Exchange blog: Oslo

Ter ere van de Week van de Internationale Student die onlangs plaatsvond, vestigen we de aandacht op de mogelijkheid om vanuit de Universiteit Maastricht een uitwisseling te doen. Dit is een kans om jezelf te ontplooien tot een echte "global citizen". In dit blog vertelt Jolie over haar uitwisseling naar Oslo, Noorwegen.

Was de plaats waar je naartoe ging je eerste keuze voor uitwisseling? Waarom (niet)?

Nee, ik wilde naar Seoel, Zuid-Korea, wat totaal anders is dan waar ik uiteindelijk heen ging. Ik wilde naar Seoel omdat ik een compleet andere cultuur wilde ontdekken (en het eten lijkt me daar absoluut geweldig). Ik heb Oslo ook op mijn lijstje gezet omdat ik had gehoord dat Noorwegen een prachtig land is en ik heel graag wilde ervaren hoe de Scandinavische cultuur was, en hoe deze zich verhoudt tot Nederland, waar ik vandaan kom.

Wat waren je verwachtingen voordat je ging?

Om heel eerlijk te zijn; Voordat ik ging, verwachtte ik dat de uitwisseling heel moeilijk en helemaal niet leuk zou zijn. Ik was behoorlijk bang om vijf maanden lang ‘alleen’ in een ander land te zijn, aangezien ik tot dat moment bij mijn ouders had gewoond. Ik kan echter vol vertrouwen zeggen dat uitwisseling een van de mooiste tijden van mijn leven is geweest en dat ik het allemaal opnieuw zou doen als ik kon.

Wat was voor jou de grootste uitdaging tijdens de uitwisseling?

De grootste uitdaging voor mij was waarschijnlijk om mezelf bezig te houden. De werkdruk bij BI (mijn gastuniversiteit) was substantieel lager dan ik gewend was bij de UM, waardoor de drang om de hele dag niets te doen groot was. Ik moest ervoor zorgen dat ik mijn dagen vulde met activiteiten om te voorkomen dat ik de hele tijd thuis zat!

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens de uitwisseling (buiten lessen op de universiteit)?

Ik denk dat het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat ik veel beter in staat ben dan ik eerder dacht. Ik vroeg me af hoe ik mijn sociale leven, school, boodschappen doen, schoonmaken en hobby’s zou balanceren, maar uiteindelijk was dit helemaal geen uitdaging. Ik heb geleerd volwassen te zijn en voor mezelf te zorgen, en tegelijkertijd nog steeds plezier te hebben.

Wat is jouw favoriete herinnering aan de uitwisseling?

Ik heb zoveel goede herinneringen aan de uitwisseling, dus het is erg moeilijk om er één te kiezen. Ik vond het erg leuk om de Ulriken-berg in Bergen te beklimmen (waar de foto bij deze blog is gemaakt). Een andere goede herinnering is toen een groep vrienden en ik gingen sleeën in Oslo toen er veel sneeuw lag, het landschap was adembenemend en ik kon niet stoppen met lachen. Ten slotte zijn de talloze prachtige zonsondergangen in Oslo een lust voor het oog en die zal ik nooit vergeten.

Wat zou je tegen iemand zeggen die twijfelt om wel of niet op uitwisseling te gaan?

Ook al lijkt het misschien eng en heb je het gevoel dat je alles thuis achterlaat, het zal je zoveel goede dingen en nieuwe ervaringen opleveren. Het is naar mijn mening absoluut de moeite waard om op uitwisseling te gaan.

Heb je nog iets dat je wilt toevoegen?

Voor mij voelde het altijd alsof iedereen graag op uitwisseling ging, dus de druk om ‘enthousiast te zijn over de uitwisseling’ was er zeker voordat ik ging. Maar toen ik dichter bij mijn vertrek kwam, ontdekte ik dat er veel andere mensen waren die er niet naar uitkeken (maar uiteindelijk de tijd van hun leven hadden). Weet gewoon dat iedereen zenuwachtig is om op uitwisseling te gaan, je bent niet de enige!

Photo Jolie

Jolie's uitwisselingspaspoort
Naam
Jolie Kox
Studie
Bsc. International Business
Waar ik vandaan kom
Sittard-Geleen, Nederland
Wanneer was mijn uitwisseling
Januari 2023 tot Juni 2023
Waar ben ik op uitwisseling gegaan
Oslo, Noorwegen

Lees ook

  • Concentratieproblemen. Moeite met plannen. Snel afgeleid raken. Het zijn bekende symptomen van ADHD. Steeds meer UM-studenten melden zich met ADHD-klachten bij Disability Support. Op welke manieren zit ADHD studeren in de weg? En hoe kun je ADHD-klachten verminderen tijdens je studie? Wij spraken...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...