Frederik Philips Prize 2020 voor Estelle Claire Nijssen

Op donderdag 3 september heeft Estelle Claire Nijssen de Frederik Philipsprijs ontvangen voor haar proefschrift AMACING: evaluation of guideline-recommended prophylaxis to prevent contrast-induced nephropathy.

Estelle Nijssen

Deze prijs wordt jaarlijks tijdens de Radiologendagen door de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR) uitgereikt aan degene die in Nederland het beste onderzoek heeft afgerond op het gebied van Klinisch Radiologische Beeldvormende en Interventie Technieken. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 4000,- en een uniek kunstwerk.

AMACING studie
Bij onderzoek met contrastmiddelen werd bij risicopatiënten extra vocht toegediend om nierschade te voorkomen. Een multidisciplinair team van radiologen, internisten en cardiologen onderzocht of dit eigenlijk wel zinvol is. Onderzoeker Estelle Nijssen: “We toonden aan dat extra vochttoediening niet effectief is en beter achterwege gelaten kan worden voor deze groep patiënten. De standaard zorg in Nederland, Europa, en verder is daarop aangepast: deze patiënten hoeven nu niet meer één tot twee dagen opgenomen te worden in het ziekenhuis. Zo voorkomen we de complicaties die soms optreden zoals hartfalen, en we besparen in Nederland alleen al vijftig tot honderd miljoen euro per jaar aan zorgkosten.”

Voor meer informatie zie: https://books.ipskampprinting.nl/thesis/537144-Nijssen/  

Of bekijk deze video: https://youtu.be/-IxGRZOLvpM

Lees ook

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.