Duurzaamheid

De universiteit Maastricht wil bijdragen aan een duurzame toekomst op aarde met haar onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Het doel is om duurzaamheid in het hele DNA van de organisatie te verweven.

Om dat doel te bereiken heeft de UM de taskforce Sustainable UM2030 opgezet die aan de slag gaat met duurzaamheid thema's. De taskforce bestaat uit onderzoekers, docenten en UM beleidsmakers die samenwerken met studenten van Green Office.

Om in 2030 een duurzame universiteit te zijn wil de taskforce bereiken dat:

 • studenten, wetenschappers en andere UM medewerkers de competenties en vaardigheden hebben om te werken aan een duurzamere wereld.
 • top-down en bottom-up initiatieven voor duurzame ontwikkeling met elkaar verbonden zijn.
 • de universiteit meer klimaat neutraal is.
 • kennis en waarden vanuit verschillende achtergronden en disciplines van de UM worden toegepast voor duurzame oplossingen.
 • er meer interdisciplinair onderzoek voor duurzame ontwikkeling plaatsvindt.
 • de universiteit binnen en buiten de regio samenwerkt om samen tot duurzame ontwikkeling te komen.

Als universiteit hebben wij de taak om studenten goed op te leiden, wetenschappelijk onderzoek af te leveren en een impact te hebben op de maatschappij. Onze visie is dat duurzaamheid daar niet los van kan worden gezien. Daarom bestaat de taskforce bestaat uit drie pijlers: onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Via de genoemde kernkwaliteiten van de UM, wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, en ook door middel van onze eigen bedrijfsvoering willen we als universiteit bijdragen aan een betere wereld. Daarom zijn deze drie pijlers niet los te zien van elkaar. 

Green Impact

Green Impact UM

Wil je bijdragen aan duurzaamheid bij de UM? Doe dan mee aan Green Impact! Je werkt in teams aan positieve veranderingen binnen je afdeling/faculteit en misschien zelfs daarbuiten…

De thema's waar we dit jaar aan zullen werken zijn:

 • Internationale zakelijke reizen
 • Meer natuur op de campus
 • Duurzame evenementen & vergaderingen
 • Gezondheid & welzijn in gebouwen op de campus
 • Competenties voor duurzaamheid van UM-medewerkers

 Lees hier meer over de thema's en doelen van Green Impact 2020 (in English)

Hoe werkt het?

Je kiest een van de bovenstaande thema's waaraan je wilt werken. Tot mei 2020 werk je samen met een team aan een plan dat bij de UM kan worden uitgevoerd. Uiteraard helpt het team van Duurzame UM2030 je mee tijdens workshops en via intranet. Je kunt je nog steeds inschrijven, ook al heb je al een aantal van de evenementen gemist. Je kunt ook de bijeenkomsten bijwonen zonder je aan te melden als je wilt meeluisteren met wat we doen.

Planning

11 maart Workshop #1
Tijd: 9 - 10.30 h, Locatie: Grote Gracht 90-92, Turnzaal
20 mei Workshop #2
Tijd: 
9.30 - 11 h
17 juni

Workshop #3
Tijd: TBA

1 july Eindevenement
Tijd: TBA

Een inkijkje in Green Impact bij UM afgelopen jaar.

green impact

Agenda

Geen aankomende evenementen

News

 • minor sustainability

  Duurzaamheid gaat verder dan "groen bezig zijn"

  vrijdag, april 17, 2020

  Bij onderwijs over duurzaamheid heb je een interdisciplinair team van docenten aan boord nodig. Sustainable UM2030 organiseerde een bijeenkomst waarin docenten van verschillende faculteiten hun ideeën voor duurzaamheidscursussen aan studenten presenteerden.

  Lees verder
 • Green Impact

  Teams van studenten en medewerkers aan de slag met duurzaamheid

  maandag, maart 16, 2020

  UM krijgt inzicht in wat medewerkers en studenten het belangrijkste vinden wat betreft duurzaamheid en we verzamelen veel goede ideeën die uitgevoerd kunnen worden.

  Lees verder
 • Food week

  Sustainability & food week

  maandag, maart 16, 2020

  Vorige week was het de Nationale Week Zonder Vlees. Daarom organiseerde Green Office evenementen over voedsel tijdens hun Sustainability & Food week.

  Lees verder