Nationaal Groeifonds steunt twee grote consortia met wortels in Maastricht

Miljoenen naar geneeskundige weefselfabriek en digitale infrastructuur voor gezondheidsdata

Samenwerkingsverband RegMed XB, dat grotendeels is ontstaan vanuit de Universiteit Maastricht (UM), ontvangt maximaal 56 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds om een pilotfabriek voor regeneratieve geneeskunde te bouwen. Van het totaalbedrag is €23 miljoen meteen toegekend en €33 miljoen onder voorwaarden. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Ook de alliantie Health RI, die zich richt op een digitale infrastructuur voor gezondheidsdata, komt deels voort vanuit de UM. Dit project ontvangt maximaal 69 miljoen euro, waarvan €22 miljoen onder voorwaarden en €47 miljoen als reservering. Verder profiteert de AI-hub Brightlands, gevestigd op de Brightlands Smart Service Campus in Heerlen en mede geïnitieerd door de UM, van de maximaal €276 miljoen die uit het Nationaal Groeifonds beschikbaar is gesteld voor de Nederlandse AI Coalitie.

regmed

Infrastructuur voor gezondheidsdata

Binnen de gezondheidssector neemt de hoeveelheid data enorm toe, maar vanwege hoofdzakelijk organisatorische redenen zijn gezondheidsdata op dit moment onvoldoende toegankelijk voor onderzoek en innovatie. Grote datasets worden versnipperd beheerd door verschillende zorg- en wetenschapsorganisaties. De huidige coronacrisis laat volgens de beoordelingscommissie die het kabinet adviseerde, goed zien dat een geïntegreerde, nationale infrastructuur voor gezondheidsdata noodzakelijk is. Het doel van Health RI is dan ook om innovatie in gezondheidssector te stimuleren door data van Nederlandse ziekenhuizen en zorgorganisaties, kennisinstellingen, organisaties in de publieke gezondheid, patiëntenorganisaties, gezondheidsfondsen en bedrijven te standaardiseren en met elkaar te verbinden. “Ik ben supertrots en blij dat wij erkenning hebben gekregen voor het belang van een goede infrastructuur voor gezondheidsdata”, reageert professor André Dekker, hoogleraar Klinische Datawetenschappen in Maastricht en een van de geestelijk vaders van Health RI. “Dit gaat ons de komende jaren voor ons wetenschappelijk onderzoek maar vooral ook voor onze patiënten enorm veel toegevoegde waarde opleveren.”

Personal Health Train

Het team van Dekker stond niet alleen mee aan die wieg van de Health RI-alliantie, maar ontwikkelde ook de Personal Health Train (PHT). Traditioneel gaat het zo: medische gegevens worden verzameld en gekopieerd van de ene naar de andere plek. De PHT komt juist naar de benodigde data toe. Het is een soort ‘trein’ (eigenlijk een zoekopdracht of algoritme) die langs diverse data-stations rijdt om daar informatie te analyseren. Doordat de data bij de bron blijven, houdt de eigenaar altijd de controle over zijn gegevens. In die zin is dit een privacy-vriendelijke manier van het omgaan met medische gegevens. Dekker: “De afgelopen jaren hebben we de PHT ontwikkeld met geld van de Provincie Limburg. Nu kunnen we het concept met dank aan de gelden uit het Nationaal Groeifonds veel breder toepassen.”

Lees ook

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

  • Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl...