Resultaten van de brainstorms

Kick-off Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling en Duurzaam Onderzoek

Het verduurzamen van de universiteit vergt meer dan alleen het besparen van energie en verminderen van afval. Iedereen moet eraan meewerken. Daarom zijn twee van de thema's van Sustainable UM2030 onderwijs en onderzoek. Het team van Sustainable UM2030 heeft afgelopen december een brainstorm middag georganiseerd met medewerkers en studenten om te praten over onderwijs en onderzoek en hoe ze verbonden zijn met duurzaamheid.

Sustainable UM2030 teamleden Ceren Pekdemir en Ron Cörvers vertellen wat deze thema's inhouden en hoe je zelf mee kunt denken:

Wat was het doel van de kick-off?
"De pijlers van Sustainable UM2030 Onderzoek en Onderwijs presenteerden zich aan de UM community tijdens de kick-off. We wilden graag delen waar we op dit moment mee bezig zijn, en ervoor zorgen dat de UM community op een interactieve manier met ons mee kan denken.

Waarom is het belangrijk om onderwijs voor duurzaamheid en duurzaam onderzoek onder de loep te nemen?
"Bij duurzaamheid op universiteiten wordt al snel gedacht aan bedrijfsvoering (zoals energie besparing), maar onderzoek en onderwijs zijn cruciaal bij duurzame ontwikkeling zowel op de campus zelf als ver daarbuiten. Gelukkig beginnen we niet bij nul. We bieden namelijk veel vakken over duurzaamheid aan en doen onderzoeksprojecten over duurzaamheid. Er zijn echter nog genoeg mogelijkheden om initiatieven en projecten uit te voeren om daadwerkelijk een duurzame universiteit te worden." (Lees verder onder de afbeelding)

Subjects that were discussed during the brainstorms

Wat gaat er gebeuren met de uitkomsten?
"Het enthousiasme en de ideeën van de deelnemers zijn vastgelegd en zullen met de hele UM gedeeld worden. De project eigenaren en coordinatoren van Onderzoek en Onderwijs zullen proberen om de meest veelbelovende ideeën te gaan uitwerken (bijvoorbeeld concreet uitwerken of een UM minor duurzame ontwikkeling haalbaar is en hoe gebouwen kunnen bijdragen aan gezondheid)."​

Hoe kunnen studenten en medewerkers meedoen?
"Studenten en medewerkers die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid met betrekking tot UM Onderzoek, Onderwijs of Bedrijfsvoering kunnen altijd contact met ons opnemen. We zullen proberen te helpen of doorverwijzen naar de juiste personen. Wij kijken uit naar ideeën en betrokkenheid van de UM community met duurzaamheid!"

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen die we allemaal kennen. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

  • Vreedzame protesten bij FASoS terwijl het College van Bestuur en de faculteit blijven in gesprek met activisten.

  • The Executive Board and the protesting students and staff have agreed that a small group of 'observers' can remain on the premises overnight, while the rest of the attendees have left the premises. This agreement specifically applies to the upcoming night and has been reached after a day of dialogue...