Duurzaamheid

De Universiteit Maastricht (UM) wil in 2030 een duurzame universiteit zijn. Aan de hand van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG's)   werkt de UM aan het verder beperken van de ecologische en sociale voetafdruk van onze bedrijfsvoering.

  

Het duurzaamheidsprogramma van de UM richt zich op drie pijlers:

De ambitie is om met ons onderwijs en onderzoek voorop te lopen en met de bedrijfsvoering de gangbare normen te volgen. Om de gehele academische gemeenschap bij de thema's duurzaam onderwijs en duurzaam onderzoek te betrekken hebben we de Duurzame UM 2030 agenda opgezet. Tijdens het kick-off evenement op 7 december is een eerste stap gezet om de pijlers Onderwijs en Onderzoek vorm te geven en uit te voeren en gesproken over de volgende stappen in onze gezamenlijke duurzaamheidsvisie.

Binnen de drie pijlers wordt gefocust op de volgende SDG's:

 • goede gezondheid en welzijn (SDG 3)
 • kwaliteitsonderwijs (SDG 4)
 • klimaatactie (SDG 13)
 • vrede, justitie en sterke publiek diensten (SDG 16)

  Lees verder in het Visiedocument Sustainable UM 2030  (Engelstalig).

Wat kun jij betekenen?

Green Impact

Green Impact UM

Green Impact is een gedragsveranderingsprogramma, opgezet in het Verenigd Koninkrijk, om duurzame veranderingen in een organisatie te ondersteunen.

Met Green Impact moedigt de UM haar medewerkers aan om deel te nemen aan een duurzaamheidscompetitie. Deelnemende teams krijgen punten voor duurzaamheidsacties zoals het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer of dubbelzijdig printen. Door het ondernemen van concrete actie zorgt Green Impact voor positieve veranderingen en verduurzaming van de werkvloer. Aan het eind van het jaar is er een prijsuitreiking.

Op woensdag 10 oktober (dag van de duurzaamheid) vond de kick-off plaats van Green Impact. Klik hier voor de presentatie.

Meedoen?
Stuur voor meer informatie of om je team op te geven een e-mail naar sustainability[at]maastrichtuniversity[dot]nl. Deelnemers kunnen de voortgang van hun acties volgen in een Green Impact toolkit

Gezocht: Green Impact studenten!
Sinds de kick-off hebben zich al 15 teams aangemeld. Voor een aantal teams zijn we nog op zoek naar enthousiaste Green Impact Project Assistants (GIPA), die de teams waar nodig ondersteunen, acties uitvoeren, met out-of-the-box ideeën komen en zorgen dat de online toolkit op orde is. Ook zoeken we nog naar Student Auditors, die de Green Impact teams beoordelen en motiveren. Voor aanmelden of meer informatie kun je een mail sturen naar sustainability[at]maastrichtuniversity[dot]nl

 In de Green Impact FAQ   (in het Engels) vind je meer informatie over Green Impact en de toolkit.

Sylvia Tossato van het Green Office legt uit wat Green Impact is tijdens de Opening Academisch Jaar 2018-2019. 

Green Office

Green Office

Het Maastricht University Green Office (UMGO)  heeft sinds de oprichting in 2010 een grote rol in het prominenter op de agenda krijgen van duurzaamheid binnen de UM. UMGO initieert en coördineert duurzaamheidprojecten ten behoeve van studenten, medewerkers, en de (directe) omgeving van de UM. Het UM Green Office stimuleert, verbindt, adviseert en monitort. Dit door studenten gerunde en door medewerkers gesteunde office maakt het mogelijk om out-of-the-box te denken en met verrassende oplossingen te komen. UMGO werkt voor duurzaamheid in de bedrijfsvoering nauw samen met Facility Services en bundelt voor onderwijs en onderzoek de krachten met onder andere ICIS en EdLab.

News

 • Master housing project

  ‘De kunst van het nieuwe samenleven’

  dinsdag, november 20, 2018

  Op de plek waar nog niet zo lang geleden jonge theatermakers zich presenteerden aan het publiek, wonen nu vijftien studenten en ‘anders ontwikkelden’ samen.

  Lees verder
 • Sustainability is not a cheesy matter

  donderdag, november 1, 2018

  As part of our commitment to the Sustainable Development Goals, UM wants to have a zero carbon footprint by 2030. Even an occasional hand in the cookie jar of veganism goes a long way towards that.

  Lees verder
 • Brightlands Chemelot Campus

  Universiteit Maastricht tekent intentieovereenkomst voor oprichting duurzaamheidscentrum op Chemelot

  donderdag, oktober 25, 2018
  Lees verder

Agenda