Duurzaamheid

De Universiteit Maastricht (UM) wil in 2030 een duurzame universiteit zijn. Aan de hand van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG's)     werken we aan het verder beperken van de ecologische en sociale voetafdruk van onze bedrijfsvoering. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk thema in ons onderwijs en onderzoek en proberen we de hele academische gemeenschap erbij te betrekken.

Binnen de pijlers onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering ligt de focus op de volgende SDG's:

 • Goede gezondheid en welzijn (SDG 3)
 • Kwaliteitsonderwijs (SDG 4)
 • Klimaatactie (SDG 13)
 • Vrede, justitie en sterke publiek diensten (SDG 16)

 Lees verder in het Visiedocument Sustainable UM 2030  (Engelstalig).

Wat kun jij betekenen?

Green Impact

Green Impact UM

Green Impact is een gedragsveranderingsprogramma, opgezet in het Verenigd Koninkrijk, om duurzame veranderingen in een organisatie te ondersteunen.

Met Green Impact moedigt de UM haar medewerkers aan om deel te nemen aan een duurzaamheidscompetitie. Deelnemende teams krijgen punten voor duurzaamheidsacties zoals het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer of dubbelzijdig printen. Door het ondernemen van concrete actie zorgt Green Impact voor positieve veranderingen en verduurzaming van de werkvloer. Aan het eind van het jaar is er een prijsuitreiking.

Meedoen?
Stuur voor meer informatie of om je team op te geven een e-mail naar sustainability[at]maastrichtuniversity[dot]nl. Deelnemers kunnen de voortgang van hun acties volgen in een Green Impact toolkit. De toolkit voor de Universiteit Maastricht is binnenkort beschikbaar.

Sylvia Tossato van het Green Office legt uit wat Green Impact is tijdens de Opening Academisch Jaar 2018-2019. 

Green Office

Green Office

Het Maastricht University Green Office (UMGO)  heeft sinds de oprichting in 2010 een grote rol in het prominenter op de agenda krijgen van duurzaamheid binnen de UM. UMGO initieert en coördineert duurzaamheidprojecten ten behoeve van studenten, medewerkers, en de (directe) omgeving van de UM. Het UM Green Office stimuleert, verbindt, adviseert en monitort. Dit door studenten gerunde en door medewerkers gesteunde office maakt het mogelijk om out-of-the-box te denken en met verrassende oplossingen te komen. UMGO werkt voor duurzaamheid in de bedrijfsvoering nauw samen met Facility Services en bundelt voor onderwijs en onderzoek de krachten met onder andere ICIS en EdLab.

News

 • LOT logo

  Library of Things: Van de zolder naar de bibliotheek

  vrijdag, september 14, 2018

  De UM-studenten Elisa Etrari, Anna Reyneri en Becca Bowers runnen de Library of Things. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je er lid worden, iets kiezen uit de onlinecatalogus of gewoon wat rondneuzen, en vervolgens leen je wat je nodig hebt en breng je het na afloop weer terug.

  Lees verder
 • Opening Academisch Jaar: naar een duurzame UM in 2030

  dinsdag, september 4, 2018

  De opening van het academisch jaar 2018-2019 stond geheel in het teken van duurzame ontwikkeling. De UM heeft de ambitie om in 2030 een duurzame universiteit te zijn, met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN als leidend principe. Het nieuwe duurzaamheidsprogramma SUSTAINABLE UM 2030 richt zich op drie pijlers: onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering.

  Lees verder
 • Grote steden steeds groener dankzij duurzaamheidslabels

  donderdag, augustus 23, 2018

  Het aantal gebouwen met een duurzaamheidscertificaat is in grote steden fors gegroeid, aldus de jaarlijkse U.S. Green Building Adoption Index, uitgebracht door CBRE en Universiteit Maastricht.

  Lees verder

Agenda

Downloads