en zijn team leggen het hele proces vast en zijn van plan een documentaire over de reis te maken. "We willen elk moment, groot en klein, opnemen. Van langere interviews tot korte ontmoetingen met mensen in elke regio. Wanneer iemand vraagt wat we aan het doen zijn, maakt dat mijn dag. Deze positieve gesprekken geven een speciale touch aan de hele ervaring."

Tekst: Redactie
Foto's: Joris Hilterman

Lees ook

  • Als je op een luchtige en gezellige manier kennis wilt maken met de plantaardige keuken, dan is Maastricht goes Vegan misschien iets voor jou. Dit non-profit kookevenement wordt georganiseerd door onder andere Werner Teeling van de Faculty of Psychology and Neuroscience.

  • David Baião Barata is geboren en getogen in Castelo Branco, in het oosten van Portugal. Zijn moeder kookte de reguliere Portugese keuken: goed gevulde soepen, veel vlees en dat alles overgoten met olijfolie. Pas tijdens zijn studie cel en moleculaire biologie in Lissabon ontdekt hij zelf het koken...

  • Toen ze vijf jaar geleden bij bezichtiging van het huis een AGA-cooker zag staan, was de keuze snel gemaakt. Voor de in Amerika en Engeland opgegroeide Alexx Allen-de Rijk is dit specifieke fornuis het summum van huiselijkheid. De ouders van haar beste vriendinnetje Pip hadden er een. “Wanneer we...