NWO Rubiconbeurs voor Katie Kuschminder

Katie Kuschminder, postdoc onderzoeker aan het UM-instituut UNU-MERIT heeft van onderzoeksfinancier NWO een Rubiconbeurs gekregen. Daarmee krijgt ze als veelbelovende startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen. Katie gaat twee jaar naar het Robert Schuman Centre for Advanced Studies (European University Institute) in Italië.

Katie Kuschminder gaat onderzoek doen naar Nigeriaanse en Syrische migranten die via Italië in Europa arriveren. De meeste Syrische migranten vragen geen asiel aan in Italië maar reizen door naar andere Europese landen zoals Duitsland, Zweden en Nederland. De meerderheid van de Nigeriaanse migranten vraagt daarentegen wel asiel aan in Italië. Kuschminder gaat de besluitvormingsprocessen van deze twee groepen onderzoeken, op basis van oa interviews in Milaan en Sicilië. Ook worden de migranten vier maanden gevolgd om te bestuderen of zij hun oorspronkelijke migratieplannen realiseren.

Rubicon

NWO koos Rubicon in 2005 als naam voor het persoonsgerichte programma dat een bijdrage wil leveren aan het behoud van talentrijke, reeds gepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap. In deze ronde dienden 81 onderzoekers een aanvraag in voor Rubicon. 16 aanvragers hebben nu van NWO een beurs toegekend gekregen. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

De wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. De Rubicon is de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘veni, vidi, vici’.

Lees ook

  • Het eerste landelijke SDG Barometer-onderzoek in Nederland naar de in 2015 vastgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) voor 2030 laat veel zien om optimistisch over te zijn. De SDG Barometer biedt belangrijke inzichten in de mate van acceptatie en implementatie van de SDG's door...

  • Tot 2020 zal het aantal banen in Nederland groeien met ongeveer 400.000 in totaal, wat neerkomt op een werkgelegenheidsgroei van 0,8% gemiddeld per jaar. Dat stelt het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2020’ van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), van de...

  • Een consortium bestaande uit het ROA (Universiteit Maastricht), Centrum Brein & Leren (Vrije Universiteit) en CHEPS (Universiteit Twente) heeft, in opdracht van het Ministerie van OCW, een onderzoek verricht naar de verschillen in studiesucces tussen jongens en meisjes in MBO, HBO en WO.