Baanbrekend onderzoek kan mogelijk lymfe-oedeem voorkomen

Nieuwe techniek spaart lymfeklieren bij borstkankerpatiënten

Met behulp van een nieuwe techniek, axillary reverse mapping (ARM,) kan de lymfedrainage van de arm in kaart worden gebracht. Hierdoor kunnen lymfeklieren in de oksel worden gespaard en bestaat er mogelijk minder kans op lymfe-oedeem na een operatie. Dit concludeert Maarten Beek (chirurg in opleiding) in zijn proefschrift. Dokter Beek deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar deze techniek vanuit het Amphia ziekenhuis in samenwerking met andere ziekenhuizen in Nederland*. Vandaag promoveert hij aan de Universiteit Maastricht.

Een okselklierdissectie (het verwijderen van alle lymfeklieren uit de oksel) gold jarenlang als één van de hoekstenen van de behandeling van borstkanker. Er is nog steeds een aanzienlijk aantal patiënten dat in aanmerking komt voor deze operatieve behandeling. Een groot nadeel van een okselklierdissectie is dat patiënten kans lopen op gevoels- en bewegingsstoornissen en lymfe-oedeem (opgezwollen arm).

Axillary reverse mapping is een nieuwe chirurgische techniek. Met behulp van deze techniek kan het lymfatische drainagepatroon van de arm van het lymfedrainagenetwerk dat bij de borst hoort worden onderscheiden. De chirurg injecteert blauwe kleurstof in de binnenzijde van de bovenarm waardoor alle arm-lymfeklieren en onderlinge lymfebanen een blauwe kleur krijgen en de borst-lymfeklieren niet. Deze arm-lymfeklieren kunnen dan tijdens de okselklierdissectie selectief worden gespaard. Voor borstkankerpatiënten die in aanmerking komen voor okselklierdissectie is dit goed nieuws. Alleen de noodzakelijke lymfeklieren worden verwijderd en de kans op lymfe-oedeem wordt wellicht verminderd. De behandeling gaat niet ten koste van de oncologische behandeling van de patiënt met borstkanker.

Als blijkt dat axillary reverse mapping de kans op lymfe-oedeem daadwerkelijk vermindert, kan deze nieuwe techniek voor een groot aantal borstkankerpatiënten bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. De eindresultaten van het nu nog lopende onderzoek worden eind 2018 verwacht.

Het onderzoek is medegefinancierd door Pink Ribbon en de Maurits en Anna de Kock Stichting.

* Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht), Alexander Monro Borstkankerziekenhuis (Bilthoven), Catharina ziekenhuis (Eindhoven), Erasmus MC (Rotterdam), HagaZiekenhuis (Den Haag), het Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede), Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam) en het Medisch Spectrum Twente (Enschede).

Lees ook

  • Ter ere van de uitreiking van de VNVA Els Borstprijs voor haar oeuvre, organiseert prof. dr. Marlies Bongers op 1 oktober het symposium “menstruatie in ROOD op de agenda”.

  • 1 tot 3% van de vrouwen die zwanger wil worden krijgt te maken met herhaalde miskramen. Voor meer dan 50% van deze vrouwen wordt er tot nu toe geen oorzaak gevonden. Nieuw onderzoek aan de UM en het MUMC+ laat zien dat wellicht Natural Killer cellen van het immuunsysteem betrokken zijn. Die hebben...

  • De Europese commissie heeft 23 miljoen euro toegekend voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing: het toepassen van reeds bestaande geneesmiddelen bij andere ziekten dan waarvoor ze ooit ontwikkeld zijn. Startsein is een congres in Maastricht op 2 september.