Duurzaamheid

De Universiteit Maastricht (UM) wil in 2030 een duurzame universiteit zijn. Aan de hand van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG's)   werkt de UM aan het verder beperken van de ecologische en sociale voetafdruk van onze bedrijfsvoering.

  

Het duurzaamheidsprogramma van de UM richt zich op drie pijlers:

Binnen de drie pijlers wordt gefocust op de volgende SDG's:

 • goede gezondheid en welzijn (SDG 3)
 • kwaliteitsonderwijs (SDG 4)
 • klimaatactie (SDG 13)
 • vrede, justitie en sterke publiek diensten (SDG 16)

  Lees verder in het Visiedocument Sustainable UM 2030  (Engelstalig).

Green Impact

Green Impact UM

Green Impact is een gedragsveranderingsprogramma, opgezet in het Verenigd Koninkrijk, om duurzame veranderingen in een organisatie te ondersteunen.

Meedoen met een medewerkers team? Schrijf je voor 1 maart in!
Stuur voor meer informatie of om je team op te geven een e-mail naar sustainability[at]maastrichtuniversity[dot]nl. Deelnemers kunnen de voortgang van hun acties volgen in de Green Impact toolkit. Tot en met dinsdag 30 april heb je de tijd om acties uit de toolkit uit te voeren.

Met Green Impact moedigt de UM haar medewerkers aan om deel te nemen aan een duurzaamheidscompetitie. Deelnemende teams krijgen punten voor duurzaamheidsacties zoals het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer of dubbelzijdig printen. Door het ondernemen van concrete acties zorgt Green Impact voor positieve veranderingen en verduurzaming van de werkvloer. Aan het eind van het jaar is er een prijsuitreiking.

Downloads:

 In de Green Impact FAQ   (in het Engels) vind je meer informatie over Green Impact en de toolkit

Op de Dag van de Duurzaamheid (10/10/2018) vond de kick-off plaats van Green Impact. 

Green Impact Maastricht
 

Agenda

 • Green Impact Student Auditors training (gratis): 6 mei van 11:00 – 12:30 uur (EXTRA NIEUWE TRAINING)
 • Green impact audit week: 7 – 11 mei (dus begint één dag later)

Sylvia Tossato van het Green Office legt uit wat Green Impact is tijdens de Opening Academisch Jaar 2018-2019. 

Green Office

Green Office

Het Maastricht University Green Office (UMGO)  heeft sinds de oprichting in 2010 een grote rol in het prominenter op de agenda krijgen van duurzaamheid binnen de UM. UMGO initieert en coördineert duurzaamheidprojecten ten behoeve van studenten, medewerkers, en de (directe) omgeving van de UM. Het UM Green Office stimuleert, verbindt, adviseert en monitort. Dit door studenten gerunde en door medewerkers gesteunde office maakt het mogelijk om out-of-the-box te denken en met verrassende oplossingen te komen. UMGO werkt voor duurzaamheid in de bedrijfsvoering nauw samen met Facility Services en bundelt voor onderwijs en onderzoek de krachten met onder andere ICIS en EdLab.

News

 • UM Warme Truien Week

  Evaluatie van de Warmetruienweek 11-15 februari 2019

  maandag, maart 25, 2019

  Op 15 februari was het nationale Warmetruiendag. Meer dan 200.000 mensen hebben deelgenomen door hun verwarming die dag één graad lager te stoken. Onze universiteit heeft zelfs een hele week de verwarming lager gezet in het merendeel van haar gebouwen. We willen iedereen bedanken voor het (al dan niet vrijwillig) meedoen. De reacties waren erg divers van: ‘laten we dit het hele jaar doen’ tot ‘ik moest mijn jas aanhouden’.

  Lees verder
 • WarmetruienWeek op de Universiteit Maastricht

  donderdag, februari 7, 2019

  Na een paar jaar meegedaan te hebben aan de nationale Warmetruiendag, gaat de Universiteit Maastricht dit jaar een stap verder en organiseert een WarmetruienWeek, van 11 tot en met 15 februari.

  Lees verder
 • Kick-off Education for sustainability and sustainable research

  Kick-off Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling en Duurzaam Onderzoek

  woensdag, januari 23, 2019

  Het verduurzamen van de universiteit vergt meer dan alleen het besparen van energie en verminderen van afval. Iedereen moet eraan meewerken. Daarom zijn twee van de therma's van Sustainable UM2030 onderwijs en onderzoek. Het team van Sustainable UM2030 heeft afgelopen december een brainstorm middag georganiseerd met medewerkers en studenten om te praten over onderwijs en onderzoek en hoe ze verbonden zijn met duurzaamheid.

  Lees verder

Agenda