On-Campus Master Open Dag 19 Maart 2022

Goede sfeer op een rustigere, zonnige open dag

Een wat lagere opkomst dan in voorgaande jaren, maar wel een prima sfeer en stralend lenteweer. Voor het eerst in twee jaar kon de Master Open Dag weer eens op de campus worden georganiseerd.

Onder een strakblauwe lucht en zonder grote beperkingen leek COVID ineens ver weg. Na afloop betoonden de studenten, medewerkers en organisatoren van de zes faculteiten van de Universiteit Maastricht zich tevreden. Net als bij voorgaande edities lag het gemiddelde waarderingscijfer voor de sessies hoog: 8,7.

Zoals gebruikelijk kwamen de meeste bezoekers uit Nederland (60%), gevolgd door Duitsland, België, Italië en Frankrijk. Ruim een derde was als bachelor- of masterstudent bekend met de UM en een kwart had een hbo-achtergrond.

Misschien was de uitbundige zonneschijn wel de spelbreker, want van de 1988 studiekiezers die zich hadden aangemeld, verscheen uiteindelijk krap de helft. Normaal ligt dat aantal op ongeveer twee derde.

Maar degenen die afgelopen zaterdag kwamen opdagen, bleken zeer gemotiveerd en in sommige gevallen was de gekozen ruimte zelfs iets te krap voor het aantal bezoekers. Dat laatste kwam wellicht ook door het hoge aantal ouders of begeleiders dat was meegekomen.

Tijdens de presentaties en de informatiesessies over individuele programma’s werden aardig wat vragen gesteld. En velen maakten van de gelegenheid gebruik om de huidige masterstudenten te ontmoeten en meer te weten te komen over hun ervaring met studeren en wonen in Maastricht. UM-medewerkers waren aanwezig om informatie over toelating en aanmelding te delen en loopbaanadvies te geven.

Positieve reacties

De feedback op de open dag was overwegende positief. “Goede presentaties. Ze hielpen om een overzicht te krijgen van de verschillende specialisaties. Ook de gesprekken met de Student Ambassadors maakten voor mij veel duidelijk”, zei een psychologiestudent.

“Ik vond het erg goed hoe de sprekers ons hielpen om hun studie te operationaliseren naar wat we in de echte wereld kunnen verwachten,” vulde een aankomend student Governance and Leadership in European Public Health aan. Een andere bezoeker bij dezelfde opleiding sprak van “Duidelijk een passie voor het onderwerp en goed uitgelegd wat er met de cursus gedaan kan worden. Eventueel een voorbeeld van een tutorial zou leuk zijn.”

De mooiste reactie bewaren we voor het laatst en laten we onvertaald: “Awesome team and great presentation! Can’t wait to move here.”

Lees ook

  • Manon’s academic path led her to work on prevention and well-being at the workplace. A place where we spend most of our time. The master’s programme Occupational Health and Sustainable Work (OHSW) uncovered the interventions that companies and policymakers need to keep work sustainable. Her job as a...

  • Q-Park maakte deze week de winnaars van zijn jaarlijkse Student Awards bekend. Mateusz Wiza won met zijn bachelorthesis een geldprijs van €1500.